Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Vreau să-mi fac scintigrafie peste tot, ca să ştiu ce boală am!

Despre organe bolnave şi investigaţii, câteva reguli simple.

Înainte de a trece mai departe, am să comentez niţel temenii “investigaţii” şi „analize”. Dacă te iei după DEX, sunt sinonimi. Adică o căutare aprofundată, complexă, a cauzelor şi mecanismelor unui fenomen.

În vorbirea curentă medic – pacient, oamenii tind să înţeleagă prin analize – laboratorul de analize. Căutarea chimico- fizică a compuşilor anormali din sânge, urină, scaun sau secreţii. Iar prin investigaţii, înţeleg restul căutărilor tehnice, altele decât laboratorul de analize. Ecografia, computer tomografia, radiografia, scintigrafia etc.

Apropo, secreţia e una, excreţia e alta. Le diferenţiază sursa şi semnificaţia. Secreţia provine din glande, este ceva netoxic, bun pentru corp, excreţia însă (urina de exemplu), e acumularea, apoi aruncarea în afară a produşilor toxici rezultaţi din metabolism.

Ok.

În concluzie, cum aflăm dacă un organ e bolnav, sau nu?

Hai să luăm două exemple, două dintre cele mai frecvente. Ficatul şi glanda tiroidă.

 1. Cu ecografia vedem dacă au dimensiuni normale, dacă există zone care n-au ce căuta acolo- tumori, chisturi, deformaţii, malformaţii etc.
 2. Cu laboratorul, însă, aflăm DACĂ şi CUM funcţionează. Poţi avea un ficat impecabil ecografic, dar cu probe hepatice în sânge- TGO/TGP (numite şi ALAT/ASAT), proaste. Poţi avea o tiroidă ca la carte, dar cu TSH/ FT4 proaste. Sau invers. Să iasă analizele proaste în sânge, însă ecografia, chiar scintigrafia să nu găsească modificări DE ASPECT. De formă, dimensiune, netezime.
 3. Deşi pun la 3, “treiul” este, practic, CEA MAI IMPORTANTĂ etapă, PRIMA: anamneza şi examenul clinic făcute de medic. Să integreze informaţiile subiective, (ieşite din gura ta). Să transforme povestea ta, în diagnostic. Pentru că fiecare poveste are alte reguli de diagnostic. Nu există două la fel şi nu există o schemă tehnologică, ca la fabrică! Adică: zici ce te supără, fiindcă poţi avea analize de sânge perfecte, eco de vis, dar ţie să-ţi fie întruna rău. Și atunci diagnosticul e mai greu, mai subtil, unul de excludere, unul în care (categoric!!) nu-ţi pot spune că eşti sănătos dacă tu te chinui, chiar dacă laboratorul şi restul investigaţiilor sunt impecabile. Acest punct 3, vital, pe care niciun calculator nu-l poate înlocui, face ca noi, medicii, să mai avem pită pe masă, neînlocuiţi de motorul de căutare Google. Exact cum Google nu poate crea un copil dintr-un spermatozoid şi un ovul, oricât de deştept ar fi, la fel nu poate înlocui creierul unui medic. Nu-l văd înclocuind, nici 1000 de ani de-acu încolo!

Ordinea cronologică corectă, logică, este 3 urmat de 1 sau 2 sau ambele.

Este motivul pentru care dacă vii cu “vreau eco, vreau analize ca să aflu care mi-e problema!”, e GREȘIT. Rezultatele invesigaţiilor fără mintea medicului tău, sunt ca o poză color pe post de nevastă. Păpuşă gonflabilă, fie ea… tot nu înlocuieşte cu succes nevasta. Sper.

CONCLUZIE

Prima ta opţiune trebuie să fie:

 • Domnu` doctor, am cutare simptom, aşa se manifestă el. Ce ziceţi că-i de făcut?

Alte postări pe tema comunicării medic- pacient, citeşte aici

http://www.otiliatiganas.ro/doctore-sunt-bolnav-ba-n-ai-nimic/#comment-4492

http://www.otiliatiganas.ro/decalogul-comunicarii-corecte-pacient-medic-de-familie/

 

8 Comments

 1. […] Vreau să-mi fac scintigrafie peste tot, ca să știu ce boală am! […]

 2. Dan TOMA 30 septembrie, 2016 at 8:17 pm - Reply

  ………deci, ati inteles? …..voi, pacientii va asezati cuminti la rand……nu vorbiti neintrebati……spuneti ce va doare si D-na doctor va spune ce-i de facut……dansa stie….stie care este diferenta intre secretie si excretie (exemplu revelator!)……stie (aproape!) tot…..inca nu e foarte sigura in legatura cu ….papusa gonflabila……dar se pare ca o intereseza subiectul….
  INCONTIENTUL…….graieste ……

  • Vanda Tudose 19 august, 2017 at 1:11 pm - Reply

   Este un comentariu rautacio fata motiv. Din pacate, multi iameni -unii pacienti – nu stiu diferenta intre secretii si excretii. Ati fi surprins poate, sa stiti ca multi dintre ei au studii „superioare”
   Dacă va este utile informația, folisiti-o. Dacă nu, abtineti-va cel putin.
   Ei fac parte dintre cei ce întreabă întotdeauna. Si primesc raspuns. Probabil nu pun intrebari prostesti si nici nu am o atitudine „superioara”.
   Întrebările fac parte din anamneza
   Sanatate multa va doresc

   • Vanda Tudose 19 august, 2017 at 1:12 pm - Reply

    Scuze pentru greșelile de tastare

   • Otilia Tiganas 19 august, 2017 at 2:37 pm - Reply

    Nu-i rautacios. Rautatea pusa-n fraze, poate insemna inteligenta. Este
    doar raspunsul unui prost.

  • Luiza 5 noiembrie, 2018 at 1:33 am - Reply

   Eu stau si ma intreb daca asta este ocupatia dv de baza? Eu om normal daca citesc ceva ce nu imi place nu mai continui sa citesc ce scrie acea persoana. Dv nu faceti decat fix asta, va hraneste sistemul nervos sa cititi in continu ce scrie o persoana care va este antipatica si sa dati comentarii acre? Mi se pare ca beti otrava si asteptati sa moara altcineva. sunteti un om foarte trist, nu stiu daca sa ma amuz sau sa imi fie mila de cei ca dv.

 3. Dorinela 4 noiembrie, 2018 at 10:19 pm - Reply

  Mulțumim pentru ceea ce ne spuneți.Ne sunt de mare ajutor îndrumările dumneavoastră.

 4. Elena Jobes 5 noiembrie, 2018 at 12:31 am - Reply

  Va mulțumim din suflet Doamna Doctor pentru sfaturile minunate și pline de haz uneori. Sunteți prietena cu Doamna Gina Bradea și sunteți la fel de haioasa și înțeleaptă ca Dumneaiei. Eu va urmăresc de la capătul lumii, din Gold Coast, Qld, Australia și va spun sincer ca ma trezesc dimineața cu grindul.. Ce o mai scrie Doamna Doctor și Doamna Gina Bradea. Încă o data, mii de mulțumiri! Cu respect, Elena Jobes din Australia!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.