Tratamentul (greu!!) al ciupercii la unghii. Onicomicozei.

Gluma-i glumă, dar hai chestiuni serioase.

Mă jucasem cu postarea „Cum să-ţi vindeci unghiile cu ciupercă în zece zile!”, ca model de titlu a ceva ce NU SE POATE.

NU-I POSIBIL să vindeci în zece zile.

Citiţi în josul textului, de ce. Bun.

Acuma, ştiind ce aşteptăm, că ne-am înarmat cu răbdare pentru un an, iată ce soluţii terapeutice există.

 1. Tablete antimicotice. Pe gură, deci. Care se iau la prescripţia medicului, vreme îndelungată şi care (tablete) pot ataca serios ficatul. Din acest motiv se urmăresc periodic probele hepatice- TGO şi TGP (alţii le zic ALAT/ASAT) şi, mai ales, se ţine strâns legătura cu medicul.

Sufixul –CONAZOL: Fluconazol, ketoconazol etc, sugerază că un anume produs farmaceutic are efect antimicotic=anticiupercă. Personal, nu recomand tratament pe gură, chit că-i mult mai simplu să fac o reţetă compensată cu fluconazol, decât să-i explic omului tot ce scriu aici. Și până trece juma` de an şi te prinzi că luat aşa, sec, e cam inutilă… mai curge multă apă pe Mureş.

 1. Soluţii MEDICAMENTOASE locale. Sa aplică la baza unghiei, în jurul ei, sub vârf etc. Știţi toţi de Exoderil, nu fiindcă-i cel mai grozav sau singurul, ci fiindcă-i mediatizat puternic. Mai lipseşte numai să cânte Stela Popescu şi Arşinel ce minuni fac ei la ciupercă, şi devine brand naţional.

Am unghia ca un copil

De când consum Exoderil.

Cu mic cu mare alergăm,

Soluţia ne-o cumpărăm…

În fiecare dimineaţă,

Să-ţi pui Exoderil pe faţă!

Chiar în pădure de-l încerci,

Rămâne fără de ciuperci!

tra la tra la…

(HEYY. E o glumăăă!! Exoderilul e una dintre sutele de soluţii cu FIX acelaşi efect/sau nu. Rahat. Nici mai grozav, nici mai prost. E o variantă.)

3. Tratamentul NEMEDICAMENOS, natural, cel pe care îl propun eu.

În fiecare seară, degetele cu unghii bolnave ţinute în apă călduţă cam 5 minute, apoi frecate energic cu o periuţă cu bicarbonat de sodiu. Energic, în zona unghiei, aşa cum freci cratiţele cu Tix. Lăsat să se usuce, apoi dimineaţa speli cu apă + săpun. Și se repetă şi se repetă şi se repetă zilnic, cu săptămânile.

Când ştii că ţi-a ieşit? Și te bine dispui? Când observi cum începe să crească unghie nouă, fără ciupercă.

Metoda n-am inventa-o eu, şi este recomandată inclusiv de doi dintre chirurgii cu care colaborez şi doi dintre internişti, plus un dermatolog. Asta numai în jurul meu… Am vorbit, ne-am sfătuit pe tema asta.

Încercaţi ce spun. Nu vă costă nimic, în afara răbdării.

Încă ceva. Făcând aşa, nimic nu vă opreşte să puneţi a doua zi, ziua, şi o soluţie antimicotică pe unghii. Orice soluţie  vă recomandă farmacistul. Există zeci!

REȚINE şi câteva gesturi conexe, FOARTE IMPORTANTE!

 • Dezinfecţia periodică a încălţămintei cu spirt
 • Șosete schimbate de 2-3 ori pe zi.
 • Grijă să nu staţi cu picioarele umede în pantofi.
 • Seara cureţi pantofii pe interior, dai cu spirt şi-i umpli cu ziare mototolite.
 • Periuţa/periuţele (de dinţi) cu care freci unghia bolnavă cu bicarbonat, o bagi peste noapte-n spirt.

Unii recomandă oţetul de mere în loc de bicarbonatul meu. Nu mă-ntrebaţi de ce de mere, şi nu de vin clasic. Posibil, nu l-am încercat. De ce-i bun şi el?

Fiindcă schimbara brutală a Ph-ului, îi dă ciupercii în cap. Oţetul face Ph acid, bicarbonatul bazic.

Ce NU e bine, însă!! Indiferent dacă optaţi pentru bicarbonat, sau acid acetic=oţet.

Să puneţi bicarbonat plus acid!! NU.

Fiindcă împreună reacţionează ca la prăjiură şi nu rămâne nici acid – nici bază, ci se formează o “spumiţă inutilă” cu bule. Care ar putea creşte un aluat, dar nu distruge o ciupercă.

Citeşte, zâmbind, şi ce am scris aici despre onicomicoză=ciuperca unghiei.

http://www.otiliatiganas.ro/unghiile-cu-ciuperca-vindecate-in-doar-zece-zile-uluitor/

 

133 Comments

 1. Adriana 7 septembrie, 2016 at 9:04 am - Reply

  Sincer, mie mi-a luat 2 ani, 3 dermatologi, multe unguente schimbate la 2 luni, de zi si de noapte, recidive. Totul ca sa scap de o micoza a unghiilor plus exfolierea pielii de pe talpi, bubite, mancarimi. Si o groaza de bani. Pana la urma am trecut la ulei de cocos, ulei de canepa, bicarbonat. Micoza unghiei s-a vindecat, dar tot am ramas cu o sensibilitate a talpilor. Se pare ca nu ne vindecam total niciodata.

  • Viola 12 noiembrie, 2017 at 12:00 am - Reply

   Cum ati folosit uleiurile in tratamentul onicomicozei? Mersi

  • Carmen Dinu 3 februarie, 2018 at 12:54 am - Reply

   Terbinafin o tb/zi si taficen crema local…o alta varianta de tratament care”merge”bine (cam 5-6săptămâni de tratament)

   • Puiu Carmen 28 octombrie, 2018 at 4:57 pm - Reply

    Terbinafină am luat eu.9 luni .DEGEABA.PLUS pastile pentru ficat Liv 52.Pentru că terbinafina e foarte puternică. Niciun rezultat.

 2. Roxana 7 septembrie, 2016 at 9:16 am - Reply

  Adica in loc de bicarbonat sa fercam cu otet de mere ?

  • Otilia Tiganas 7 septembrie, 2016 at 9:37 am - Reply

   Nu, Roxana. Ziceam că eu dau bicarbonat, alții oțet de mere. Că, teoretic, ambii avem dreptate, numai că experiență concretă cu reușite, eu la oțet nu o am. Nu, fiindcă n-am încercat!

   • dana 8 iunie, 2019 at 10:32 am - Reply

    Dupa multi ani de tratamente medicamentoase, solutii , creme care nu m au ajutat sa scap definitiv de onicomicoza, am incercat recomandarea dvs cu otetul de mere. Si pot sa spun ca functioneza. eu aplic pe unghie o bucata de discheta demachianta pe care pun otet de mere si leg degetul cu o cu o punga de plastic. si stau astfel toata ziua. nu fac asta in fiecare zi.

 3. Ruxandra 10 septembrie, 2016 at 11:23 am - Reply

  Eu m-am vindecat in doua saptamani cu Exoderil! Nu-mi venea sa cred! Dar tot ramasesem cu o egzema urata pe laba piciorului stang (ceva pete rosii ca niste pistrui, care se intindea de la an la an). Acum trei ani m-am dus la Sacelu (Gorj) cu sotul meu, la baile acelea sulfuroase! Dupa prima baie mi s-a facut egzema aceea sangerie, m-am speriat cumplit! Dar la doua saptamani cand am plecat, era piciorul curat, cum ma facuse my mother :)! Nici c-a mai aparut ceva de atunci! Dar nu stiam de reteta asta naturala ca as fi incercat-o!

  • Dorina 17 septembrie, 2017 at 3:33 pm - Reply

   F bine că ai scăpat. Dar îmi dau seama acum căt de infectată este apa de la Săcelu. Știu că onicomicoza se transmite f ușor, chiar și de pe prosop. Oare nu ar fi bine ca persoanele care știu că au asemenea probleme să evite ștrandurile, băile publice etc. tocmai ca să nu transmită și altora. Poate tu Ruxandra tot așa ai luat de la cineva care nu a avut grija să se ferească. Și uite cît ai tras!

   • Nana 15 septembrie, 2018 at 10:27 pm - Reply

    Bravo! Ai spus exact ce trebuia și la ce mă gândeam și eu. Câte boli, viruși, eczeme etc o fi în apa aceea! Câtă lume nesimțită care se știe bolnavă de ceva contagios și ..parcă se bucură să o dea la altul.

  • LORELAY 7 februarie, 2018 at 5:49 pm - Reply

   Ar fi indicat !! ca la TOATE STATIUNILE , unde se folosesc recipiente , cazi , bazine …TOTI PACIENTII !! sa fie verificati daca au eczeme , ciuperci , etc…!!! boli ,care se transmit !! De acolo se pot contamina cei sanatosi !iar tratamentul este de durata si costisitor ! Evitati ..cat se poate bazinele unde nu se schimba apa si nu se desinfecteaza !

 4. rudia 12 septembrie, 2016 at 3:03 pm - Reply

  Aham, deci am dat și de rețetă! ;-) Am aruncat un ochi mai jos.
  Eu am încercat cu Terbinafină pastile – recomandare de farmacist – și Exoderil. În esență, ea, ciuperca, adică, se duce (naibii) când crește unghia, dar revine antipatică în fiecare vară. Taman când să încalț niște săndăluțe :-D
  Încă ceva: lacul de unghii pare să o accentueze. Sunt eu paranoică sau o fi ceva real în asta? De obicei așa debutează: vara, cum dau cu lac, pac apare o pată pe unghie și de acolo…boierie: invazia începe.

  • Otilia Tiganas 12 septembrie, 2016 at 6:52 pm - Reply

   nu stiu sa aiba treaba cu oja, zau!

   • Mihai cioroianu 28 octombrie, 2018 at 11:26 am - Reply

    Buna ziua doamna doctor…v.am scris pe fb in privat..va rog imi puteti raspunde

 5. Radu Florica 25 februarie, 2017 at 7:20 am - Reply

  Multumesc,toată stima pentru dvs.Articole pe înțelesul tuturor. Vreau să vă rog să îmi spuneți dacă pot face saună dacă am cardiopatie ischemica cu implant de stend? . Tratament cu carvedilol, micarrdis plus,rosuvastatina si trombas.Mulțumesc.

  • Otilia Tiganas 27 februarie, 2017 at 12:10 pm - Reply

   In cardiopatia ischemica se evita excesele care ar putea decompensa circulatia inimii. Elementul de control e durerea-n piept, angorul. Deci incercati, initial 2-3-4 minute. Daca apare durere, inseamna ca nu mai faceti sauna, sau faceti mai putin. Daca nu, atunci e ok, puteti face.

 6. Irina 14 septembrie, 2017 at 10:38 pm - Reply

  Tuona sera , e cam lunga Reneta,,,
  Va spun ca accidentale mia ajuns putin lichid de clor pe degetele de la picioare . După câteva zile am observat ca degetele sunt mult mai ” fine” si unghiile mai subțiri, mai frumoase. .
  După aceasta Observațiile, mi-am permis 10 minutei cu picioarele an un bazin cu apa calda si clor. Exact! Clor. Exemplu an 10 l de Spa, 100 ml di clor( ace).
  Picioarele si unghiile sunt mai frumoase ca sa nu spunem mai Felice.

  • Costică 26 februarie, 2021 at 12:23 pm - Reply

   Cât timp ai făcut tratamentul cu clor?

 7. ramona 15 septembrie, 2017 at 10:00 am - Reply

  Ok, si daca ciuperca e extinsa si pe buricele degetului si mai jos chiar, atunci ce facem, idem ca la unghii?? Multumesc,as prefera sa răspundă dna doctor.

  • Otilia Tiganas 15 septembrie, 2017 at 9:37 pm - Reply

   Facem idem ca la unghii, plus tratametul pe gură.

   • Ramona 18 septembrie, 2017 at 11:34 am - Reply

    Ce recomandați inafara de terbinafina, care nu o pot tolera in nici un chip…Multumesc

 8. Angelica 15 septembrie, 2017 at 3:48 pm - Reply

  Foarte multi ani am avut probleme destul de urate si dureroase cu unghiile. Am incercat si eu cateva tratamente, Exoderil, Fungalor,… Scump si fara nici un rezultat. Dar am curatat cat de mult am putut partea bolnava si apoi am tamponat unghiile cu otet nediluat, uneori chiar le inveleam in comprese cu otet, pe care le tineam cat de mult suportam. A durat ceva timp insa rezultatele au fost bune. Si acum folosesc otet de cate ori imi tai unghiile sau chiar mai des. Reusesc sa le pastrez intr-o stare destul de buna.

  • Otilia Tiganas 15 septembrie, 2017 at 9:35 pm - Reply

   Așa-i. E extrema opusă adică acid acetic, adică acid versus bicarbonat=bază. Fiindcă schimbă radical PH-ul, ucide și el ciuperca.

 9. Otilia Tiganas 15 septembrie, 2017 at 9:36 pm - Reply

  Îl lăsăm acolo și da, după o vreme îl spălăm cu apă călduță.

 10. Cristina 18 septembrie, 2017 at 9:16 am - Reply

  Exista vreo solutie minune (chiar si dupa luni de „tratament”) si pentru unghii care doar se desprind de patul unghiei? Am problema asta de cativa ani la degetele mari de la picioare, dar ocazional se intampla si la degetele de la maini. Mi s-a zis ca ar putea fi de la circulatia periferica proasta si mi s-a recomandat Pentoxifilin, dar as cauta o alta solutie, fara medicamente zi de zi pe termen lung. Multumesc!

  • ina 23 martie, 2018 at 12:45 pm - Reply

   Exoderilul este bun,in 2 saptamani deja vezi diferenta,dar este scump..5 ml 50-60 lei ,dar la fel de bun este si tratamentul cu bicarbonat sau otet normal sau de mere..Intr-un bol cu apa calda pui otet o lingura sau bicarbonat o lingurita ,si iti bagi mainile pana se raceste apa .La fel la picioare..apa cat poti de fierbinte intr-un lighian si o lingura de sare mare (iti relaxeaza picioarele )si una de bicarbonat .

 11. Mihaela 20 noiembrie, 2017 at 12:01 am - Reply

  Abia asteptam sa scriu despre rezultate…modul franc in care ati prezentat această metodă mi-a dat încredere sa incerc,era oricum ultima speranta dupa ce am incercat n tratamente in decursul anilor …in fiecare seara am frecat unghiile cu bicarbonat si cu o perie ,ma ștergea doar pe tălpi si lăsăm să se usuce până dimineață când ma spălăm cu apa si săpun si un plus cand plecam de acasa imi puneam bicarbonat praf pe unghii si imi puneam sosetele si stăteam asa până ma întorceam acasa (asta am furat-o de la cineva care va mulțumea in comentarii;)),O dată pe săptămână imi țineam picioarele cam jumătate de oră în apă cu oțet de mere…si dupa aproximativ 3 luni am observat cum ciuperca încet,încet dispare…nu imi vine sa cred de cand nu mi-am mai vazut unghiile asa sănătoase. ..ma uit la ele minute in sir…Va multumesc din suflet doamna Otilia Tiganas pt acest sfat!Multa sanatate!

  • Otilia Tiganas 23 noiembrie, 2017 at 12:58 am - Reply

   pup!

  • Vasile 3 decembrie, 2017 at 6:36 pm - Reply

   Buna seara doamna Mihaela..!!! Daca va rog frumos imi scrieti si mie inca odata procedurile de zi cu zi ce ati facut pentru a scapa de aceste nenorocite ciuperci al unghiei. P.S. Spuneti ca in fiecare seara ati frecat unghiile cu bicarbonat si o perie,stergeati picioarele doar pe talpi,si lasati sa se usuce pana dimineata”.. Intrebarea :Bicarbobnatul puneati in apa?? cata apa ?? ca in comentariu nu rezulta, in rest am inteles.. Multumesc de intelegere si astept raspunsul dvs.

 12. Lols 21 decembrie, 2017 at 11:56 pm - Reply

  D na Mihaela, va rog si eu sa mai explicati detaliat cum ati procedat .Am aceeasi problema cu a dvs. De vreo 3 ani merg la medici , tratamente scumpe, rezultatul 0.Astept cu interes. Multumesc.

 13. Alice Popescu 2 ianuarie, 2018 at 8:29 pm - Reply

  Cu 10 ani in urma am avut onicomicoza si am scapat cu Orungal,tratament cu pastile timp de 3 luni.Acum m-am pricopsit din nou si nu mai sunt in Romania sa folosesc acelasi tratament.Aici in Germania tratamentele pentru ciuperca se fac de regula cu medicamente slabe,sa nu atace ficatul.Imi recomandati tratamentul du Orungal?Va multumesc anticipat!

 14. Oana barbut 14 februarie, 2018 at 9:55 pm - Reply

  Bună seara am un copil de 3 ani de aproximativ 2 luni ne luptam sa scăpând de o infecție a unghiei. De la degetul mare la.mana..unghia sa desprins de patul unghial infectându. Se degetul e mai rosu și se ia pielea și se usucă constant am încercat apa ooxigenata rivanol nerafinat. ..antibiotice klacid la.interval de 2 saptamâni argumentin bis…a fost bine apoi iar apare cate puțin puroi! Ce sa mai facem?multumesc

  • Otilia Tiganas 14 februarie, 2018 at 10:12 pm - Reply

   nu pot raspunde pe blog!

  • Crețu Daniela 1 aprilie, 2018 at 2:10 pm - Reply

   Ați găsit vreun tratament minune?băiețelul meu de 7 ani are o ciupercă la degetul de la mînă de 1an de zile.Am încercat toate variantele de soluții de pe piața noastră +aurderm și miconazol ca unguent, tratament pe gură care este f tare și afectează ficatul,inclusiv oțet și bicarbonat.Toate astea le fac de 1an în fiecare zi și am schimbat și doi Dr și nu am nici un rezultat.Dacă ați găsit alt tratament care a dat rezultate vă rog să-mi spuneți și mie .

   • Prundeanu Diana-Marinela 4 august, 2021 at 11:22 pm - Reply

    Spiruralin gel, de pe emishop.ro,cu toată încrederea! Unghia va creste sănătoasă și mult mai rapid, decât un mod normal! Sănătate!

 15. Mădălina Motorcea 26 februarie, 2018 at 7:41 pm - Reply

  Bună seara!
  Din păcate și eu ma lupt cu o ciuperca pe talpa de vre-o 15 ani! Mama a luat-o din spital, eu de la mama!
  Nu o am.decat la un singur picior, ma descuamez, fac bășicuțe cu lichide, ma scarpin într-o veselie!
  Am sesizat o treaba, se amplifica mâncărimea de la sosește cu poliester sau când sunt nervoasa!
  Eu nu am.reusit sa scap de ea, o țin sub control cu bicarbonat și crema cu ulei de argint!
  Va îmbrățișez!!
  Va ador d-na doctor, de nu.mai pot!!

 16. Rusu Gabriela 7 martie, 2018 at 9:53 am - Reply

  Am omnimicoza de foarte mult timp, am ținut tratament pe cale orala,dar am avut probleme cu ficatul,am renunțat, dar de ceva timp ,îmi face puroi la unghii,în special la degetul mare de la picior, plus ca au luat o forma tare ciudata și urâtă, de multe ori nu mai pot încălțăminte cu nimic,așa de rău mă dor unghiile.Ce sa iau ,dar doar local,nu pot oral .Mulțumesc

  • Otilia Tiganas 8 martie, 2018 at 10:55 pm - Reply

   Sa citesti de ex articolul meu. Nu am scris nimic dspre tratament oral acolo! dimpotriva.

 17. iuliana 10 martie, 2018 at 10:29 pm - Reply

  sunt la al doilea dermatolog. Unghia se separa de patul unghial. primul dermatolog a zis ca e ciuperca. al doilea a zis ca nu este. la maini și la picioare. de aproape un an. avansează. am luat orungal 4 luni. nu mi-a trecut. am folosit exilnailner. stagnase. dar l-am întrerupt când al doilea dermatolog a zis ca nu-i ciuperca. am început sa ma dau din nou cu el. nu știu ce sa mai fac.

 18. Traian 26 aprilie, 2018 at 8:32 pm - Reply

  Folosesc exinylerlac de 2 luni si unghia se desprinde de pat este normal sau trebuie anulat tratamentul cu acest produs,multumesc

  • Otilia Tiganas 27 aprilie, 2018 at 8:03 am - Reply

   Da, e normal sa se desprinda. Chiar ideal! O unghie bolnava nu se insanatoseste, ci creste-n sus si, cu vremea, este inlocuita de unghie sanatoasa care creste din patul unghial, impingand bolnava. Daca cade cu totul, e si mai bine.

   • Roxy 3 martie, 2019 at 9:56 pm - Reply

    Ajutati_ma si PE mine..Va rog..am fost la dermatologist..am facut analiza unghiei si mi_a iesit candida…am primiti tratament cu fluconazol..(1 PE saptaman) pana see insanatoseste unghia(dermatologist a zis ca dureaza cam 5 luni)si exinailner..application de 4 sapt PE unghii insa simt discomfort de jur imprejurul unghiei..ma doare usor…si sub unghiei unde e ciuperca..simt durere la atingere…o fi normal?Multumesc

  • Mariana Dana 15 martie, 2019 at 9:26 pm - Reply

   Buna seara vad multe comentari..si eu am o ciuperca urita si am inceput cu Fresh Finger luat cu 50% de pe internet si vad ca isi face efectul ..dar am.inceput din seara asta cu Ecoderil ..cred ca o sa imi ajute sint satula de ciuperca asta

 19. Alex 6 mai, 2018 at 12:45 am - Reply

  Eu am folosit Lomexim crema , si da rezultate foarte bune pentru ciuperca . Pot spune chiar ca am scapat in apropate 2 luni . Si nu am dat de 2 ori pe zi , ci asa mai sporadic. Insa la unghie nu are rezultate. Doar la piele si degete , scapi de mancarime si toate cele . Astept o parere doamna doctor .

  • Otilia Tiganas 15 mai, 2018 at 8:40 pm - Reply

   Nu imi dau cu parerea despre produse pe care nu le-am testat.

 20. Alex 7 mai, 2018 at 6:27 pm - Reply

  Eu am folosit LOMEXIM decurand si am scapat de ciuperca de pe piele , a ramas unghia. Recomand cu caldura LOMEXIM , nu stiu de ce medicii nu recomanda acest unguent . Eu intamplator am dat de el .

 21. Mary 28 iunie, 2018 at 3:09 pm - Reply

  Buna ziua!! De un an si jumatate m-am procopsit cu psoriazis pustulos la ambele mâini. Am fost la 4 doctori pînă acum care mi-au dat fel de fel de creme si pastile, dar fără nici un rezultat. Ma puteti sfătui în această problema? De o lună de zile, seara pun apa fiartă cu bicarbonat si tin mâinile pînă se răcește. Vad ca sunt un pic mai bine. Ce m-ar mai putea ajuta. Va multumesc mult!!!

  • Otilia Tiganas 28 iunie, 2018 at 8:25 pm - Reply

   Nu știu despre tratarea psoriazisului mai mult decât știe majoritatea medicilor. N-am „ași în mânecă”.

  • ALINA 8 decembrie, 2018 at 9:41 am - Reply

   Psoriazisul este declansat de stres, probleme de ficat,alcool si tutun. Nu se vindeca doar se inactiveaza. Puteti incerca o crema cu mimosa+smirna+propolis de la laur derm, ulei sau capsule de chimen si o combinatie de mai multe ceaiuri(galbenele, papadie, armurariu, cicoare, coada soricelului, soc, stejar, coada calului,sulfina) La pacientii nostri a functionat si au reusit sa nu mai aiba mancarimi insa el e prezent in corp si se activeaza la urmatorul val de stres. Mult noroc!

 22. Ella 14 iulie, 2018 at 2:09 am - Reply

  Am avut o ciuperca la unghia mare de la picior. Suspectez sala de fitness+un fond de sensibilitate, deoarece ma lovisem de 2 ori destul de rau, provocând căderea unghiei cu pricina, cu niște ani în urmă. Încercasem diverse soluții de la farmacie, la care renunțam vara, când începeam să aplic lac de unghii peste odioasa unghie. De peste 3 ani o aveam.
  Am citit acest articol întâmplător. În primele 2-3 zile am aplicat oțet, din simplul motiv că nu aveam bicarbonat în casă. Ulterior am schimbat cu bicarbonat. Am pilit bine suprafața unghiei, până am ajuns la partea infectată.A funcționat miraculos! După câteva aplicări, parcă efectiv se usca ciuperca. Rămâneau vizibile spațiile unde fusese infiltrată în unghie. Sunt 3-4 luni de atunci. Între timp unghia a crescut, s-a lipit din nou de patul unghial și a rămas doar o pată roșcată, care se micșorează. Nu am crezut, dar chiar funcționează tratamentul. Și nu am respectat întocmai, după un timp am renunțat la perie și aplicam cu mâna. Mulțumesc foarte mult.

  • Otilia Tiganas 14 iulie, 2018 at 7:53 am - Reply

   Mă bucur ENORM! Nu știți cât contează pentru mine răspunsurile voastre!

   • Anto 24 noiembrie, 2020 at 1:45 am - Reply

    Trebuie frecat cu bicarbonat simplu sau facuta o pasta din bicarbonat si apa, cu care apoi freci?

    • Otilia Tiganas 24 noiembrie, 2020 at 8:10 am - Reply

     Frecat cu o periuta de dinti inainte umezita bine, apoi bagata in praful de bicarbonat, cum freci oalele cu tix!

 23. Paraschiv Roxana Gabriela 14 iulie, 2018 at 9:34 am - Reply

  Buna ziua,
  Urmăresc de ceva timp blogul Dvs.atat pt. conținut cât și pt.stil ( care mă inveseleste )
  Am citit comentariile acestei postari dar nu am descoperit CUM trebuie să fie bicarbonatul cand se aplică cu periuta : praf ( ca atare ) sau sub formă de pastă ( ușor dizolvat în apă). Aștept precizări, mulțumesc!

  • Otilia Tiganas 14 iulie, 2018 at 9:44 am - Reply

   Praf aplicat pe periuta umeda. Deci nici praf total uscat, nici pasta moale. Ar trebui sa aiba si efect abraziv, ca praful de curatat pe fundul cratitei.

 24. Dsfro 14 iulie, 2018 at 4:15 pm - Reply

  Podiatrii se ocupa de aceste tratamente. Au inceput sa apara si la noi.

 25. vinca 15 iulie, 2018 at 6:23 pm - Reply

  in primul rind multumesc pentru toate sfaturile pe care le gasesc pe blogul dumneavoastra am si eu o intrebare pt dv . in urma cu doua luni am contactat o viroza ale carei urmari nu se mai dau duse am o sensibilitate in git niste gidilatuturi de care nu mai pot scapa tot timpul simt nevoia sa tusesec si nu se rupe nimic ce ma sfatuiti sa mai fac
  am luat sirop de patlagina de iedera de tot neamul ….e bine cit iau medicamente ca ketotifen bromhexin pe urma sitomele reapar

  .

 26. Adi 16 iulie, 2018 at 9:19 pm - Reply

  Exoderil? O prostie.am folosit 3 ani, zi.de zi.nimic.asa ca o sa incerc bicarbonatul.

  • Otilia Tiganas 18 iulie, 2018 at 7:12 am - Reply

   De aceea l-am și scris. Articolul. pup! baftă! Și MULTĂ răbdare, nu ceda după primele zile!

 27. Nineta 6 august, 2018 at 7:30 pm - Reply

  Doamna doctor o intrebare:de care bicarbonat de sodiu se foloseşte?alimentar sau din farmacie?Mulțumesc anticipat.

  • Otilia Tiganas 6 august, 2018 at 7:56 pm - Reply

   E același, aceeași substanță, indiferent de unde o cumperi.

 28. Gabi 14 august, 2018 at 11:58 pm - Reply

  Incep si eu tratamentul cu bicarbonat. De 10 ani ma lupt degeaba ci ciuperca la unghiile degetelor mari de la picioare.
  Ce mi se pare ca are ceva efect este EALK step 1 care costa 30lei la farmacia Tei si are 14ml. Oricum, inmoaie cuticulele foarte bine, fiind cu uree, deci un bun si ieftin produs cosmetic daca medical nu functioneaza. Am sa dau seara cu bicarbonat si dimineata cu Ealk. Toate instrumentele pt unghii le tin intr-un borcan in care pun o discheta de demachiat imbibata in formol. Ce este metalic tin doar 24 de ore pt ca altfel ruginesc daca nu sunt din inox. Unghia o subtiez cu pila velvet smooth scholl. Sosetele le tin in alt borcan tot in vapori de formol. Am facut analiza unghiei, ieftin la Colentina a gasit urme de levuri si dermatofiti adica mai nimic si scump la celebrul Synevo unde nu a iesit nimic. Nu stiu ce au cautat cei de la Synevo de nu au gasit nimic, pentru ca sunt foarte secretosi si scumpi – si dupa mine ineficienti medical dar eficienti financiar. Am incercat cu otet aplicat cu vata pe unghie si tinut toata noaptea si iarna si ziua dar onicomicoza a avansat si am renuntat dupa cam 2 luni. Azi e ziua nr 1 cu bicarbonat.

  • Nan Marieluise 14 noiembrie, 2018 at 12:17 am - Reply

   In general laboratoarele cauta germeni de candida….ciupercile, levurile, dermatofitii sunt greu de identificat. Si eu am o …ii zic ciuperca de la impachetari, bai cu namol etc si am incercat tot ce am gasit naturist si in farmacii: Cyclopirox, Kitonail, Exoderil, Canespor, Otetul a facut sa se dezvolte ciuperca iar Exinailner arde toata pielea din jurul unghiei care la baie se cojeste dar se duce si sub unghie dezlipind-o de pat. Cu bicarbonat se stagneaza dar nu se vindeca la o faza mai avansata., deja e afectata jumatate din unghie. Am mai citit de bai ale degetelor in benzina( fara chibrit) dar n-am incercat. Si cum m-am saturat de baile cu bicarbonat seara de seara am mers la medic. Am reteta de la medic ptr Terbinafina…. dar…am mari retineri. Am vazut cazuri nerezolvate chiar si cu Terbinafina. Se pare ca nu exista leac, nu stiu ce sa mai incerc inainte de a trece la tabletele daunatoare ficatului..Pana la urma…mai bine fara unghii decat sa umblu dupa transplant de ficat…

   • Madalina 16 ianuarie, 2019 at 8:44 pm - Reply

    mie mi s-a dat reteta cu Xerolys 50 (este keratolitic) si trebuie folosit seara,iar dimineata Canespor. de asemeni am cumparat Borozin,sunt niste plicuri de se pun in pantofi. Am inceput de astazi tratamentul. am ciuperca de cand eram mica,au si mama si bunica si aparent exista o componenta genetica implicata. Sosetele trebuiesc fierte/bagate la un program cu temp f mare/calcate dupa ce le speli. cred ca este important sa tinem cont de sosete/incaltari/papuci de casa si mai stiu eu ce purtam pt ca altfel e degeaba tratamentul. nici eu nu pot lua antifungice orale intrucat iau niste antiartimice si interactioneaza. mi s-a spus oricum ca nu ratez vreun tarament minune (la antifungicul oral ma refer). poate merita incercat si ce tocmai am cumparat eu,eventual va pot tine la curent.

  • Sinela 18 ianuarie, 2021 at 1:53 am - Reply

   Bună seara! A-ți reușit să scăpați de ciuperca unghiei!

 29. Diana 24 august, 2018 at 12:11 am - Reply

  M-am procopsit si eu cu o frumoasă ciuperca la unghiile de la mâini…am folosit exoderil si kitonail dar nici un rezultat….apoi dermatologul mia dat exinailner lac si dermovate cremă dar nu vad nici un rezultat…si le folosesc de cam două luni….va rog ajutatima cu niște tratamente care v-au ajutat pe voi…mulțumesc

 30. Corina 8 septembrie, 2018 at 5:20 pm - Reply

  Buna ziua, sunt tare multumita ca v-am „intalnit”… As dori sa-mi confirmati ca am inteles bine. Asadar seara frecat cu bicarbonat, dimineata spalat cu apa si sapun…Otetul nu are loc in aceasta formula? Este ori, ori?
  Si inca ceva:
  „lăsat să se usuce” nu inseamna sters ci asteptat?
  Dar „Dezinfecţia periodică a încălţămintei cu spirt” nu e acelasi lucru cu
  „Seara cureţi pantofii pe interior, dai cu spirt şi…?
  Multumesc frumos!

 31. Roberta 2 octombrie, 2018 at 4:27 pm - Reply

  Si eu ma confrunt cu micoza unghiilor de la picioare de foarte multi ani. Am incercat canespor, kitonail, exoderil, creme facute in farmacie, etc. Multi dermatologi. Ultima oara am luat si pastile si mi-au afectat ficatul insa unghiile nu au avut nicio imbunatatire. Una din unghii deja este „mancata”, mai exista doar un sfert din ea, e foarte groasa si aproape neagra. Credeti ca are vreun efect bicarbonatul in acest stadiu ?

  • Otilia Tiganas 6 octombrie, 2018 at 7:05 pm - Reply

   Nu știu ce să zic. Dar vă costă ceva să încercați?

 32. Alex 24 noiembrie, 2018 at 6:51 pm - Reply

  Nu exista tratament….am incercat cu canespor….otet 20 % concentratie,bicarbonat…laser…loceryl…nimic…am ales sa le tin pilite si arata chiar bine.

  • Ariana 2 decembrie, 2018 at 12:19 am - Reply

   Alex, cate sedinte de laser ai facut?

 33. Bianca 18 martie, 2019 at 1:21 pm - Reply

  Bună ziua, Ma interesează foarte mult acest subiect, întrucât sunt însărcinată și mi-a apărut o ciupercă la un deget de la mana. Voi încerca aceasta metoda, deoarece am înțeles ca în timpul sarcinii și alăptării nu ar fi recomandat sa iau ceva medicamentos. Temerea mea este aceea ca fiind la mana dreapta, când va veni bebelușul (aproximativ peste 2 saptamani) sa nu o infectez și pe ea. Ce metode îmi recomandați pentru a preveni acest lucru? Sa folosesc manusa la mana cu degetul cu probleme, de fiecare data când interacționez cu ea?

 34. Nitescu Maria 12 aprilie, 2019 at 8:20 pm - Reply

  Am înțeles că, exista un spray pt încălțăminte, știe cineva despre ce este vorba? Eu dau cu oțet și cu bicarbonat. Am de mult timp și folosesc ce mai aud.Cat de bine fac pastilele Fluconazol150?

  • Andreea U 3 noiembrie, 2020 at 9:53 pm - Reply

   Da, este Sanytol. Se găsește in Auchan, Kaufland. Dar cel mai bine încălțămintea se deinfectează cu formol, se pune pe un tampon de vată se bagă în vârful pantofilor, se pun într-o cutie inchisă ermetic, fară găuri de aerisire, apoi se pun într-o pungă ca cea de gunoi și se leagă bine. Pt 2 săptămâni, apoi se repeta operațiunea. Pantofii vor avea miros de formol, se aerisesc 1 zi, puteți da cu sprai de încălțăminte pt a diminua mirosul. Dupa vreo 2 purtari se duce mirosul.

 35. Monica 2 mai, 2019 at 9:11 am - Reply

  Buna ziua. Am unghia de la degetul mic la mana,doar la baza exfoliata si pielea de lângă ea este la fel, arată foarte urat. Ma doare foarte tare osul de lângă unghie, nu unghia sau un jurul ei. Este si puțin umflat si rosu. Cred ca am ciuperca dar nu stiu daca e normal sa doară tare osul si din ce am citit despre onicomicoza, am inteles ca incepe de la vârf nu de la baza ca a mea.

 36. Viorel 4 mai, 2019 at 6:41 pm - Reply

  Buna ziua doamna doctor. Am 50 de ani spondilita si psoriazis.
  Am o problema la unghia degetului mare la picior.
  La inceput unghia a inceput sa se albeasca si sa doara putin, apoi a inceput sa doara varful degetului si buricul degetului, dupa care degetlui a inceput sa se umfle.
  Am fost la dermatologie si am primit diagnosticul de ciuperca la unghie si tratament 30 de zile cu terbinafina si crema fucidin si nidoflor.
  Problema este ca dupa 9 zile de tratament durerea a scazut cam 60% insa degetul este la fel de umflat. Va rog sa-mi spuneti si parerea dumneavoastra despre eficacitatea acestui tratament.
  Va multumesc.

 37. Mira 8 mai, 2019 at 2:21 pm - Reply

  M-am confruntat si eu in urma cu cativa ani cu aceasta boala onicomicoza.Am incercat tot ce sa putut exterior cu ce sa gasit in farmacii ,dar degeaba.Am incercat tratamente naturiste luni de zile fara rezultate.
  Pana la urma tratamentul de la medicul dermatolog ma scapat.
  Am urmat un tratament puternic 9 luni de zile cu tablete Orungal ,am scapat ,dar trebuie stiut ca sunt destul de toxice pentru ficat.Am repetat analizele la 3 luni,dar eu nu am avut probleme cu ficatul.
  De atunci recomand cu incredere cine poate sa suporte acest tratament.Garantat 100% ca se vindeca.

 38. Alexandra 10 mai, 2019 at 3:40 pm - Reply

  Daca ma dau cu bicarbonat si putin apa si las sa se usuce pe unghie are acelasi efect?

 39. Crina 2 iunie, 2019 at 11:20 am - Reply

  Buna ziua,
  As vrea sa stiu cu ce pot dezinfecta forfecuțele de unghii pentru a nu infecta si unghiile sănătoase? E de ajuns spirtul? O doamna spunea mai sus de formol. Ce pot folosi?

 40. Alida 15 iulie, 2019 at 2:17 am - Reply

  Pentru ciuperca unghiilor incercati cu apa de gura.20 de min in fiecare zi.La mine a functionat.Am gasit pe net apa de gura la 45 de lei 5 l

 41. Mioara 19 iulie, 2019 at 6:18 pm - Reply

  Buna ziua ! Dna Doctor,va rog sa ma lamuriti daca exista vreo legatura directa intre mai multe genuri de micoze de pe corp! Precizez ,ca am de ani buni o onicomicoza a unghiei degetului mare de la piciorul stang si de 2 zile vad ca s- instalat si la unghia celuilalt picior! problema este ,ca si in alte zone mi-au aparut micoze ,inghinal cu extindere pe coapsa piciorului….Tinea cruris? Mai mult,am un prurit si in ureche…. le tratez pe toate cu rabdare,dar ma intreb daca este o problema de imunitate sau este o conjunctura favorabila acestor micoze! Ma puteti ajuta cu un sfat? Multumesc mult!

 42. Anca 1 septembrie, 2019 at 8:10 pm - Reply

  am incercat tot ce este posibil ,inclusiv cu bicarbonat,otet exoderil ,kitonail,si toate cele.O gramada de bani aruncati,asa ca nu va mai luati dupa nimeni si mergeti la un dermatolog bun .In rest,cine spune ca s-a vindecat in 2-3 saptamani de omicomicoza,cu cine stie ce tratamente minune………tampenii…nu exista

 43. Maria 11 septembrie, 2019 at 9:09 pm - Reply

  Buna seara, as vrea sa stiu daca urmand tratamentul cu Exoderil (sunt in a patra i)crema imi va cade si unghia – deja este desprinsa pe lateral si am dureri mari. Voi incepe si tratamentul cu bicarbonat pentru care va multumesc, am convingerea ca va functiona. Inca nu am decis sa merg la dermato pentru ca sotul meu a facut un AVC si nu am timp nici sa respir. Multumesc.

 44. Irina 26 octombrie, 2019 at 11:21 pm - Reply

  Bună.Va spun pe scurt cum am scăpat de ciuperca de sub unghia de la picior:aplicarea locala a unei bucăți de vata înmuiată în înălbitor de rufe!!! Încercați, nu o sa regretați!!!

 45. Apostoaie 17 noiembrie, 2019 at 7:04 pm - Reply

  Nu cred ca exista tratament pentru aceasta afectiune.ma lupt de aproape 4 ani si am folosit tot ce exista .m_am ales cu o dezamăgire totală și o grămadă de bani cheltuiti

 46. Valentin 6 decembrie, 2019 at 10:34 am - Reply

  Haideti inapoi la natura. Recomand cu incredere sucul de rostopasca in combinatie cu incaltaminte bine aerisita (perna de aer, supape de aerisire) si sosete din fibre naturale ce permit o buna aerisire. Sucul de rostopasca se aplica in felul urmator: Se culege planta se rupe de la orice nod si la locul ruperii apare o picatura de suc avand o coloristica diferita de la portocaliu intens la galben, galben-rosiatic. Este important ca sucul sa fie aplicat imediat dupa ruperea plantei la nod. Sucul se oxideaza destul de repede si va capata o coloristica spre maroniu asemanatoare iodului. Planta de rostopasca o gasiti in locurile partial umbrite si ferite de circulatia regulata a animalelor, locuri parasite, canale de irigatie dezafectate, in luminisurile padurii sau la marginea acesteia. Puteti cultiva rostopasca in curtea Dvs intr-un loc partial umbrit. Mergeti si cautati aceasta planta si apoi o transplantati, nu este foarte pretentioasa. Incercati sa faceti acest tratament de cate ori puteti pe zi in perioada de inflorire din primavara a plantei pentru ca in aceasta perioada puterea/concentratia sucului este maxima iar efectul este maxim. Am observat ca aceasta planta infloreste atat primavara cat si in toamnele lungi si calduroase. Totusi este de preferat ca tratamentul sa il incepeti primavara si sa continuati pana la disparitia completa a problemelor. Succes!

 47. Lisa 19 decembrie, 2019 at 6:41 pm - Reply

  Buna seara. Am facut tratament pt omnicomicoza 2 luni cu exinailer la degetele mari de la picioare. Unghia care a crescut in acest timp este sanatoasa dar de cateva zile sub unghie pielea s a inrosit si zona prezinta mancarimi. Vreau sa stiu daca acest lucru e normal in cadrul infectiei sau e cazul sa schimb tratamentul. Va multumesc.

  • Otilia Tiganas 20 decembrie, 2019 at 6:38 am - Reply

   Nu, nu e normal, arată revenirea bolii.

  • Baron Sorin 25 mai, 2021 at 7:40 pm - Reply

   Buna ziua , am urmat si eu tratamentul cu exinails si mi au cazut unghiile la ambele picioare la degetul mare . Este nevoie de continuat tratamentul cu exinails pana creste unghia?

 48. Gabi 7 ianuarie, 2020 at 11:09 pm - Reply

  Eu am folosit urina !… taiam unghia adânc partea desprinsă de patul unghiei o curatam cu periuta bine si tamponam cu o discheta înmuiată în urina la fiecare 2 zile.foarte eficient!

 49. Bogdana 1 februarie, 2020 at 3:04 pm - Reply

  Buna ziua! Unghiile mele de la degetele mari de la picioare arata ingrozitor, desi analizele spun ca nu ar fi vorba despre vreo ciuperca. Nu au mai crescut in lungime de un an, s-au innegrit si ingalbenit, iar de cateva luni s-au desprins de la baza si cresc in grosime, se inalta… Intrebarea mea este daca pot face bai cu apa calda si otet in prealabil, sters picioarele si apoi frecat cu bicarbonat.

  • Otilia Tiganas 1 februarie, 2020 at 5:12 pm - Reply

   Nu. Fiindca otetul e acid, bicarbonatul baza si ele se vor anula reciproc. Faceti zilnic, cu saptamanile, cu anii, aplicatii – fie de bicarbonat, fie de otet.

 50. Alina 15 martie, 2020 at 10:40 pm - Reply

  Bună seara. Am și eu aceeași problemă cu ciuperca unghiei.Am incercat aproape toate soluțiile.O doamnă a scris că este bun clorul!!

  • Calin Loredana 20 noiembrie, 2020 at 3:34 am - Reply

   Doamne fereste!!! Unii dau sfaturi pt.as bate joc de oameni!! Nu luati in seama chiar toate prostiile pe care le spun unii!!

 51. Dana 29 martie, 2020 at 5:38 am - Reply

  Mama a scapat din intamplare incercand sa trateze o infectie a pielii de langa. Avea ciuperca de mic copil fiind convinsa ca a mostenit-o tipul asta de unghie de la bunica. Si-a invelit pe perioada degetul cu alcool iodat ca apoi sa constate ca i-a disparut unghia veche si ii creste alta curata, subtire, normala.

 52. MARIA 30 martie, 2020 at 10:43 pm - Reply

  Buna ziua doamna Otilia.
  Problema mea e veche de 10 ani. E exact cum zice doamna Bogdana, mai sus cu 2 comentarii doar ca a mea e f veche, deci f groasa(galbenae, crescute in grosime, analize făcute acu 5 ani ce zic ca nu e ciupercă, desprinsa de pat). Am fost la 4 medici, si nu s-a rezolvat. Eu cred ca nu am dat de medici care aa stie exact care e problema unghiei, or fii ei mai ași pe probleme de ten, ce stiu eu? Cert e ca sunt dezamagita si de 4 ani nu am încercat nimic. Am facut pe cont propriu cura cu otet pe dischetă, la recomandarea cuiva, ținut 1h de 3xzi,si întradevar unghia creștea (minune!) dar… Dupa un sfert, pur simplu se oprea, si se ingrosa iar. E dezlipita sigur de la jumate, nu am ce sa tai, poate 1 data pe an, si e galbena și inestetica. Deci, si daca as incerca cu bicarbonat, nu ar creste tot asa, in înălțime? Ma gândeam si la smulgere, dar sincer, cea noua, se va lipi? Cine stie ce e acolo, sub unghie… nici nu vreau sa ma gandesc

  • Andreea U 3 noiembrie, 2020 at 9:57 pm - Reply

   Mergeți la pedichiură medicala, căutați pe Facebook, pe net un cabinet în orasul dvs sau în apropiere.

 53. Ion 14 aprilie, 2020 at 8:55 am - Reply

  ORUNGAL sau inlocuitorul mai ieftin,OMICRAL sunt singura solutie sa scapati de ciuperca unghiei.Sunt testate de mine.Din 10 unghii 8 erau afectate grav,doua nu le mai aveam deloc.Am luat tratamentul timp de 4 luni,astfel:o saptamana 2 pastile dimineata si 2 seara,apoi 3 saptamani pauza.Sanatate !

 54. LARRY 19 mai, 2020 at 8:43 pm - Reply

  indiferent de ciuperca, la unghii, pe piele, pe par(matreata este tot ciuperca) sau la zona inghinala , sunt 2 solutii cu reusita %la % ori dati cu solutie de stropit ,piatra vanata un pliculet la 100ml apa si tamponati acolo, sau cu otet , cu cut otetul este mai ordinar, ieftin cu atat mai bine deoarece are aciditatea mai mare, practic acidul omoara ciuperca , daca ciuperca este mai veche, mi bine prinsa, cu mai multe straturi, atunci tineti un tampon cu vata acolo, o udati acolo timp de cel putin 5 minute sau cat rezistati, cand nu va mai ustura locul inseamna ca ciuperca sa vindecat, o sa observati cum se exfoliaza ciuperca ca pielea bronzt

 55. Gabriela 26 mai, 2020 at 7:40 pm - Reply

  Buna seara! Ma confrunt si eu cu aceeasi problema. Folosesc de cateva luni exoderil si mie imi merge, sunt intr un stadiu avansat de vindecare, doar ca mai trebuie continuat. Nu stiu daca imi dau cu oja pe unghii mai are efect tratamentul. Daca imi poate raspunde d na doctor. Multumesc!

  • Otilia Tiganas 27 mai, 2020 at 6:32 am - Reply

   Dacă ceva merge bine, normal că nu schimbi! Există acea lege nescrisă care zice că mai binele e dușmanul binelui. Și nu, n-ar fi indicat să aplicați ojă.

 56. Raul Turiac 22 august, 2020 at 9:54 pm - Reply

  Super, am sa incerc, dar am o intrebare doamna doctor, am fost acum câtva timp la o cosmeticiana ce se ocupa cu pedichiură medicală, si mia pilit unghia si a aplicat o soluție cu ioni de argint, am văzut rezultate bună chiar a doua zii, dar ciuperca a revenit si nu mai raspunde la telefon (poate și-a schimbat numarul) , si nu mai dau de ea , stiti ceva despre aceasta solutie?

 57. C.Cristina 31 octombrie, 2020 at 12:31 pm - Reply

  Buna ziua, fata mea de 14 ani are unghiile degetelor mari de la picioare ingrosate, îngălbenite și nu mai cresc. Ne am dat seama târziu de problema, nemaiavand nimeni în familie ciuperca. Acum îi aplic exoderil dar o doare unghia și degetul ( cel stâng, care e mai afectat). E normal sa o doare tot degetul? La început o durea doar după aplicare; acum o doare și degetul pe partea pe care calca ( sau se transmite durerea de la unghie?). Sa întrerup exoderil? Sa incerc cu bicarbonat? La unghia stânga cel puțin, cred că e destul de a avansata infecția. Va rog mult un sfat.
  Multumesc

  • Otilia Tiganas 1 noiembrie, 2020 at 7:40 am - Reply

   Nu vă costă nimic să încercați și ce zic eu! Dar categoric e necesar un examen medical.

 58. MINUT ALIN 23 noiembrie, 2020 at 11:09 am - Reply

  Buna ziua, acum vreo 7-8 ani pt. aceeasi problema la unghiile mari de la picioare , am fost la consultatie la Dr. Dermatolog ,care mi-a prescris CANESPOR ONICHOSET .Este un pachet cu o crema pe baza de uree care inmoaie unghia bolnava si se poate inlatura usor ,dupa care dintr-un alt flacon de CANESPOR crema se aplica timp de cateva luni pana creste unghia noua.Am reusit sa scap atunci, dar din nefericire acum de cateva luni m-am procopsit iar cu pacostea.Am intrebat la farmacii de pachet,dar nu mai exista nicaieri, asa ca am cautat o crema cu concentratie mare de uree pe care am inceput sa o folosesc,astept sa scap de unghia bolnava dupa care tratament cu crema sau picaturi , mi sa recomandat KITONAIL. Cam asta este experienta mea,este bine daca putem invata cu totii cate ceva unii de la altii

  • monica 29 decembrie, 2020 at 8:50 pm - Reply

   buna . si copilului meu i-a recomandat canespor onichost si nu am gasit nicaieri..va rog daca puteti sa imi spuneti ce crema cu uree ati luat? v-a folosit? v-a cazut unghia bolnava?
   multumesc pt raspuns.

 59. Cristi 3 decembrie, 2020 at 11:44 am - Reply

  Am avut onicomicoza la 2 degete de la piciorul drept, si 3 degete de la stangul. Timp de 15 ani. Am incercat tot felul de tratamente, inclusiv substante aduse din germania, pileam unghiile, lacuri, creme. Efecte slabe.

  La varsta de 17 ani m-am dus la doctorul dermatolog care m-a internat in spital timp de 4 zile. A trimis probe de unghie la laborator si a gasit „Candida”. Mi-a luat probe de sange, apoi am inceput sa iau tratament. O pastiluta minuscula de Nizoral pe zi. Dupa a treia zi mi-a luat din nou sange si a comparat cu valorile de inainte de Nizoral. A spus ca valorile sunt bune si ca pot sa continui tratamentul acasa timp de 30 de zile, dupa care sa ma duc sa imi fac analize (TGO, TGP) si sa vin cu rezultatul la el.

  Dupa 6 luni nu mai aveam gram de ciuperca pe unghi, erau curate lacrima, complet transparente, dar deoarece inainte unghiile erau desprinse de carne, in momentul cand au crescut sanatoase au crescut mai jos si mi-au intrat pe carne. La cele mici s-au auto-vindecat. In schimb la unghiile mari sangerari, infectie si dureri puternice, am fost la dermatolog care a incercat leacuri foarte dureroase, imi tampona zona infectata langa unghii cu un betisor imbibat cu acid care ardea carnea. In ciuda durerilor rabdate in vreo 6-8 astfel de sedinte nu s-a vindecat, a spus ca trebuie sa merg la chirurgie.
  Nu am putut sa merg sa ma operez la timp pt ca trebuia sa dau bacalaureatul. Dupa BAC am luat directia spital, chirurgie. Mi-a taiat marginea unghiilor la ambele degetele mari, plus un pic de carne care crescuse acolo din cauza infectiei, apoi m-a cusut. 2 saptamani trebuia sa ma duc la pansat in fiecare zi si umblam doar in slapi. Dupa operatie m-am recuperat complet in cam 2 luni, puteam sa joc fotbal.

  15 ani dupa n-am mai avut probleme, dar apoi ciuperca a revenit, acum iar am 4 unghi infectate. Nizoralul a fost retras de pe piata. Cica era „periculos” si a fost inlocuit cu medicamente mai putin periculoase. Am luat Nistatina 4 pastile pe zi timp de 3 saptamani. Efect: ZERO ! Incepe iar lupta cu ciuperca.

 60. Matei 7 ianuarie, 2021 at 4:08 pm - Reply

  Am ciuperca la degetul mare de la picior, de circa 40 de ani. Acum 30 de ani(la recomandarea medicului) am inlaturat chirurgical unghia(doare citeva zile dupa operatie). Dupa vindecarea ranii, a inceput sa creasca sanatos, dar nu am facut toate baile cu bicarbonat de sodiu care mi-au fost recomandate, asa ca ciuoerca a revenit si nu am mai tratat-o decit ocazional(inainte sa merg la plaja) astfel: inainte de culcare infasuram in jurul degetului o cirpa inmuiata in otet, inveleam cu o folie(punga de plastic) si puneam un ciorap ca sa tina bandajul la loc pe timpul noptii. Era suficient pentru ca unghia sa arate acceptabil 2 saptamini, dar problema revenea. Mentionez ca arata urit, este ingrosata si neagra aproape in totalitate. Acum procedez asa: dimineata(zilnic), inainte de a ma incalta cu pantofi comozi, torn otet nediluat(am gaurit cu un bold dopul unei sticle din PET de 0,5 litri) pe ciorap, in zona degetelor, la ambele picioare. Deci, ud ciorapii in zona degetelor. Am 3 luni de cind procedez asa si unghia pare ca a crescut sanatoasa cam jumatate din lungime.
  Pentru ca aveam si calcaiele crapate, am umezit ciorapii si in zona calcaielor iar pielea a revenit la normal destul de repede. Pentru piele, tratamentul cu otet este foarte eficace. Se poate face si in zona coatelor, unde apar, de obicei, zone decolorate.
  Am sa incerc, alternativ cu aplicarea de otet, si aplicarea pe unghie de usturoi zdrobit sau de apa de gura. Daca o sa fie nevoie, o sa incerc si cu clor(diluat cu apa 50%).
  Dupa citeva zile de aplicare a otetului asa cum am zis, s-a cojit pielea de pe degetele de la piciorul unde am ciuperca, dar am continuat, deorece stiu din experienta ca doar pielea afectata de ciuperci ustura daca e aplicat otet. E valabil si pentru alte zone, mai intime. Totusi, va recomand prudenta, fiecare reactioneaza in felul sau. Experimentati fiecare cum reactionati daca aplicati otet pe zone sanatoase sau pe zone bolnave.
  Cautati pe net si: Lichen Plan – afectiune autoimuna.
  Daca e asa ceva, nu e ciuperca . Dar, tot merita incercat, daca unghia arata rau. In acest caz recomand o cura cu dovleac copt(citeva zile-doar dovleac), e buna pentru multe, inclusiv pentru slabit.
  Plus alergat. Daca nu puteti sa alergati, sariti usor pe loc, in cadrul unei usi, daca stati la etaj(sa nu deranjati vecinii) timp de minim 5 minute, dimineata. Un minut topaiala, un minut odihna-timp in care scuturati mainile(ca sa circule limfa, care nu circula decit daca ne miscam sau facem masaj). Total-10 minute(5 minute topait, 5 minute scuturat mainile) zilnic. Dar, nu veti topai, caci putini au vointa(din ce cunosc eu si am invatat, doar unul a incercat, o perioada scurta).

 61. Matei 7 ianuarie, 2021 at 4:22 pm - Reply

  Am uitat sa spun ca si mama mea a suferit de aceeasi afectiune la unghia de la degetul mare al piciorului, deci ipoteza(pe care o sustin si unii medici) ca si factorul ereditar este implicat uneori, este plauzibila, cu atit mai mult ca nu cunosc sa fi infectat(personal)pe altii. In cazul in care o sa experimentez cu apa cu clor, o sa tamponez unghia cu multa precautie, aplicind o cantitate infima de solutie. Spun asta ca nu cumva unii sa foloseasca bandaje cu clor sau picurare cu clor si sa ramina fara deget.

 62. Balogh Nicoleta 28 ianuarie, 2021 at 1:28 pm - Reply

  Sunt bucuroasa pentru ca v-am gasit! Super utile, toate informatiile impartasite de voi! voi incerca si eu, cu bicarbonat, pentru inceput. Se pare ca infectia cu Candida apare mai adesea la cei cu grupa sanguina 0I, asta apropos de ceea ce spunea Matei.
  Multumiri doamnei doctor pentru sfat si gazduire!

 63. Doina 5 februarie, 2021 at 3:33 pm - Reply

  După ani de lupă cu onimicoza , asta însemnând o mulțime de tratamente naturiste și zeci de sticluțe de exoderil și alte minuni,am găsit recomandarea dumneavoastră de a folosi bicarbonatul de sodiu.Starea unghiilor era destul de gravă, dar urmez tratamentul de vreo 3 luni iar rezultatul este uimitor.Aveți dreptate, singura problemă este rabdarea și perseverența, dar după ce-mi pierdusem speranța că voi mai rezolva vreodată această problemă, nici un efort nu mi se pare prea mare.Sunt convinsă că după vindecare nu trebuie lăsată garda jos, deci bicarbonatul va fi nelipsit! Vă mulțumesc mult!

 64. R. 29 aprilie, 2021 at 10:29 pm - Reply

  Îmi pare rău că nu pot atașa poze. Înainte și după. Am urmat tratamentul cu bicarbonat. Medicamente nu am putut lua deoarece alăptez. Înainte au fost 9 luni de sarcină tot fără tratament medicamentos. Ciuperca își făcuse de cap destul de mult. Seară de seară am frecat unghia cu bicarbonat cu o periuță de dinți care stătea in spirt, dimineața spălam cu săpun (protex am folosit eu), iar in timpul zilei foloseam restul tratamentelor naturiste de care am auzit- ulei de arbore de ceai, celebra cremă chinezească, ulei de cocos, oțet, etc. O dată pe săptămână pileam suprafața unghiei înainte de bicarbonat. Am găsit acest articol la începutul lunii februarie. Acum, la sfârșit de aprilie pot să spun că unghia mea este aproape sănătoasă, cred că în maximum o lună o să scap definitiv de ciupercă. O să continui tratamentul. Cumnata mea a făcut tratament cu laser și nu a scăpat încă. Ce pot spune este că funcționează. Cu muuuuultă răbdare, e drept! Dar merită! Mulțumesc.

  • Otilia Tiganas 4 mai, 2021 at 9:23 am - Reply

   Mă bucur ENORM că dat roade!

   • Carmen 9 noiembrie, 2021 at 11:54 pm - Reply

    Buna seara doamna doctor!
    Am inceput si eu tratamentul cu bicarbonat de 3 zile. Inca nu am rezultate, normal, dar Multumesc foarte mult pentru tratamentul recomandat. Am vazut mai sus ca doamna spunea ca pilea unghiile saptamanal. Este nevoie de pilire ?sau este suficient ce ati spus d.voastrã.
    Sunt foarte increzatoare in reusita dupa 10 ani de „luptã” cu acest enervant fung. Imi doresc asa de mult sa pot purta si eu sandale vara! Cu bine!

 65. CIOLCA ANCA SIMONA 6 iulie, 2021 at 3:48 pm - Reply

  Buna ziua tuturor!
  Fiul meu a avut o ciuperca urata, onicomicoza sub unghie. Am incercat 2 ani cu Exoderil, Kitonail, la recomandarea medicului derrmatolog. Nu a functionat. A ajuns la chirurg, a scos unghia si a cauterizat si curatat pielea infectata de sub unghie. Acum a primit tratament cu crema Lamisil, zilnic. Facem toaleta si aplicam Lamisil. D-na dr dermatolog ne-a recomandat, dupa Lamisil, sa continuam cu Kitonail aplicat direct pe piele. Desigur ca unghia dureaza pana va creste. Pastram degetul pansat, sa nu ajunga nimic la el, plus ca e inca sensibila pielea. Dar e bun Kitonail si ptr aplicare pe pielea de sub unghia? Stiam ca e doar ptr aplicarea pe unghie. Dar la el, este inca degetul fara unghie. Ce as mai putea aplica acolo, ca sa fiu sigura ca unghia va creste pe o piele sanatoasa? Va multumesc!

 66. Ada 12 iulie, 2021 at 9:04 pm - Reply

  Sunteți o experta, d-na Doctor!!..am incercat și eu și mi-e mai bine! Va puuup

  • Vivi 16 octombrie, 2021 at 5:41 pm - Reply

   Am alternat otet de mere cu bicarbonat si in 20 zile am avut rezultate uimitoare!Am umezit discheta demachianta cu otet o zi/noapte ,am desfacut o putin cit sa introduc degetul si cu atentie mi am derulat soseta ,am tinut discheta pina la uscare,am repetat a doua zi cu bicarbonat diluat si tot asa!Rezultatul se vede dupa citeva zile ,culoarea zonei afectate se modifica!Ciuperca nu a mai “inaintat”,crescind o unghie sanatoasa dar….. vara ce a urmat am aplicat oja semipermanenta fapt ce nu a mai dat voie unghiei sa respire si ciuperca a reaparut,deci nu mai este voie la lac sau oja!Sa auzim de bine!

 67. Anca Pavel 11 august, 2021 at 9:39 pm - Reply

  Trece cu aplicari de namol de la Techirghiol aproape instant.

  • Otilia Tiganas 12 august, 2021 at 10:37 am - Reply

   Nu. Niciun tratament al unghiei bolnave de ciupercă nu trece instant, fiindcă tratamentul, ORICARE ar fi el, însănătoșește DOAR căsuța unghiei, apoi încet încet va crește unghie sănătoasă, care împinge bolnava în sus. O unghie îngălbenită și cu ciupercă NU mai redevine sănatoasă, roz, unghia fiind țesut nevascularizat/mort.

 68. Ghinita Dan Silviu 12 noiembrie, 2021 at 9:38 am - Reply

  Am descoperit ca propolisul in solutie alcoolica (se pare ca propolisul se pastreaza mult mai bine decat in solutie hidroglicerica, am avut probleme cu solutia hidroglicerica) face minuni pentru micoze.
  Si are un spectru larg, aplicand pe cap m-a scapat de matreata si de seboree de la prima aplicare.
  La ciuperca piciorului, omoara RAPID coloniile de ciuperci, se observa inegrirea in locurile unde au fost.
  Acum imi cresc unghii sanatoase. Propolisul l-am cumparat de la Farmacia Tei, 30 lei o sticluta mare de 100ml sau cca 10 lei o sticluta de 30 ml, eu il consum si intern (de fapt aceasta este utilizarea recomandata/oficiala).
  Sotia a folosit si pentru o eczema de pe fata si i-a trecut, se pare ca are spectru foarte larg.
  Iau si MICOGAL (echivalentul romanesc al lui Orungal) si cu Hepato Suport, just in case.
  Am folosit si un tratament cu bicarbonat si otet nediluat cate o zi, are efect dar nu se compara cu propolisul.
  Indrazniti, incercati intai cu o sticluta de 30ml, o sa-mi dati dreptate.

 69. Anemona 16 februarie, 2022 at 10:40 am - Reply

  Buna ziua! Sotul meu are unghiile de la picioare de multi ani ingalbenite si mancare si il dor. De fiecare data cand i ia monstra de la unghie , dermatologul spune ca nu este ciuperca deci nu poate sa i dea niciun tratament. Ce recomandati in acestcaz?

  • Otilia Tiganas 16 februarie, 2022 at 11:50 am - Reply

   Încercați câteva luni ce zic eu în articol, că nu vă costă nimic.

 70. Alina 20 aprilie, 2022 at 12:28 pm - Reply

  Am inceput si eu acest tratament cu bicarbonat de 2 sapt, in fiecare seara si dimineata aplic kitonail recomandat de medic. Deocamdata vad ca tot evolueaza ciuperca, de la 1/3 unghie afectata, acum este 1/2 afectata. Pe data de 9 Mai ma duc la control.

 71. Goncearuc Galina 25 mai, 2023 at 12:47 pm - Reply

  Multumim, dna doctor, pentru sfaturi utile. dar am si eu o intrebare: am avut 2 unghii, cele mari de la picioare, afectate si aproape ca s-au tratat, dar la varful degetelor s-a format un ,,delusor,, care nu permite unghiei sa creasca.Pedichiurista mea zis sa merg la un chirurg. Dstra ce sfat imi dati? Multumesc anticipat!

 72. CDS 19 iunie, 2023 at 5:55 pm - Reply

  Am incercat o lunga durata de timp cu Kitonail, bicarbonat, otet, uleiuri esentiale, dar nu am scapat de onicomicoza. Apoi m-am dus la un dermatolog, care a stins lumina in cabinet si pe intuneric s-a uitat cu o lampa cu ultraviolete la toate unghiile de la picioare si mi-a dat urmatorul tratament: pentru unghia bolnava pe care am pus inainte kitonail mi-a prescris NOVOPHANE (unguient) cu care am dat pe toata suprafata unghiei bolnave pana la disparitia ciupercii si refacerea totala a unghiei. Pentru toate celelalte unghii (la care s-a vazut cu lampa ca am ciupeca, stralucea pe langa unghii), mi-a prescris Clo-Ekarzin (unguient) cu care am dat pe marginea unghiilor doua luni de zile. Mi-a mai prescris tabletele Piele + Păr + Unghii (asa se numesc) din care am luat cate una pe zi timp de 60 de zile. Astfel am scapat de ciuperca unghiei si mi s-a refacut complet unghia bolnava si am scapat si de ciuperca de la celelalte unghii. Preventiv ma mai ung pe unhii ca sa nu mai ajung din nou cu unghia bolnava.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.