Mă dor genunchii. Nu-mi daţi Moldamin?

Legende care trebuie dărâmate. Greşeli frecvente, de anulat.

Te regăseşti în vreuna dintre afirmaţii? Citeşt atent ce zic şi uit-o. Nu te regăseşti? Felicitări.

 • M-a durut capul şi am luat o Ampicilină.

GREȘIT. Nu iei antibiotic fără sfatul medicului. RARISIM  este nevoie de Ampicilină. Iar dacă – feri Doamne! – deja ai luat-o de capul tău, măcar dozeaz-o corect şi fă cura completă. Uită deci că se poate lua O AMPICILINĂ. După mine, ar trebui să o uiţi de tot.

 • Mă dor genunchii. Nu ar trebui să-mi daţi Penicilină? (Variantă cu Moldamin)

GREȘIT. Reumatismul articular acut, declanşat (uneori) de Streptococul betahemolitic grup A, nu-i durere de genunchi, nici reuma ta normală, nici spondiloză cervicală. Confunzi mere cu smochine. Eşti pe altă planetă. NICI VORBĂ de penicilină la vârstnic/adult, când îl dor genunchii!!! Deci NU.

 • Eu iau Ketonal lunar. Iau zilnic – şi tare bine mă simt!

GREȘIT. Abuzul de antiinflamatorii este extrem de periculos! Atacă inima, zău. Reţine! Nu uita treaba asta. Majoritatea tabletelor care crezi că-ţi fac bine la reumă, pot „ataca inima”. Și fă o socoteală dacă merită să rişti un stop cardiac de dragul antiinflamatoarelor.

Când medicul tău de familie se ia de cap şi nu-ţi compensează „la cerere” aniinflamatoriile, nu de zgârcit n-o face. Ci ca să te protejeze de efectele secundare! Eu una „latru” zilnic despre…

 • Am stat o zi fără antibiotic, dar tot am avut febră, atunci am luat totuşi Augmentin.

GREȘIT. Ai greşit şi ţinta şi miza. Nici nu era de aşteptat să treacă febra după prima zi! Ea durează între 24 şi 72 de ore. Nici aluatul de pită nu dospeşte în primele 3 minute. Are nevoie de timpul lui ca să dospească. Oricât ai trage de aluat, el are nevoie de timpul lui. Când spun „nu lua anibiotic la viroze”, eu nu spun că eşti sănătos. Nu. Eşti bolnav, dar soluţia antibioticului e o greşeală.

Nu puţini, dojeniţi de mine pentru antibioticul cumpărat din farmacie fără să ştiu, m-au întrebat:

– Bine, dar aveam febră, mă durea gâtul. Ce era să fac?. Răspundeam:

– Fie NIMIC, (e mai bine să nu faci nimic decât să faci rău), fie măsuri simptomatice: Paracetamol, comprese, ceai, pat, gargară, prişniţe, citrice…

 • A făcut copilul febră mare! Nu ştiu cât, dar îi ardea fruntea.

GREȘIT. Măsoară temperatura cu termometrul, nu-i scump. Musai să ai unul în casă. Și învaţă ce înseamnă „temperatură mare”. Adică peste 38,5 în fund. Restul e ignoarbil în primele 2 zile. Doar urmăreşti evoluţia, hidratezi corect corpul, pui comprese şi îi dai madicamente pentru febră.

Sfaturi, informaţii pe subiectul virozelor şi al febrei, găseşti aici:

6 Comments

 1. felicia katz 26 iulie, 2016 at 10:41 am - Reply

  Doamna,aia-s habarnisti.Si ce-i mai periculos decat un habarnist la medic.Le stie pe toate,el e deja cu „rezidentiatul”luat la fara frecventa.Medicina a invatat-o de la vecina de la doi care lucreaza imfirmiera la leaganul de copii:))).Cea mai grava boala a Romanului este neincrederea in medic.Adica si ce daca-l doare capul?se dopeaza el cu Advil si cu Paracetamol si-i trece,pana intr-o zi cand descopera o „galma”pe creieras,si dupa aia se aboneaza familia la vesnica pomenire:))).Ma dor genunchii,dar ea sau el dupa caz,arata cat balena,au minimim 30 kg peste normalul la varsta si inaltime.Zic:lasa bre antiinflamatoarele,inchide gura.Pai de ce zice?ca nu ma dor dintii,ma dor genunchii.Automedicatia este dupa parerea mea una dintre cele mai grave boli.este o boala cronica fara tratament.Se numeste prostie.

 2. Coola Prylar Moni 26 iulie, 2016 at 7:06 pm - Reply

  Va salut cu drag, cele relatate de dumneavoastra in ceea ce priveste problema sau consumul de Augmentin reprezinta din pacate o realitate, sunt foarte multi care decid sa cumpere, din pacate au de unde, fara reteta, Augmentin, chiar daca nu stiu aproape nimic de recomandari, dozaj, felicitari pentru articol. O vara frumoasa!

 3. TEODOR 27 iulie, 2016 at 6:08 am - Reply

  CRED CA IN MULTE FAMILII COMPORTAMENTUL PARINTELUI ESTE AUTOINDUS COPILULUI SAU ESTE COPIAT ,PUTETI SA-I SPUNETI CUM VRETI SI ATUNCI VOM AVEA DOI COPII SAU CATI MEMBRI ARE ACEA FAMILIE,DE EXPERTI PENTRU TOTI COPIII CE SA IA SI CUM SA IA IN DURERI DE CAP SAU STIU EU CE ALTE MALADII.
  O ALTA CATEGORIE SUNT ACEI PACIENTI CARE AU VALOARE ISTORICA SI SENTIMENTALA DIN SPITALE DATORITA AFECTIUNILOR PE CARE LE-AU AVUT SI TRATAMENTUL PE CARE L-AU LUAT .
  SA NU UITAM CA FIECARE PACIENT SAU POSIBIL PACIENT TREBUIE SA FACA NISTE ANALIZE ,IN URMA CARORA VOR PRIMI UN TRATAMENT ADECVAT.

 4. Mica 26 martie, 2017 at 10:50 am - Reply

  Doamna doctor, exista pe piața internă sau externa a medicamentelor, altceva decât injectabil(sau injectabil dar mai puțin dureros) pt ASLO mare. Copilul meu are ASLO 450 (I.a scăzut de la 1200 acum câțiva ani) . Ce.mi recomandați? Imunostimulatoarele ajuta la scăderea lui?
  Mulțumesc

 5. Mardare Angela 26 martie, 2017 at 4:49 pm - Reply

  Bună ziua, fata mea in vârstă de 15 ani am mers cu ea la dr de familie acum vro trei ani ca o dureau picioarele noaptea cel mai des şi n-i s-a spus cã e in creştere şi de aceia o dor oasele cã,”creste”.I-am facut analize şi am descoperit cã avea streptococul betahemolitc grupa A şi aslo 400 de atunci face moldine cate 6 pe urma repetã analizele, streptococul a dispărut a reaparut, aslo a ajuns la normal 200 dar a crescut iar la 400.Un domn doctor m-ia spus că poate să facă moldamine până la 25 de ani. Pe ea o dor incontinuare oasele de la picioare are nopţi în care nu doarme. Ce mă sfatuiti să fac? Vã multumesc.

  .

 6. o femeie 27 martie, 2017 at 1:40 pm - Reply

  Mama mea ia antibiotice pt tuse. Asa, vreo 3-5 zile, cica functioneaza! I-am zis ca exista medicamente cu efect antiinflamator mai potrivite, si ca tusea de fumator nu se trateaza cu antibiotice ci cu lasat fumatul.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.