Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Medici şi pacienţi – grenade amorsate!

4 decembrie 2015

„Sistemul informatic în sănătate” cu medici şi pacienţi – butoi de pulbere.

Vorbesc din următoarea poziţie:

-cred în nevoia de informatizare a sistemului de sănătate, şi nu numai.

-cred în informatizarea a tot!

-aparţin acelora care doresc şi se bucură de informatizare, deci nu pot fi suspectată de rea credinţă. Ba mai mult! Am partener de viaţă IT-ist, asta face el toată ziua, informatică, iar biroul lui e lipit de cabinetul meu. Și m-a dotat cu aparatură „gen NASA”, deci nu putem da vina pe tehnica mea din cabinet. Fiindcă eu nu m-am limitat la “laptopul Nicolaescu”.

-semnalul de internet la noi în sat merge brici.

NOI, aici la Hăşmaş, aşadar oferim TOT- semnal, specialist IT prezent în cabinet, aparatură performantă şi deschidere şi disponibilitate şi MF (adică eu) “necretin”.

Ei, acestea fiind zise, vreau să se ştie, vreau să ştiţi!!! că INDIFERENT ce se zice prin presă, pe la TV-uri, sistemul merge greoi, cu sincope dese, nu-s izolate! Se repetă sistematic, nu ştii când pică, nu ştii când vine, nu ştii cât va dura picajul. Dar şi când merge, sunt zile în care merge leeent, o reţetă mi-ar lua 7-8 minute, ceea ce-i ENORM!

DECI. Este un sistem greşit, nasol, defect, prost. Nu-i bine gândit, nu-i bine făcut. ȘI PUNCT.

O soluţie ar trebui găsită. Chiar renunţarea la partea cu cardurile.

Mii de pacienţi stresaţi fugind de colo colo să deblocheze carduri de al căror blocaj nu-s cu nimic vinovaţi. Mii care se enervează-n aşteptare pe holuri, sau sunt trimişi acasă când SIUI nu merge. Medici care îşi triplează timpul de muncă la calculator – enervant, inutil, în detrimentul consultaţiei.

Suntem o ţară întreagă de medici care confirmă treaba asta!

Aşa-i. N-am ieşit noi cu bastoanele-stetoscoape la Bucureşti ca să batem primii mineri care ne ies în cale, (după clasicul model de restabilire a ordinii). Nu încă. Dar să ştiţi că medicii, TOȚI, nu doar cei de familie, sunt un butoi de pulbere. Butoi generos inflamat de butoaiele de pulbere numite “pacienţi frustraţi”.

Ar trebui pornit de la acest adevăr incontestabil- SISTEMUL E NASOL, PROST IMPLEMENTAT, MERGE GREU – SAU NU MERGE DELOC – ȘI ASTA NU ȚINE DE MEDICII CARE ÎL UTILIZEAZĂ!

Dacă miniştrii noului guvern ar accepta acest adevăr, am avea poate şansa căutării cauzelor şi a găsirii de soluţii. Câtă vreme vom minţi susţinând că-i okay, că merge bine dar doctorii sunt nepricepuţi şi reticienţi şi cârcotaşi, nu avem nicio şansă de mai bine.

Azi, 4 decembrie 2015, vineri, pe la ora 10 am izbucnit într-un plâns izbăvitor. Iar nu mergea sistemul, nu mersese nici ieri ultima oră, mi se adunase un volum de muncă enorm, dezordine-n toate,fişe claie peste grămadă, oameni în sală şi m-am întrebat: DE CE???

Păi, eu lucrez eficient şi programat şi ordonat şi capitalist. Operez calculatorul minunat, proastă nu-s. Atunci DE CE TREBUIE SĂ MĂ CHINUI ZILNIC?

Am ieşit plângând în sală şi le-am spus:

-Iar nu merge sistemul şi nu am ce face. NU AM CE SĂ FAC!!! Înţelegeţi?

Văzând că plâng, vreo doi pacienţi m-au îmbrăţişat. Și ne plângeam în braţe unii altora, de mama focului, dar din motive diferite. Fără ca Premierul să aibă habar că asta nu-i proză scurtă, ci FIX aşa suntem nevoiţi să lucrăm zilnic, o ţară întreagă de doctori!

 

5 Comments

 1. geta 5 decembrie, 2015 at 1:59 pm - Reply

  Dar ce sa spunem de sistemul UPU care lasa in urma numai traume si lehaminte. Ca sa ajungi la specialist trebuie sa mergi la medicul de familie iar programare este peste o lună. Tie iti este rău astăzi ce faci? Astepti linistit sa iti revii si Dumnezeu cu mila sa te facă bine. Nu vreau sa adu vreo insulta vreunuia di breasla medicală, dar ma simt obligată sa spun ca îmi este lehamite. Servi i ul medical este unul de o calitate greu de clasat. Am observat ca medicii veterinari se poartă frumos cu animalele. Au tarifele pe usa si gata. Dar in spitalul de stat esti tratat ca un gunoi si daca nu ai bani la tine esti fiul ploii. Asta arată incompetență multora care au ales aceasta profesie doar cu gândul ca se vor capatui pe suferințele aproapelui. Mai mult decat atât peste incompetență afisat sloganuri care mai de care dar in realitate totul este pe dos.

 2. Cristina Olosutean 5 decembrie, 2015 at 3:16 pm - Reply

  Exact asa-i,totul e expus corect!Suntem chinuiti si noi si pacientii nostri de un sistem prost gândit si plătit gras din banii contribuabililor… aruncati pe apa sambetei(ca sa vorbim frumos)…Asa nu se mai poate!

 3. Zota 6 decembrie, 2015 at 3:41 am - Reply

  Numai prostii.
  Cineva vrea sa scape de evidenta și control !
  Cardul funcționează , doar acei medici care se panichează în fata unui computer se mai încurcă cu utilizarea cardului de sănătate !
  Sa earga la instruire.

 4. Dana 6 decembrie, 2015 at 11:44 am - Reply

  unii vb in necunostinta de cauza…ex.zota

 5. huzum comanici mariana 6 decembrie, 2015 at 8:13 pm - Reply

  nu am nimic impoptriva sa mi se publice numele sunt doar un alt medic de familiie care ia ,,suturi in fund ,,si acuzati de incompetenta ca unii gen ,,zota ,, care isi ascunde numele.
  ar trebui sa realizeze ca minimalizind inteligenta medicilor face un rau la toti.In primul rind sa ajunji medic ai nevoie de inteligenta si multa munca dar daca in timp ce lucrezi cu acest,,fabulos,, sistem informatic apare ,,unitate de menegement indisponibila,,unde este incompetenta medicului?daca noi nu
  ne sustinem, desi mass media ne pune la zid ,de unde sa mai avem pretentia sa ne te rspecte pacientii? Cind acest sistem informational pica si aapre cercul ce se tot invirte sau bara albastra pe care o stim toti si asta in multe judete simultan este tot incompetenta noastra???!!!numele meu este HUZUM-COMANICI MARIANA si lucrez ca medic de familie in rural in judetul Bacau.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.