Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Pandemia

Astăzi, 11 martie 2020, acu o oră, OMS=Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemie de Covid 19, noul coronavirus.

PANdemia, unde prefixul PAN sugerează ceva general, global, extins, este o epidemie care cuprinde teritorii largi, conform DEX. Este o epidemie a întregii planete, “conform mie”.

Faptul că ieri NU o numeam pandemie și azi o numim așa, nu înseamnă o condamnare la eșafod, nici o scrisoare recomandată de la ANAF cu o datorie care te crucește și de care sigur n-ai să scapi.

Este o problemă mai ales tehnică, obiectivă, derivată din cifre.

Pe planeta Pământ există azi 118 000 de infectați cu COVID 19 și 4200 de decese. Numărate în seara când pandemia s-a declarat. Cu regula de trei simplă, rezultă 3,5 decese la 100 de persoane infectate. DAR!! Nu-i 3,5 decese la 100 de persoane anterior sănătoase, solide, zdravene – infectate, ci la populația generală, unde destui din cei 100, poate mureau oricum. Acest 3,5 decese la suta de INFECTAȚI pare mai mic decât procentul deceselor după infecția cu gripă.

Și mai are încă un indice de corecție statistică, povestea asta: un om mort cu Covid în el, este „numărabil”. Poți să numeri ușor morții, și legătura lor directă cu Corona. În schimb infectații, nu-s toți identificabili. Nici OMS, nici eu, nici tu nu știm exact câți infectați sănătoși are planeta Pămânat azi la ora 18. Prin urmare, procentul de morți la suta de infectați poate fi muult mai mic, fiindcă infectații asimptomatici și nedepistați pot fi mult mai mulți.
Așadar, știrea cu declararea pandemiei nu-i deloc imprevizibilă, nici sentință definitivă și irevocabilă după un lung proces al unui criminal în serie. Este o noțiune tehnică, bazată pe acte/cifre și care poate schimba mâine atitudinea autorităților PENTRU STOPAREA EXTENSIEI EPIDEMIEI.

La noi acasă, în patul, febra sau tusea noastră, declararea OMS de azi, nu schimbă nimic în plus, nimic în minus.

Nu e situația cu nimic mai gravă acum, decât acu` o oră, când pandemia încă nu se declarase de OMS.

Este… cumva… ca după nunta a doi care au concubinat înainte, și au făcut de toate împreună pe post de concubini, numa` că azi îi numim, în acte, soți.

By Published On: 11 martie, 2020Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Pandemia

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.