Prostata sănătoasă și bolile prostatei, informații utile
Scriu, fiindcă se fac extrem de multe confuzii și circulă multe legende.
Așadar: „Ce-i prostata și ce vrea ea”, găsiți ușor cu Google. Eu nu-s Google. Am să vă scriu mai degrabă – ce NU e prostata și ce să faci, la nevoie, încât să fie ieftin, să nu pierzi timp și nervi prin sistem din lipsă de informare.
Bonn. Prostata este un organ “eminamente” masculin, deci femeile NU au prostată. (… mă bântuie expresia ceaușistă „eminamente agrară”! Cei de vârsta mea, v-o amintiți.)
Prostata bolnavă, categoric:
- NU-i explicația anatomo-fiziologică a tot ce se întâmplă rău dinjosul buricului bărbatului.
- NU are treabă cu erecția, cu dimensiunile penisului.
- NU are treabă cu umflăturile testiculului, cu pruritul (mâncărimile) scrotului, cu secrețiile uretrale.
- Nici cu hemoroizii, nici cu defecația, nici cu durerile jos în burtă, sub pubis.
- Necum cu hernia inghinală, inghinoscrotală etc etc.
Prostata se îmbolnăvește frecvent. Unul din 3 bărbați peste 50 de ani, au un bai cu prostata.
Bolile prostatei care vă interesează ca „nemedici”, am să le clasific în următorul fel:
- Cancer de prostată
- Și altele
Dintre „și altele”, cea mai banală și frecventă este hipertrofia benignă de prostată, o veți găsi pe Scrisori Medicale sau pe rețete notată ca HBP și se traduce popular cam așa: „prostată umflată, mai mare decât trebuie, dar fără cancer”.
Care-s semnele ce atenționează asupra prostatei mărite?
Urinarea din ce în ce mai dificilă. Urina nu iese ușor, trebuie “s-o împingi”. Din momentul în care începi urinatul până iese jetul, apare o latență pe care înainte nu o aveai, jetul e mai slab, ultimele picături se elimină mai greu sau deloc… Sunt convinsă că am fost expresivă și destui cititori vă veți regăsi în descriere. O descriere și mai plastică, ar fi: “bolnavul urinează pe vârful pantofului”. Deci nu cu boltă, ca-n vremile bune. Bolnavul iese noaptea de mai multe ori la WC la pișu și crede că-i normal, că așa fac toți. Păi nu, nu este. Nu-i normal să umbli noapte de noapte pe la budă, în loc să dormi. E boală. Este rezolvabilă. Se cere un medic!
Despre cancerul de prostată.
Este frecvent și el, șansa să-l faci crește odată cu vârsta, depistat la timp, poate fi chiar vindecat.
NU UITA, NU OMITE, REȚINE și ÎNȚELEGE că: alături de cele două cancere feminine (de sân și de col uterin), cancerul de prostată găsit și tratat la timp, este vindecabil!
Dacă crezi că “ai cu prostata”, cui te adresezi?
Întâi, medicului de familie! Normal.
Dar, dacă aparții celor nemulțumiți de medicul lor de familie și continui să-l înjuri acasă în loc să-l schimbi cu unul mai bun, ta adresezi direct urologului. Fără trimitere. Te duci în sistem privat.
Urologul se va ajuta mereu, în diagnostic, de următoarele două elemente obiective:
- Tușeu rectal: îți va băga un deget în fund și va palpa prostata, acumulând informații prețioase privind forma, netezimea, dimensiunile ei și
- O analiză numită PSA, care se face din sânge.
Te sfătuiesc să mergi cu PSA-ul gata făcut. Intri la orice laborator, achiți PSA, costă pe la 35-40 de lei și gata. Spun asta, fiindcă plimbarea la MF pentru trimitere la laborator ca sa economisești costul PSA, poate fi mai scumpă decât analiza. Iar drumul la urologul privat fără PSA, sigur se va lăsa cu trimisul tău după un PSA. La prima vizită, vei afla că-ți trebuie această analiză.
Încă ceva! Nu te duci la laborator pentru PSA, după un contact sexual recent. Poate să schimbe, să altereze analiza.
Eu îți doresc succes, baftă, vezi-ți de prostată și ușurează-ți viața ținând cont de sfaturile de mai sus!