Prima pagină » Medicale » Să fim sinceri. Câţi români cunosc/respectă legea despre apneea în somn?

Comentarii

Să fim sinceri. Câţi români cunosc/respectă legea despre apneea în somn? — 3 comentarii

  1. Adevarata întrebare este : cati specialiști români sunt capabili sa exploreze și sa identifice corect un SAOS? Căci formarea nu este chiar simplă, pentru a deveni un specialist în patologia somnului, explorarea este destul de repetitiva, deci plictiseala intervine repede, limitând numărul de pacienți explorați pe zi, iar examenul este destul de „cronofag”… Și nici nu știu cat de bine este plătit examenul în România (în occident este bine plătit, deci destul de motivant).
    Sunt destul de mari probleme și în occident în diagnosticul acestei probleme de sănătate, din multe puncte de vedere : este vorba despre un subiect destul de intim, somnul, încă tabu, misterios, înconjurat de superstiții; i se acorda puțină importanță, deși ar trebui să ocupe cam o treime din viața noastră. Pacientul însuși greu își va da seama singur de această problemă (deși nu este imposibil, mai ales dacă în anturaj există și alți pacienți cu aceeași boală): cel mai adesea partenerul de pat poate sa semnaleze apneea și sforăitul. Adesea acestea sunt subiecte de ironie, banalizându-se problema.
    Identificarea unui SAOS este dificila atâta timp cât nu există o informare corespunzătoare mai ales în rândul medicilor de familie, dar și al pneumologilor, al neurologilor, al cardiologilor, al ORL-istilor… specialiști care ar trebui să sensibilizeze pacienții asupra acestei probleme.
    Și nu în cele din urmă, este problema costului pe termen lung al unui astfel de tratament (aparat, masca, control periodic etc.), chiar dacă beneficiul este într-adevăr enorm…
    Nu as îndrăzni deci sa judec prea dur faptul că acesta boala este încă subdiagnosticata în România (este destul de „la modă” în occident) ; mult efort este de depus pentru ameliorarea situației!
    Iar discuțiile privind problemele financiare, chiar dacă pot părea în comentariul meu prea evidențiate, nu trebuie neglijate, adesea sunt ascunse dintr-o falsa și nociva pudoare.

      • Buna ziua,
        Ati atins deja un punct la o problema de sanatate care nu este „vizibila” doar ca in Romania nu i se face atentie desi este f.f.importanta atat la femei cat si la barbati.
        In tarile europene,daca este asigurare medicala, specialistul prescrie aparatul de citire a apneei la pacient pentru utilizarea si inregistrarea pe timpului somnului pe o perioada de doua luni gratuit.
        Un infirmier specializat merge acasa la pacient pentru a prelua datele si le duce la specialist pentru a fi citite.
        La final specialistul decide daca este nevoie de un aparat pentru ca pacientul sa doarma bine pentru o perioada sau pana la sfarsitul vietii.
        Atat tratamentul cat si aparatul este rambursat de Sécurité Sociale si un complément medical(mutuelle) care este jumatate platit de patron,jumatate de angajat, obligatoriu in toate societatile.
        Deci asiguratii platesc zéro din buzunarul lor.
        Vorbesc in cunostinta de cauza.
        Va doresc o zi frumoasa si sanatate.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>