Trei greșeli care pot duce la înec

Impulsionată de două ştiri dramatice de la TV, (recente), vă amintesc la rându-mi trei greşeli/riscuri GRAVE, (uneori fatale!!), determinate de vară şi apă.

1.GREȘEALĂ TERMICĂ. Aruncarea înfierbântat în apă rece, poate ucide!

Fenomenul îl numim hidrocuţie, este pierderea conştienţei/sincopă LA CONTACTUL CORPULUI CALD CU APA RECE.

Dar poate fi NU doar sincopă reversibilă, chiar deces. Moarte.

Aşadar, mai ales înfierbântaţi de razele solare, faceţi mereu o pregătire la intrarea în apă. Udare progresivă, stropire pe braţe/piept… vă rog să nu riscaţi tinereşte catastrofe aruncându-vă-n valuri, fiindcă hidrocuţia nu-i determinată de vârsta înaintată, boala de inimă, tensiune, sau alte vulnerabilităţi. Nu. Ucide exact la fel tinerii ca bătrânii. Fiindcă este un fenomen reflex.

2.GREȘEALĂ MECANICĂ.

Săritura în bazin, de la înălţime, tu insuficient antrenat. Ca să te dai mare-n zonă. Poate determina fractura de coloană. Iar asta poate însemna paralizie pe viaţă! CUMPLIT! Se întâmplă, să ştiţi, cutremurător de des! Auzind, te-ntrebi: “cum naiba a putut fi cutare aşa inconştient?” Măi. Dacă nu eşti chiar membru al echipei olimpice la sărituri, las-o baltă. Ce-ţi trebuie aşa aberaţie?

3.GREȘEALĂ PRINCIPIALĂ. De fond. Apa adâncă, vie, chiar cunoscută fiind.

Dacă nu ştii să înoţi, n-ai ce căuta în ape curgătoare, sau bazine adânci! Dar aici mă încurc singură, fiindcă în ape adânci intră mai ales înotătorii. Deseori cei buni. Și EXACT aceia mor înecaţi. Fiindă cel ce nu ştie să înoate, se teme şi nu se bagă. Doar înotătorii mor, fiindcă se bagă – siguri de sine. ÎN APE VII, NU BAZIN! Râuri, fluvii, mare. Acolo se moare înecat. De ce? Uite că nu ştim EXACT de ce mor pe acolo marii înotători. Vârtejuri, cârcei, leşin, „monştrii apelor”, infarct, stop cardio respirator? N-avem habar de fapt. Sau pur şi simplu fiindcă apa vie are reguli secrete? Fiindcă-şi cere anual victimele?

Oricum ar fi, ascultă-mă şi NU TE BĂGA în „apă vie”, convins că eşti imbatabil! NU TE BĂGA. Du-te-n „apa moartă”= piscină/bazin! Dar şi acolo pregăteşte atent trecerea de la cald la rece! Și, normal, nu sări de pe trambulină dacă nu eşti serios antrenat.

Alte sfaturi pentru vacanţe (arsuri solare, diarei, greaţă, bronz), găseşti aici:

One Comment

  1. bia 18 august, 2016 at 10:24 am - Reply

    super. imi plac articolele de genul asta. apele curgatoare sunt ametitoare, dar depinde si de viteza de curgere a apei.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.