Sunt MEDIC, oameni buni! Pentru Dumnezeu…

Vă amintiţi culegerile de mate – „Gheba”? Sau altele similare. Ohh eu da. Și cum făceam noi probleme în draci, la fel de fizică, chimie, Gazetele Matematice…
Cam aşa-i munca la cabinetul medicului de familie.
Legile sunt cum sunt, (că-s deja zdremţuite de modificări, mai rău decât un himen expus ispitelor) şi mereu vine câte un pacient care îţi deschide o nouă problemă gen Gheba.

Nuuu! Nu de diagnostic este vorba, ci de HÂRTII!
Apoi tu doctor, fugi rapid la Google, la net la colegii tăi care au mai traversat asta – dar care şi ei se contrazic reciproc în marasmul răspunsurilor, mai dai telefoane, sau eşti sunată cu o soluţie.

Despre boala omului şi simptomele ei şi tratament, când să te şi ocupi? Și cu ce creier?
Iată problema mea de azi.
Se dă o gravidă în luna a cincea, care are concediu de boală pe cod 01, de la ginecolog, deja 90 de zile. Cine şi cum îi dă „concediu de risc maternal”? Se poate? Este acela altfel decât concediul de boală obişnuită? Rupe zile din cel prenatal-postnatal? Dar Comisia, ce apobă? Dar Medicina Muncii? Și cine dă – ginecologul, sau eu? Dar ce document ar trebui să am de la ginecolog?… dar ce… etc etc etc.
N-am avut habar, fiindcă am 3-4 gravide pe an, deci ele nu-s baza muncii mele. Aşa cum gravidele sunt baza muncii ginecologului, care a pasat scurt problema în ograda mea, prin viu grai „transuterin”.

Femeia îmi transmite, cu vorbele-i aproximative, cam cum e de făcut cu concediul.
M-am pus pe documentat. Noroc cu colegii care au multe gravide-n listă şi mai ştiau câte ceva!
Însă nu, NU E NORMAL să rezolv astfel de probleme eu, medic. Nici nu i-am măsurat azi femeii tensiunea, atâta am fost de preocupate, amândouă, de labirintul legislativ.
Va reveni în câteva zile, după ce adun eu datele informative şi le pun cap la cap. Însă e o muncă ce n-are nimic comun cu pregătirea mea, şi abilităţile mele!
PS. Nu-mi răspundeţi dând soluţii problemei! Nu asta „mă-ntere`”.

Mă… (na că-mi vine s-o zic!), mă-t… în ea… de soluţie!

Mesajul meu este că NU AM CE CĂUTA ÎN ACEST GHEBA! SUNT MEDIC, NU ȘEFĂ LA “BIROUL PERSONAL”! Nici olimpic la matematică/2016. Nici contabil, nici jurist, nici IT-ist.

SUNT MEEEEDIC, pentru Dumnezeu!

DSCF0633

5 Comments

  1. Violeta Chirita 26 februarie, 2016 at 9:18 pm - Reply

    Bună seara! Cu toată stima dna dr permiteți sa luminez situația: concediul de risc maternal îl eliberează obstetrician sau Mf, în baza informării scrise de la medicul de medicina muncii care a participat la întocmirea raportului de risc maternal, la locul de munca al gravidei. Poate elibera pana la 120 zile, înainte sau după naștere, în perioada când alăptează, nu se cumulează/scade din pre sau post natal. Singura asemănare cu concediul medical obișnuit e proporția fata de salariu cu care se plătește adică 75%.

    • Otilia Tiganas 27 februarie, 2016 at 8:55 am - Reply

      Violeta, am fost limpede. Nu astept răspuns, sigur că după câteva telefoane, mailuri și google-uri l-am avut. Mesajul era că nu ar trebui să fie asta treaba mea. Nici să aflu, nici să știu, mai ales că aceasta este una dintre cele 2000 de probleme zilnice gen Gheba. Că ar trebui să mă documentez despre noutățile din tratamentul hipertensiunii… de exemplu.

  2. Gabi Cocan 27 august, 2016 at 7:48 am - Reply

    Da,ai dreptate!La fel și în învățământ,unde ești SUFOCAT de hârtii.Prin care să dovedești ce ai făcut și ce vrei să faci.De ce naiba trebuie să am dosare întregi din pădurea țării?De ce?Pentru că se face economie pe timpul meu,pe nervii mei,pentru că nu sunt bani pentru angajați care să se ocupe de treburile colaterale medicinei/învățământului,pentru că s-a furat și se fură ca-n codru și NU SUNT BANI!

  3. Serban Octavia 27 august, 2016 at 11:36 am - Reply

    Medicul de medicina muncii decide sa il dea in functie de conditiile de munca, n-are legatura cu uminenta de avort sau alte cele. Conditii de munca ce pit afecta gravida sau fatul, chiar intr-o sarcina normala. Gen radiatii, plumb, efort fizic mare etc. Poate stiti, dar mai citesc si altii si mai afla. Trebuie sa fie de acord medicul de medicina muncii, dar si angajatorul, care are optiunea de a ii elimina riscurile respective. In rest va admir blogul, sunteti o oaza de ratiune in desertul de irational in care traim.

  4. Oleg Juncu 28 august, 2016 at 1:42 pm - Reply

    Birocrația este prin definiție stupidă, autoregeneratoare, autosuficientă și opacă. Este un scop în sine, se hrănește din propriul suc și este atotinvadantă, ca pecinginea. Fiind absolut ilogică, nu se supune nici unei analize. Birocratul consideră că este buricul pământului, ba nu, a Universului și că tot ce mișcă sau nu mișcă, de la bozonul Higgs și până la cea mai depărtată galaxie îi sunt subordonate. Așa că nu-ți mai face atâtea probleme, intră în rândul birocraților și pune hârtiile la punct. Lasă bolile să se rezolve singure fiindcă nu sunt importante: esența lumii este Măria Sa HÂRTIA, ȘTAMPILA și… mânecuța. Dacă HÂRTIA este în ordine, lasă restul pe mâine că poate poimâine nu mai trebuie – pacientul a murit iar birocratul l-a „desfigurat” adică l-a tăiat din lista în care „figura”! (Așa mi-a spus mie un birocrat sadea: „Dacă plătești taxa la casierie astăzi, eu te desfigurez!”)

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.