Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Te-a mușcat un câine. Ce ai de făcut?

Dacă e sâmbătă și te mușcă un câine. De exemplu al vecinului. Ce faci?

1.Nu apelezi la medicul tău de familie, (îl suni degeaba!!) fiindcă sâmbătă el e LIBER de contract. Ai structuri plătite să te aștepte: gărzile! Adică? Adică spitalele cu linii de gardă, sau garda medicilor de familie, acolo unde ea există. Se cheamă „Centre de Permanență” cu medici de familie, iar dacă nu știi nimic despre ele, citește aici:

http://www.otiliatiganas.ro/centrele-de-permanenta-ce-stim-despre-ele/

2.Ce presupune o mușcătură de câine?

– O plagă, o rană, un țesut zdremțuit care trebuie dezinfectat și pansat. Unde? La urgențe, sau CP-uri – Centrele de Permanență despre care am vorbit mai sus.

– Ca orice ORICE altă plagă/rană dezinfectată și pansată și aceasta trebuie ajutată cu vaccin antitetanic, adică vaccinul care previne o boală cumplită, deseori mortală, numită tetanos. Nu contează dacă rana e de la câine, cui, ciob de sticlă, sârmă ruginită sau topor, riscul să faci un tetanos este același. Deci nevoia de a vaccina antiteanic e aceeași.

– Dar mușcătura de animal, (în cazul nostru cîine) care, cum ziceam, nu-i nici cui/nici ciob de sticlă/nici topor, mai aduce un risc suplimentar. Riscul altei boli fatale – TURBAREA. Sau RABIA. Așadar, în afară de vaccinul antitetanic se cere și cel antirabic. Bun. Acuma. Acum intrăm în rahatul românesc. Fiindcă vaccinul antitetanic poate există la prima urgență la care apelezi, dar poate NU. E „surpraiz”. Nu știi dinainte. Dacă nu, îl poți lua din farmacie. Unele farmacii îl au, altele NU. Tot surpraiz. Dacă, cumva, vreo farmacie chiar îl are, el costă pe la 60-70 de lei, chiar 80, fiindcă e importat. Ce pot să-ți spun garantat, e că sigur SIGUR!! Centrele de Permanență cu medici de familei NU îl primesc gratis pentru voi! TU va trebui să-l identifici, să-l găsești, să-l plătești, apoi să revii în gardă cu el “în dinți” și, eventual, ți se injectează gratis. Depinde pe cine prinzi.

Continuăm. Mă urmărești, da?

Să admitem că te vezi dezinfectat, pansat și vaccinat pentru tetanos.  Oricare medic român normal la cap te va îndruma spre un spital de boli infecțioase pentru vaccinul ANTIRABIC, adică cel care previne TURBAREA. O ALTĂ boală decât tetanosul.

Acolo, la infecțioase, vei afla că trebuie să te întorci acasă și să cauți veterinarul care a vaccinat antirabic câinele vecinului. Îl vei găsi/sau nu. Dacă da, vei cere o adevrință de vaccinare a câinelui și el, veterinerul, ar trebui să urmăerască câteva zilele câinele agresor – dacă se comportă ca un individ normal. Mai exact, dacă dă/sau NU semne de turbare. El, câinele. Dacă dă semne, revii la infecțioase și vei fi vaccinat. Dacă nu, nu. DAR! Dar nici asta nu-i chiar sigur, fiindcă poți prinde un infecționist simpatic, în formă bună, care te vaccinează oricum, fără toate astea. Sau un altul, la fel de simpatic, care ar vrea să te „serveasc” dar… ghinion… azi nu are vaccin.

Parcursul unui român mușcat de câine, este EXACT acesta!

Va depinde de `șpenecunoscute, de`șpe chestiuni subiectivo-românești cu corazon/ciubuc/sentimente punct ro, ba mai mult, totul diferă de la județ la județ.

Categoric însă NU EXISTĂ o listă de obligați CLARE, sigure, a ce trebuie să faci, ce drepturi ai ca asigurat, și care SĂ FIE RESPECTATE ca Biblia.

Categoric toți ăștia implicații (urgentist, chirurg, medic de familie, infecționist, farmacist, veterinar) au directive și reguli separate, nicidecum integrate.

Unde mai pui că, sâmbătă fiind, tu la chirurgie cu vaccinul cumpărat din farmacia de peste drum, asistenta șefă din UPU îți zice și că la infecțioase îți trebuie bilet de trimitere de la medicul de familie. Ioai! Dar medicul de familie nu are orar de cabinet decât luni la 14!

 

 

 

By Published On: 29 ianuarie, 2018Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Te-a mușcat un câine. Ce ai de făcut?

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.