Usturoi. Cât? Cum? Dacă…

Mă întreabă un cititor ce cred despre usturoi… (mult usturoi!!!) în alimentaţie. Ca tratament şi rost în sănătate. (De fapt e mai mult decât simplu cititor. Dar mă tem să-l definesc.)

Am zis:

-Dă-mi timp, răspund.

Brusc am decis să răspund fără o altă documentare, direct din cap şi bazat pe bunul meu simţ când recomand tratamente.

Usturoiul: da, e bun. FOARTE bun.

Ce efecte concrete au substanţele pe care le conţine, se poate găsi căutând cu google. Mai ales că eu nu-s specializată, n-am urmat cursuri de medicină naturală.

Ca medic clasic, de familie, atenţionez doar asupra balanţei binelui din usturoi versus posibile efecte negative pe tubul digestiv: arsuri, colici, dureri în zona unde „s-ar găsi stomacul”. Epigastrice. Sau crize de fiere. Sau…

Și atunci, spun aşa:

-dacă-l suporţi bine, nu te deranjează digestiv, dă-i `nainte. E bun.

-dacă îţi îngreunează ulterior existenţa, lasă-l. Sau răreşte-l. Sau încearcă-l în altă formă de preparare decât crud/mujdei. Încearcă-l copt. E gustos şi aşa, dulceag.

Cântarul bine/rău va trage în favoarea protecţiei digestive. Lucru valabil la orice tratament, nu doar natural, nu doar cu usturoi. Nicio terapie care face rău într-o parte mai mult decât bine în „zona ţintă”, nu e de recomandat, de continuat.

Primum non nocere” rostit de Hipocrate discipolilor săi, adică înaintea binelui veghează să nu faci rău! se aplică tuturor şi cu toate.

De la bebeluşi la octogenari, de la usturoi – (via alimentaţia vegană), până la medicamentele din farmacii.

Ceva ceva ştia despre asta şi precursorul poptamaşist care a aruncat pe piaţă vorba „mai binele e răul binelui”! Prea seacă şi lipsită de umor, vorba, ca să-l suspectez pe Murphi-părinte.

O povestioară nostimă cu usturoii (articol hotărât deci doi I), aici:

 

 

2 Comments

  1. Usturoiul și femeia | Otilia Tiganas 10 august, 2016 at 10:27 am - Reply

    […] Usturoi. Cât? Cum? Dacă… […]

  2. Mihaela Ungureanu 6 august, 2017 at 1:06 pm - Reply

    Cu usturoiul ,ceapa ,ardeiul iute si taoate celelalte condimente nu am probleme dar am observat ca in ultimele luni nu mai tolerez cartofii ,mazarea si laptele , am renuntat la ele si ma simt excelent .La fasole alba am renuntat de mai multi ani in favoarea lintei rosii care o inlouieste cu succes in toate retetele . Ciudat este ca a disparut si senzatia de foame .Ma simt cu mult mai repede satula si pentru un timp mai indelungat.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.