Ce mai luăm lângă antibiotic, pentru protecție?

Dacă tot ești nevoit să iei antibiotic, dacă tot te-ai apucat să-l iei, află ce rău poate face (şi cam face!!) antibioticul administrat oral. Pe gură.

Majoritatea pacienţilor se tem de stomac. Și iau produse „gen omeprazol”- Omez, Omeran, Nexium, Controloc sau altele similare, simţindu-se liniştiţi. Protejaţi.

DAR!!

Atacul antibioticului nu-i atât de grav la stomac. Adică să afecteze mucoasa gastrică, să crească producţia de acid clorhidric, să dea “arsuri”, gastrită, ulcer etc. Nu.

MULT mai periculoase la asta sunt aspirina sau cortizonul sau antiinflamatoriile nesteroide (adică antireumaticele obişnuite). Sau alcoolul sau usturoiul sau ceapa prăjită.

Nu că antibioticul n-ar putea da şi ceva acid în plus… se mai înâmplă. Posibil, na, oameni suntem. Însă acest efect nu-i unul previzibil şi caracteristic.

Carateristic e că antibioticul “pe gură” mătură totul în drum, ÎN INTESTINE (subţire şi gros). Adică în maţe. Și UCIDE microorganismele bune pentru noi, permițându-le celor rele să se înmulțească.

Așadar nu uita! El, antibioticul, ucide pe traseu totul, chiar şi ce NU ar trebui.

Schimbă/strică echilibrul florei microbiene locale, cu tot ceea ce poate deriva de aici: ciuperci pe aiurea, inclusiv genitale sau în gură (dureri în gât ulterioare, incorect interpretate, tratate greşit TOT cu antibiotic – până-ţi ceri moartea), alternanţă de diaree cu constipaţie, gaze, colici, crampe, burtă balonată ca o tobă…

(Nu uitaţi: la o durere/jenă repetată, prelungită în gât, după o cură lungă de antibiotic oral, nu uitaţi aşadar de ciupercă!)

Din acest motiv, dacă nu se poate evita antibioticul, (chit că-n majoritatea cazurilor banale el putea fi evitat!!), atunci măcar luaţi concomitent şi iaurturi și niscai PROBIOTICE. Aşa le zice. Probiotice. Există-n farmacii, sub zeci de fome diferite, ca un fel de pasile “cu iaurt”. Ele reînsămânţează corect maţele cu ceea ce-i bun şi ceea ce a distrus antibioticul nărăvaş.

Deci de iaurturi+probiotice să vă îngrijiţi!!

Omeprazolul… nu că-i chiar inutil, dar nici mare halva la antibiotice orale, nu-i. Ba mai mult, luat în exces, va putea da el însuși necazuri ulterioare!

Despre antibiotice, mai citiţi aici:

44 Comments

 1. Ramona Stoicescu 16 iunie, 2016 at 9:49 pm - Reply

  Omeprazolul, ca toti inhibitorii de pompa de protoni, dau rebound. Si multi pacienti se „trezesc” ca nu mai pot renuntat la PPI. Urmeaza diagnosticul BRGE care e o boala inventata. PPI-urile fac mult mai mult rau dect bine prin rebound si luand aceste medicamente a la long apar alte complicatii (osteoporoza, etc) Prefer antisecretoriile de tip anti-H2 care nu produc rebound. Dar marketingul e atat de agresiv incat am vazut ca si in cartile de faramcologie nu se vorbeste decat depres PPI uri.

 2. […] (Nu uitați: la o durere/jenă repetată, prelungită în gât, după o cură lungă de antibiotic oral, nu uitați așadar de ciupercă!). Citiţi continuarea pe http://www.otiliatiganas.ro. […]

 3. maria 23 iunie, 2016 at 12:59 pm - Reply

  doc, subiectul cu omeprazol luat pentru ca să nu te doară stomacu de la antibiotic mă trimite la protecția pentru ficat pe care mi-o oferă farmaciștii pentru că am tratament pentru hipertensiune arterială și colesteroi, E necesară?…sau numai trebe avut grijă să nu dea companiile farnaceutice faliment?

  • Teo 21 octombrie, 2018 at 10:10 am - Reply

   Ficatul e al matale, răspunderea pentru el asemenea. Mulți nu pățesc nimic după ani de statine fără protecție, alții ajung în spital cu ficatul terci după o lună. Ce preferi?

 4. criss 5 iulie, 2016 at 5:10 pm - Reply

  Buna ziua d-na doctor,eu locuiesc in strainatate , am fost diagnosticat cu prostatita de vreo 3 saptamini iau ciprofloxacina 500 mg la 12 ore. Credeti ca este suficient? As putea face altceva : regim , ceaiuri ,alte medicamente? Multumesc

  • Otilia Tiganas 11 iulie, 2016 at 5:39 am - Reply

   Nu ma pot pronunta.In primul tand prostatita- adica inflamatia prostatei nu-i sinonima cu infectia uirinara. Urina e altceva, ea trebuie invesigata. In al doilea rand la o inflamatie s-ar cere un atiinflamator, gen diclofenac supozitor sau variante.

 5. […] Antibioticele orale, cum ne protejăm de ele? […]

 6. […] Antibioticele orale, cum ne protejăm de ele? […]

 7. […] Antibioticele orale, cum ne protejăm de ele? […]

 8. […] Antibioticele orale, cum ne protejăm de ele? […]

 9. Dr. Roxana N. 24 decembrie, 2016 at 9:39 pm - Reply

  Omeprazolul ,in plus , scazand aciditatea gastrica ajuta la proliferarea florei atipice in intestin . Deci: antibiotic -omoara de-a valma bacterii bune si rele , omeprazol – le selecteaza pe cele mai rele dintre cele rele . Asa se selecteaza Clostridium Dificile , care poate fi o bacterie comensala (adica sta cumsecade cand e intre vecini cumsecade ), dar care de vine agresiva (rea, chiar criminala)dupa tratament cu antibiotic cu spectru larg (dispar vecinii cumsecade si Clostridium isi face de cap).

 10. Liliana 13 ianuarie, 2019 at 5:24 pm - Reply

  Bună ziua! Tatăl meu în vârstă de 85 ani, urmează un tratament cu atacand,sermion,detralex( schimbat în fluxiv), diurex(schimbat în furosemid),concor și omnic tocas, la care se adaugă omez.Cele menționate le ia din luna septembrie 2018, schimbările s-au făcut în decembrie,dar din luna noiembrie acuză dureri puternice de sâni,chiar și în jurul acestora, motiv pentru care s-au făcut acele schimbări…durerile sunt la fel ,obosește mai rău și respiră foarte greu…..oare care să fie cauza? Vă mulțumesc!

 11. Maria 13 ianuarie, 2019 at 8:28 pm - Reply

  Cum este corect să luăm probioticele, cu 2 ore înainte de antibiotic sau cu 2 ore după? Am auzit argumente precum că DUPĂ deoarece remediem ceea ce a”șters” antibioticul dar și argument precum ÎNAINTE.Dacă-l luăm ÎNAINTE nu e ca și cum l-am lua degeaba, pentru că peste 2 ore vine antibioticul și-l ” mătură”? Deci cum e corect?

  • Otilia Tiganas 13 ianuarie, 2019 at 8:57 pm - Reply

   Intre mese pare mai bine, ca sa apuce insamantarea, dar de mii de ori mai bune sunt iaurturile daca le suportati!

   • Anisoara 14 martie, 2019 at 8:25 am - Reply

    Si iaurtul…cat? Cat pot sa beau? Ce fac daca iau un antibiotic care nu trebuie luat cu iaurt(cuminol), il beau dupa un timp anume? Multumesc pentru raspuns!

 12. Zaharia Maria 23 aprilie, 2019 at 3:55 pm - Reply

  Pot lua doxiciclina cu iaurt,in loc de probiotice?Se iau impreuna?

 13. Ani 7 mai, 2019 at 9:21 pm - Reply

  BUNĂ SEARA…. TREBUIE SA IAU CIPROFLOXACINA… PT INFECȚIA CU E COLI… POT LUA IAURT?! MA PROTEJEAZĂ…ȘI CUM AL IAU?! MULȚUMESC…

  • Otilia Tiganas 10 mai, 2019 at 6:42 am - Reply

   Puteti. Cât vă pică bine, și fără excese care să vă dea mațele peste cap.

 14. Doina Purdea 19 iulie, 2019 at 8:33 am - Reply

  Ce pansament gastric se ia pt tratament cu antiinflator, xeforapid și mydocalm

 15. Dinu Cristian 19 februarie, 2020 at 9:06 pm - Reply

  Am de luat Augmentin pt. un chist infectat, s-a mai retras,e bine dacă nu mai iau antibioticul deloc? Vă mulțumesc mult!

  • Otilia Tiganas 20 februarie, 2020 at 6:05 am - Reply

   Numai medicul curant, care a diagnosticat chistul, poate decide. Mesajul meu cu anitibioticul se refera doar la virozele respiratorii, nu la modul general!

 16. Aura Gheorghe 10 aprilie, 2020 at 9:04 pm - Reply

  Buna seara! Iau antibitoce pentru TBC si am facut Clostridium difficile, am intrerupt tratamentul pt TBC , m.am tratat de stomac cu vancomicina si furazolidon , am reusit sa.mi revin dupa 2 saptamani de diaree si dureri insuportabile. Am inceput din nou tratamentul pt TBC si mi.au dat omeprazon , bio-sun si hepiflora de3 ori pe zi, din primele 3 zile de cand am inceput cu antibioticele deja am facut diaree si ma doare stomacul..Va rog sa.mi spuneti ce protectie trebuie sa iau sa ma poate ajuta sa trec peste durerile de stomac si diaree ca sa.mi ppt continua tratamentul pt TBC.Multumesc, astept raspunsul dumneavoastra cat mai curand.

 17. Aura Gheorghe 10 aprilie, 2020 at 9:10 pm - Reply

  Buna seara! Fac tratament TSS de 3 sapt, am facut clostridium dificile , am intrerupt tratamentul TSS, m.au tratat de stomac cu vancomicina si furazolidon timp de 2 sapt in care am avut diaree si dureri insuportabile,de 3zile am reinceput tratamentul pt TBC, TSS si deja am facut diaree si ma doare stomacul, mi.au dat omeprazol , hepiflora si bio-sun sa iau de 2 ori pe zi, nu ma ajuta deloc.Va rog sa ma ajutati, vreau sa.mi continui tratamentul.Va las nr meu de telefon 0736659144 , daca puteti sa.mi scrieti pe whatsapp.

 18. Elena 12 iulie, 2020 at 7:28 am - Reply

  Bună dimineața, trebuie sa fac un tratament ptr ecoli cu augumentin, probiotice, trebuie luate pe stomacul gol sau și după masa? Cu protecție ptr stomac sau fără? Va mulțumesc!

 19. STOICA STEFANIA 9 decembrie, 2020 at 2:57 pm - Reply

  Buna ziua .am de luat amoxicilina de 500..ce protectie as putea lua va rog?

 20. Mariana 14 decembrie, 2020 at 3:44 pm - Reply

  Bjna ziua!Recent m-am operat la stomac(GasticSleeve) si mi-a dat ca tratament pentru 6 luni de zile controloc. La controlul preoperator (stomac)mi-au gasit helycobater pozitiv,HTA usoara,hernie hiatala acxiala mica/medie.esofagita clasa A Los Angeles de reflux si gastroduodenita eroziva. Gastrita acuta.recent am facut o luna de la interventia chirurgicala si am inceput tratamentul pentru problemele astea. Fromilid,Ospamox,Flucovim,Spor. sunt deja prea multe pastile,si nu stiu ce sa fac,sa mai iau Omeprazol pt pritectie sau controlocul este deja un protector pentru stomac,tin sa mentionez ca de doua zile decand iau tratamentul am gura foarte amara,si aerul este amar,buzele tot. Va rog sa ma lamuriti si pe mine.

 21. Cozmina petrescu 10 ianuarie, 2021 at 10:28 pm - Reply

  Am infectie dentara iau amoxiciclina pot sa iau iaurt inainte de antibiotic? Va multumesc anticipat!

 22. Carmen 6 martie, 2021 at 8:24 pm - Reply

  Buna ziua,am citit articolul si ma tot docume tez. Tocmai am primit diagnosticul de HPylory . Medicul mi a spus prin telefon ca o sa mi dea antibiotice puternice si un pansament gastric pe care sa l iau 2 luni. Locuiesc in Canada si totul se face acum la telefon. Stiu si ma ingrozesc ca trebuie sa iau antibiotice ,eu sunt anti medicamente. Nu stiu ce sa fac pentru ca nu am simptome de H pylori. Sotul meu e in toiul tratamentului si se simte foarte rau dar o sa l duca pana la capat.
  Intrebarea me este ce as putea lua pentru protectia florei intestinale in afara de kefirul pe care il fac eu in casa,Bismol,probiotice cumparate?
  As fi foarte fericita daca ati putea sa mi raspundeti desi sunt sigura ca sunteti foarte ocupata. Mulțumesc anticipat.

  • Otilia Tiganas 7 martie, 2021 at 9:33 am - Reply

   Nu ca-s ocupata, dar discutia pe marginea lui Helicobacter e una lunga, reclama un consult. E de gandit atent, de trei ori, ce decizi! Balanta dintre bine si rau.

 23. Maria Cretoiu 13 noiembrie, 2021 at 2:38 pm - Reply

  Buna ziua doamna doctor am vazut ca ati dat munte lamuriri, va rog frumos imi puteti spune,ce pot lua in loc omez ca pansament gastric ca iau Eliquis. + pentru durere de cap ca am o rinosinuzita. Si vad ca am o great cind iau omez ,sau cele care sunt la fel ,controloc ….saint bune probioticele?

 24. Badea 28 noiembrie, 2021 at 9:11 pm - Reply

  Bună seara, d-na doctor!!În legătură cu probioticele am o nelămurire….câte zile se mai iau după ce am terminat antibioticul și se ia tot de două ori zi??

 25. Adriana Ciurcui 27 februarie, 2022 at 9:36 am - Reply

  Buna seara. Am și o nelămurire ,daca mă puteți ajuta.
  Iau tratament cu Augmentin , pt amigdalita.
  Pt protecții iau omeran 1 dimineața, eubiotic 1 la amiaz . Deja am luat 3 pastile de antibiotic , azi dimineață m-am trz cu o durere de stomac și diaree. De la ce poate fi? Eu am și probleme cu colonul ar trebui sa iau cv pt protecția lui? Mulțumesc

  • Otilia Tiganas 27 februarie, 2022 at 1:45 pm - Reply

   Diareea poate fi chiar rezultatul antibioticului, o disbioză determinată de antibiotic. Mai bine vorbți cu medicul care a prescris Augmentinul, să nu aveți mai multe moașe.

 26. Andreia 18 martie, 2022 at 12:08 pm - Reply

  Buna ziua,
  Am de luat Doxiciclina 100 mg, 1/zi timp de 2 luni de zile.
  De la farmacie mi sa recomandat ca protector „Bonflor”, e suficient de bun? De obicei stiu de Linex.
  Ma gandeam daca e nevoie si de inca ceva pentru protectia ficatului sau e suficient Bonflor?
  Multumesc anticipat.
  Cu respect,
  Andreia.

 27. Anca Pandelea 13 februarie, 2023 at 6:54 pm - Reply

  Bună seara! Eau. Zinnat credeți că este suficient pentru protectie Enterol 250. Mulțumesc!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.