Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Virusul SARS cov2 și viziera

Nu vă spun acum ceva nou despre virusul SARS cov 2, ci o spun sub altă formă.

Ce vă derutează (încă) pe mulți?

Este că, undeva în subconștient, bazat pe tot ceea ce știați până acum despre virozele respiratorii, vă așteptați să vă transmită virusul un om asemănător celui cu gripă. Febril, ochii injectați de febră, transpirat, muci, tuse. Și să-l recunoști imediat că ar putea fi contagios. Și este. Nu că n-ar fi contagios! Dar, cu aceștia, e extrem de simplu! Capcana actuală este că transmit virusul oameni absolut sănătoși: mama, fiul, cumnatul, vecina, șefa, pacientul hipertensiv cronic fără niciun semn de boală acută. Oricare dintre cei apropiați și dragi ție, absolut neschimbat, același pe care îl știi de-o viață, fără vreun semn evident de boală, ÎȚI POATE TANSMITE ACEST VIRUS PARȘIV, dacă l-a preluat de la altul, în drum spre tine. Iar acel “de la altul” l-a preluat, la rându-i, poate tot IMPREVIZIBIL și el, punând mâna pe o clanță. Va transmite virusul PRIN CONTACT AL MÂINII.

Deci nu poți ști niciodată de la cine vine, fiindcă transmițătorul pare sănătos.

Pe unde intră?

Virusul intră DOAR pe gură, nas, ochi.

Deci teoretic, redus la absurd, dacă nu ți-ai atinge niciodată aceste zone cu propria mână pe toată durata pandemiei, el nu are cum să intre în tine.

Din nou DAR! De stat, de trăit, virusul trăiește MULT timp pe suprafețe, și transferul cel mai măgăresc al lui e tocmai prin mâna ta, fiindcă NU ȘTII CĂ L-AI AGĂȚAT CU DEGETELE.

Repet, de unul “răcit” te poți feri: îl vezi, îl auzi tușind, îl poți evita! Însă de sterilitatea propriei mâini și gesturile reflexe da a o duce spre gură, mai că nu te poți feri garantat. Poți, doar dacă nu ieși din casă și nu riști să-l iei pe mână, haine. Fiindcă, altminteri, trebuie să mănânci, te mai scarpini pe nas, îți freci o pleoapă.

În lumina celor expuse, care-i una dintre soluții?

VIZIERA!

Viziera, nu doar ca să te apere de tusea celui din fața ta, să nu-ți arunce în față stropi! Nu. Ea e bună și atunci când n-ai pe nimeni în față, fiindcă protejează propria ta față, de propria ta mână! Îți amintește, prin acel baraj fizic de plastic transparent, SĂ NU DUCI MÂNA SPRE FAȚĂ! Viziera te apără de tine însuți.

Mai departe.

Virusul ăsta nu-i cu muci, nici cu tuse cu flegmă, nici cu tuse veche. E uscat. Usucă. De aceea: ceai fiebinte, ceai fierbinte, ceai fierbinte! Colegii medici care răspund acum la telefoane, insituțiile publice cu funcționari, farmaciștii (chiar protejați de ecran!), lucrătorii din comerț, șoferii… TOȚI!! Termos cu ceai și bagi bagi bagi periodic câte o gură. Umezești și încălzești gura, gâtul. Speli poarta de intrare. Ceaiul fierbinte e furtunul tău pentru gură, cum e furtunul cu dezinfectant al primăriei, pentru trotuare. Fă-ți din asta o regulă proprie, organizează-te! Se poate. Eu vă scriu acum, dar am cana cu ceai fierbinte&lămâie, lângă tastatură.

Mai departe.  O știre actual- frecventă, pe care nici știriștii n-o dau bine, nici voi n-o înțelegeți perfect, este sintagma “s-au vindecat” în actualul context pandemic.

Când eram încă în primele scenarii ale pandemiei și mai puteam controla extensia, (o numeam cazuri de import cu transmisie locală), deci când epidemia NU era COMUNITARĂ ca acum, scopul de bază era să identifici PURTĂTORUL, INFECTATUL și să-l izolezi CA SĂ NU DEA MAI DEPARTE. Ei bine, atunci, infectatul a fost denumit impropriu bolnav. Iar dispariția virusului de pe el/din el, a fost numită impropriu vindecare. La acea fază, era justificată testarea în masă! Când mai puteai avea control. Nu s-a făcut. Acum, nu mai testezi fără simptome, fiindcă-i inutil. Ilogic. Prostie. Eu – azi pot fi negativă, mâine pozitivă, iar ca mine tot Hășmașul și toată țara. Nu mă ajută cu nimic să aflu că azi n-am în mine SARS cov2, câtă vreme n-am simptome, iar extensia e deja în progresie geometrică.

Deci, acum, ideea-i să nu PREIEI virusul CARE CIRCULĂ. Mai puțin să NU-L transmiți, fiindcă nu mai putem controla INFECTAȚII FĂRĂ SIMPTOME. Iar informația contactelor, de unde vii pe cine ai țucat, nu mai ajută la nimic.

Mai departe. IZOLAREA din prima perioadă, proteja LUMEA DIN AFARĂ de virus. Nu trata pe nimeni cu nimic. Acu, ieșiții din autoizolare care nu au avut semne de boală și nici dovezi CERTE de contact cu SARS cov 2, devin ei înșiși potențiali îmbolnăvibili de la altul, fiindcă în scenariul 4, virusul circulă deja fără reguli și trasee previzibile.

Din acest motiv, repet,

1.Spălarea frecventă pe mâini rămâne desigur regulă dar, mai presus, EXERSAREA ÎN A NU DUCE MÂNA LA FAȚĂ e la fel de eficace. Iar pentru asta, purtați VIZIERA și când sunteți singuri! Ea vă amintește să nu duceți mâna la gură.

2.Ceaiul cald și organizarea aferentă a fiecăruia dintre voi, e MULT mai importantă decât ascultatul a ce zice Ministrul, Președintele sau Arafat la TV. Dacă bei ceai fierbinte în timp ce el/ei zic la TV chestii, atunci e perfect.

3. Cei ieșiții din autoizolare și la care infectarea nu a fost dovedită, sunteți FIX la fel de vulnerabli ca restul, nu cumva să vă simțiți imbatabili! Acel liber la ieșit din casă înseamnă că, probabil, NU TRANSMIȚI. Dar în orice clipă, poți deveni tu infectatul!

By Published On: 1 aprilie, 2020Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Virusul SARS cov2 și viziera

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.