Medicamente de patru stele. Opinii pro şi contra

O postare care nu vreau să declanşeze polemici. De aceea, insist: urmează PUNCTUL MEU de vedere, individual.

Textul este răspuns public la o întrebare care mi s-au pus repetat. De mulţi. O deduceţi, întrebarea, din răspuns. L-am amânat, fiindcă-i şi delicat, başca nu-i cu DA sau NU. Deci.

  1. Matematic, tehnic, logic, toate pastilele care conţin aceeaşi substanţă chimică, fix aceeaşi, cu acelaşi gramaj, hai să zicem metoprolol succinat, sau perindopril sau furosemid, sau omeprazol, sunt acelaşi lucru. Indiferent de fabrica producătoare.
  2. Dacă fabrica producătoare este una autorizată, nici un argument obiectiv (al meu) care să pună la îndoială calitatea produsului, nu este susţinut de dovezi. Personal, nu nu am motive să mă îndoiesc de calitatea micilor din piaţă, (dacă-s autorizaţi!) versus a celor oferiţi la un hotel de patru stele. Mă refer la calitate pastei de mici! Adică a bazei. Nu la calitatea servirii, a tacâmurilor şi a feţei de masă.
  3. Diferenţa de preţ pe aceeaşi substanţă – produsă acolo sau dincolo, poate fi uriaşă. URIAȘĂ. În adâncul inimii EU (!!) – nu “noi medicii” ci EU -, nu găsesc o corespondenţă imediată calitate- preţ, LA MEDICAMENTE.
  4. Lucrez la ţară, într-o comunitate cu mulţi pensionari, pensii mici, de CAP, bolnavi cronici, tratament lunar obligatoriu, oameni care sunt nevoiţi să-şi împartă pensiuţa aia nenorocită între reţeta lunară, var pentru gard, lemne, plata săpaşilor la porumb, a facturilor de utilităţi şi… nepoţii de la oraş. Din acest motiv, câtă vreme nu am dovezi clare, evidente, că produsul X fabricat la patru stele ar fi SIGUR mai eficient decât cel fabricat la două stele, prefer varianta ieftină, dar continuată. Fiindcă îi duce buzunarul. O prefer, deci, variantei: „respect medicaţia 2-3 luni, apoi, când mă sufocă neputinţa financiară, las totul baltă.” Sau “continui tratamentul scump, în schimb îmi permit banană doar de Crăciun, ca pe vremea împuşcatului. În restul anului, numa` gem de prune făcut de mine.”

Prefer compromisul – unui “absolut” de care NU SUNT CONVINSĂ.

Analize sofisticate de eficienţă, biodisponibilitate, rată de absobţie, alea alea… făcute de specialişti în farmacologie, există. Produsul A, comparat cu B. Posibil ca graficele statistice colorate, să arate o mică diferenţă.

Dar graficele nu arată nici sacrificiile URIAȘE ale pensionarului care-şi rupe de la gură fructele, sau un piept de pui la grătar, pentru medicamentul “princeps”. Și nici câte luni la rând va respecta pensionarul meu linia de patru stele, atunci când costul medicamenului îl bagă în foamete.

Necum cazurile (nu puţine!) gen “ţara arde şi baba se piaptănă”, când septuagenarul meu fumează de stinge, mâncă porkk la greu, îşi unge pita cu unsoare presărată cu boia, iar eu stau să-i cânt florile dalbe cu subtilităţi farmacologice.

În concluzie.

Dacă vă ţine buzunarul cu pensii generoase, luaţi ce-i mai scump. Rău n-are cum fi, ş-aşa viaţa trece şi banii se duc. Decât să schimbi anual faianţa-n baie, tot mai bine „medicamente de patru stele”.

Dacă te târăşi de la pensie la pensie, mai bine du-te pe cele ieftine (în acord cu medicul tău, după ce-i zici sincer cum stai cu banii), decât să faci carenţe minerale, vitaminice, că nu te hrăneşti ca lumea. Sau eşti veşnic răcit, că n-ai bani să achiţi căldura. Și muşti, îmbrăcat cu palton, zgribulit, dintr-o chiflă, în schimb „averea” ţi-i pe noptiera plină de cutii cu boabe.

Sau. Hai să nu fiu aşa de categorică.

Uite cum zic.

Respectă reacţiile corpului tău – fiindcă da, am avut şi eu pacienţi care insistau că “forma cutare” le prieşte, cealaltă nu. Dacă TU simţi CLAR o diferenţă fizică, (nu una psihologică), atunci ia-te după răspunsul corpului tău. Aici am experienţa medicamentelor “pentru acid la stomac”, de exemplu. Pur şi simplu, “produsul cutare”, cel scump, îi face bine, îi taie simptomele arsurii, iar altul ieftin, nu. Păi atunci nu negociem, normal! Dacă ţi-i bine, ia-l!

Problema se pune la celelalte medicamente, preventive, care amână moartea sau complicaţiile. Și ale căror efecte nu le simţi concret în corp. De aici încolo mergi pe mâna medicului tău, dar MUSAI asortat cu buzunarul.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

(imagine:http://adevarul.ro/sanatate/politici-bani/scurtarea-termenelor-deplata-producatorii-medicamente-esalonat-2014-1_514c3fdf00f5182b853e79b7/index.html)

O schemă didactică a medicamentelor pentru inimă şi tensiune, citeşti aici

5 Comments

  1. […] Dacă vă ține buzunarul cu pensii generoase, luați ce-i mai scump. Vezi continuarea pe http://www.otiliatiganas.ro. […]

  2. Cristian Suciu 20 iulie, 2016 at 8:26 pm - Reply

    Cand lucram ca reprezentant medical pentru o companie de generice (Sandoz) am vazut un raport care arata ca in Romania 70% din medicamentele pe care bolnavii cronici le iau sunt originale. Asta in contrast cu media UE de doar 25%. La vremea aceea ni s-a spus ca depinde de noi sa crestem vanzarile si cu peste 200% fiindca aveam de unde. Aveam studii, aveam un nume, aveam pretul bun, aveam tot.
    Nu am reusit aproape nimic. Medicii specialisti ne inchideau usa fiindca nu dadeam mese si nu sponsorizam diverse evenimente si participari la congrese. Medicii de familie se plangeau de rezistenta pacientilor la schimbare….Pe cei din urma nu i-am crezut pana cand am ajuns si eu medic de familie practicant si numar pe degetele de la o mana pacientii pe care i-am convins ca genericele sunt OK in ultimul an. E trist dar coruptia specialistilor din sistem (si de la ei pleaca), coruptia farmacistilor (care prefera sa aiba pe stoc doar original fiindca le mai intra si ceva cash pe langa ce deconteaza CAS) sunt factorii care au dus la aceasta situatie absurda.
    Ma bucur ca daca am initiat eu ceva am facut-o cu generice….atat am putut face pana acum.

  3. Lacra 22 iulie, 2016 at 4:51 am - Reply

    Am inlocuit chiar in aceasta vara 2 medicamente cu altele, aceeasi subst de baza, la jumatate de pret…nu stiu daca pot sa dau nume, erau pt diaree si pt alergie…E drept, cutiile -ambalajul nu erau asa stralucitoare la ambele produse pt aceeasi utilizare :))) Si a fost ok rezultatul.Aveti mare dreptate !

  4. Silvia Zagan 25 mai, 2019 at 8:56 am - Reply

    Eu iau Imovane de ani de zile si imi era ok . A disparut de pe piata cam 3 luni si de cand a revenit imi da ameteli groaznice … Panangin sau Aspacardin cel din urma daca il iau vomit …De la Crestorul de 100 lei am ajuns din cauza banilor la Rosucad sau Roswera..dar mi s-a spus ca la medicamentele care nu sunt originale reactiile secundare sunt altele necontrolate.La fel cu Xanax si Aprazolan imi da greata cel de-al doilea.

  5. Raluca 25 mai, 2019 at 9:44 am - Reply

    Lucrez intr-o farmacie in Belgia : genericele au categoric preponderenta mai mare -se prescriu regulat, chiar si clientii le cer,dar ce sa va spun de olandezi- numai genericul il cer( la orice- cu prescriptie sau fara).

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.