Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Adeverinţa „Apt a face căcuţ bun” şi „Apt a scrie pe blog”.

Trăiesc într-o ţară de poveste.

E un basm cu milioane de personaje simpatice, furnicărindu-se unele pe altele într-un labirint fără ieşiri. Și o facem aproape frumos. În joacă. Furnicăriiiiiiiiiiim!!!

Undeva în ţara de basm, ieri, un pacient vârstnic a cerut colegului meu –  medic de familie – adeverinţă că-i „apt să îngrijească nepoţi”. O furnicuţă mică dulce a cerut adeverinţa, alta a transmis mesajul, a treia a eliberat-o. Sau nu. Mă rog… poate voia ceva că n-are boli transmisibile, psihice, mnoa. Dar ce s-a cerut, aşa a sunat. „Apt a creşte nepoţi”.

Mie, demult, mi-a cerut cineva hârtie cum că-i “apt să coase goblen”.

Iar noi mai dăm (zâmbind) aceste acte, mai nu dăm – atunci când gluma se îngroşă şi ni se cere “apt a conduce barcă cu motor” sau „ apt a  fi director la filamonică„

Fiincă, (normal!) nici un medic nu poate decide cât de apt e să conducă ăla barca sau şcoala, sau să se facă inspector la finanţe.

Nu-i vorba nici măcar de sănătate, ci de minte. Știu şi eu? Poate-i bou şi nu-i în stare să conducă o instituţie financiară. Poate-i pervers şi le va face avansuri fetiţelor, în biroul directorial. Eu pot şti dacă a fost vreodată bolnav, sau nu. Dar cât de apt e el să “conducă guvernul”, chiar n-am habar. N-are nimeni. Acolo afli.

Abia de pricep eu dacă-s aptă să fac medicină-n România!

Că-n Franţa, după o vreme de adaptare, probabil aş fi. Până nu mă lasă şi pe mine baierele. Ăia sunt măcar logici, precis imperfecţi şi ei!!, dar cel puţin spun chestiuni care se leagă. Care au sens. Munca lor pare reală, nu poveste.

Suntem o ţară de basm cu milioane de apţi sau inapţi, iar asta nu se va mai opri niciodată. Această sintagmă cretină.

Nici nu cred că mai dorim altceva decât, la naştere, să primim pe lângă certificatul aferent, (cum că ai ieşit din mă-ta), un card modern cu cip încorporat, că suntem „apţi, pe viaţă, pentru orice”. Un fel de prezumţie a nevinovăţiei extrauterine.

Apţi să sugem, să râgâim, să facem căcuţ bun, apoi – adolescenţi – să ne ţucăm în parc,şi iar să sugem, să facem piş la copac după trei beri, să, să, să…

Hmmm?? Ce ziceţi???

„Neşte” bănuţi europeni pentru astfel de carduri cu “Apt pe viaţă, la orice”, nu ne-ar face radical mai fericiţi?

Desigur bănuţi tocaţi pe la vârfuri şi apoi scandal mediatizat cu medicii de familie cum că să le distribuie gratis conform unor norme fircălite pe genunchi, na, ca de obicei, dar măcar reducem cam 80 de procente din raportul medic-pacient în România. Că 80 la sută din timp, încerc să scriu apt/inapt de dragul pacienţilor mei, să nu îi necăjesc, sau explic de ce nu pot scrie o dobitocie cum ar fi „Apt a cânta la chitară rece, muzică clasică”. (Pe asta am inventat-o).

Ce aş vrea?

Să dispară sintagma naţională “Apt să„… urmată de detalierea stupidă a activităţii.

Aş vrea ca milioanele de furnicuţe care cer dosare, să nu-i impună pacientului meu textul EXACT de pe hârtia pe care o voi semna. Să ceară o “dovadă medicală”. PUNCT. În care să formulez eu cum cred mai bine: „nu este în evidenţă cu boli contagioase”, „nu are boli care să contraindice efortul fizic” etc.

Fiindcă, întreb: o persoană fără braţe, care pictează superb cu picioarele, este sau nu, aptă să picteze cu acuarele? Păi, să zică persoana, nu eu. Ea va dovedi că-i perfect aptă!

Apt a te înscrie la concurs. (E o cere reală!!) Bă, iejenbun? Câtă vreme „catindatul” e-n faţa ta cu dosarul în dinţi, logic că-i apt SĂ SE ÎNSCRIE. Păi asta şi face, se înscrie. Deci e apt. Restul APȚILOR abia acu` urmează, române! Apt să concureze, şă-şi ridice diploma, să folosească diploma, să se şteargă cu ea, să ocupe postul vizat…

Dar un om răcit cobză? Este el apt de muncă, în principiu? Asta pentru şomaj. Păi, în principu e apt, dar azi nu-i “Clinic sănătos, apt de muncă”, aşa cum doreşte doamna de la şomaj. Este “febril azi, dar în principiu apt de muncă”, beeey!

Dar profu universitar din Timişoara care făcea sex oral cu studentele, el în budigăi la cabinet, pus apoi pe toate posturile TV? Est apt a fi prof universitar? Ce ziceţi.

Și tot aşa…

Pricepurăţi?

Alte fisuri de logică şi bun simţ în peretele sistemului sanitar, găsiţi aici:

7 Comments

  1. Mușchi 10 mai, 2016 at 8:34 am - Reply

    Despre profu’ universitar nu știm dacă este apt pentru a fi prof universitar, dar cu siguranță poate primi o adeverință pentru alte aptitudini ce reies din acțiunile sale…

  2. Mirona 11 mai, 2016 at 12:26 pm - Reply

    Dar ce spuneti de cerinta mdrap de a aduce adeverinta ca esti apt sa fii auditor energetic? Ce poate sa constate medicul? In ce situatie nu esti apt medical?

  3. […] Adeverința „Apt a face căcuț bun” și „Apt a scrie pe blog”. […]

  4. […] Adeverința „Apt a face căcuț bun” și „Apt a scrie pe blog”. […]

  5. […] Adeverința „Apt a face căcuț bun” și „Apt a scrie pe blog”. […]

  6. […] Adeverința „Apt a face căcuț bun” și „Apt a scrie pe blog”. […]

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.