Ce documente sunt GRATUITE la medicul de familie?

La întrebarea „ce acte medicale se achită la medicul de familie şi ce acte sunt gratuite (conform asigurării)”, răspunde dr. Mihaela Pop.

Vă inivit mai întâi să o cunoaştem. Dr. Mihaela Pop este absolventă a Facultăţii de Medicină-Generală – UMF “Carol Davila” Bucureşti promoţia 1983, medic specialist de Medicină de Familie, având competenţe în homeopatie şi îngrijiri paliative. Practică medicina de familie în cadrul Cabinetului Medical Individual din localitatea Graţia, judeţul Teleorman.

Medic formator de medicină de familie, se implică în proiecte de instruire a medicilor de familie pe diverse teme: prevenirea şi depistarea cancerului de col uterin, intervenţii în cazul persoanelor prezentând probleme legate de consumul de alcool, profilaxia accidentelor vasculare cerebrale şi a bolii coronariene. Este membru fondator al Asociaţiei Medicilor de Familie din Rural.

Aşadar, Mihaela ne spune azi, extrăgând informaţiile din lege, ce acte (hârtii) puteţi primi de la medicul de familie fără să plătiţi!

reţete compensate/sau nu

bilete de trimitere

concedii medicale

Toate acestea în caz de îmbolnăvire şi numai dupa ce aţi fost examinaţi.
scutiri medicale pentru elevi, desigur tot ca urmare a consultaţiei medicale în caz de îmbolnăvire.
aviz epidemiologic pentru intrarea în colectivitate, după fiecare vacanţă şi după mai mult de trei zile absentate de la şcoală, precum şi

adeverinţe medicale pentru înscrierea în colectivitate, la începerea unui ciclu de învăţământ. Adică: intrarea la grădiniţă, în clasa 0, clasa a V-a şi clasa a IX-a. Aceste adeverinţe sunt gratuite doar dacă sunt eliberate cu ocazia examenelor anuale de bilanţ.
Certificat medical constatator de deces pentru situaţiile care nu ridică suspiciunea de a fi moarte violentă/suspectă.

Orice acte (hârtii) care nu se regasesc mai sus şi pe care le solicitaţi medicului (adeverinţe pentru şomaj/ajutor social/înscriere la cursuri – concursuri, adeverinţe pentru educaţie fizică, aviz epidemiologic pentru plecare în tabără, scrisori medicale pentru Comisia de expertiză, completări de fişe etc), se plătesc conform tarifelor afişate la cabinetele medicilor, iar pentru banii daţi primiţi chitanţă. Aceşti bani NU SUNT ciubuc/şpagă/foloase necuvenite, ci sunt fiscalizaţi (medicul îi trece în contabilitate şi plăteşte impozit pentru ei)

 

 

 

 

44 Comments

  1. […] Sursa : Otilia Tiganas […]

  2. iovanescu andrei 28 septembrie, 2016 at 8:05 pm - Reply

    foarte utila postarea…va multumesc frumos…

  3. mihaela 28 septembrie, 2016 at 11:44 pm - Reply

    Incredibil! cum sa platesc pentru adeverinta pentru sport??? pe care statul ma obliga sa o duc la scoala! cred ca ati gresit ceva…

    • Otilia Tiganas 28 septembrie, 2016 at 11:47 pm - Reply

      Nu noi.

      • Nicole 29 septembrie, 2021 at 5:51 pm - Reply

        Dap, plătim adeverințe eliberate pt ed. fizica mai nou plătim și scutiri medicale dar chitanța pe care ar trebui sa o primim este inexistenta! Și ce este mai deranjant este modul în care ți se cer banii! Cam asa a ajuns sistemul medical!

        • Otilia Tiganas 30 septembrie, 2021 at 8:24 am - Reply

          E ca și clasa politică, poliția, învățământul, justiția, sisteme alcătuite din noi, oamenii. Vă sfătuiesc să întrebați, civilizat desigur, unde este taxa afișată și să cereți chitanță pentru ORICE ban lăsat la cabinet. Scutirile nu se plătesc, iar adeverințe pentru educație fizică nu se mai cer, primul abuzator e școala care le mai solicită. etc…

    • pasnic 30 septembrie, 2016 at 8:52 am - Reply

      Incredibil! Cum sa platiti painea pe care v-o cere foamea in mod obligatoriu? Cum sa platiti taxele pe care statul vi le cere obligatoriu? Imbracamintea, incaltamintea , coafura, ca doar e obligatoriu sa va acoperiti nuditatea si sa aveti un aspect ingrijit.Ce este incredibil?Incredibil este ca omul sa tot vrea servicii gratuite, adica munca fortata pt medici.

      • andrei 19 aprilie, 2018 at 10:53 am - Reply

        Nu stiu cat de fortata e munca pentru medici, cand au acum si salarii mai bunicele, dar stiu cat de usor e pentru majoritatea din noi (pensionari, someri,asistati sociali „cei adevatrati”etc,care pentru orice lucru banal la medic trebuie sa scoata din buzunatul gol acele sume care pentru uni sant derizorii iar pentru alti un mare sacrificiu.

  4. Maria 28 septembrie, 2016 at 11:53 pm - Reply

    Poate un medic de familie sa elibereze,doua bilete de trimitere,in aceeasi zi?Ex. unul pentru endocrinologie si unul pentru gastro.

  5. Kostan 29 septembrie, 2016 at 6:25 am - Reply

    Eu nu am plătit pentru adeverința pentru orele fe sport. Deci se poate ca medicul să nu îți ceară bani și pentru documente care nu sunt scutite de lege ;)

    • Otilia Tiganas 29 septembrie, 2016 at 11:54 am - Reply

      Nu-i obligat sa perceapa onorarii decat in masura in care incalca obligatii fiscale si regulile concurentei. Ideea e ca taxele sa fie afisate, iar gratuitatile la fel. De ex nici eu nu taxez minorii, la nimic, niciun document, in schimb am onorarii mai mari decat colegii vecini pentru adulti.

      • Ancuta 31 august, 2021 at 3:11 pm - Reply

        Buna ziua d-na Otilia
        Si daca doctorul de familie nu are afisat niciunde informatii despre tarife? Multumesc

        • Otilia Tiganas 1 septembrie, 2021 at 4:26 pm - Reply

          Rugați să vă arate unde are taxele afișate. Este obligat să le afișeze.

    • pasnic 30 septembrie, 2016 at 8:55 am - Reply

      concurenta neloiala. asa se sparge increderea si se creaza confuzii si conflicte, mai sunt si uscaturi..

  6. Cristina 3 octombrie, 2016 at 11:49 am - Reply

    Buna ziua.
    MUltumim pentru informatii, de mult cautam ceva in acest sens.
    Pentru ca eu nu inteleg de ce, la medicul nostru de familie, pentru un concediu medical platesc 25 sau 30 lei, pentru scutirea baiatului la scoala platesc tot atat…
    Este normal? Chiar vineri baiatul meu a fost bolnav si a stat acasa, iar astazi trebuie sa sun la medicul de familie si sa scot iar din buzunar 25 de lei!
    As vrea sa ma asigur ca intr-adevar nu trebuie platit. Aveti cumva un numar de act oficial pe care l-as putea spune asistentei cand imi va cere bani?
    Multumnesc frumos.

    • Otilia Tiganas 4 octombrie, 2016 at 12:31 am - Reply

      Cristina. Nu trebuie sa dovedesti tu, ci invers. Cere tu fragmentul de contract care-i permite sa taxeze scutirile medicale ale elevilor, sau concediul medical. E abuz. PUNCT.

  7. monica 4 octombrie, 2016 at 4:26 pm - Reply

    buna ziua
    nelamurirea mea este in legatura cu certificatul medical necesar in vederea casatoriei. se elibereaza contra cost sau nu? si avand in vedere ca este cerut de stat, nu ar trebui ca investigatiile necesare pt obtinerea acestuia sa fie decontate de casa de asigurari?
    multumesc!

  8. Mariana Stefanescu 29 decembrie, 2016 at 11:44 am - Reply

    Buna ziua, am o nelamurire, cate trimiteri poate sa dea medicul de familie.Medicul meu de familie imi spune tot timpul ca nu poate sa-mi dea mai mult de 4 trimiteri pe an. Chiar asa este? Va multumesc.

    • Otilia Tiganas 4 ianuarie, 2017 at 8:46 am - Reply

      Nu, e MULT mai complicat! Raspunsul corect este „depinde”.
      Nu uita ca o trimitere = concluzia asumata a MF ca acel consult de specialitate este necesar, nicidecum ceva ce crezi tu ca ar fi bine. Asa sa analizezi!

  9. Mica 21 februarie, 2017 at 8:47 am - Reply

    Medicul de familie al copiilor îmi cere 5 lei (este afișată o lista cu serviciile plătite și acest aviz se afla pe lista) de fiecare data când solicit aviz după vacanta, lipsit mai mult de 3 zile de la gradi.
    Niciodată bon/chitanță pentru aceasta hârtie.

    • Otilia Tiganas 22 februarie, 2017 at 12:34 am - Reply

      1. Chitanta e o problema fiscala. Adica nu achita impozit pe suma incasata.
      2. Legalitatea sumei, e strategia financiara proprie. Pe undeva, MF e si privat. Dar nu poate incalca prin incasari contractul cu casa de asigurari.
      3. Suma solicitata, daca-i afisata e legala.

  10. Anca 21 februarie, 2017 at 9:30 am - Reply

    Bună ziua. Din ce scrie mai sus am înțeles asa:
    – scutire pt orele de sport dacă este cazul e gratuita… asa am primit de la medicul de familie.
    – adeverință pentru înscriere în clasa 0 din cauza ca nu m-am prezentat cu fetita pt evaluare a trebuit sa o plătesc. .. ok și asta dar ar fi trebuit sa primesc chitanță pt suma respectiva…. ?

    • Otilia Tiganas 21 februarie, 2017 at 11:22 pm - Reply

      Pentru ORICE suma solicitata/afisata ar trebui chitanta!

  11. Dana 25 august, 2017 at 10:53 am - Reply

    buna ziua asa am inteles eu ,o perioada am dat consultatii duble ,in aceeasi zi ,aceeasi persoana cu boala cronica i-am dat reteta cronica si apoi pe acelasi cnp o boala acuta,alta decit cele cronice, cu eliberare de reteta sau trimitere .Este gresit ?

    • Otilia Tiganas 25 august, 2017 at 11:29 am - Reply

      Reteta sau documentele sau consultul nu-s gresite, gresita e decontarea a doua servicii cr+acut in aceeasi zi. Dar nu cred ca softul sa fi permis decont dublu. In ce lucrezi? soft.

  12. Ioana 25 august, 2017 at 1:11 pm - Reply

    Buna!Adeverintele medicale (pentru angajare) se elibereaza doar de la medicul de familie la care esti inscris sau se poate la orice alt cabinet?

    • Otilia Tiganas 26 august, 2017 at 10:06 am - Reply

      Ioana, de dat poate da oricine, numa sa vrea sa-si asume. Deci nimeni nu te opreste sa dai o adev fara sa cunosti pacientul, tu ca medic stii insa ce riscuri implica. Riscuri ca el, pac, sa aiba boli de care tu sa nu stii. De ex epilepsie.

  13. Diana Georgiana 11 septembrie, 2018 at 9:41 pm - Reply

    Anul acesta școlar, la întrarea în colectivitate, mi s au cerut bani (fără a mi se elibera chitanta) pentru aviz epidemiologic copii 5 ani, la întrarea în colectivitate și aviz ca nu prezintă boli de piele pt înscrierea la bazinul de înot. Este normal asa ceva? Multumesc

    • Otilia Tiganas 12 septembrie, 2018 at 12:24 pm - Reply

      1. Nu-i ok lipsa chitantei/bon fircal.
      2. E legal si corect, daca exista afisate la loc vizibil taxele.
      3. Nu comentez normalitatea, vorbim de ceea ce ne permite/sau nu legea.

  14. Dan 15 noiembrie, 2019 at 2:49 pm - Reply

    Mie mi-au trebuit 3 adeverinte in doua luni ; una mie și doua copilului pentru la școală și antrenament . 150 lei numai la medicul de familie . „Traiasca” statul care ne-a calit .

  15. Leo 20 iunie, 2020 at 12:48 pm - Reply

    Am o colega de serviciu care susține că pt personalul medical nu se iau bani pentru aceste adeverințe,iar eu de cate ori am platit,medicul de familie nu mi- a dat chitanță.Fac parte din personalul medical.Atat pentru mine ,cât și pentru copii mi s-a solicitat o sumă de bani pentru orice act medical cerut,cred că pe undeva se fac niste spălări de bani acoperit.Aceste chitanțe sunt făcute de mana.Se pot scoate multiplica pe orice imprimanta și noi plătim asigurări de sănătate în folosul comunității.Ultima oara am platit 20 lei pt o adeverinta că nu sunt in evidenta cu boli cronice necesara la serviciu pt protectia muncii.Evident fara chitanță.

    • Otilia Tiganas 20 iunie, 2020 at 9:03 pm - Reply

      Medicul de familie este antreprenor, poate taxa orice serviciu nedecontat de Casa de Asigurari, cu doua conditii – sa aiba taxele afisate la loc vizibil si sa emita bon fiscal. Adeverintele medicale nu sunt decontate de CAS, deci pot fi taxate, repet, cu conditiile amintite. Nu se pune problema spalarii banilor, ci a incasarilor la negru, nedeclarate si neimpozitate. Daca medicul dvs nu va place, schimbati-l!

  16. Ella 6 ianuarie, 2021 at 11:03 pm - Reply

    Buna seara,
    Este posibil ca medicul de familie sa perceapă “taxa de neprogramare” (deși mă programasem prin mesaj?) pentru un aviz epidemiologic pentru copil? Pe care îl poate scrie asistenta intr-un minut?este normal acest lucru?
    A2-a întrebare: fisa de transfer al copilului (cea in care sunt specificate vaccinurile, pe care din câte am înțeles trebuie sa o duc noului Dr.) se plătește la ridicarea ei de la medic?
    A3-a întrebare: la un copil intre 0-1 an (cred ca avea bebele 1-2 luni), se percepe taxa dacă vine Dr acasă pt vaccin?

    • Otilia Tiganas 7 ianuarie, 2021 at 12:26 am - Reply

      1. E taxa de urgență, deci este posibil dacă taxa e afișată și se emite bon/chitanță pe încasare. Că, într-un minut, scrie ceva o asistentă, e ca și cum am compara cu faptul că o secretară scrie, într-un minut, o grațiere semnată de Președinte. Sau că cineva scrie în 2 minute un certificat de deces, semnat de un medic. 2. Nu, nu se plătește, conform legii noul medic va solicita de la vechiul medic, informațiile. 3. Da, fiindcă vaccinarea decontată de DSP se face la cabint, iar venitul acasă e un lux plătibil de solicitant. 4. Răspund amabil fiindcă prin notorietatea pe FB mi-am asumat să răspund la întrebări, dar totuși mă-ntreb – Cum oare v-ați gândit că vaccinarea LA DOMICILIU n-ar fi un lux de lux? Că-i acoperită de asigurări și obligație a medicului? Că ceva scris de o asistentă în 3 minute e foaie verde, e ca și cum n-ar fi, că nimeni nu răspunde de asta?

  17. ungur cristi 14 ianuarie, 2021 at 11:17 am - Reply

    Pentru schimbarea permisului am avut nevoie de adeverinta am si platit si mia cerut si cardu de sanatate

  18. Gabriel 12 iulie, 2021 at 11:41 am - Reply

    Ce jaf la drumul mare ! Sa ceri taxa pentru o adeverinta ca esti apt medical. Eu consider ca este un abuz de monopol (medicul de familie este cel care detine dosarul tau medical pentru care platesti 10% din salariul brut ) Si unde mai pui ca acest lucru se poate distribui electronic ! Foamete mare la CNAS !!!!

    • Otilia Tiganas 12 iulie, 2021 at 11:54 am - Reply

      Gabriel. Articolul meu e din 2016. Textul tău reactiv, chiar și azi – 2021 -, conține aceleași erori de neștiință, neînțelegere a realității, ca în 2016. Asigurații nu înțeleg, adică. Și anume. 1) Cei 10% nu-i plătești pentru dosarul medical de la mediul de familie, ci de acolo 3%, TREI LEI DIN O SUTĂ plătiți de tine, ajung la CABINETUL medicului de familie. Nu în buzunarul lui personal. 2) Ca la RCA, financiar, pacientul este interpus între asigurator – acolo unde dai banii cân semnezi contractul de asigurare -, și reparator, adică medicul de familie sau orice alt medic din sistem! Așa fiind, pentru reparațiile/documentele unde asiguratorul nu plătește prestatorul, cineva trebuie să-l plătescă. În afara oricărei patimi, sper sper că m-am făcut înțeleasă. Asta ca atunci când înjurăm, măcar s-o facem DOCUMENTAT.

  19. veronica 15 februarie, 2022 at 9:59 am - Reply

    Medicul de familie poate da scutire la un copil pe o luna de zile, doar ca sa fie motivate absentele?

    • Otilia Tiganas 15 februarie, 2022 at 10:40 am - Reply

      Dacă copliul a avut o boală atât de gravă încât să stea acasă o lună, (posibil și cu spitalizare, investigații, examene de specialitate), poate. Altminteri nici un medic de familie nu ia un copil atât de bolnav pe cont propriu, făsă să se ajute de colegii specialiști și investigații complexe. A fost operat, internat?

  20. Gabriela Gabeth 11 ianuarie, 2023 at 12:35 pm - Reply

    Astăzi am mers la medicul de familie, în orașul Buhuși, pentru adeverință, fiindu-mi necesara la preschimbarea permisului de conducere.
    ,, -50 de lei, doamnă! Zice..
    -Oups, răspund. 50?”
    Nu am mai așteptat decât adeverința, consternata…50 de lei ptr o adeverință…nu am mai comentat…a luat banii și i-a spus asistentei sa completeze…
    Am rămas fără cuvinte și până la mașină mi-am tot repetat,, 50 de lei, ptr ce?” Și fără chitanță!
    Vive la Romanie!

    • Otilia Tiganas 11 ianuarie, 2023 at 12:46 pm - Reply

      Și la mine e tot 50 lei, dar cu bon fiscal. Încasarea o face secretara nu eu, sunt banii FIRMEI. Adeverința aceea este un document care atestă starea ta de sănătate la momentul solicitării și trecutul patologic, serviciu nedecontat de Casa de Asigurări. Aceste încasări conexe/private, cu listă de onorarii afișată la loc vizibil și bon fiscal/casă de marcat (cum au eu), susțin financiar instituția, permit să intri într-un spațiu curat, cald, aerisit, dezinfectat, dispenser cu apă plată pentru setoși, alea alea. Sunt încasările FIRMEI. Iar firma menține un echilibru atent între încasări și chltuieli. Tot ceea ce nu achită Casa de Asigurări, trebuie încasat de undeva.
      Am explicat de ce.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.