Vaccinarea, rujeola, riscurile – în opinia mea

Promisesem să scriu părerea mea despre vaccinări. Iat-o.

Ideea centrală e că DA, fără ezitare, fără dubii, sunt PRO vaccinare.

Ce NU POT, însă, să fac?

Nu pot să muşc la polemică –  (n-aş intra niciodată într-o dezbatere TV cu contestatarii vaccinării!), fiindcă de la 18 ani ai mei (plus cei doi precedenţi de pregătire pentru admitere), mă învârt voiniceşte pe terenul biologicului.

Deci NU, n-am cum să dialoghez de la egal la egal cu altul decât cineva cu aceeaşi pregătire.

NU, rostul unuia documentat “beton” nu-i să demonteze argumentele potrivnice, ci să explice pozitiv. Să zică de ce DA. Nu să-l contrazică pe NU. Altminteri, riscă să devină Dulcică Blondă la Capatos.

A pune la îndoială principul însuşi al vaccinării ca soluţie EFICIENTĂ pentru stoparea, controlul bolilor infecţioase grave, potenţial fatale, a epidemiilor devastatoare, înseamnă să nu ai o bază de documentare solidă. Este ca şi cum am opri/interzice/refuza TOTAL tratametntul cu antibiotic, a-i contesta eficienţa, fiindcă antibioticul poate da şoc anafilactic, urticarii, dezechilibre de tub digestiv, micoze ulterioare, greaţă, „acid la stomac”, vărsături. Și să ne lăsăm copiii masacraţi de bacterii ucigaşe, ca nu cumva  – dându-le antibiotic – să facă o alergie. ȘTIM că poate da alergii, însă nevoia de antibiotic e  MULT mai mare decât dezavantajele lui.

Factori de risc?  Normal. Însăşi ieşirea “bebeului” din uterul mă-sii, deja înseamnă un risc. Mai mult! Riscul începe de la fecundaţie, odată cu prima sclipire de viaţă. Din două celule „de capul lor” se face viaţă, iar acest izvor aduce cu sine riscuri. Riscul unor feţi malformaţi, al avortului, al sarcinii extrauterine etc. Mai mult!! Un grad de risc (infinitesimal, dar peste zero), îl ai chiar acum, citind ce scriu. Știi? Ar putea să cadă un avion pe casa ta şi să te ucidă peste taste. Că n-o să cadă? Mai mult ca sigur. DAR, teoretic, POATE SĂ CADĂ şi DA, este posibil ca în secunda asta cineva pe lume să fie ucis de un avion eşuat.

Cine/ce face diferenţa? Exclusiv STATISTICA. Cifrele. Care-i şansa să te împuşte azi un ISIS-ist? Dar şansa să-ţi blocheze fiscul conturile, deşi eşti cu plăţile la zi? Niciuna dintre ele nu-i şansă ZERO. Pima e uşor peste zero, a doua semnificativ peste.

În concluzie.

Este stupid să contestăm rostul vaccinării. Să refuzăm vaccinarea copiilor noştri, dar nici nu poţi cere să ţi se garanteze un risc ZERO. Unul NUL. Fiindcă, orice formă de viaţă, riscă să devină la un moment dat materie amorfă.

Despre rujeolă? Că-i ştire recentă. Despre ce zice Olivia Steer, în general, pe la TV?

Vaccinarea ROR (care conţine şi fragmentul antirujeolos) se face la 1 an, plus 5/sau 7 ani. Decese sau îmbolnăviri sub un an, deci, nu-s cauzate DIRECT de nevaccinare, fiindcă nici n-aveai cum să te vaccinezi. Cazurile de rujolă la sub un an pot fi (POT FI!! – am zis. N-am zis SUNT!!) cauzate de nevaccinarea celorlaţi la vârstele cerute şi care fapt a permis ca boala s-o ia razna în teritorii.

Vaccin ROR a existat la “Sanepiduri” cât încape. Ne scăldăm în el. DAR! Asta nu înseamnă că există toate. Nuuuu! O sumedenie de vaccinuri, tot bune, tot necesare, tot importante, nu se fac fiindcă NU EXISTĂ în stoc. Iar războiul mediatic al vaccinării pro/contra, fără vaccin, devine… un război cam cretin.

Nu-i interesant dacă-i bine sau rău să ne vaccinăm, (astea-s emisiuni TV care ne colorează serile), interesant e, ÎN PRIMUL RÂND, ca statul român să asigure CONSTANT, FĂRĂ SINCOPE, necesarul de doze. Nici azi nu-i cum trebuie, Hexavalent nu avem de o groază de timp!

… Iar Olivia Steer este doar o ştire generos valorificată de presă. Oliviile vin şi trec. Epidemiologia rămâne. Și s-o dai cotită, tu stat impotent la aprovizionarea cu vaccin, cum că ea Olivia-i vinovată… hai să căutăm altă victimă. Poate îl scoatem la rampă pe Iliescu? (că Ponta, Klaus şi ăilalţii sunt ocupaţi cu doctoratele, acuma!)

Alte texte din gama „vaccinarea”, citeşte aici:

 

16 Comments

  1. Maria C. Bogdan 28 septembrie, 2016 at 9:38 pm - Reply

    Sunt pentru vaccinare dar nu pentru acele vaccinuri care conțin mercur. Copiii Amish din Utah, Oregon( USA) nu sunt vaccinați si nu au fost vaccinați niciodată, de cand s-au stabilit strămoșii lor in urma cu 300-400 de ani in urma. Acești copii nu au Sindrom Down si nici nu se îmbolnăvesc de boli contagioase.

    • Alina Chiritescu, MD 29 septembrie, 2016 at 1:37 am - Reply

      You are wrong! Copiii si adultii Amish (si altii care refuza vaccinarea pe motiv religios) nu numai ca se imbolnavesc mai mult decat cei nevaccinati, dar sunt si vectori principali de transmisie in multe epidemii in USA, inclusiv cea de la California Disney Land in 2014. See here: http://www.vox.com/2015/1/29/7929791/measles-outbreak-2014 and here: http://childrenshealthcare.org/?page_id=200. Sunt pediatru in USA de 19 ani. In momentul de fata numai vaccinul de gripa in multi-dose vials contine Thimerosal, toate celelalte sunt mercury free.

      • ghi 12 iunie, 2019 at 9:16 am - Reply

        Alina, de unde scoti tu prapastiile astea? Comunitatea Amish, comunitati indiene,mexicane, triburi , nu cunosc: rujeola oreion , si tot ce inseamna infectie contagioass. Navigatorii lui Columb cand a ajuns la triburile din Indii au decimat populatia prin bolile pe care le-au transmis ( nu stiti?) Deci ce boli transmit aceste comunitati cand ele nu au boli. Absolut toate vaccinurile contin stabilizatori mercur aluminiu si plumb (nu s-a decis inca schimbarea stabilizatorilor pe considerente economica – costa putin, stiti dv mai mult decat ODC?), S-au schimbat doar denumirile, imposibil sa nu stiti. Pot sa pun aici link cu denumirile, cu ingaduinta d-nei Dr Otilia.

  2. Sara 28 septembrie, 2016 at 10:10 pm - Reply

    Multumesc pentru raspuns! Imi reaseaza si aranjeaza argumentatia :) indraznesc inca o rugaminte. In ultimele discutii cu amice anti vaccinare m-a ‘lovit’ contraargumentul „si ti se pare ca ai un copil ok?”. Copilul nostru cel vaccinat dar foarte predispus la imbolnaviri si spitalizari. Cum ar veni, vaccinurile i-au slabit imunitatea. Poate nici nu are sens sa incerc sa le raspund dar am cam luat-o personal :( :)

  3. o femeie 29 septembrie, 2016 at 8:53 am - Reply

    Sunt pro vaccinare dar cu vaccinuri fara mercur sau aluminiu, si cu mai putine efecte secundare: 5% este o cifra mare (si citesc documentele depuse la comisia europeana), vreau vaccinuri testate pe loturi consistente de sute de mii de pers. si timp de 20-30 ani. Am alergii agresive (si eu si copilul meu) si nu pot risca, am nevoie de teste alergenice inainte. In plus consider ca orice pacient are dreptul sa citeasca prospectul inainte, dar asta nu este mereu oferit (am cerut si nu avea medicul! ).

    Inca un lucru care deranjeaza pe oameni este ca facem vaccinul si facem si boala. Atunci unde mai este acoperirea? Anul trecut au fost 8 cazuri raportate de rujeola, 3 sub 1 an, 2 cu 2 doze de vaccin si 3 cu o doza de vaccin. Unde mai e imunitatea? Dar la epidemia din 2011 cand au fost peste 4 mii de cazuri?

    Indoiala romanilor in vaccinuri a aparut de la fix scandalurile mediatice: ia vaccinul pentru aviara ca vor fi 2 milioane de morti – au fost 7; ia pt porcina – iar cateva cazuri de oameni cu imunitate jos; ia vaccin tbc – o boala vaccinabila dar totusi avem 6-10 mii de cazuri anual VACCINATI (si asta inseamna epidemie, nu cea de cateva sute), ia vaccin contra poliomielita dar nu se mai gaseste vaccinul ala initial cu doza unica si eficienta, dar nu e bai ca sunt acum vaccinuri de import, multiple, unde e nevoie de 5 doze, si costuri de 170 (infarix, atat platii pt copil acum 7 ani) sau 250 lei hexacima. Si apoi la test de anticorpi din sange: nu sunt anticorpi contra poliomielita! adica nu s-a activat!

    Am cunoscut oameni din toata lumea. M-am apropiat de cei care au spus ca nu au fost de peste 10 ani la farmacie. Am ales un pediatru si un dr de familie tocmai dupa intrebarea: si…ia ziceti, aveti oameni sanatosi sanatosi, care nu au nevoie de medicamente? si …ce fac ei asa special – ne invatati si pe noi? Si m-au invatat: sa merg pe jos zilnic 5-10km, sa nu trec des pe la supermarket si sa ma feresc de zahar, sa gatesc de la zero si carne 2-3 portii pe saptamana, sa scad temp. iarna in dormitor la 18 gr, sa zambesc, sa dansez, sa beau un pahar de vin (francezul tot francez ramane, si de e doctor :D ). Si vad rezultatele.

    La romani nu mai merge cu frica si amenintarea. Gata, s-a dus perioada comunista si umbra comunismului, vrem sa intelegem, vrem sa fim convinsi, vrem sa nu mai vedem coruptie.

  4. iuliana 29 septembrie, 2016 at 11:43 pm - Reply

    despre vaccinul impotriva meningint ei B ce parere aveti?

  5. Elena 19 ianuarie, 2017 at 10:42 am - Reply

    Și eu sunt pro-vaccin. Amândoi copiii sunt vaccinați. Dar m-am documentat mult și am vorbit nu cu Bloggeri ci cu medici ,și 0,0001 de copii ce au dezvoltat complicații neurologice, alergii, dermatite nu este unul real. Sunt mulți,mulți copii, însă categoric ne asumam acest risc fata de riscul și complicațiile unei epidemii de rujeola (căci ăsta este subiectul în voga). Deci prefer sa-mi tratez copilul de o dermatita atopica decât sa-l vizitez la cimitir ca nu l-am vaccinat și a făcut rujeola și complicații severe. Nu știu ce sa zic,nu citesc din basme sau păreri ale celor ce susțin nevaccinarea,ci spun concluzia medicilor la care am fost cu copii.Nu ne costa nimic sa fim informati și corecți. Este în interesul copilului. Este bine ca s-a scos thymerosalul din conținut..asta îmi pune intrebarea: dacă era atât de inofensiv, de ce s-a scos?

    • Otilia Tiganas 20 ianuarie, 2017 at 8:59 am - Reply

      Nu intru în polemică și respect (accept) opinia cuiva care, prin semnătură își asumă faptele. Am un micuț amendament – fiind un dialog „la mine acasă” , sper că nu pe mine mă numiți blogger în loc de medic. Sper.
      Iar atitudina mea vizeazaă sute, poate mii de copii, nu doar copilul meu. Asta fiind o altă difenerță între dumneavoastră și mine.

  6. Livia 9 februarie, 2017 at 10:10 am - Reply

    Ce parere aveti despre informatiile despre Aluminiul din unele vaccinuri care ar putea fi toxic?
    http://mancare-bebe.blogspot.ro/2017/01/aluminiul-din-vaccinuri.html?m=1

  7. adina 16 februarie, 2017 at 3:10 pm - Reply

    Multumim pentru articol.
    Afirmati in el ca discutati despre tema vaccinarii doar cu persoane cu aceeasi pregatire ca a d-vostra. Prin urmare in opinia d-vostra, romanii ar trebui sa vaccineze doar pentru ca un medic recomanda?! Va rog sa dezvoltati daca am inteles gresit.
    Referitor la statistici ca punc forte pentru vaccinare, acestea din start sunt gresite. Va dau cateva exemple:
    – copii vaccinati in sistemul privat NU sunt raportati in statistici (puteti verifica aceasta la INSP), ori acest numar este foarte mare. Prin urmare acel procent de nevaccinati din Romania este gresit.
    – decese sau complicatiile survenite in urma unui vaccin nu au fost atribuite niciodata vaccinarii. Exemplu: copii din Arges.

    Ca si mama va pot spune ca aceasta neincredere in vaccinare este mai degraba o neincredere in calitatea vaccinurilor din Romania. Calitatea lor indoielnica este confirmata si de medici. Consider ca desfiintarea Institutului Cantacuzino este tragica pentru Romania. Am vaccinat copii dar nu cu vaccinurile recomandate de MS.

    Multumesc,

    • Otilia Tiganas 21 februarie, 2017 at 8:46 am - Reply

      Doamna Adina, am declarat limpede ca nu intru în polemici. Mi-am expus punctul de vedere pe blog, fiindcă postările mele repetate au făcut să fiu citită. (Citită – poate nu numai datorită conținutului, ci și a faptului că, atunci când dau sfaturi profesionale în scris, întâi mă prezint detaliat și-mi asum afirmațiile cu semnătura, apoi știu exact când și unde „copii” se scrie cu un I, cu doi I, cu trei I sau deloc).

  8. adina 21 februarie, 2017 at 9:51 am - Reply

    :)))) reactie tipica a unui medic ce se simte atacat doar pentru ca cineva are o opinie diferita.
    Spre deosebire de d-voastra imi asum greselile in ceea ce priveste i-ul si daca doriti prezentare in detaliu a celor ce comenteaza, va rog sa puneti asta ca si camp obligatoriu.
    Nu v-a cerut nimeni sa intrati in polemici, nici nu era cazul. V-am cerut doar (in masura in care timpul va permite) sa dezvoltati un subiect.
    Probabil nu aveti argumente….
    Multumesc,

    • Otilia Tiganas 21 februarie, 2017 at 11:32 pm - Reply

      Aș fi FERICITĂ, aș răspunde, daca aș fi convinsă că cereți dumiriri. O fac din suflet și răbdător cu oricine mi le cere. Posibil să fiu eu însămi hipersensibilă la trolling, la „băgări în seamă” neasumate, la întrebări puse fără să aștepți răspuns, ci doar ca să dovedești ce idioțenii vorbesc eu. Iertați-mă. Dacă CHIAR doriți argumente și nu „știți exact adevărul bsolut”, am greșit eu. Întrebați-ma punctual, concret, iar acolo unde nu-s sigură, am să cer poziția colegilotr mei din grupul național de vaccinologie – tobă de carte pe subiect.
      Repet, este posibil ca eu să fi greșit în reacție! Nu aș dori să încheiem dialogul așa, fiindcă (mai știi?) poate a fost doar o comunicare greșită. Aștept așadar întrebări punctuale.

  9. nu 4 decembrie, 2017 at 7:12 pm - Reply

    Urmaresc tot ce este legat de vaccinuri pentru ca am avut probleme cu ambii copii, cu al doilea mari de tot: urlete tipete totul ca in prospect, totul si pe toate, stat in spital o luna si jumatate, etc. Copilul nascut la 7 luni. Este o crima sa vaccinezi un copil de 1,7 kg si totusi l-au vaccinat. Ati scris ca sunteti documentata ” beton”, parerea mea alta. De la cercetare vaccinurile vin cu conditionari expres, dar nu sunt respectate. Concernul Farma este ceacel care a adaugat mercur si aluminiu pe considerente economice si nu cercetarea. Prospectele dupa cercetare sunt modificate, desi de la cercetare pleaca cu cate doua pagini de reactii adverse, la utilizatori ajung cu doua trei randuri. Ati vazut vreodata prospectele vaccinurilor in original? Stiati ca ele sunt modificate? Fac pariu ca nu. Ati vazut vreun virus? Nu cel din carte, ca ala nu era virus.

  10. Teo 10 iulie, 2018 at 1:07 am - Reply

    Doamna doctor, eu ca inginer as dori date solide ca sa pot lua o decizie informata pentru bebelusul pe care urmeaza sa-l nasca sotia peste o luna. Daca aveti amabilitatea sa ne indicati si noua analizele risc-beneficiu pentru vaccinurile pe care le recomandati dvs. personal, v-am ramane recunoscatori. Sunt convins ca ati parcurs aceasta literatura de specialitate si puteti impartasi cu noi sursele stiintifice. Va multumesc anticipat.

    • Otilia Tiganas 13 iulie, 2018 at 6:46 am - Reply

      Există o diferență între dialog, consult unu la unu, conferință, debate științific și un text de blog. E vorba de timp, disponibilitate, energii etc. Mă refer la mine….

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.