Ce POATE şi ce NU POATE face medicul de familie în problema somnului

Aveţi, în josul acestei postări, toate linkurile din blogul meu cu subiect- somnologia, somnul, bolile somnului= apneea de somn, semnate de chirurgul Oana Goidescu şi medicul de familie Otilia Țigănaş.

Urmează o sinteză a ce POATE şi ce NU POATE face medicul de familie, (deocamdată), spre uşurarea somnului vostru.

Hai să vedem întâi ce POATE să facă medicul de familie:

  • Să îşi amintească/să ştie documentat, (printre alte mii de obligaţii!), că SAS există. Că bolile somnului sunt grave şi subdiagnosticate. Că se pot trata SPECTACULOS! Deci, poate să reprogrameze orice pacient venit la cabinet cu „diverse” (dar care are risc de SAS). Să-l invite în altă zi, cu timp alocat evaluării lui de PRIM CONTACT. Să facă screening. Să aplice chestionarul STOP BANG, de exemplu. Există şi aplicaţia telefonică Help!snoring. Este extrem de utilă, e pentru Android sau IPhone, se găseşte pe Google play sau apps.

Anamneza din afara chestionarului e lunguţă. Antecedente patologice: fumat, mediu de lucru, simptome, iar aici intervine o lista lungă: cefalee matinală, gură uscată, tulburări de atenţie şi memorie, nervozitate, tulburări de libidou, nicturie. Apoi examenul clinic, măsurători, integrarea informaţiilor. De aceea se cere, repet, o vizită distinctă PENTRU ACEASTĂ PROBLEMĂ – a somnului. Nu merge între două reţete compensate, cu alţi zece afară nervoşi că a căzut sistemul, sau că s-a golit tonerul. Că, pân` la urmă, din apnee de somn începi să faci „apnee de veghe cu porniri criminale”.

Ce mai poate să facă medicul de familie?

  • Examinarea axată pe somn să o facă – dacă se poate – cu partenerii de cuplu, invitaţi împreună. Astfel se obţin informaţii anamnestice mai valoroase. Partenerul sforăie? Se sufocă? Hârcăie-n somn?
  • Să trimită la somnolog. Apneea se găseşte în lista cu spitalizări de o zi, începând cu anul acesta, conform Ordinul nr. 377/763/2016 . DAR!! Să trimită NU înainte de a se informa (de dragul pacientului) unde anume în zona voastră există laborator de somnologie. Lista somnologilor se găseşte pe net şi pe site-ul Societăţii Române de Pneumologie. Totuşi, câteva telefoane informative prealabile, sunt benefice. Fiindcă de la Ordin, via Google, până la adevăr, drumul e lung. Și ştim. Prin urmare, dacă tot s-a activat în problema bolilor de somn, MF să trimită pacientul ţintit, la sigur, nu în neant, lăsându-l să caute disperat somnologi prin ţară, pe la clinici de dermatologie, de exemplu. Sau şi mai fain, noaptea la urgenţe cum că „de ce sforăim”. Deci, ar fi bine ca MF să afle şi să te îndrume la sigur.
  • Să-i transmită somnologului tot trecutul şi prezentul patologic al pacientului. Detaliat. Pentru a nu lăsa somnologul să bată pasul pe loc, spre obţinerea de informaţii care deja există.

Ce poate face somnologul, de dragul tău?

Să trateze medicul de familie ca pe un partener esenţial în gestionarea pacientului cronic cu SAS. N-o face? Primul care intră în dezavantaj, eşti tu. Încep conflictele, nervii, plimbările, refuzurile…

Ideală e folosirea telefonului sau a mailului, pe lângă Scrisoarea Medicală (musai cu text lizibil, şi aia!). Gestul care poate face minuni, este ca somnologul să ia legătura nemijlocită cu MF-ul tău. Să schimbe informaţii medic-medic, nu prin gura ta, gen  „a zis domnu` somnolog să-mi daţi trimiteri la următorii cinci specialişti”. Fiindcă, crede-mă, în exact acel moment se fracturează orice formă de comunicare.

Aşa cum toată Europa civilizată ştie despre apneea în somn şi o tratează în masă – numa` noi nu, exact aşa nicăieri în Europa civilizată nu există o subestimare ofensatoare a medicului de familie, ca la noi. Indiferent dacă-i justificată, sau nu. Vorbesc strict de principiile comunicării între profesionişti.

De ce?

Pentru că, abordarea MF ca pe-un lucrător la aprozar menit să dea la foc automat „trimiterile indicate de specialist”, e pagubă curată. Aparţine unor vechi metehne. Iar poziţionarea corectă a MF în structura ORICĂRUI sistem de sănătate „întreg la cap”, devine o atitudine modernă, de neînlocuit, exact ca specialitatea somnologiei, cea la care ne referim azi.

http://www.otiliatiganas.ro/stiai-poti-calcula-singur-daca-ai-apnee-de-somn/

http://www.otiliatiganas.ro/bolile-somnului-chirurgul-oana-goidescu/

http://www.otiliatiganas.ro/bolile-somnului-cumunde-le-diagnosticam/

http://www.otiliatiganas.ro/sa-fim-sinceri-cati-romani-cunoscrespecta-legea-despre-apneea-somn/

 

 

 

 

 

 

 

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.