Șablonul pentru hipertensivi: diureticele, sartanii, combinaţiile

În josul acestui text aveţi şablonul pe care îl completez în urma multelor voastre mesaje cu întrebări.

Deci

COMPLETĂRI aduse şablonului pentru hipertensivi, ordonat după sufix

1.Edemele declive (joase), date UNEORI de “dipine” au alt mecanism decât insuficienţa cardiacă sau renală. Deci persistenţa în schemă a respectivului produs farmaceutic dar cu regim fără sare, nu-i o soluţie.

De reţinut că, dacă produsul X dintr-o anume clasă a declanşat efecul secundar amintit de mine, nu-i obligatoriu să apară la toate produsele: Y, Z etc, aparţinând clasei. Ba mai mult, efectul poate să scadă odată cu scăderea dozei. Deci anunţi medicul, el va decide ce face! Fiindcă există multe variabile atunci când decizi, ca medic.

2.Diureticele, “boabele de apă” nu au fost cuprinse în şablonul meu, fiindcă sunt altă poveste. Cel mai des am fost întrebată de substanţa activă indapamid, (găsită-n farmacii chiar aşa – Indapamid, sau Impamid, Tertensif etc.) Dar răspunsul meu se aplică oricărui diuretic: Furosemid, Diurex(combinaţie), Spironolactonă etc. Fiind subiect mai lung, am să le discut separat. Cert e că ele, diureticele

nu scot (elimină) doar apă, ci scot la pachet şi minerale care n-ar trebui scoase. Sau, dimpotrivă, reţin în corp minerale care n-ar trebui reţinute. Cel mai frecvent efect advers, în timp, (luni/ani), sunt cârceii, crampele musculare. Se cam rezolvă cu Anticârcel, Aspacardin, Magnerot şi alte asemenea. Medicul tău ştie!! Cere-i sfatul şi nu te arunca voiniceşte în farmacie, după ureche, apoi să bagi aiurea o tonă de calciu în tine!

– de asemenea, “scosul apei” poate fi zilnic, câte puţin, nu e musai să simţi clar volum uriaş de urină, aşa cum te-ai aştepta. Zic pacienţii mei- „n-are efect cutare produs, fiindcă nu m-am pişat mai mult!” Or nu acesta e criteriul nostru exclusiv pe de-o parte, pe de alta “pişatul mult” e ceva subicectiv, nu ai habar, poate, cât e mult cât e puţin. O zic analizele şi reziultatele. Deci faptul că nu elimini automat, imediat, ca la fusrosemidul intravenos volum mare de apă, nu înseamnă că produsul nu-i bun!

3.Din şablonul meu lipsea total clasa care se termină cu„sartan”. Valsartan, Irbesartan, Candesartan, Losartan etc. N-am pus-o, fiindcă nu ştiu nici un efect advers frecvent şi SPECIFIC. Restul celor amintite sunt specifice clasei.

4.Mulţi m-aţi întrebat de combinaţii. Pastile care conţin două substanţe. Păi, notaţi pe o hârtie cele două substanţe conţinute în medicament, idenificaţi-i sufixul- (pril, dipin, sartan, olol etc) şi, fiecare separat, va putea da efectul secundar amintit de mine. Nu-i nicio diferenţă în faptul că PRIL apare singur, sau combinat cu DIPIN. Sau cu STATINĂ. Sau cu altele.

Spor la desluşit!

96 Comments

  1. Oleg Juncu 24 august, 2016 at 9:33 am - Reply

    Mă întreb eu uneori, oare creșterea tensiunii arteriale nu este urmare a unui strigăt de ajutor din vreun colț al acestui organism care nu primește destul din ceva de care are stringentă nevoie? Ceva care este transportat de fluidul vital dar nu destul? Iar noi, ne cunoscând cauza acestei creșteri și luând pastile pentru a o micșora, nu facem mai mult rău prelungind starea de necesitate? N-ar trebui mai întâi să căutăm de unde vine semnalul de dezastru? Iertați-mi slova de neofit ce sunt, pentru mine inimioara este o simplă pompă cu debit și presiune variabilă, artera o țeavă de transport de fluid, cu diametrul variabil cu telecomandă de la computerul central etc. etc.

    • soleron 3 aprilie, 2018 at 10:16 pm - Reply

      Asa-i frate.Perfecta dreptate.Medicina alocată „trateaza”simptomul si nu CAUZA.

  2. Avramia Elena 25 martie, 2017 at 6:56 am - Reply

    Buna dimineata Doamna Doctor va urmaresc cu mare drag. Am si eu o intrebare Sunt hipertensiva de 6 ani la inceput am luat Tertensif 1 dim si Bisogama 5 mg jum dim si jum seara asta timp de 4 ani .Acum fiind tensiunea 140-95,152-1oo ,147-99 amfost la medic si mi-a prescr is Lisinopril 10 mg 1 dim dar tensiunea e tot asa 159-109,149-98,181-112 ,170-106,ce pot sa fc sa iau tratament in continuare ? Urmatorul control il am la dr pe 24 aprilie nu se intampla nimic daca stau asa cu tensiunea asta sau trebuie sa merg mai repede(tin sa va mentionez ca tata si mama au murit de inima tata in spital si mama a fost paralizata 20 de ani)Va multumesc si ma scuzati,o zi buna sa aveti si Doamne ajuta.

  3. Iulia Petre 25 martie, 2017 at 1:26 pm - Reply

    Buna ziua,
    Am fost diagnosticata cu HTA gr 1 si am primit tratament nebivolol dimineata si ramipril la pranz. In urma unui atac de panica am luat propanolol dimineata si seara si m-am simtit bine, dar medicul de familie mi l- a scos spunand ca este mai bun nebivololul si nu propanololul. Am facut asa si tensiunea era mare, eram agitata si la stres si emotii tensiunea crestea si aveam o stare de tremor. Am scos nebivololul si iau acum propanolol dimineata 40 mg si seara 40 mg, la pranz ramipril 5 mg si ma simt bine , tensiunea e stabila . Este buna aceasta schema? Va multumesc.

    • Otilia Tiganas 26 martie, 2017 at 9:22 am - Reply

      E ok. Nebivololul apartine aceleiasi clase cu propranololul= ambele-s betablocante.
      Propranololul e oarecum demodat, dar daca-ti face bine e perfect okay! Urmareste periodic pulsul (frecventa cardiaca). Sa ramana undeva la minim 60-65/ minut, nu mai jos. Propranololul scade frecventa cardiaca mai rapid si mai eficient decat nebivololul, lucru care in cazul tau e bun, in alte cazuri poate deveni neplacut.

  4. PinteaCornelia 24 mai, 2017 at 11:22 am - Reply

    Va iubesc si va admir. oare vor fi candva toti medicii ca dumneavoastra? Din inima va doresc viata lunga cu sanatate si numai bucurii.

    • Otilia Tiganas 24 mai, 2017 at 1:49 pm - Reply

      Multumesc, Cornelia! Toate bunele urari si tie!

      • emilia 29 octombrie, 2017 at 12:39 pm - Reply

        Ma alatur, multumim pentru efort sugestii si uneori placebo,face bine, dar si pentru loialitate fata de pacient, tot binele din lume si un kg de nervi tari :)

  5. Claudia 16 iulie, 2017 at 8:54 pm - Reply

    Buna seara. Sunt Claudia am in general tensiune 114 cu 82 c’è Pot sa fac pentru a nu avea tensiune diastolica asa de mare? in trecut am avut si 150 cu 100 .un tratament naturist ar fi poate mai bun?! Sunt o persona care traiestei in stress permanent plus o greutate de 110 kg la o varsta de 54 ani .Sunt in menopausa de la 38 de ani Multumesc frumos pentru raspunsul dv.O seara buna si sanatate

    • Otilia Tiganas 17 iulie, 2017 at 8:25 am - Reply

      Sădeera în greutate, chiar și numai 5-6 kilograme va face minuni!

  6. emilia 29 octombrie, 2017 at 12:45 pm - Reply

    Am observat ca daca scot partial grasimile, sunt atenta ce mananc, scap de 5 kg. tensiunea revine la normal. Daca de exemplu mananc branza dimineata (e grasa), la pranz carne de porc si seara aceeasi branza grasa cu mamaliguta, sm zeci de calorii, pai tot regimul este baza. Multumim d-na doctor, cred ca pasyilele sunt bune pentru cei care nu se pot abtine de la regim.

    • Otilia Tiganas 29 octombrie, 2017 at 4:07 pm - Reply

      Nu, Emilia. Pastilele – si aici ma refer la statinele care spala colesterolul, se dau in functie de valoarea colesterolului din sange. Care nu-i legata de grasimea corporala. Poti fi slab cu colesterol urias si invers. Deci e mult mult mai complicat decat pare!

  7. SILVIA 31 octombrie, 2017 at 12:58 pm - Reply

    D-NA DOCTOR ,VA URMARESC CU MARE I NTERES SI M-AM GINDIT SA VA CER SI EU SFATUL .CAM DE PE LA 37 DE ANI FOLOSESC BETABLOCANTELE DEOARECE AVEAM O ARITMIE CE NU CEDA LA NICI UN LEAC NATURIST (VALERIANA,ETC) CAM VREO 10 ANI AM MERS PE ATENOLOL CIND A INCEPUT SA NU MAI AIBA NICI UN EFECT APOI MI-S-A RECOMANDAT LOKREN 1/2 PE ZI SI A FOST TOTUL OK APOI LA UN CONTROL CARDIOLOGIC SI MI-LA SCHIMBAT CU NEBIVOLOL .POT SA SPUN CA PINA M-AM ACOMODAT AM LUAT DIN CIN IN CIND SI 1/4 DE LOCREN DAR OBSERV CA TENSIUNEA NU MAI E LA FEL ADICA ACUM OSCILEAZA SI NU E CHIR OK ,O SIMT.CU CELALALT MEDICAMENT ,LOKREN ,MA SIMTEAM MAI BINE CU TENSIUNEA DAR PALPITATIILE NU PREA RASPUNDEAU LA TRATAMENT IN SCHIMB CU ACESTA,NEBIVOLOL,NU MAI AM ASA DES PALPITATII DAR CU TENSIUNEA NU CUNOSC IMBUNATATIRI.MENTIONEZ CA AM SI TIROIDITA AUTOIMUNA PLUS UN DIABET INCIPIENT ,UNDE SA MAI MERG SA-MI GASESC TRATAMENTUL CORECT(mentionez ca med:card: mi_a specificat sa nu schimb nebivololul).ASTEPT CU NERABDARE RASPUNSUL DVS ! VA MULTUMESC PT RABDAREA DE A CITI SI ACEST MESAJ.

    • Otilia Tiganas 1 noiembrie, 2017 at 4:45 pm - Reply

      As putea spune mai multe in urma unui consult propriu! Nu-i cu DA sau NU, este cu modificarea periodică, nmeticlșoasă a dozelor si schemei după nevoi. Iar asta o face (ar trebui s-o facă) mediul de familie, lunar, între două consulturi cardio.

  8. SILVIA 31 octombrie, 2017 at 12:59 pm - Reply

    D-NA DOCTOR ,VA URMARESC CU MARE I NTERES SI M-AM GINDIT SA VA CER SI EU SFATUL .CAM DE PE LA 37 DE ANI FOLOSESC BETABLOCANTELE DEOARECE AVEAM O ARITMIE CE NU CEDA LA NICI UN LEAC NATURIST (VALERIANA,ETC) CAM VREO 10 ANI AM MERS PE ATENOLOL CIND A INCEPUT SA NU MAI AIBA NICI UN EFECT APOI MI-S-A RECOMANDAT LOKREN 1/2 PE ZI SI A FOST TOTUL OK APOI LA UN CONTROL CARDIOLOGIC SI MI-LA SCHIMBAT CU NEBIVOLOL .POT SA SPUN CA PINA M-AM ACOMODAT AM LUAT DIN CIND IN CIND SI 1/4 DE LOCREN DAR OBSERV CA TENSIUNEA NU MAI E LA FEL ADICA ACUM OSCILEAZA SI NU E CHIR OK ,O SIMT.CU CELALALT MEDICAMENT ,LOKREN ,MA SIMTEAM MAI BINE CU TENSIUNEA DAR PALPITATIILE NU PREA RASPUNDEAU LA TRATAMENT IN SCHIMB CU ACESTA,NEBIVOLOL,NU MAI AM ASA DES PALPITATII DAR CU TENSIUNEA NU CUNOSC IMBUNATATIRI.MENTIONEZ CA AM SI TIROIDITA AUTOIMUNA PLUS UN DIABET INCIPIENT ,UNDE SA MAI MERG SA-MI GASESC TRATAMENTUL CORECT(mentionez ca med:card: mi_a specificat sa nu schimb nebivololul).ASTEPT CU NERABDARE RASPUNSUL DVS ! VA MULTUMESC PT RABDAREA DE A CITI SI ACEST MESAJ.

  9. LEONTE ION 15 decembrie, 2017 at 7:54 pm - Reply

    D-na DOCTOR ,am varsta de 65 de ani din 2015 pana in luna august 2017 am avut un tratament cu accupro de 10 primit de la clinica ARCADIA IASI ,luam o pastila dimineata si una seara iar la ora 14 un aspenter.am facut o alergie niste blande ,umflaturi pe spate si partile laterale iar la urgenta d-na doctor cardiolog a schimbat tratamentul cu tertensif si amlodipina de 5 una la pranz si una seara.Mergand pentru un consult la CLINICA ARCADIA D-L DR DAN ILIESCU a decis in mod imperativ sa revin la tratamentul anterior cu accupro de 10.AM AJUNS IN SITUATIA CA NU MAI STIU CE TRATAMENT SA URMEZ DATORITA POZITIILOR DIVERGENTE ALE CELOR DOI CARDIOLOGI.DUMNEAVOASTRA CE I-MI RECOMANDATI?CE AR TREBUI SA FAC .VA MULTUMESC.

    • Otilia Tiganas 15 decembrie, 2017 at 9:14 pm - Reply

      Recomad să faci să vii la Arad să te examinez. Ca să ai a treia poziție, arbitrul!

  10. LEONTE ION 19 decembrie, 2017 at 9:58 pm - Reply

    MULTUMESC PENTRU SOLUTIA PROPUSA ,AS VENI DAR DISTANTA E PREA MARE SI IARNA DA SA-SI INTRE IN DREPTURI. CU TOATA STIMA DE LA ONESTI

  11. Titi Socol 5 ianuarie, 2018 at 12:05 am - Reply

    Bună seara,cu tratament am tensiunea 12cu 7 și puls 65,75.Iau zilnic la aceeași oră dim.ATACAND 4mg.TANAKAN, la ora 16 METOPROLOL 25mg SEARA – TANAKANsi jumate ALPRAZOLAM 0,5. UNEORI SCADE MULT TENSIUNEA LA 10 cu 5… Se poate sa vin la ARAD la un CONTROL? Lucrați și la cabinet privat,unde va pot găsi ? Multumesc frumos !Am insuficiență literală,engine electorală,insuf.venoasa periferică. VĂ mulțumesc frumos !

    • Otilia Tiganas 6 ianuarie, 2018 at 5:27 pm - Reply

      Da, Titi, la Aradul Nou, Clinica Medisys, pe Calea Timisorii nr 30, fostul Vinalcool, cu programare. Ma poti suna la 0732601610.

  12. Ivona Vasile 20 ianuarie, 2018 at 2:53 pm - Reply

    D-na doctor, iau tratament de tensiune: dim= TENAXUM 1 mg,LERIDIP 10 mg; pranz=aspenter, omega; seara= PRESTARIUM 10 MG, LERIDIP 10 mg. Dimineata am tensiune 12/80; 13,5/90 sau cateodata 11/70, seara de regula fac tensiune 17,6/98, 18,7/100 sau ajung la 20,5/110. am ajuns la urgenta de mai multe ori cu 22,4/12. V-as ruga sa imi spuneti de ce dimineata am tensiune normala si seara ajung la aceste tensiuni mari, care imi dau stare de rau, inima imi pulseaza puternic, falcile mi se inclesteaza, nu mai vad bine, pleoapele mi se umfla. Acest tratament il iau din noiembrie 2017, in urma unei ajungeri la urgenta, inainte luam: noliprel forte,norvasc 5mg,roswera 5mg, aspenter.Va rog sa ma sfatuiti, multumesc!

    • Otilia Tiganas 20 ianuarie, 2018 at 3:26 pm - Reply

      1 In primul rand m-as asigura ca masurati corect tensiunea. Din valorile date, deduc ca-i aparat electronic, iar eu le evit si le detest!
      2 In al doilea rand masuratul paroxistic, de doua ori pe zi etc nu pare justificat. De ce asa des? El devine si aducator de stres.
      3. Schema imi pare buna, e o schema moderna corecta, pare bine dozata… La fel de buna era si precedenta. Asadar, nu in medicamente sta problema ci in doze. Iar daca nu in doze, in dvs si raportul cu propriul corp, preocuparea fata de boala.
      4. Regim mai putin sarat tineti?
      5. Ati citit articolul meu despre masurile de urgenta in cresterea tensiunii? Nu-i cazul sa ajungeti la urgente pentru asta…

  13. Cretu Elena 31 ianuarie, 2018 at 7:15 pm - Reply

    Am descoperit doar acum sfaturile d-voastra si va admir.Sunt foarte bune si de folos.
    Sunt hipertensiva si o sa va cer si eu sfatul .
    va doresc viata lunga cu sanatate!

  14. MOMITA CONSTANTIN 2 februarie, 2018 at 10:59 am - Reply

    D-NA DOCTOR,VA URMARESC CU INTERES SFATURILE D-VOASTRA SI VA ADMIR.AM 68 ANI SI DE 30 ANI MA CHINUI CU O HIPERTENSIUNE REBELA. AM SCHIMBAT MAI MULTI DOCTORI SI MEDICAMENTE,AM AVUT SI CATEVA INTERNARI CU TENSIUNEA DE220/110.LA ULTIMUL CONSULT AM HIPERTENSIUNE STADIUL3 CU RISC F. INALT TRATAMENTUL ESTE;DIM.COAPROVEL 300/25MG.,BETALOC ZOK,PHYSIOTENS 0,4MG.LA PRANZ DUPLECOR 10 MG./10 MG.,ASPENTER SEARA; PHYSIOTENS 0,4 SI BETALOC ZOK.ACUM AM TENS.IN JUR DE 150/85 TRAT.ACESTA IL IAU DE 1 AN SI NU MAI POT LUA LEGATURA CU MEDICUL,MI S-A SPUS CA ESTE CEL MAI PUTERNIC TRAT.VA ROG SA-MI SPUNETI DACA SA CONTINUI CU ACEST TRAT.MULTUMESC.

    • Otilia Tiganas 4 februarie, 2018 at 9:06 am - Reply

      Sigur ca sa continuati! MUSAI! Nu exista tratament puternic sau slab, ci potrivit/nepotrivit unui om, corect/incorect dozat sau administrat. Acea schemă care dvs va mentine tensiuenea corecta, pentru dvs este corecta.

  15. tudor mariana 8 februarie, 2018 at 11:15 am - Reply

    buna ziua d-na doctor,i-mi puteti da si mie un sfat va rog?am fost la medic de familie si mi-a gasit tens.16cu 11.mi-a dat nebilet 1luna, acum mi-a mai dat si noliprel de 2,5.ce ma sfatuiti sa le iau pe amandoua?este chiar asa o tensiune mare?vreau sa va spun ca sunt grasa am 1.7cu 110kg.daca as incerca sa slabesc credeti ca s-ar regla tens.?nu as vrea sa continui cu medicamente .am uitat sa va spun ca am 49 de ani.am primit o veste Trista acum 4ani si de atunci nu-mi revin. multumesc anticipat pt.sfaturile dvs.

    • Otilia Tiganas 10 februarie, 2018 at 6:34 am - Reply

      SIGUR scazand semnificativ greutatea, va scadea si tensiunea.
      Combinatia noliprel+nebilet e excelenta si moderna. MUSAI sa respectati tratam medicamentos decis de medic!

      • C.B. 7 martie, 2018 at 8:20 pm - Reply

        Buna seara!
        Va rog sa ma sprijiniti cu o parere privind contraindicatia de asociere Corlentor-Diltiazem. Mama mea se afla in tratament, de 3 ani, cu aceasta combinatie (Corlentor 5 mgx2/zi, Diltiazem 60 mg.x2/zi) asociata cu Singulair, Spiolto, Clenil Jet (pentru astm) si Revatio (pentru HTP – moderata/usoara). A urmat tratament si cu Spironolactona 50 mg/zi (desi K este putin peste limita maxima), pana cand valorile f.mari ale creatininei au impus intreruperea ei. Actualmente i s-a recomandat Furosemid 2/sapt., nu are edeme, diureza=aport hidric (cel putin), dar tensiunea arteriala sistolica este 140, 150 dimineata si 100, chiar 90 dupa o ora de la trezire. Ulterior creste usor pana la valori de 130, 140 seara. Problema este ca scaderea brusca se insoteste de o usoara alterare a starii generale.
        Asa cum e precizat si in prospectul Corlentorului si in alte documente referitoare la administrarea lui, acesta este contraindicat cu diltiazem. Posibil sa fie aceasta asociere cauza hipotensiunii?
        In general, pulsul variaza intre 60-85. Problemele legate de TA au aparut dupa intreruperea spironolactonei (concomitent cu inceperea unui regim strict hipoproteic pentru afectarea renala – regim care, din fericire, dupa o luna doar are rezultate f.bune).
        Va rog, daca se poate, sa ma lamuriti cu privire la aceasta asociere intre cele 2 medicamente.
        Va multumesc!

        • Otilia Tiganas 8 martie, 2018 at 10:41 pm - Reply

          Nu stiu sa fie contraindicata!

        • Otilia Tiganas 8 martie, 2018 at 10:54 pm - Reply

          Nu stiu sa nu se poata asocia. Dar am o mica experienta a Corlentorului, nu-l initiez eu niciodata, ci doar cardiologul. In general, rarisim prospectul poate inlocui experienta cardiologului/medicului, sa stii! Insa nu cred ca la o situatie atat de complexa pot interveni fara sa vad cu ochii mei. Ce observ totusi, este ca-i posibila o exagerare a automasurarilor tensiunii, care sa induca si o anxietate secundara. La o schema cronica, veche, nu se justfica nicidecum 2 masurători/zi ale tensiunii, ca spălatul pe dinți! Te face neom. Iti transformi viata in automonitorizare excesiva, lucru aducator, repet, de depresie si anxietate. Controlul medicamentos al tensiunii e PREVENTIE, are ca scop sa nu apara complicatii, in timp. Nicidecum sa obtinem o tensiune liniara neschimbata de la ora la ora, mai ales masurata acasa cu un aparat electronic- in care eu nu am nicio incredere!

  16. Ion natalia oana 16 februarie, 2018 at 11:49 pm - Reply

    Buna seara!tatăl meu urmează tratatamnet de aproximativ o saptamana, in urma unui infarct ,cu nebilet 2/zi,trombrex,nitromint,sortis80 mg,prestarium 5 mg,diurex aspenter si nitroglicerina la nevoie!problema e ca dimineata are tensiunea 15,dupa administrarea diureticului se normalizeaza,dupa amiaza sau spre seara din nou depăseste val de 14 iar dupa administrarea antihipertensivului valoarea scade la 10/65/56 bătăile inimii!ce ma sfătuiți?multumesc!

    • Otilia Tiganas 17 februarie, 2018 at 10:24 am - Reply

      Nimic. Sa lasati asa, constant, zilnic, fara modificari.

  17. Violeta 11 martie, 2018 at 10:36 pm - Reply

    Buna seara. Am citit cu mare atentie toate comentariile de mai sus si as avea si eu câteva obiectii referitor la starea mea de sanatate si va multumesc anticipat pentru răbdarea de a citi si cele scrise de mine. Totul a inceput de la instalarea premenopauzei la 47 De ani. Am depistat întâmplător si la mine hipertensiune 170/100 . La inceput am mers pe tratament homeopat pentru vertijuri si tratament meficamentos pentru tensiune concor(bisoprolol 5mg)dimineata si co-sentor (losartanum)50mg/12,5mg seara. După o perioadă mai lunga de luat concor a aparut un suierat in piept. După care, dupa consultatia cardiologului, am schimbat concorul cu Lokren (betaxolol) 20 mg si am adaugat alprazolam LPH 0,25 – 0,25 dimineata si 1/2 past seara. Aceasta a fost la inceput de februarie. De aici au inceput niste salturi de tensiune uriasa – ziua 120/80 sau 140/90 seara 200/110. De doua ori am ajuns la urgente la care mi sa dat captopril si ceva pastile pentru calmare atat. Asa toată luna februarie. La fine de februarie am facut si acupunctură in speranța ca va fi bine. Cat făceam acupunctură era 110/70, 120/80 reveneam acasa seara iar salt la 200/110. La sfatul medicului am luat un ceai din mai multe plante apoi ulei de masline si suc de lămâie pentru a elimina pietrele de la fiere. Am eliminat foarte multe pietre verzi gelatinoase de la fiere si din intestin la fel. Ma gândeam ca asta ar fi un motiv de la care creste atât de brusc tensiunea si in deosebi seara. Cu toate astea tensiunea continua sa creasca. Am uitat sa mentionez ca acum am 50 de ani. As vrea sa aud si parerea dvs la toata povestea asta. Va multumesc si sper sa gasesc linistea in sfarsit. O seara linistită.

    • Otilia Tiganas 15 martie, 2018 at 8:27 am - Reply

      E mult pera complex și fin ca să răspund pe blog și fără un consult față-n față.

  18. Geo Moroşanu 21 aprilie, 2018 at 11:09 pm - Reply

    Sărut-mîna. Tensiunea mea o rezolv drăguţ, dar constat că Dv. aveţi un stil deosebit şi talent de scriitor. Vă rog să-mi trimiteţi o adresă poştală ca să vă ofer o carte a mea. Email: nihilsinegeo@yahoo.coom Fb: Geo Moroşanu. Sînteţi o doamnă de mare calitate.

    • Otilia Tiganas 24 aprilie, 2018 at 2:34 pm - Reply

      Multumesc! Adresa mea este com Hasmas nr 34 cod 317185, jud Arad

  19. Dan 30 iunie, 2018 at 9:55 pm - Reply

    Buna seara.Am 60 ani,1.80,105 kg.Colesterol 250 fara medicamente,iar dupa o luna de Caduet 5/10 mg 1/zi,colesterol scazut la 180.Nu fumez,beau moderat,miscare din greu(sunt inginer santier,stress exista).Tratament tensiune Tritace 5 mg dimineata si seara 1 tableta.Problema este ca in intervalul dimineata-seara cand iau tritace tensiunea creste,spre ex m-am dus la medicul de familie la ora 15 dupa ce luasem tritace la ora 11,si aveam tensiune 18(medicul a numit-o tensiune de cabinet parca)sau vin acasa dintr-o vizita,iar tensiune 18 dupa ce luasem Tritace cu 6 ore in urma,in fine mi-a mai dat la pranz sa alternez Rawel 1.5 cu Caduet 5/10 mg,plus Tritace cum am mai spus.E adevarat ca nu tot timpul se intampla sa creasca tensiunea (cand am timp liber fac plimbari de cativa km,vin acasa si tensiune normala,cu urcat scari,cu baut bere)Am impresia ca Tritace e slab.Ce parere aveti Dvs.?Cum vedeti schema aceasta Tritace 5 dimin/seara plus Rawel 1.5 sau Caduet 5/10 la pranz?Cam multe… si fara effect. Multumesc,sper ca m-am facut inteles si cand aveti timp poate-mi raspundeti.

    • Otilia Tiganas 1 iulie, 2018 at 11:03 am - Reply

      Hmm… nu de timp e vorba, chit ca si acela-i o problema, ci de faptul ca nu fac consultatii on line! N-am cum sa decid de la distanta.

  20. Chelaru Constanța 13 octombrie, 2018 at 11:37 am - Reply

    Bună ziua!
    Vreau sa va spun, in primul rând, că o dată v-am citit articolele şi m-ați cucerit!
    Vă rog mult să-mi spuneți dacă tratamentul hipertensiunii cu Triplixam este ok pentru o persoană de 65 de ani cu un puls mediu de 50-55 bătăi/min. Şi dacă există un tratament mai eficace pentru că, asa cum bine spuneați, de la acest tratament tuşeşte frecvent.
    Vă mulțumesc!

    • Otilia Tiganas 17 octombrie, 2018 at 8:58 am - Reply

      Multumesc pentru aprecieri! Da, Triplixamul e fain, fiindca e 3 in 1. De decis insa, impreuna cu medicul curant, daca tusea provine de la PRIL-pul din el – Perindopril. Nu-i musai.

  21. romeo bulica 25 ianuarie, 2019 at 11:26 pm - Reply

    Ma numesc Romeo,Bulica,57 ani,de 3 ani la un control de rutina in cadrul serv am fost catalogat,pe langa diabet tip 2(siofor 3×1/2 /zi)hta grd.3,risc mare.ca sa pot continua serviciul am primit un tratament la o tensiune care toata viata cred ca am avut-o situata intre 14-15,si odata cu trecerea anilor 16-18 cu 7-8,mentionez fara un simptom anume ameteli ,transpiratii etc in niciuna dintre afectiuni
    acum 1 an am luat o reteta prescrisa de medic cardiolog,noliterax+coryol/dimineata+leridip+atoris+aspenter+coryol/seara.
    dupa un an alt control cu o tensiune relati 16/8 la care s-a modificat tratamentul care sincer mi-e frica sa-l iau la ce contraindicatii are,atat asupra diabet tip 2 cat si in general ,medicamentele in sine ca formula de tratament:lokren+triplixam+tenoxum+psyotens+rutina aspenter+atoris
    va rog o analiza asupra combinatiei de medicamente ptr ca eu inca nu sunt convis pe deplin de acesta,avand o retinere asupra lokre+psyotens.
    in speranta ca imi veti da un raspuns,multumesc!

    • Otilia Tiganas 26 ianuarie, 2019 at 6:54 pm - Reply

      Nu aveti de ce sa aveti o retinere, ambele scheme sunt la fel de bune.

  22. Tincuta Vraciu 11 mai, 2019 at 7:00 pm - Reply

    Buna ziua, mama mea in varsta de 80 de ani a capatat alergie la soare. Intrebare: nebiletul favorizeaza astel de reactii? Multumesc anticipat.

  23. Preda Florica 8 iunie, 2019 at 10:09 am - Reply

    Bună ziua!Tatălui meu i a fost prescris xarellto ,fiind scump MF l a înlocuit cu aspacardin .A procedat bine,celelalte medicamente fiind prestarium,tertensif ,verapamil?Se simte bine,singura problemă fiind o transpiratie excesivă pe timpul nopții,rezultând o scadere in greutate de la 102 kg la 80.Multumesc!

    • Otilia Tiganas 8 iunie, 2019 at 10:51 am - Reply

      Eu nu pot comenta decizia colegului meu, o dată fiindcă nu-s instanță supremă, a doua fiindcă nu am , ca și colegul meu, toate datele problemei. Iar înlocuirea s-a făcut cu Aspenter, probabil, nu cu Aspacardin.

  24. Luca 20 iulie, 2019 at 11:43 pm - Reply

    Buna seara!o am pe mama găsită de 1luna cu hipertensiune.iau dat enalapril 2 dim.si 2 seara.o jumate almodipina dim si o jumate seara.la ora 12 tertensif.si daca tensiunea la măsurare e mai mare de 16 sa i dau tenaxum.le ia .tensiunea scade însă tuseste foarte rau tuse neproductivă? Se poate sa fie de la medicamente? As vrea un nr de tel. Sa va contactez .va rog.mie frică să nu pățească mama ceva!

    • Otilia Tiganas 20 iulie, 2019 at 11:51 pm - Reply

      1. Da, este posibil ca tusea sa fie de la enalapril. 2. Nu pateste nimic, pur si simplu e o reactie adversa (sau poate fi), care dispare la schimbarea tratamentului. 3. De contactat medicul curant care a initiat schema, fiindcă 4. eu nu vorbsc la telefon cu cititorii. (din motive obiective de timp si numar urias de solicitari). Sanatate multa mamei!

  25. Daniela Farcas 22 iulie, 2019 at 3:04 pm - Reply

    bna ziua,
    Am si eu tratament cu Tenaxum dimineata si Sevikar + Simvastatina seara.
    De vreo doua saptamani ( mai rar si acum cam la doua zile imi creste tensiunea de cand ma scol. Simt o presiune in cap si durere in sprinceana stanga si deja stiu ca este in jur de 160 cu 97 pana in 180. Mi-e frica sa o iau caci am si atacuri de panica si cand incepe aparatul sa faca acel zgomot incepe sa-mi creasca mai mult.
    Acum am gasit articolul dvs. si am citit subsatantele active din cele doua medicmente si sunt Amlodipina si Rilmenidina. Ce ma sfatuiti sa fac? Sunt din Focsani si datotita faptului ca programarile la un cardilog se fac la 1 luna de zile, am fost la un spital din Bucuresti de unde am aceasta reteta. trebuie sa ma duc din nou la Bucuresti?

  26. Ioan 25 iulie, 2019 at 11:24 pm - Reply

    Buna seara! Am 63 ani, 83 kg, 1,77 m, barbat. In anul 2010 am fost diagnosticat cu HTA cu urmatorul tratament: dimineata-MicardisPlus 80/12,5 mg, Nebilet/Nolet 5 mg, pranz-AspimaxCardio 75 mg, seara-Leridip 5 mg si Sortis 10 mg. In 2011 am fost diagnosticat cu HBP-adenom de prostata pentru care iau Avodart 0,5 si Omnic Tocas 0,4. Mai iau si o serie de medicamente naturiste pentru scaderea colesterolului, ficat, memorie, intaritoare.
    Cu timpul am renuntat la Leridip, intrucat urinam noaptea din ora in ora, iar doza de Nebilet/Nolet am redus-o la 1/4 dintr-o pastila, ajungand la 1,25 mg/zi. Sortis l-am inlocuit cu Omega 3+Vitamina E 1,3 g. In ultima vreme o data pe saptamana aveam o criza de diureza, urinam din 10 in 10 minute, timp de 4 ore, scazand greutatea corporala cu cca. 3-4 kg pe „sesiune”, iar tensiunea ajungea la 100/60. Am reusit sa „pacalesc” tratamentul, renuntand la MicardisPlus o zi, sau mai mult, pana cand tensiunea ajungea din nou la 140/80 si reluam tratamentul cu MicardisPlus.
    Ce este totusi de facut?
    Astazi am consultat un medic cardiolog, care mi-a prescris dimineata: Prestarium 5 mg, Nebilet 1,25 mg, pranz: AspimaxCardio 75 mg, seara: Sortis 10 mg.
    Ce imi recomandati sa fac?

    • Otilia Tiganas 25 iulie, 2019 at 11:34 pm - Reply

      De ce oare ați mai consultat un cardiolog, dacă ați stopat singur tratamentul medicamentos?

  27. Ioan 26 iulie, 2019 at 8:49 am - Reply

    Am dorit sa mi se confirme de catre un specialist ca am procedat bine. Deci medicul cardiolog mi-a prescris sa renunt cu totul la diuretice si sa inlocuiesc MicardisPlus cu Prestarium. Nu mi-a mai prescris nimic pentru cazuri de urgenta, cand tensiunea creste peste 150/100. Am avut prescris initial pentru urgente Tertensif, in 2010 si ulterior Captopril, in 2015. Similar mi-a fost inlocuit Crestor cu Sortis, pentru scaderea colesterolului.
    Eu sunt foarte contrariat de diureza acuta descrisa, care aparea o data pe saptamana in ultima vreme, datorita componentei diuretice a MicardisPlus. Medicul cardiolog mi-a recomandat sa consult un medic de nefrologie si apoi un medic de endocrinologie, pentru diureza crescuta-diabet insipit in observatie. Mi-a mai recomandat totodata sa fac test de efort ECG (pe banda), fara Nebilet administrat.

  28. Florentina 30 ianuarie, 2020 at 11:49 pm - Reply

    Buna seara Dna doctor ,va urmăresc cu mare admiratie și atenție sfaturile ; va rog să-mi dați un sfat ,cu un an in urma mi s-a prescris Noliprel2,5mg,după aproape un an am renunțat sa-l mai folosesc deoarece imi scădea tensiunea la 10/6,mai aveam episoade cam odată pe luna in perioada femeii,luam un captopril de 25 și un furosemid;acum de vreo 3 săptămâni am un țiuit in cap,o tulburare tot timpul cum mișc capul ,nu suport zgomot,durere ușoară in frunte ca o greutate,durere in ceafa ;Menționez ca am și spondiloza cervicala ;am început sa iau din nou Noliprel .Credeti ca aceste stări le am datorită faptului ca nu am mai luat Noliprel ?
    Multumesc mult.

  29. Florica 31 ianuarie, 2020 at 12:08 am - Reply

    Buna seara
    As vrea sa va întreb,spondiloza cervicala poate da aceste simptome pe care le am: țiuit in cap,o amețeala in cap,durere in ceafa ,tensiune ,durere cu arsuri între umeri ,;
    Tensiunea luată cu aparatul meu este 11/8,atunci când creste la 14/9 sau 15/8 iau furosemid și captopril
    Dimineața iau o jumătate Noliprel 25mg,(am renunțat o perioada sa-l mai iau pentru ca nu mai aveam probleme cu tensiunea vrei 5 luni,acum iau iar)
    Multumesc mult .

    • Otilia Tiganas 31 ianuarie, 2020 at 7:39 am - Reply

      Da, spondiloza poate da FIX aceste simptome.
      Tratamentul medicamentos al HTA NICIODATA nu se face tip cauza efect- adica cand creste iau medicamente, cand nu, nu. Schema trebuie reglata fin, astfel incat sa iei doza corecta ZILNIC. Acest fluctuatii permanente nu sunt bune. Iei medicatia si atunci cand tensiunea e buna!

  30. Florica 31 ianuarie, 2020 at 6:17 pm - Reply

    Multumesc mult doamna doctor pentru răspuns ,sănătate multa

  31. Florentina 31 ianuarie, 2020 at 6:21 pm - Reply

    Multumesc Dna doctor,o sa iau tratamentul in continuare

  32. Catela 1 februarie, 2020 at 7:20 pm - Reply

    Buna seara
    O sa va prezint schema mea de tratament dat de medicul neurolog:
    Dimineața :Noliprel 2,5mg 1/2
    Aspacardin
    Vimovo
    Nootropil 800mg-1/2
    Vertikgo
    Prânz:nootropil 800mg-1/2
    Seara:Aspacardin
    Vimovo
    Vertikgo
    Este a doua zi de tratament ,dar și in prima și in a doua zi tensiunea este 9/7
    Ce sa fac ,e normal ?
    Va rog sa ma ajutați
    Multumesc!

    • Otilia Tiganas 1 februarie, 2020 at 7:36 pm - Reply

      Depinde și în ce context clinic v-a făcut neurologul schema. Mai depinde dacă valoarea e corectă, fiindcă presupun că masurați cu un aparat electronic în care n-am nicio încredere. Faceți să vă măsoare o asistentă, cu tensiometru clasic. În principiu 1/2 din Noliprel de 2,5 e doza minusculă. Câte zile aveți de luat Vimovo? Nu mai mult de 5, și nici măcar atât.

  33. Catela 2 februarie, 2020 at 12:26 pm - Reply

    Vimovo iau 2/zi seara și dimineața timp de 10 zile pe luna
    Aseară am avut dureri groaznice la ceafa care se lăsau pe frunte și nas,țiuit puternic ,nu am dormit deloc,urinari dese ,
    Și acum ma doare
    M-am gândit ca Noitropil e de vina,așa citeam la reacții adverse,insomnii,cefalee
    Azi nu l-am luat
    Ce sa fac?
    Miltumesc mult!

  34. Anca 18 martie, 2020 at 8:02 pm - Reply

    Bună seara. Bunica mea este hipertensivă, supraponderală și are ateroscleroză. Pentru hipertensiune ia de ani buni: Almacor (5 mg 1/zi), Co-prenessa (1/zi), Metoprolol (2/zi) și mai nou i s-a recomandat să ia și Detralex 500 (1/zi). Pentru ateroscleroză nu i-a recomandat nimeni nimic și în contextul actual (epidemie coronavirus) nu poate ajunge la doctor. Vă rog să îmi spuneți dacă poate lua statină în combinație cu celelalte medicamente și dacă sunt neaparat necesare toate celelalte medicamente (am citit despre Co-prenessa că se recomandă a fi luat cu prudență de către cei cu ateroscleroză). Mulțumesc!

    • Otilia Tiganas 20 martie, 2020 at 10:00 am - Reply

      Prescrierea de statina (molecula si doza) se face pe baza analizelor de sange – a profilului lipidic si a contextului. Nu ar fi bine sa o fac eu de la distanta, bazat pe supozitii. Linistit puteti astepta momentul depasirii crizei Covid! Iar „prudenta” din prospect a fost deja aplicata de creierul medicului. Prospectul nu excedeaza medicul care a prescris. „Prudenta” este un termen extrem de aproximativ! Si-i bun la a fi folosit in instante, cand te judeci pentru malpraxis si vrei sa-l toci pe doctor de bani. Nu in cazul bunicii tale, nici (inca) al Romaniei…

  35. Anton Simona 29 martie, 2020 at 1:43 pm - Reply

    Bina ziua doamna doctor.
    Am inceput cu probleme de tensiune de la un atac de panica.
    Tensiunea este oscilanta.
    Trat este dimineata concor cor de 05 ,si noliprel de 05.
    In cursul zilei nu am nici o problema dar pe seara tensiunea creste.
    Atunci iau un leridip si alprazolam.
    Tensiunea se regleaza dar scade pulsul ,undeva la 45.
    Nu inteleg ,de ce?
    Ce ar trebui sa iau seara constant?
    Gen tratament care sa tina tensiunea sub comtrol.
    Dupa ce va trece aceasta pandemie sigur ,sigur voi face o programare la dvs.
    Va rog mult sa imi dati un nr.de tel.unde va pot gasi si o adresa de mail unde va pot scrie.
    Va multumesc anticipat!
    Sunteti deosebita.
    Multa sanatate !!

  36. Lajos 29 martie, 2020 at 11:57 pm - Reply

    Pentru ectazie aorta tertensiv betalog norvask si prestarium este bine? Menționez că la spital am ajuns cu tensiunea 22 cu 17 . mulțumesc

  37. monica 27 aprilie, 2020 at 1:30 pm - Reply

    Buna ziua dna dr. Tatalui meu, 72 ani in urma infarctului cu stentare suferit anul trecut i s a stabilit urmatoarea medicatie: Tritace 2,5 mgx2/zi, Betaloc 50 mg 1/2 x2/zi, Sortis 20 mg /zi, aspenter 75 mg, Pantoprazol 40 mg, Brilique90 mg x2/zi. A suportat greu medicstia asta, a trecut prin diverse stari, lipsa de aer, insomnii, dureri musculare,sangerari. Cea mai actuala este acum o senzatie de arsura, gura oparita, limba care ia foc, esofag ranit. Asta nu l lasa sa se odihneasca noaptea absolut deloc. Incercam sa ne dam seama saca este reactia la vreun medicament. Poate fi la Tritace? Poate fi deficit de vitamine, poate B uri? Nu are limba alba , cu ceva timp in urma i s a recoltat exudat( nu raclaj lingual) si nu a iesit nimic .Endoscopie …nu poate sa faca pt ca din cauza brilique ar sangera la cea mai mica zgarietura. Ce poate fi? Ce investigatii ii pot face in situatia lui?

    • Otilia Tiganas 30 aprilie, 2020 at 8:24 am - Reply

      Greu de răspuns. Clar simptomele sunt digestive. Depinde iar de câtă vreme ia el pantoprazol de 40, e un medciament care scatede producția ed acid dins tomac dar are și efect de fantana, pe amsura ec il taie se formeaza tot mai tare. Nu-i deficit de B-uri. Vorbiti cu un gastroenterolog, prezentandu-i schema… el va docuta cu cardiologul eventuale modificari.

  38. Iulia 29 aprilie, 2020 at 8:09 pm - Reply

    Bunz seara doamna doctor! Am hipertensiune de mai bine de 10 ani( am 52 de ani) iar ultimz schema de tratament este asa: dimineata 1 Tertensif 1 Psihiotens de 0.2, 1 Cavinton forte (nu mai sud foarte bine – am facut audiograma dar nu mi s-a recomandat protezarea), la ora 12 o pastilă de Betaserc + Detralex la ora 16 aspacardin… seara 1/2 Concor + 1/2 Alprazolam (am luat Sevikar , dar din cauza picioarelor care se umflau foarte tare mi s-a schimbat tratamentul). Mi se intampla foarte des, in special seara sa-mi ” simt inima cum bate..bate..” și să ametesc. Am spondiloza si sunt și in premenopauză!!! Este in schema de tratament ceva prea mult? Va multumesc pentru raspuns!

  39. carmen 10 mai, 2020 at 10:48 am - Reply

    Buna ziua, d-na doctor!

    De curand, tatal meu a fost diagnosticat cu „ICC cls. III NYHA cu FE=35%, HTA pr.gr.II, risc aditional foarte inalt”.
    Dupa o perioada de ajustari a dozelor, dl. doctor la care am ajuns, i-a stabilit urmatorul tratament( cu care se simte f bine):
    – furosemid 1/2 o data pe zi
    – diurex 1/zi (in combinatie cu cu furosemidul)
    – prestarium 10 mg 1/zi seara
    -plavix 1/zi dimineata
    – preductal 2/zi dimineata si seara
    – carvedilol(6,25) 4/ zi (2 dim, 2 seara)
    – detralex 2/zi (dimnineata si seara).
    Mentionez ca tatal meu are si un dignostic stabilit acum 6 ani, de tromboflebita profunda.

    Trebuie sa revenim la consult peste 3 luni, timp in care sa ia acest tratament. Timp de 3 saptamani a eliminat pana la 5 kg de lichid(apa).
    Va rog sa ne spuneti daca este necesar sa ia in tot acest timp de 3 luni pana la noua vizita la medic, diurexul si furosemidul. Cand sa ne oprim, cum sa procedam sa nu ajungem la dezhidratare(mentionez ca au apaerut carceii).

    Cand l-am intrebat e dl doctor, acesta ne-a zis scurt „sa ne orientam”.

    A intrerupt administrarea lor timp de 2 zile si deja cantareste cu 5 kg mai mult dar a crescut si valoarea tensiunii arteriale de la 120 la 140 dimineata.

    Va rog sa ne ajutati cu un sfat.
    Va multumesc!

    • Otilia Tiganas 10 mai, 2020 at 11:06 am - Reply

      În contextul insuficientei cardiace, greutatea/măsurarea zilnică a greutății, care e expresia acumulării de apă, este criteriul dominant în raport cu cârceii. Când, din două rele ești nevoit să îl alegi pe cel mai mic. Faptul că apa a revenit toată-n corp in 2 zile de pauză a diureticului arată ca el terbuie băgat la loc în schemă, instantameu! Pentru cârcei se mai poate suplimenta cu Anticârcel sau Magnerot 3×1, dar nu opriti diureticul. Nu-s eu mare fan Detralex, e cam apă de ploaie, cu acordul medicului curant, mai ca l-as scoate, ca să-i fac loc Anticârcelului și Magnerotului. Regim hiposodat si aport de apă/zi fix cat a spus medicul curant. Succes!

  40. carmen 10 mai, 2020 at 1:02 pm - Reply

    Va multumesc frumos!

  41. Mariaa 20 iunie, 2020 at 5:53 pm - Reply

    Bună ziua! Am 41 ani, am HTA esențială de câțiva ani. Pana acum 5 luni, am luat Prestarium de 5 mg, dar tensiunea îmi era în jur de 145 cu 90|95|100.Din februarie, medicul cardiolog mi-a prescris Triplixam. Tensiunea mi s-a reglat, dar de câteva zile mi se umfla picioarele în zona gleznei și un pic mai sus. Precizez ca am 52 kg, nu fumez, sunt operata de tiroida. Ma îngrijorează umflarea picioarelor, dacă ma puteți ajuta cu sfat, este posibil sa fie de la Triplixam? Mulțumesc frumos!

    • Otilia Tiganas 20 iunie, 2020 at 9:18 pm - Reply

      Da, posibil si de la Triplixam prin amlodipina continuta. De vorbit cu medicul de familie. Se poate incerca o vreme Tertensif de 1.5 mg dimineata si Prestarium de 5 seara la 12 ore intre ele, deci fara amlodipina. Urmariti daca dispar umflaturile. Ar trebui sa vedeti asta dupa 3-4 zile.

  42. Mariaa 28 iunie, 2020 at 8:48 am - Reply

    Multumesc frumos pentru raspuns! Intre timp ,vorbisem cu dr cardiolog si dansul a spus acelasi lucru, fara amlodipina. A recomandat Noliterax 10/2.5.

  43. Mureșan 6 iulie, 2020 at 9:10 pm - Reply

    Daca iau tritzce de 5mg,verospirona de 50mg dimineața și seara iautandesar de 16mgsi verospirona de50 pot lua Detralex una dimineața una seara??? Mulțumesc…

  44. trusculete vasile aurel 7 iulie, 2020 at 7:04 pm - Reply

    buna ziua.am 50 de ani 1.90 140 kg si de 22 de ani am o tahicardie supraventriculara stanga.acum la ultimul control …..dupa ce am pierdut singurul copil de 18 ani omorat pe trecerea de pietoni …mi s a scris diagnostic HTA GRADUL III CU RISC CV FOARTE INALT CARDIOPATIE HIPERTENSIVA INSUFICIENTA MITRALA USOARA DZ TIP II COMPENSAT CU ADO DISLIPIDEMIE .EPISOD TAHIARITMIC ANAMNESTIC si mi s a prescris…dimineata-betalok de 100,triplixam,omega,hepatosuport,siofor,diaprel,trimetazidina,,,,,,pranz-aspimax,rosucard,hepatosuport,betalok de 100…….seara-spironolactona, betalok de 100,trimetazidina,siofor,lympantil de 145,hepatosuport diazepam..sunt foarte strsat cu pierderea fetitei si procesul fetitei a, o durere in piept si cateodata batai neregulate urmate de calduri tensiune 14,15 cu 9.rugamintea mea este daca schema e corecta si daca nu ce ar trebui sa inlocuieac.spre exemplu mi a schimbat atenolol cu betaloc si ma simt mai agitat si pulsul peste 80 va multumesc abticipat

    • Otilia Tiganas 12 iulie, 2020 at 8:32 am - Reply

      Pare un caz complex, complicat, imposibil de consiliat de la distanta.

  45. PADURETU LUCRETIA 18 noiembrie, 2020 at 11:20 am - Reply

    DOAMNA DOCTOR CAUTAND EXPLICATII PROSPECT MEDICAMENTE HIPERTENSIUNE AM GASIT BLOGUL DUMNEAVOASTRA.A FOST O SURPRIZA FOARTE PLACUTA SA CONSTAT ACURATETEA EXPLICATIILOR DVS.PENTRU PACIENTII CARE AU PUS INTREBARI.VA VOI CONTACTA SI EU EMAILUL DVS.AM MARE NEVOIE DE UN SFAT .MULTUMESC.

  46. Dinca Cornel 12 decembrie, 2020 at 6:07 am - Reply

    Buna ziua,am 60 de ani si de multi ani iau Tertensif la ora 8 dimineata,leridip 10mg la 12 si Atacand 16mg cu rosuvastatina laora 20.Va rog sa-mi spuneti daca este corect asa.Se inampla sa-mi mai creasca tensiunea la 16 cu 9

  47. Dinca Cornel 13 decembrie, 2020 at 4:41 am - Reply

    Va multumesc

  48. Elena 25 decembrie, 2020 at 8:42 pm - Reply

    Buna seara D.na Doctor.Am nevoie de sfatul dvs.Mama mea in varsta de 84 ani,cu HTA in general de 138/ 85, de cateva luni ,in mos special seara creste tensiunea.Cardiologul a prescris Enap,aspirin cardio…. Cred ca nu e ok,intrucat nu poate tine sub control tensiunea…acum ia si captopril seara…va rog un sfat.multumesc!

  49. Andreea 26 decembrie, 2020 at 8:07 pm - Reply

    Buna seara, Doamna Doctor. Tenaxum si Carvedilol(6.25mg) pot si administrate impreuna dimineata si seara? Celelalte medicamente din schema Indapamina, Amlessa. Multumesc.

  50. armeni neculai 5 februarie, 2021 at 11:10 am - Reply

    buna ziua, am 52ani si am tratament cu atacand 8mg 1/2 si nebilet 5mg 1/2 dimineata iar seara atacand 1/2,si totusi nu imi scade tensiunea de 18 /10.

  51. Adina Tobie 22 februarie, 2021 at 10:55 pm - Reply

    Buna seara
    Din intamplare am dat de seitul dv.
    De 10 ani iau Coaprovel 300/12,5,recomandat de cardiolog,mai iau si L-Thyroxin 50 pentru glanda tiroida,de cateva luni imi iese pe piele o urticare(alergie)ma maninca si daca ma scarpin ramane pe piele dungi rosii care dispar in cateva minute.Va rog sa mi spuneti daca ar putea fi o reactie alergica din cauza pastilelor care le iau.
    Va multumesc.

  52. Gbordei Gabriela 7 februarie, 2022 at 10:13 am - Reply

    Buna dimineata..din intamplare am dat de dstra dna Doctor.. soțul meu e hipertensiv ia norvasc si prestarium am vzt ca ne informati ca ar produce umflaturi la picioare dar lui ii ard picioarele si simte fierbinteala su de ceva timp ii da cu cate o tuse din cand in cand..ce ar trebui sa mai faca?..multumesc dna Doctor!

  53. MITROI LUMINITA 16 februarie, 2022 at 10:57 am - Reply

    SOTUL MNEU IN VARSTA DE 59 ANI,DIABET GR 2 SI HIPERTENSIV ARE URMATOTORUL TRATAMENT SI TENSIUNEA NU SCDE SUB 160 /10 DIMINEARA BETALOK 50 MG 1/2 CP:TERTENSIV 1 CP,APROVEL 300 MG – 1 CP ,PRANZ : PLAVIX 1 CP ,APRIRIN CARDIO 1 CP,LERIDIP 1 CP SI SEARA SORTIS -1 CP, LIPANTIL 1CP SI RECENT SPIRONOLACTONA .CRED CA CEVA NU MERGE DACA MA PUTETI INDRUMA IN SCHEMA DE TRATAMENT VA MULTUMESC MULT

    • Otilia Tiganas 16 februarie, 2022 at 11:51 am - Reply

      Asta ar însemna din partea mea o consultație complexă, elaborată, nu-i un răspuns simplu pe blog.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.