Eu stau să mor, dar toate analizele sunt bune!

Vreau să vă explic (și vă explic!) un mecanism ușor de înțeles, care să vă lămurească asupra unor simptome digestive din corpul vostru – nod în piept, not în gât, durere ca o crampă care trece când înghiți ceva solid, greață etc. Iar toate astea sunt repetitive și apar deși feluritele analize “sunt bune”. Tu stai să mori, și toți îți zic că n-ai nimic.

Înainte de explicații, punctez încă o dată importanța și limitele analizelor. Nu orice simptom, boală, sunt dovedibile în analize, mai ales atunci când boala este FUNCȚIONALĂ. Adică ceva în corpul tău funcținonează prost, deși are o formă, o structură corectă.

Și, ca să mă înțelegeți mai bine, hai să luăm exemplul creierului. O tumoră pe creier se vede la tomografie, dar faptul că ești prost, chiar imbecil, cretin, nu poate fi dovedit nici cu RMN, nici cu tomografie, nici cu analize de laborator.

La fel cu aparatul digestiv. Faptul că n-ai pietre pe ici pe colo, că n-ai tumori, metastaze, se vede cu ecografia. Laboratorul mai exclude și el boli grave generale. Dar că tubul tău digestiv nu FUNCȚIONEAZĂ bine, nu se va vedea pe aproape nicio investigație, dar și acolo unde se vede, cum ar fi endoscopia, sau înaintarea soluției de bariu, tot degeaba se vede, dacă nu pui cap la cap elementele simptomelor tale. Deci rupte de context, sunt ineficiente.

Acum. Mecansimul promis.

Acidul din stomac este programat să stea în stomac. N-are ce căuta în sus, pe esofag. Pentru asta, Doamne Doamne a gândit o ușiță, o supapă care să interzică urcarea acidului „pă invers”. Ușița secretă este situată la îmbinarea dintre esofag și stomac. Când această supapă e defectă, cedează, funcționează prost, nu închide ermetic, până să fie ea depășită de evenimente iar tu să simți acidul urcat în gât, există o etapă intermediară. Și anume, esofagul tău vigilent se contractă brusc la primul contact cu acidul, se contractă deci în autoapărare, ca să suplineasă supapa bleagă. No AIA doare! ĂLA e nodul, spasmul sufocant, durerea acută care se calmează fizic/mecanic cu un bol alimentar solid. Fiindcă bucata de pâine înghițită relaxează, mecanic, fizic, spasmul esofagului. Când (și dacă) acest bai se va agrava cu timpul, iar esofagului nu-i va mai păsa că urcă acid, nu se va mai împotrivi, simptomele inițiale de autopărare se transformă în altele- arsură cauzată de acidul care roade esofagul și acid resimțit în gât, fiindcă el poate să urce nestingherit.

Vă rog să faceți un efort să vizualizați ce vă explic mai sus și să pricepeți că supapa aceea nu se vede nici la ecograf, nici la analizele de laborator din sânge, scaun și urină. Se vede ceva ceva la endoscopie, dar și ce se vede acolo vei regăsi pe buletinul  endoscopic așezat în cuvinte dificile pentru tine, și tot nu vei pricepe ce bai ai, tot nu te va ajuta să îți vezi cu ochii minții boala, așa cum o fac eu aici.

Tu, cel cu „toate analizele” bune și care, periodic, are totuși crize dureroase funcționale, încearcă să-ți înțelegi boala, să o ții singur în frâu prin regimul de viață!!

Și, nu uita că cea mai păguboasă (pentru tine) atitudine este să faci coada la urgențe, să suni mereu 112, să ai 2-3-4 moașe în sistem privat care îți vor face a zecea ecografie inutilă și-ți vor spune cuvinte medicale din care nu pricepi nimic, sau pricepi prost. Și care îți vor prescrie probabil și medicamente, dar niciun medicament nu controlează cu adevărat boala funcțională, doar o amețește un pic de moment. De controlat, ți-o controlezi tu. Cum? Regim de viață corectat? Adică? Hai că-l știi, e ăla cu „fără fără fără”, „evitați evitați evitați”, dar din care tu vei prelua ceea ce e omenește posibil și nu te va face total nefericit. Fiindcă schimbarea trebuie să fie definitivă, pe viață.

Ce contrează cu adevărat în speța dată, este NUMĂRUL de mese pe zi, adică 5 CINCI!! mici, nu 1-2 voluminoase. Și să nu te întinzi în pat imediat dup ce ai mâncat. Seara, lasă chiar trei ore între ultima masă (de preferat pe la 18-19) și întinsul în pat.

Despre bolile funcționale și despre tubul digestiv am mai scris aici

http://www.otiliatiganas.ro/intestinul-iritabil-ce-o-mai-fi-si-asta/

http://www.otiliatiganas.ro/gazele-din-burta-imi-ataca-inima/

By Published On: 9 decembrie, 2019Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Eu stau să mor, dar toate analizele sunt bune!

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.