Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Maria – nepoțica mea, emoțiile și Lumea lui Fram

Așa cum v-am obișnuit, aduc în față concepte, proiecte, produse în care cred.

Azi vă voi vorbi despre emoțiile copiilor și felul în care seria de cărți  “Lumea lui Fram” se ocupă curajos de sufletul copilului tău.

Ultima săptămână am petrecut-o cu nepoata mea Maria, tipa din poze, ea de doi ani și nouă luni, noi la malul mării.

O splendoare de copil, nu alta! Jucăușă, hazlie, veselă și ghidușă. Dar, ca orice kid, are și ea “bâzdâcii” ei. Fixuri, mai exact. Nu suportă să-i pui lucrurile altfel decât e obișnuită să le pună, protestează vehement și amână cât poate ora de culcare (cu oboseală, agitație, nervozitate la pachet), pune tone de întrebări și, Doamne, câte zice și știe! Unele nostime rău de tot, despre care am și început un foileton pe FB. J De exemplu că-i spunea nămolului – indămol probabil, de la “in the mall”.

-Bunica Otilia, eu vliau să mă dau cu indămol!

Ei bine, ajung la tema articolului.

Maria avea în bagaj o serie de cărți super pentru copii, de care nu se desparte aproape niciodată. Este o colecție de cărți pe teme emoționale, de la Lumea lui Fram.  Simpatice, cu impact, mesaj accesibil, imagini atractive. Cărțile acestei serii ating, într-un limbaj simplu, probleme emoționale pe care, deseori, familia adultă nu știe să le identifice și gestioneze. Maria recita pe dinafară cel puțin trei dintre ele. Erau despre adaptarea la grădiniță, bullying, despre frica de întuneric… încă una despre concentare și atenție, Cu Fram și Petrișor. Mai aveam un pic și le învățam și eu pe dinafară, ca tratatele de medicină. Pornind de la una dintre cărți, am inventat un joc cu Maria, ne dădeam reciproc, ca temă, denumirea unei emoții, și trebuia să facem o „mutră” care să exprime respectiva emoție. Ziceam, fie eu fie ea:

-Fă o față veselă, bine dispusă, destinsă!

Apoi, una de furie. Apoi:

-Mimază, te rog, îndoială, uluială, mirare…

Cunoștea toate aceste emoții, le mima corect și, desigur, știa un noian de sinonime care să le exprime. La emoția numită tristețe, lăsa colțul buzelor în jos, ochișorii obidiți, de-ți rupea inima, atât de bine juca momentul.

Sursa lor fusese Lumea lui Fram.

 Prima zi de creșă, grădiniță sau școală. O provocare! Soluții?

Cu copiii… uff, e complicată treaba.

Înțeleg tot, dar uneori pur și simplu mesajul nu ajunge la ei așa cum ți-ai dori. Apar astfel frici, o adaptare greoaie la grădi sau școală, nervozitate, lipsa concentrării. Toate se transformă de regulă în urlete, împotriviri și stres pentru toți cei implicați.

Lumea lui Fram a găsit o metodă excelentă prin care să le explice copiilor ce sunt emoțiile, cum le pot gestiona, ce se va întâmpla la școală sau grădiniță (ca să se adapteze cât mai ușor în medii noi). Le spune ce e întunericul și frica, cum să-și gestioneze furia și multe altele.

Colecțiile Lumea lui Fram conțin opt cărți, potrivite copiilor între doi și șapte ani, iar eu consider, ca medic de familie, că poveștile despre emoții sunt VITALE! pentru părinți și copii echilibrați. Volumele sunt 2 în 1: carte pentru copil, ghid pentru părinte.

Maria așa s-a pregătit pentru grădiniță! Și chiar nu cred că a fost întâmplător faptul că s-a adaptat extrem de repede, fără urlete, plânsete și fără nervozitate, deși era imediat după starea de urgență, de izolare, cu interacțiunea redusă la minimum.

Cărțile sunt scrise de psihologi și alți specialiști, iar fiecare carte din colecție are povești atractive în care copiii se pot regăsi ușor. Găsim și SOLUȚII PRACTICE, acolo. Ceea ce e fantastic.   Mai exact, ele conțin și exerciții&tehnici validate de experți, ușor de aplicat acasă, exerciții care-i ajută pe copii să se dezvolte cât mai bine din punct de vedere emoțional.

Cea mai nouă carte, “Fram începe școala”, este despre începerea școlii și a fost lansată de curând. Nora mea, Corina Brândușan, e parte din proiect, mi-a povestit cu atâta însuflețire și pasiune ce fac ei la Lumea lui Fram, încât am zis că merită să vă spun și eu vouă, fiindcă pe mine m-au prins. Îmi povestea pe nisip, la malul mării, nepoata Maria invita, cântând, valurile să vină la mal, “Veniți valuri înspumate!” cânta ea țipând ca pescărușii, iar eu am rostit brusc:

-Cum ajung acasă, am să scriu pe blog despre Lumea lui Fram!

Așadar, dacă începeți școala, grădinița, aveți un copil la care descoperiți: frici, lipsă de concentrare, nervozitate, puteți intra pe site-ul lor să vedeți ce vă face cu ochiul. Volumele se pot comanda acolo.

Apropo, au și jocuri de colaborare și muncă în echipă și jucării!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.