Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Medicul de familie – o „Viagră” naţională

Impotenţa naţională românească pare să aibă o singură „Viăgruţă”: medicul de familie.

Nu parlamentari, nici alţi medici, nici avocaţi, poliţişti, pompieri, protecţia socială, dascăli, salvare, Dorei cu târnăcopul. Nu. Doar MF.

Orice nu merge, orice-i de făcut sau de nefăcut pe la români, orice căcat emis constipat, ajunge invariabil la medicul de familie. Primul şi marele promotor fiind presa.

Recent, un epileptic drogat a ucis cu maşina cinci (CINCI!!) oameni nevinovaţi. DRAMĂ de nedescris!! Presa vuieşte şi are de ce.

Bun. DAR!! La ce ajungem, de-mi vine deja să vomit? Tot la medicul de familie care “ar fi trebuit să anunţe…” blabla.

Păi, hai să vă spun eu cum stă treaba.

 • Înaintea medicului de familie, MUULT înaintea lui, e întrebarea: ce a făcut poliţia, jandarmeria, naiba ştie cine, de a apucat un drogat să conducă maşina? De unde avea droguri, în ce grup infracţional, de cât timp? Unde-i prevenţia?
 • Carnetul de conducere se obţine după o fişă cu zeci de parafe, zeci de doctori şi analizuţe. De ce puii mei, responsabilul ulterior ar fi doar MF, nu şi neurologul care a depistat epilepsia? De exemplu. Sau salvaristul care a ajuns imediat după criză. Directorul spitalului care l-a internat.
 • De unde puii puilor mei aş şti eu cine are carnet şi cine nu? Sau ar trebui să fac filtre pe şosele? Să stau cu ochii pe geam ca să văd cu ce vii la cabinet?

Fragmentul din Legea Circulaţiei care-l bagă pe medicul de familie părtaş în problemele rutiere, nu are norme. Hai să facă Poliţia Rutieră un soft prin care să ne anunţe periodic, lunar, cine are carnet de conducere, ce categorie şi pe cine/cum/unde să informez eu ON LINE, dacă ceva se schimbă. Plus lista de boli, codificate. Plus armonizarea normelor cu legea confidenţialităţii medic-pacient. Ei?? Cum sună?

Fiindcă, dragii mei. Nu pot să mă ocup şi de şosele şi de prevenţia cancerului, dar şi de tratamentul lui dacă n-avem oncolog, şi de vaccin, şi urgenţe şi sindrom hemolitic uremic, şi de soft, toner, reţetă compensată, dar şi de gravidă, tensiune, apendicită, păduchii din şcoli, râia din creşă, secţiile de votare, fotbalul sătesc, copiii abuzaţi sexual, adolescenţii care şi-o trag fără prezervativ etc. Desigur între timp să ies bine şi la controlul ITM, DSP, fisc, CAS şi altele, astfel încât să nu falimentez.

Nu pot fi Viagra impotenţei naţionale, de la “apt a conduce barcă cu motor”, “apt a coase goblen”, până la a salva viaţa unui şoc alergic la mine-n cabinet. Asta după ce semnez condica de prezenţă la toate rubricile şi mângâi duios planul de evacuare de perete.

Iar a băga sintagma “MEDIC  DE FAMILIE” în tot (TOT!!) ce nu merge bine-n ţara asta, este păgubos, greşit, imposibil de respectat/aplicat. Și-i doar o mascare stângace a impotenţei.

Nimeni n-are vână să iasă public cu “nu putem”, “n-avem norme”, “n-avem bani/personal/reguli”, “suntem boi/proşti/leneşi/dezorganizaţi”.

Toate astea se sintetizează într-un singur termen salvator – medicul de familie. Și ai scăpat de orice. Până şi de fraudele din secţiile de votare.

7 Comments

 1. Narcisa - Maria 7 aprilie, 2016 at 8:30 am - Reply

  De acord!

 2. Raluca 7 aprilie, 2016 at 6:42 pm - Reply

  Otilia, ca de obicei, esti minunata ! Si cand te enervezi ! M-am gandit citind si la gluma simpatica a celor de la radio, facuta de 1 aprilie – http://bucurestifm.ro/2016/04/01/un-nou-proiect-de-lege-sanctioneaza-kilogramele-in-plus/
  Pana si in bancuri tot medicul de familie trebuie sa faca tot !

 3. omul2 7 aprilie, 2016 at 7:08 pm - Reply

  Ar trebui sa apare in presa centrala!
  E COOL de tot!

 4. dr.lecter 11 aprilie, 2016 at 6:03 pm - Reply

  În vremurile „obsedantului deceniu”,în cea mai dificilă etapă a regimului(chipurile)prăbuşit în 1989,se spunea despre sindicate că reprezintă „cureaua de transmisie între Partid şi popor”.La ora actuală,medicul de familie a întrecut sindicatele,polivalenţa lui fascinează : paratrăsnet social al nemulţumirilor,oaie bună de muls şi de tuns la piele,chiar şi în timpul iernii,oracol care trebuie să prevadă momentul căderii drobului de sare înainte ca majoritatea să-l fi detectat vizual măcar…

 5. octaviana 22 aprilie, 2016 at 4:47 pm - Reply

  Ca bine zici! MF: omul di curtea sistemului!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.