Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Penisul şi vaginul nu-s înjurături! Și nici „prostii”.

Religia și educația sexuală la școală

Mdea… aşadar, una dintre frământările cumplite ale sistemului de învăţământ, dilema vieţii noastre, este cum/dacă/ şi câtă religie să le oferim copiilor în şcoli.

Iar în paralel, pentru ca balanţa sufletului să n-o ia razna total: cum/dacă/şi cât să le dezvăluim noţiuni despre sex.

Apoi urmează o bătaie de câmpi delicioasă, la toate nivelurile. Doar bieţii copii par relaxaţi şi aşteaptă ofertele noastre “adult asumate”.

Iată opinia mea DESPRE RELIGIA ÎN ȘCOLI

În locul religiei ortodoxe, sau catolice, sau care-o fi, aş opta pentru cursuri de istorie a religiilor. Pregătite şi adaptate vârstei ascultătorilor. (M-ar tenta şi pe mine să particip la astfel de cursuri, desigur rostite de lectori intens alfabetizaţi). Simt acut lipsa istoriei religiilor la şcolile pe care le-am absolvit.

Deci cred că-i benefic să informăm corect copiii!

Să ştie, să afle şi să iasă puţin în afara poveţelor bunicii, auzind de la şcoală “poveţe extinse”. Iar pe măsură ce se maturizează, să-i dăm copilului şansa să se gândească, să aleagă, să analizeze, să înţeleagă unde-i el situat în raport cu divinitatea, biserica, ritul, rugăciunea. A-l aşeza, obligat, înaintea unei singure felii umane din “pâinea Dumnezeu-om” – felia mâncată de părinţi, bunici şi doamna de la şcoală, este ca şi cum te-ai aştepta să facă integrale, fără aritmetică şi algebră dinainte însuşite.

Nu comentez mesajul didactic din manuale, cel cu pilde despre Marinel călcat de maşină prin pedeapsă celestă, fiindcă n-a ascultat-o pe mama la micul dejun. Nu mă refer la aberaţii. Nu mă refer nici la “instituţia religiei” ca factor de putere într-o societate, oricare ar fi ea. Trib canibal să fie! Îşi are ritualul lui, prin care se raportează la Forţa Divină Universală şi care ritual îi ţine pe membri împreună. Nu le comentez pe astea. Mă refer strict la crezul individual, la creierul şi sinapsele crude ale copiilor. Mă refer la individ cu sine, (chiar eu cu mine, azi!), nu la suma indivizilor care îi dau (sau nu) forţă socială unei biserici.

Acu, opinia MEA despre EDUCAȚIA SEXUALĂ în şcoli.

Sper ca trecerea să nu vă pară brutală, dar n-aveam de ce să mai bat apa-n piuă la subiectul precedent.

Hai să nici nu-i spunem musai “educaţie sexuală”, hai s-o numim „educaţie de elementar bun simţ”. Normal că n-o să exersăm cu copiii de clasa a treia sexul oral, pe mulaje de ghips! (Coşmarul părinţilor sceptici, adică.) Să fim serioşi, nu asta-i intenţia. Problema se pune a nu-l lăsa pe adolescent să iasă-n viaţă fără să afle DE LA DASCĂLII săi SPECIALIZAȚI, că poţi face cu puţele şi altceva decât pişu. Nu să afle singuri, târziu și prost. Și nici abrupt, şocant, de la Vasilică – pionierul masturbator. Să afle despre metodele contraceptive, igiena organelor genitale, menstră, igienă sexuală, sarcină, riscuri, tot. Calm. Mesaj progresiv, potrivit vârstei. Transmis corect, dar nu şocant. Explicit, dar nu vulgar. Nostim, dar nu caraghios. Cald, dar nu ca îndemn spre „păcate”.

Se poate, sunt convinsă!

Nu-i normal ca, în numele tradiţiei strămoşeşti, să continui să te comporţi gen sălbaticii din junglă care dansează goi la foc, convinşi că aşa rămân „gravizi”.

N-ai nici un motiv să nu vorbeşti deschis – dar atent şi echilibrat -, despre lucruri pe care le facem TOȚI. Să rosteşti “penis” cu mâna la gură, râzând ca proasta-n-trânsul. Sau să crezi că un clitoris e pus acolo ca să faci pişu cu el.

Sau să alăptezi deja, confundând găurile şi nefiindu-ţi clar pe unde ies sau intră dinjosul tău „materiile amorfe”. Totul ca o garanţie că eşti „femeie serioasă, nu curvă”.

În concluzie:

n-avem nici un drept să perpetuăm ignoranţa păguboasă, declanşatoare uneori de drame sociale, sentimentale, fiindcă aşa făcea mama sau bunica. Ele n-aveau nici TV plasmă, nici smartphone.

Iar penisul şi vaginul nu sunt “prostii”, sunt lucruri grave şi serioase, o ştim cu toţii, deşi „din gură” spunem altceva. Sau nu zicem nimic, de ruşine. Nici sarcina sau contracepţia nu-s “înjurături”.

Cât despre roşit până la urechi… chiar avem multe alte declicuri decât actul sexual.

Eu roşesc privind emisiuni politice la TV, ascultând platforme de guvern. Ohh! Am atâtea momente numa` bune pentru roşit, scuturându-mă inclusiv pe mine, încât la auzul unui „penis” sunt cu obrazul talpă. Nice roşesc, nice mă albesc. Îl zic firesc.

 

Dar mai bine citeşte această poezie, ca să nu ne despărţim certaţi

 

10 Comments

 1. VICTOR ILINA 18 noiembrie, 2015 at 7:34 pm - Reply

  -Acum draga mamii o sa vorbim putin de ceva delicat, despre sex! zice mama copilitei de clasa a III-a.
  -Da mamico, cu placere, ce vrei sa stii?
  Lasand gluma, va pot spune ca e unul din cele mai obiective si realiste articole despre aceste doua subiecte „fierbinti” la ordinea zilei dar atat de firesti si normale pentru copii si nepotii nostri. Sunt adeptul acestei idei de cand am educat copii mei si acum o vad la dumneavoastra scrisa. O sa promovez acest articol pe mai multe cai pentru a fi cat mai citit.

  • Otilia Tiganas 18 noiembrie, 2015 at 7:45 pm - Reply

   Mă bucur ENORM să citesc asta. Să citesc că nu scriu în hău! Mulțumesc.

 2. Ronny Edelstein 19 noiembrie, 2015 at 10:38 pm - Reply

  Tema a fost dintotdeaune sensibila. Curaj sau nu, eu nu sunt convins ca generatiile noi vor sari peste ideile preconcepute a mamei si bunicii. Ca sa gindesti asa, ai nevoie de capacitate de reflectare, care dupa experienta mea, dispare proportional cu preluarea unui rol de adult. Mi-a placut limba si limbajul. Nu am mai citit de mult asa un text natural scris pe romineste. Respect.

 3. Corina Gründel 10 februarie, 2017 at 10:06 am - Reply

  Ma bucur de fiecare data. Un limbaj elevat cu foarte bun simt

 4. Babbardyss 11 februarie, 2017 at 1:57 am - Reply

  ….Suntem mai „slabi ” ca americanii, la ei , 46 % dintre fetele de pina in 13 ani au fost molestate si au avut cel putin o experienta de sex anal sau oral,….
  studiile facute in ultimele 6 luni in 2000 scoli, au a aratat ca in ROMANIA, 36 % dim copiii de sub 13 ani ,…. au inceput VIATA SEXUALA…
  Stirea a trecut aproape neobservata din pricina demonstratiilor politice..
  PRIETENI si DUSMANI, ce parere aveti de cest aspect ?
  o FATA DE 13 ani care isi incepe viata sexuala, citi parteneri va avea pina la 22-24 de ani ? Cum va fi primita in familia unui baiat la virsta de 22-24 de ani in perspectiva unei casatori ? Daca aveti un baiat , l-ati casatori cu o astfel de fata ?

  • Otilia Tiganas 11 februarie, 2017 at 9:58 am - Reply

   Nici nu știu ce ai aștepta să răspund. Știu însă SIGUR! (am băiat) că „nu-l căsătoresc” eu, ci „SE căsătorește” după ce legea îi dă dreptul. La vârsta legală. Și își alege partenera exact după sentimente, trăiri, valori comune, atracție fizică, adică așa cum l-am educat eu până atunci. Și că, dacă partenera ar fi negersă divorțată, cu doi copii din două căsnicii anterioare, și ea cu 12 ani mai mare decât el, i-aș respecta alegerea. Ba mai mult. Dacă mi-ar declara că-i homosexual, i-aș fi primul stâlp solid de care să se sprijine atunci când e atacat de societate. Dar asta sunt eu, individual, nu Organizația mamelor din România.

  • Otilia Tiganas 11 februarie, 2017 at 9:58 am - Reply

   Nici nu știu ce ai aștepta să răspund. Știu însă SIGUR! (am băiat) că „nu-l căsătoresc” eu, ci „SE căsătorește” după ce legea îi dă dreptul. La vârsta legală. Și își alege partenera exact după sentimente, trăiri, valori comune, atracție fizică, adică așa cum l-am educat eu până atunci. Și că, dacă partenera ar fi negersă divorțată, cu doi copii din două căsnicii anterioare, și ea cu 12 ani mai mare decât el, i-aș respecta alegerea. Ba mai mult. Dacă mi-ar declara că-i homosexual, i-aș fi primul stâlp solid de care să se sprijine atunci când e atacat de societate. Dar asta sunt eu, individual, nu Organizația mamelor din România.

 5. Laura 13 februarie, 2017 at 2:23 pm - Reply

  Vai, cat m-a uns pe suflet articolul. Si comentariul cu casatoritul si homsexualitatea :). Gandesc absolut identic. Din experienta (7 ani si 10 ani baieti ambii), pot spune ca, datorita deficitului de educatie sexuala in scoala (si insist: datorita, nu din cauza), am ales sa suplinesc prin discutii cat se poate de libere cu ei acest subiect. Cel mare la 7 ani, desi stia pe unde a parasit corpul maica-sii, auzise in parc ce inseamna „cuvantul cu f”, eronat evident si mi-a prilejuit astfel prima lectie de sexualitate. Lectie tehnica :). Ulterior, 3 ani mai tarziu, a trebuit sa invatam sa facem distictia intre actul sexual si „a face dragoste”. Tot ulterior, am invatat ce este acela ciclu si la ce foloseste el (am avut catelusa in calduri). Dincolo de exemplele de mai sus, cred ca nici nu realizam, ca parinti, ce importanta uriasa are discutatul liber cu ei. Trebuie sa se simta liberi sa puna orice intrebare, sa ceara orice informatie. Eu asa i-am invatat pe ai mei. Sigur, nu te pregateste nimeni pentru socul pe care il ai cand incep sa apara intrebarile.

 6. Gherghina Gabriela 29 iunie, 2021 at 2:12 am - Reply

  Eu sunt pt educație sexuală în scoli, bineînțeles adaptate vârstei. Prea multe fete tinere, mici rău, rămân gravide.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.