Soarele şi cancerul de piele – dr. Marcel Oniţa chirurg arădean

 Dr. Marcel Onița chirurg arădean, azi despre expunerea la soare şi cancerul de piele

Pielea, cu cele trei straturi ale ei- (epiderm, derm, hipoderm), are în compoziţie celule specifice (epidermoide keratinizate) localizate în derm şi epiderm, celule glandulare localizate în hipoderm (aparţinând glandelor sudoripare şi sebacee), dar şi melanocite, care conţin pigmentul melanic (melanină).

Celulele melanice sunt localizate în derm şi sunt singurele care reacţionează la radiaţia ultravioletă, eliberând masiv pigmentul în piele, atunci când aceasta este expusă radiaţiei directe. În acest mod apare bronzarea după expunere la soare, sau la radiaţiile de la solar.

Cancerul de piele poate fi de 3 tipuri.

Cancerul celulelor superficiale. Se numeşte epiteliom, poate fi bazo sau spinocelular şi are prognostic bun după operaţie.

Cancerul elementelor glandulare poartă numele de adenocarcinom şi are un prognostic mai prost odată cu apariţia metastazelor la distanţă.

Cancerul melanocitelor se numeşte melanom malign şi este cel mai agresiv cancer din corpul uman.
Expunerea la soare are legătură doar cu apariţia melanomului malign. Trebuie ştiut că radiaţia ultravioletă stimulează melanocitele să se dividă, dar şi ca doza de radiaţie ultravioletă se sumează în timpul vieţii, astfel încât ea determină cancerizarea de obicei dupa vârsta de 60 de ani, după mulţi ani de expunere la soare. 
Modelul de apariţie al unui melanom malign este următorul: pacient în vârstă de aproximativ 60 de ani, de preferinţă cu tenul de culoare deschisă şi cu ochii albaştri, care prezintă pe piele numeroase pete hiperpigmentare (negi), dintre care cu unele s-a născut, le are din copilarie, iar altele au apărut ulterior, toate de culoare maroniu deschis. La un moment dat, una dintre pete îşi schimbă culoarea devenind negricioasă, creşte nu atât în suprafaţă, cât în relief, apar câteva fire de păr pe aceste leziuni şi, în mod constant, pacientul descrie că se rup foarte uşor, la orice atingere, sângerând, iar apoi refăcându-se.
Acesta poate fi melanomul malign.

Prevenția melanomului este limitarea expunerii la soare, iar șansa de a supravieţui acestei boli ţine de rapiditatea cu care pacientul se adresează medicului chirurg!

dr. Marcel Oniţa

 

Alte postări pe tema ravagiilor soarelui, citeşte aici:

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.