Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Vaccinarea anti COVID în 6 ianuarie 2021, gânduri la cald

Primele zile ale anului 2021, destinate vaccinării anti COVID în România, mă determină să scriu un articol-blitz cu câteva idei, sper utile.

1.Am fost întrebată pe FB despre cum se vaccinează pacienții care au în schemă anticoagulante- Sintrom, Trombostop. Acolo am răspuns greșit, insuficient documentată.

Răspuns corect: RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului) la vaccinul COVID al firmei Pfizer, administrat acum la noi, NU PERMITE decât injectarea intramusculară, NU ȘI SUBCUTANATĂ. Pentru pacienții aflați în tratament cronic anticoagulant, inocularea se va face, discutând cu medicul curant, o întrerupere provizorie a anticoagulantului.

2.Am urmărit, tot pe FB, îngrijorările voastre apropo de bolile autoimune, (cel mai frecvent incriminata tiroidită autoimună, o boală inexplicabil de frecventă!). Răspund. La acești pacienți NU SE pune problema că vaccinul te-ar ucide “autoimun”, ți-ar agrava boala, te-ar face din echilibrat – un „bolnav autoimun” agravat, ci DOAR că-i posibil ca vaccinul să fie ineficient. Simt că-i important să înțelegeți că ezitarea, în boli autoimune, nu-i că „ți se va face rău”, „vei leșina”, te vei agrava, „vei muri în chinuri”,  ci că RISCĂM să te vaccinezi DEGEABA. Mai pe șleau fie spus – Ce RISC? Să fie fără rost. Nu să fiu mai rău ca `nainte.

3.Tot din RPC-ul (vezi mai sus ce înseamnă RCP), deci din RCP-ul mestecat mai rău ca guma, explic. Contraindicate (de fapt cu indicația de mare atenție!), sunt – NU ALERGIILE la modul general -, ci ANTECEDENTELE DE ȘOC ANAFILACTIC. Alergii, pur și simplu,: bubițe, pătuțe, mâncărimi, reacții minore la căpșună/ou/albină sau alte asemenea, are jumătate de Planetă! Ar însemna ca vaccinarea anti COVID să pice din start. Deci, nu că ești „alergicuț” la câte ceva e problema, ci dacă, vreodată, chiar ai avut ȘOC ANAFILACTIC! Între alergie la căpșună și șoc anafilactic, e ca între „am crampe după iahnia de fasole” și apendicita acută perforată cu peritonită generalizată și șoc secundar toxicoseptic. Dacă mă-nțelegi. E ca între Simona Halep (ca să luăm exemple optimiste și frumoase), și Măriuca ce dă cu mingea de tenis pe peretele blocului din cartier. Între șoc anafilactic și ALERGIE, e cerul și pământul.

4.Apar (și vor mai apărea!) știri planetare cu oameni “morți de vaccin”. Ele sunt, exact cum le numesc eu, ȘTIRI. Menite să le facă bani presarilor. Vouă coșmaruri. Vaccinul COVID este o soluție optimistă la rezolvarea unei pandemii care a schimbat în rău, viața Pământului, cu 180 de grade. Vaccinul COVID nu-i apă vie. Nimeni n-a zis că vaccinul stopează moartea la modul general. Iar dacă-l aplici în masă, categoric, logic, vor muri oamenii care oricum mureau, iar legătura cu vaccinul e un forțaj manipulator.

5.Aceste mici analize, info la cald, deși vor fi publicate pe blog, deci public, li se adresează persoanelor cu dubii, neliniști, întrebări. Nu-s nici îndemnuri la vaccin, de parcă eu aș fi Războinicul Iluminat al Neamului, dar nici sursă de polemici obositoare cu antivaxxerii care nu au dubii, ci se agață de notorietatea cuiva, ca să-și exhibe fanatismul. Micile mele sfaturi/analize vin dinspre un medic cu decenii de experiență, totodată: soție, mamă, soră, bunică, mătușă, cumnată, prieten, conducător auto categoria B asimptomatic (deci care nu conduce mașina pe șosele, deși are permis) și ai cărui oameni apropiați, TOȚI!! se vor vaccina. Eu+ personalul Centrului Medical Țigănaș, în sâmbăta ce vine.

19 Comments

 1. Marton Rodica 7 ianuarie, 2021 at 12:19 am - Reply

  Buna ziua! Am avut boala in septembrie deci imunitatea s-a dus,dar din ce am citit in memoria celulelor ramane informatia si corpul va reactiona daca voi mai lua boala. La fel si de la vaccin, nu capeti imunitate pe viata. Nelamurirea mea este, de ce sa mai fac vaccinul daca am avut boala? Nu sunt antivaccinare dar as dori sa ma lamuriti cu acest aspect. Si am si psoriazis si cum spuneati in articolul de mai sus s-ar putea sa fac vaccinul degeaba. Deci cu atat mai mult as vrea sa stiu raspunsul dvs. Multumesc!

  • Otilia Tiganas 7 ianuarie, 2021 at 12:29 am - Reply

   La minimum 28 de zile, maximum 3 luni de la testul pozitiv al bolii faceți vaccinul a rapel, fixare, memorare a bolii!

   • Florina 8 ianuarie, 2021 at 1:52 pm - Reply

    De acord !! După cum spuneți ..după 28 de zile… Bun..și dacă omul meu care vrea sa se vaccineze. E vezi doamne „asimptomatic ” și se vaccinează omul că nu știe … Ce se întâmplă ????? Logic ar fi sa se facă testul înainte de vaccinare tuturor….gratuit !!! Nu doamna Dr?

   • Florina 8 ianuarie, 2021 at 1:52 pm - Reply

    De acord !! După cum spuneți ..după 28 de zile… Bun..și dacă omul meu care vrea sa se vaccineze. E vezi doamne „asimptomatic ” și se vaccinează omul că nu știe … Ce se întâmplă ????? Logic ar fi sa se facă testul înainte de vaccinare tuturor….gratuit !!! Nu doamna Dr?

 2. Any Scumpieru 7 ianuarie, 2021 at 12:43 am - Reply

  Bună seara dna Dr Otilia dacă sunt alergica la Algocalmin și Piafen pot sa accept vaccinul?
  Va mulțumesc anticipat!

  • Otilia Tiganas 7 ianuarie, 2021 at 12:48 am - Reply

   Citiți articolul!

   • Daniela 7 ianuarie, 2021 at 8:37 am - Reply

    Buna dimineața. Eu am.avut de două ori o formă.sa.zic ușoară de șoc anafilactic la înțepături de abia. Dar am ajuns la.spital in vreo jumatate de ora si mia facut injecții cu dexametazona , calciu (adrenalina nu a fost cazul). Nu prea mai vedeam, ușoară astipare in gat si corpul.pana in tall si mâinile sau facut niste giguloaie mari sub piele, si o.stare de somnolenta. Cam asta a fost reacția la înțepătura in ambele.cazuri
    La a.foua mi sa.administrat hidrocortizon in viena si am leșinat. Se pare ca nu trebuia sa imi faca. Mai am si alte.aleegii respiratorii la mai multe fulgi, ftig-umezeala, poluare . Pe sub piele de la.frig foarte mare se fac guguloaie tari dar pentru asta mi sa administrat 3 luni cate o injecție de diprofos parcă ii spune acum 5 ani iar de atunci nu am.mai avut această problemă. De anul trecut din februarie nu am.mai răcit chiar deloc.SURPRINZATOR. În luna decembrie am facut ptr. Prima dată vaccinul antigripal la care nu am.avut sa zic.poate.decat 2 zile o ușoară înfundate pe nas.

    Imi puteti spune o părere daca pot sa.fac acest vaccin ptr. Covid?
    PS : Din luna Iulie iau vitamine: Vit. C 1000, D3 2000,seleniu, ulei de primula, . În cure iau systemwell si optizinc si quercetina de la.secom. Oare si astea sa fi facut sa nu răcesc.
    Numesc.mult daca.imi.puteti raspu de

    • Otilia Tiganas 7 ianuarie, 2021 at 8:42 am - Reply

     Nu, nu pot răspunde fără să vă fiu medic curant.

     • Daniela 7 ianuarie, 2021 at 8:47 am

      ☹Conta o părere cat de.mica. Pe acest tip de pacient Eu de exemplu as risca putin a ma vaccina.Sar putea sa.nu ma.omoare vaccinul.cu toate aceste probleme dar virusul poate da.

     • daniela 4 martie, 2021 at 1:24 am

      Buna . Revin din nou la ce am scris mai sus. Acum , ca a aparut vaccinul Astra Zeneca as putea cu acesta sa ma vaccinez? Va multumesc foarte mult anticipat daca mi-ati putea raspunde . Pur informativ. Va urmăresc cu drag si interes si pe fiul dumneavoastra. Ce bine ar fi sa existe mai mulți medici, dar oameni , ca dumneavoastra.

 3. Comsa Ofelia 7 ianuarie, 2021 at 1:25 pm - Reply

  D-na Doctor,cum pot afla dupa vaccinare daca am capatat imunitate sau ma aflu in procentul de 5 procente care nu capata imunitate dupa vaccin si e nevoie sa fiu in continuare extrem de atenta sa nu iau virusul.Multumesc?

  • Otilia Tiganas 7 ianuarie, 2021 at 6:02 pm - Reply

   Cautând în sânge anticorpii IgG. Anticorpii încep să cerască a șaptea zi după prima vaccinare, și vor fi la maximum în sânge după 10 zile de la a doua inoculare.

 4. Mihai 7 ianuarie, 2021 at 9:50 pm - Reply

  În legătură cu cei cu boli autoimune, e posibil ca vaccinul să fie ineficient în general, sau doar dacă urmează tratament cu imunosupresoare?

 5. Matei 8 ianuarie, 2021 at 12:56 pm - Reply

  Adeptii teoriei-Noua Medicina Germana(unii din ei cu studii) afirma ca nu exista dovezi ca se memoreaza informatia continuta in vaccin.
  Intreb si eu, unde se stocheaza in organism aceste informatii privind proteina introdusa de vaccin si de ce ar trebui organismul sa faca lucrul acesta daca proteina (sau virusul atenuat) nu e un pericol pentru organism?

 6. Popescu 8 ianuarie, 2021 at 1:47 pm - Reply

  Buna ziua! As avea o intrebare.Sotul meu este alergic la semintele de susan, a descoperit tarziu si intamplator aceasta alergie si a ajuns de doua ori la urgente din aceasta cauza. S-a manifestat prin mancarimi,pete rosiatice pe corp ce dadeau sa se umfle.Credeti ca se poate vaccina?Multumesc anticipat!

 7. Daneza 9 ianuarie, 2021 at 3:45 am - Reply

  Dar dacă ați avea un asemenea pacient ce lati sfatui? Datimi o idee.

 8. Gyűjtő Lilla 9 ianuarie, 2021 at 9:32 am - Reply

  Cei cu BRC st4, cu creatinin 2,66 se pot vaccina?

 9. Daniela 4 martie, 2021 at 1:25 am - Reply

  Buna . Revin din nou la ce am scris mai sus. Acum , ca a aparut vaccinul Astra Zeneca as putea cu acesta sa ma vaccinez? Va multumesc foarte mult anticipat daca mi-ati putea raspunde . Pur informativ. Va urmăresc cu drag si interes si pe fiul dumneavoastra. Ce bine ar fi sa existe mai mulți medici, dar oameni , ca dumneavoastra.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.