Vaccinarea anti COVID și pareza facială periferică

Vaccinarea anti COVID și pareza facială periferică

Demontez această știre de presă (devenită virală), chiar dacă e doar una dintre sutele apărute pe piață, fiindcă aceasta este extrem de ușor de demontat.

Dar, înainte, vă amintesc cu respect că e duminică, presa și-a făcut treaba impecabil: o „știre bombă, șoc șoc șoc, fără precedent, uluitor”, deci poate mânca liniștită supa galbenă de găină, cu găluște de gris. A aruncat pe piață o informație trunchiată, ruptă din context și care vinde minunat. A băgat poporul în stres, deci se mai poate odihni nițel. Eu, nu. Eu, medic, în loc să stau și să citesc și să traduc pentru voi informații valoroase științific, ce fac? Iaca stau să demontez știrile presei. Fac ce mi-i mai urât: scriu reactiv, nu proactiv.

Bon. Deci pareza facială periferică. Da, da, pozele alea virale cu fețe de oameni triști, cu mușchii căzuți pe o parte, puse în legătură cu vaccinul COVID 19.

Aceste pareze faciale periferice nu sunt ceva nou și nici de speriat. Sunt o boală arhicunoscută: au o cauză virală alta decât SARS Cov2, sau sunt idiopatice, adică fără o cauză clar definită. Au o incidență de 23 la suta de mii de persoane/an.

În SUA, pe durata celor 3 luni de studiu al vaccinului,  în populația generală s-au descris 20 000 DOUĂZECI DE MII! de pareze faciale periferice. La lotul persoanelor vaccinate, adică 40 000, s-au semnalat 4=PATRU. Este logic/matematic evident, că vaccinarea nu a schimbat incidența previzibilă.

Ba mai mult! Într-o comunitate minusculă ca a mea, eu medic de familie rural județul Arad, eu însămi am diagnosticat o pareză facială periferică în ultimele luni. Și mă veți crede că nu-i de la vaccinul COVID. Dar, dacă aceeași persoană făcea pareza a doua zi după vaccin, urlau televiziunile, rețelele și sufletele noastre hăitute de informație contradictorie. Urla satul. Nu te vaccina, că paralizezi! Doamie apără, nu mă vaccinez, că fac paraliză!

Așadar, prima mea concluzie.

Studiile complexe pe vaccin, care respectă STRICT reguli științifice și statistice, făcute riguros pentru siguranța voastră, a viitorilor vaccinați, sunt bune DOAR LA PACHET! TOATE, ÎMPREUNĂ, cumulate. Nimic rupt de acolo și transformat în știre panicardă nu-i valoros PENTRU TINE, INDECISUL. Este doar ban generos în buzunarul “presarilor”, timpul tău pierdut pe FB în analize de birt, în loc să ajuți la stoparea pandemiei. Sau timpul meu de medic, pierdut în a mă lupta cu presa, în loc să-mi fac treaba la care sunt pregătită.

A doua mea concluzie, de fapt un nou argument. Unul personal, situat la interfața logic-emoțional.

Cele patru pareze faciale periferice descrise în SUA printre cei testați cu vaccinul au fost, fără excepție: scurte, tranzitorii (trecătoare, deci) și cu vindecare totală. Ele nu-s legate de vaccinare. Cum nu-s legați de vaccinare nici hemoroizii, nici ciupercile la unghii, ulcerele duodenale, cariile dentare etc. etc.

Dar dacă, PRIN ABSURD! ar fi fost chiar legate, DEȘI NU SUNT!, l-aș întreba pe oricare pământean care a pierdut dramatic pe cineva apropiat ucis de COVID, ce ar fi preferat: o vaccinare cu riscul micronic să-i paralizeze trecător, trei zile, o jumătate de față, dar cu soțul, mama, fiica rămași în viață, sau versiunea NICIUN risc, ”moară care moare, numai eu să n-am probleme”.

Personal, nici n-aș ezita. De fapt, nici nu voi ezita! Iar asta – nu de dragul doar al familiei mele, ci al întregii comunități în care trăiesc. De dragul vieții mele precedente, pierdute într-un film SF, de un an încoace, și pe care o vreau înapoi cu toată ființa mea.

M-am străduit să explic băbește treaba cu reacțiile adverse ale vaccinurilor în general, și a celui COVID în special, în contextul veștilor stresante și alarmante care nimicesc emoțional oamenii. Acest text pe blog rămâne, și vă va fi dat ca răspuns la tot ceea ce va  (mai) apărea și de acum încolo. Fiindcă clar vor mai apărea. Că după vacin faci apendicită acută, sau devii impotent, sau orbești, sau habar n-am ce va mai urma! Și nu am timp/energie/nervi să-mi comut viața scriitoricească, reacționând la tot ceea ce va mai scoate net-ul și presa.

Aveți, mai jos, cel mai recent document FDA (de 30 de pagini), pe care vă invit să îl citiți atent (aici băgăm un emoticon cu zâmbet, știind că nu-l veți citi!)

Vă invit să remarcați cum știrea-uragan despre vaccinul COVID 19 și pareza facială periferică este doar o frază RUPTĂ din acest document. Vă dați seama cam câte știri cu poze înfricoșătoare se mai pot face, smulse de aici, dacă chiar vrei să induci spaimă? Oioi. Sute. Și vor mai urma. Sunt convinsă.

Dar noi, înainte să ne luăm disperat cu mâinile de cap, recitim argumentele din acest articol. De bun simț, zic eu. Apoi ne liniștim și ne vedem de supa de duminică.  

 

https://www.fda.gov/media/144245/download

 

 

6 Comments

 1. Reli 14 decembrie, 2020 at 6:09 pm - Reply

  Buna seara, doamnă doctor.
  Cu toata stima va rog,cand puteti,vedeti tot ce se afla la aceste adrese si comentați la fiecare încercând să demontati ce se spune acolo. Acestea fiind o infima parte din ce am putut aduna…multe ce nu se permite a fi trimise ,copiate, etc.
  Va multumesc. Cu stima.
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2739582739688577&id=100009106336677

 2. Oana Tofanel 9 ianuarie, 2021 at 9:55 pm - Reply

  Se pot face plangeri impotriva ziarului sau televiziunei care au promovat astfel de stiri false sau “trunchiate” pentru a duce in eroare receptorul.
  Puteti face o plangere la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.

 3. Petrov Alexandru 21 ianuarie, 2021 at 12:53 pm - Reply

  Pentru cei care au deja pareza faciala periferica,este recomandabil să facă sau nu vaccinul????

 4. Lucia 17 aprilie, 2021 at 12:47 am - Reply

  Bună dimineața citind ce dv. ați scris mă bucur pentru sinceritatea dv și aș vrea să-mi răspundeți dacă nu vă deranjez sunt alergica la antibiotice mai precis penicilina și tot ce sunt beta lactamice cu episod sincopal scuze dacă nu am scris corect unele cuvinte întrebarea este pot să fac vaccinul pentru covit?.Multumesc mult.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.