Biletul de trimitere de la medicul de familie

Vă invit să analizăm împreună semnificaţia „Biletului de trimitere” de la medicul de familie.

Să-l privim cu ALȚI OCHI.

Înainte de toate, vă reamintesc un principiu.

NU EXISTĂ serviciu medical gratuit, ÎNTOTDEAUNA cineva îl plăteşte. Faptul că tu eşti examinat undeva fără să scoţi bani din portofel, nu înseamnă că e gratis, lipsit de costuri, ci că altul decât tine plăteşte respectiva muncă. Adică ASIGURĂRILE. Iar asigurările au fix atâţia bani câţi ai depus, cotizând, tu şi familia ta. Sigur… dacă sărim generos peste fraudele marilor contracte, dar ăsta-i alt subiect.

În lumina celor spuse mai sus, „Biletul de trimitere” este ȘI un instrument fianciar ÎN SISTEMUL DE ASIGURĂRI.

De ce? Fiindcă medicii specialişti, spitalele, adună aceste bilete, iar pe baza lor sunt plătiţi. Li se plăteşte consultaţia pe care v-o oferă. Deci el, biletul de trimitere, este ȘI un fel de „CEC” semnat de medicul de familie.

Medicul de familie, parafând trimiterea, garantează în ochii asiguratorului, faptul ca acea consultaţie CHIAR ESTE NECESARĂ.

Conform legii şi a logicii, medicul de familie eliberează un bilet de trimitere, (adică semnează aşa zisul CEC prin care Casa de Asigurări îl va plăti pe specialist), doar “CA URMARE A UNEI CONCLUZII MEDICALE PROPRII”. Nu la cererea nevestei tale, nici fiindcă a zis cardiologul sau ortopedul să “soliciţi” bilet.

Ideal ar fi un echilibru inteligent din toate părţile!! Adică MF + pacienţi+ specialist, unul care să evite excesele, conflictele, pagubele, fraudele şi frustrările.

Care sunt ipoteticele extreme? Excese.

Extrema din partea MF:

lenea, sau dezinteresul, sau lipsa dotărilor pentru a examina corect, detaliat pacientul şi transformarea propriului cabinet în „Ghişeu de trimiteri”, la foc automat, ca la aprozar.

Cum arată nedoritul ghişeu de trimiteri?

Păi te aşezi la birou, deschizi calculatorul, te înarmezi cu pix şi te pui pe trimis mai departe, unul după altul, care cum intră. Poţi trimite fără să te ridici de pe scaun, sau chiar fără să-ţi muţi privirea din monitor. O vreme poate merge, poate chiar bucuri oamenii, li se pare că primesc tot ceea ce visează fierbinte, dar la un moment dat ei se vor prinde că plimbatul mai departe, prin spitale policlinici etc, costă: timp, nervi, bani, energie, stres, deseori umblături fără noimă şi fără rezultate grozave, deci vor prefera un MF care rezolvă cât mai multe la cabinet, fără să trimită.

Cealaltă extremă, a pacientului: care vrea la internist a treia oară în ultima lună, fiindcă are “fierea leneşă“. Iar MF-ul lui nu consideră acest consult de interne necesar, refuză să-i semneze o trimitere, el pacientul se înfurie, face circ /sau nu. Apoi se mută la alt MF mai darnic în bilete, după o serie de înjurături şi ameninţări.

Extrema specialistului: a nu informa corect bolnavul, a-l lăsa să creadă că trimiterea de la MF se poate face la cerere, la comandă, fie că trebuie fie că nu trebuie, doar ca el să adune mai multe cecuri în teanc.

Am expus, mai sus, EXTREMELE, situaţiile de nedorit! Am expus cele mai proaste şi păguboase variante.

Repet, ideale ar fi echilibrul, bunul simţ, profesionalismul şi empatia DE TOATE PĂRȚILE.

Totuşi vă rog să priviţi biletul de trimitere, în regimul asigurărilor, ca pe una STRICT pragmatică. MF semnează, dând un bilet de trimitere, că acel consult de specialitate CHIAR este necesar. Iar bazat pe parafa lui, Asigurările îi virează specialistului banii. E cam ca la daunele maşinilor şifonate în accident şi plata asiguratorului. Degeaba-i ceri ăluia cu expertiza să bage-n reparaţii şi oglinda retrovizoare (care fusese crăpată acu un an), fiindcă el nu o s-o bage. Sau, dacă o bagă, practic îl fură pe asigurator împreună cu tine.

salariile-medicilor-i-asisten-ilor-cresc-de-astazi-cu-25-309254-1

Mi s-au pus pe FB câteva întrebări, răspund la trei.

1.Valabilitatea biletului de trimitere este 30 de zile la boli acute și 60 de zile la boli cronice, socotit de la data emiterii. Deci, odată cu schimbarea lunii calendaristice, valabilitatea nu se pierde. De exemplu, un bilet pentru boală acută emis în 27 iulie este valabil până în 26 august. Excepţie fac trimiterile pentru boli de nutriţie, diabet şi cancer care sunt valabile 90 de zile.

2.Nu se fac trimiteri concomitente la doi specialişti din aceeaşi specialitate, în numele dreptului la a doua opinie. Nu, fiindcă asigurarea acoperă doar o opinie, dar şi asta numai la specialiştii care au contract CAS. Iar eventuala trimitere la al doilea specialist, se va face doar dacă primul „a clacat” cu tratamentul sau diagnosticul. Nu doi deodată, ca să-i poţi compara.

3.Scrisorile medicale către MF, emise de specialişti în sistem privat, fără contract CAS, nu sunt valabile!! Nu ne putem folosi de ele ÎN ASIGURĂRI. Degeaba e prof universitar, somitate medicală de necontestat, dacă nu are contract CAS. Scrisoarea lui către mine nu este valabilă. De ce? Fiindcă prima rubrică OBLIGATORIE a unei scrisori valabile, este “numărul de contract CAS”. Și, aşa cum banca nu-ţi dă bani fără documente legale, chiar dacă duci o fiţuică semnată de Preşedintele României, aşa nici noi nu putem onora scrisori DIN AFARA SISTEMULUI.

Alte postări cu acest interminabil subiect, poți citi aici:

Despre cum te muţi la alt medic de familie, cu extrase din lege, citeşte aici:

151 Comments

  1. F.K. 29 iulie, 2015 at 5:57 am - Reply

    Multumim pentru aceasta serie de informari !!!

    • Otilia Tiganas 29 iulie, 2015 at 9:09 am - Reply

      Cu mare mare drag! Mă bucur să știu că ajută nițel…

  2. Un medic specialist 20 iulie, 2016 at 8:06 am - Reply

    Dacă se bifează căsuța cu afecțiune cronică biletul de trimitere are valabitate 2 luni. Și foarte important : din momentul în care a primit un bilet de trimitere de la medicul de familie are OBLIGAȚIA sa se prezinte la medicul specialist pentru programare! !!

    • CONDOROVICI DOINITA 20 iulie, 2016 at 4:02 pm - Reply

      Numai ca ,uneori programarea survine dupa cele doua luni de valabilitate a biletului.In cazul bolilor cronice ,programarea ar trebui sa se faca fara B.T.,urmand ca medicul de familie sa-i elibereze acest bilet.

  3. Elena Chira 20 iulie, 2016 at 11:42 am - Reply

    E corect ce ati scris ,dar e dreptul pacientului de a alege servicii medicale in sistem de stat sau servicii medicale private.
    Suntem multi specialisti care lucram si la stat si la privat ,iar contract CAS avem doar intr-un singur loc- la stat , conform legislatiei in vigoare. Totusi prefer sa-i dau pacientului ,venit in privat, o scrisoare medicala,pentru colegul meu-medic de familie- cu dg si schema terapeutica .Asa consider ca e corect ,sa stie si medicul de familie ce tratament ia pacientul.Si medicul de familie ar trebui sa se bucure, nu sa ignore acel consult.Ca nu-l poate raporta in sistem , prin CAS , asta alta chestie,dar macar stie ce tratament i s-a dat si pentru ce.Pur si simplu ma incapatinez sa fac echipa cu colegii mei.Sper sa nu gresesc….sau sa nu ranesc orgolii.

    • Otilia Tiganas 20 iulie, 2016 at 2:11 pm - Reply

      Sigur! E și normal! Eu însămi îndrum bolnavul să ceară un document scris, pentru mine, când este examinat în privat de către specialiști.
      Comentariul meu din text, deci neajunsul, este DOAR la compensările de către noi MF a MEDICAMENTELOR CU PROTOCOL, DIEZI, STELUȚE. Și care necesită SM. Acolo e baiul. Nu ne permite coca/nome să compensăm decât pe SM de la specialist în contract CAS, deci cu documente de corespondență CAS.

    • CONDOROVICI DOINITA 20 iulie, 2016 at 3:57 pm - Reply

      Nu este vorba de raportarea serviciului ci de faptul ca medicamentele recomandate in scrisoarea medicala(din sistem privat) nu pot fi eliberate pe reteta compensata.

  4. Ioana Vintila 20 iulie, 2016 at 2:10 pm - Reply

    Bună ziua,
    Există posibilitatea ca un pacient care a împlinit 18 ani in aprilie 2016 si a terminat clasa a XII-a in 2016 să nu mai fie asigurat?
    Si din această cauză sa nu poată primi bilet de trimitere la analize sau la specialist?
    Ce se întâmplă cu absolvenții din iunie până in septembrie, rămân descoperiti de asigurare medicală?

    • Otilia Tiganas 20 iulie, 2016 at 2:20 pm - Reply

      Le la 18 ani fix devine adult, lucru ce apare în sistemul informatic care-i programat să sesizeze această barieră. Din clipa aceea omul trebuie să facă dovada asigurării. Dacă-i elev, asigurarea asta ar trebui să țină până în septembrie – bazat pe clasa a 12-a, fiindcă se ia pa an școlar nu calendaristic.
      Cert e că nu depinde de medic, el doar citește ce scrie pe card. Adresați-vă Casei de Asigurări, cât de repede.

  5. CG 20 iulie, 2016 at 5:48 pm - Reply

    Este normal ca pentru eliberarea tratamentului pentru o afectiune cronica incurabila dintr-un centru national sa se ceara MEREU cate o trimitere de consult de specialitate de la MF?

    • Mihai 21 iulie, 2016 at 6:40 am - Reply

      Nu, nu este normal. Maxim 1 bilet la 3 luni. Si mereu sa se intoarca cu scrisoare medicala pacientul. Daca medicul de familie tot elibereaza bilete si la niciunul nu primeste scrisoare medicala atunci sa nu mai elibereze bilete de trimitere.

      Referitor la afectiunile cronice incurabile, de obicei acestea sunt trecute in Anexa 13 din Normele Contractului Cadru in vigoare, ceea ce inseamna ca nu necesita bilet de trimitere pentru consult in ambulator!!! Pentru aceste afectiuni doar daca pacientul se interneaza este nevoie de bilet de trimitere.

      Centrele in care merg pacientii de obicei solicita biletele si fac scandal daca se prezinta fara bilet. Dar exista telefoane, medicul de familie poate vorbi cu acel medic care solicita bilete, si daca nu ajung la o intelegere atunci se anunta CAS.

  6. rusu ildico 21 iulie, 2016 at 5:26 am - Reply

    Vrea sa stiu daca biletul de trimitere este valabila in alt judeti.Exemplu clinica private cel care are incheiat contract cu CAS.

    • Otilia Tiganas 22 iulie, 2016 at 4:23 am - Reply

      Legea e aceeași. Diferențele dintre județe derivă din abuzuri, exces de zel, sau dimpotrivă ignoranță.

    • Mihai 22 iulie, 2016 at 6:30 am - Reply

      E ciudata chestia cu lucruri din diferite judete. Daca primesti o reteta compensata in judetul Cluj nu poti sa o scoti dintr-o farmacie din judetul Alba, de exemplu, chiar daca, sa zicem, e vorba de un medicament ce se gaseste foarte greu, ca un Pokemon, si doar in Alba se gaseste. Explicatia lor e ca sunt case judetene diferite, bugete diferite. De parca nu au toate o singura mama, CNAS.

      Sunt judete care accepta bilete din alte judete. De exemplu Institutul Inimii din Cluj are pacienti din toate judetele din jur. E normal sa fie primiti pacientii, doar ca e ciudat cum in cazul asta se poate, dar cand e vorba de retete nu.

      O alta dubiosenie mi se pare cand e vorba de scrisorile medicale. CASJ spune ca scrisoarea trebuie sa fie eliberata de un medic in contract cu respectiva CASJ. Astfel un MF din Arad nu ar avea voie sa scrie compensat medicamentele recomandate pacientului la iesirea din spitalul de stat din Oradea. Ceea ce iar mi se pare o aberatie. Adica ii dai voie sa primeasca biletul si sa consulte / interneze pacientul, si se si deconteaza serviciile, insa apoi sari ca muscat ca e recomandare din alt judet si ca nu e voie. Mie mi se pare al naibii de absurd.

  7. Paun Viorica 22 iulie, 2016 at 1:28 pm - Reply

    Eu sunt acum dupa covalescenta in urma unei interventii chirurgicale la urgenta in spital de stat,medicul a vrut sa imi dea scrisoare medicala pentru medicul de familie dar asistenta l-a oprit .Nu am inteles care a fost motivul?

  8. […] Biletul de trimitere de la medicul de familie […]

  9. […] Biletul de trimitere de la medicul de familie […]

  10. […] Biletul de trimitere de la medicul de familie […]

  11. Monica Gabriela 22 octombrie, 2016 at 8:33 am - Reply

    Un pacient cu insuficienta renala cronica in predializa care necesita terapie cu eritropoietina este monitorizat de medic nefrolog care recomanda reevaluare lunara cu bilet de trimitere pentru a putea scrie medicatia specifica.Medicul de familie spune ca nu poate sa-i elibereze lunar bilet de trimitere. Ce este de facut?
    Multumesc.

    • Otilia Tiganas 24 octombrie, 2016 at 8:29 am - Reply

      Stii cum e treaba? Ca-i misto.
      1.Si MF ar putea da, nu exista nicio lege sa-l opreasca.
      2 Si nefrologul ar putea prelua fara bilet MF, fiindca insuficienta renala cronica intra la diagnostice prezntabile direct, fara BT.
      QED. Nimeni nu stie exact cum e bine/rau, fiindca legea insasi e imbarligata pana la sufocare!

  12. Mad 7 februarie, 2017 at 3:49 pm - Reply

    Buna ziua,
    Ma intereseaza dpdv legal. MF solicita unui pacient cu IM ( pe care l-a trimis la cardiolog) sa vina lunar pentru prescriere retetei. Asta inseamna sa stea o data la rand la medic specialist si a doua oara la MF. Din cauza de bani ( MF i-a explicat ca nu primeste bani daca nu se prezinta lunar) Logic nu mi se pare si nici corect pentru ca nu de stres are nevoie bolnavul.Parerea mea este ca medicul cardiolog face o evaluare lunara mai buna decat MF. Care este parea dvs? Multumesc

    • Otilia Tiganas 8 februarie, 2017 at 8:45 am - Reply

      Raspunsul meu e un roman. Dar hai sa-l sistematizez.
      1. Evaluarea lunara a oricarui pacient e mai eficienta decat a cardiologului, atunc cand MF e profi, dotat, bine pregatit. Fiindca el vede pac. in toalitate, detine o groaza de informatii: de la o masea umflata, via menopauza, pana la faptul ca bolnavul e inselat de sot, sau ca nu mai are job. Nicaieri in lume cardiologul nu face evaluarea lunara, ci MF.
      2. Trecand peste faptul ca evaluarea MF IN TOTALITATE iti este mai eficienta decat a cardiologului – strict pe cardiovascular, e si mult mai ieftina. Niciun asigurator nu poate plati cardiologul, lunar, sa se transforme in MF.
      3. Amestecul interesului la compensare cu eficienta consultului e alta eroare. Categoric cardiologul ar terbui sa-ti faca comopensata in luna cand te vede cu trimitere.
      4. Pacentii mei sunt vazuti de cardiolog la 6 sau 12 luni in cazuri stabile, eu am si ekg la cabinet si posibilitate de analize.
      5. In concluzie, nu poti compara evaluarea lunara a unui pac cardio versus MF. Daca pacientul cu IM ar avea si ulcer, care face evaluare lunara mai buna? Cardiologul, sau gastroenetrologul? Raspuns corect: tot MF, iar restul fac consulturile peridice cerute de evolutie si de logica clinica a MF-ului
      6. Regret argumentul „a nu fi platit”. Este ULTIMUL argument care se pune-n calcul atunci cand dam trimiteri, sau compensate, sau chemam la cabinet. Sa fim seriosi. O reteta ereptitiva, aceeasi, o poate lista si asistenta, nu trebuie creier de MF.

    • Otilia Tiganas 8 februarie, 2017 at 8:45 am - Reply

      Raspunsul meu e un roman. Dar hai sa-l sistematizez.
      1. Evaluarea lunara a oricarui pacient e mai eficienta decat a cardiologului, atunc cand MF e profi, dotat, bine pregatit. Fiindca el vede pac. in toalitate, detine o groaza de informatii: de la o masea umflata, via menopauza, pana la faptul ca bolnavul e inselat de sot, sau ca nu mai are job. Nicaieri in lume cardiologul nu face evaluarea lunara, ci MF.
      2. Trecand peste faptul ca evaluarea MF IN TOTALITATE iti este mai eficienta decat a cardiologului – strict pe cardiovascular, e si mult mai ieftina. Niciun asigurator nu poate plati cardiologul, lunar, sa se transforme in MF.
      3. Amestecul interesului la compensare cu eficienta consultului e alta eroare. Categoric cardiologul ar terbui sa-ti faca comopensata in luna cand te vede cu trimitere.
      4. Pacentii mei sunt vazuti de cardiolog la 6 sau 12 luni in cazuri stabile, eu am si ekg la cabinet si posibilitate de analize.
      5. In concluzie, nu poti compara evaluarea lunara a unui pac cardio versus MF. Daca pacientul cu IM ar avea si ulcer, care face evaluare lunara mai buna? Cardiologul, sau gastroenetrologul? Raspuns corect: tot MF, iar restul fac consulturile peridice cerute de evolutie si de logica clinica a MF-ului
      6. Regret argumentul „a nu fi platit”. Este ULTIMUL argument care se pune-n calcul atunci cand dam trimiteri, sau compensate, sau chemam la cabinet. Sa fim seriosi. O reteta ereptitiva, aceeasi, o poate lista si asistenta, nu trebuie creier de MF.

      • Mad 8 februarie, 2017 at 4:44 pm - Reply

        Multumesc pentru raspuns,
        Ce spuneti dvs este idealul, realitatea in cazul prezentat este alta.
        MF-ul in cauza in afara faptului ca nu dispune de aparat EKG , nu ia tensiunea, nu asculta cu stetoscopul, nu prea este de gasit la cabinet.
        In sase luni l-am vazut o singura data(in rest este asistenta)
        In acest moment bolnavului I s-a modificat schema terapeutica de catre cardiolog. Nu inteleg cum ar fi putut MF-ul sa-si dea seama? Coroborat cu faptul ca din analizele anuale ar fi trebuit sa observe riscul(trigliceride,colesterol,proteina C reactiva),gradul de incredere in MF e foarte mic. Pana la urma vorbim de viata sau moarte in situatia data.
        Intrebarea pe care am pus-o este pt ca in familie, o ruda mai in varsta cu vreo 30 de ani decat bolnavul cu IM avand doar cardiopatie ischemica nedureroasa, de 5 ani este tratata lunar de cardiolog. De ce acolo se poate ?

  13. bia 7 februarie, 2017 at 5:26 pm - Reply

    Buna ! As dori sa stiu daca un bilet de trimitere din judeul neamt pentru un control la plamani, poate fi folosit la o clinica din judetul cluj? Mentionez ca sunt asigurata. Multumesc.

  14. Anamaria 8 februarie, 2017 at 8:00 pm - Reply

    Buna seara. As dori sa stiu care este intervalul de emitere bilet de trimitere catre aceeasi specializare, de catre medicul de familie? Pe sotul meu il doare genunchiul. Luna trecuta a mers la medicul de familie si i-a dat un bilet de trimitere la ortoped. Ortopedul l-a trimis sa faca tratament balneo. In urma tratamentului starea sotului meu s-a inrautatit si s-a hotarat sa faca RMN, dupa care a fost la un alt medic ortoped cu plata. S-a contatat ca are nevoie de operatie la genunchi iar pentru internare are nevoie de Bilet de trimitere. Medicul de familie refuza sa ii elibereze un alt bilet de trimitere, pe motiv ca poate sa emite un bilet de trimitere catre aceeasi specializare o data la 3 luni. Stiti sa existe vre-un articol in lege referitor la asta? In cazul acesta ce este de facut? Medicul de familie are dreptata? Va multumesc.

  15. CARMEN 8 februarie, 2017 at 9:58 pm - Reply

    Buna seara !As dori sa stiu daca biletul de trimitere la NEUROLOGIE, pentru LOMBOSCIATICA, care a fost emis in 6.02.2017, poate sa ma impiedice obtinerea unui nou bilet de trimitere-internare (la un spital din Bucuresti) NEUROLOGIE pentru boala PARKINSON.Mentionez ca sunt din sibiu sunt asigurata si internarea va fi dupa data de 20.02.2017. MULTUMESC !

    • Otilia Tiganas 8 februarie, 2017 at 11:03 pm - Reply

      Nu, nu împiedică, zic eu, dar legea e ambiguă la probleme din astea cu mai multe variabile. Poate fi interpretată diferit.

  16. Tomus Corina 23 februarie, 2017 at 7:13 pm - Reply

    Stimata dna dr va rog sa-mi spuneti daca un pacient are dreptul la 2 bilete de trimitere la 2 medici cu specialitati diferite. Mama mea avut luna ac probleme neurologice si de ORL si MF a refuzat sa-i faca trimitere la neurologie pe motiv ca i-a facut deja una la ORL; nu avem voie sa ne îmbolnavim de 2 boli în ac luna? prof Corina T

    • Otilia Tiganas 27 februarie, 2017 at 12:07 pm - Reply

      Ba da. Se poate. Logic ca da. Si la zece, daca-i nevoie.

  17. Ralu 2 martie, 2017 at 10:41 am - Reply

    Buna ziua,
    Si pe mine ma intereseaza cat de des pot primi bilete de trimitere de la medicul de familie pt aceeasi specializare.
    Caz concret: sunt insarcinata in 17 saptamani, la 20 de saptamani sunt programata pt o ecografie la spitalul unde voi naste, insa medicul ginecolog ce imi urmareste sarcina are contract cu casmb intr-o clinica privata.Trebuie sa mai merg si la el la un consult.
    Pot primi bilet de trimitere pt ecografie la spital la inceputul lui martie si apoi bilet de trimitere pt consult la medicul din mediul privat la inceputul lui aprilie?
    Multumesc.

    • Otilia Tiganas 3 martie, 2017 at 8:17 am - Reply

      Nu. Oricum trimiterea se face catre ginecolog, nu catre ecografie. Urmarirea frecventa a sarcinii doar prin ginecolog, nu pin MF, este sistem privat. Nu se justifica – la sarcina fara risc- inlocuirea MF cu ginecologul. Teoretic, 4-5 consulturi gineco pe durata sarcii ar trebui sa fie suficiente, iar grosul urmariii, masuratorilor, preventiei, consilierii, ar trebui sa-l faca MF.

  18. Andreea B 7 martie, 2017 at 12:35 pm - Reply

    ma aflu intr-o situatie ciudata.m-am inscris la alt medic de familie pentru ca la vechiul stateam foarte mult la coada, pentru orice.nou medic mi-a spus ca imi poate elibera trimitere daca il sun cu o saptamana inainte.bun pana aici.la cate zile de la luarea mea in evidenta imi poate elibera o trimitere???si de cate trimiteri pe luna pot beneficia pentru un copil?greseala mea a fost ca fix dupa inscriere am aflat ca pot astepta dupa o trimitere si o luna.este normal??

    • Otilia Tiganas 8 martie, 2017 at 8:08 pm - Reply

      Poate elibera în aceeațși zi, dar probabil nu știe.
      Iar unui copil/ sau adult i se pot elibera atâtea trimiteri câte trebuie, însă medicul decide câte trebuie.

  19. Adrian 14 martie, 2017 at 10:45 pm - Reply

    Buna seara, am fost la medicul de familie pentru o trimitere la reumatologie( marti) si mi a zis sa vin vineri. numarul de trimiteri pe care le elibereaza sunt 20 pe zi. exista asa ceva? altadata i am cerut trimitere sa imi fac o radiografie si mi a zis ca imi da degeaba ca o platesc. sunt luat la misto de medicul meu de familie?
    Multumesc!

    • Otilia Tiganas 15 martie, 2017 at 10:05 am - Reply

      Nu, Adriane, nu-i misto. Noi MF suntem limitati la 20 consulturi/zi lucratoare. Media, ce-i drept, dar numei el MF-ul tau isi cunoaste media si cate consulturi isi permite in ziua pe acre o doersti tu. Progrmarea, vezi, este arma cu doua taisuri, da-i obligatorie, prin lege.

  20. larisa 16 martie, 2017 at 1:48 pm - Reply

    Sunt insarcinata ,nu pot sa merg sa îmi fac analizele fără trimitere de la medicul de familie?

    • Otilia Tiganas 17 martie, 2017 at 6:59 am - Reply

      Poti, dar platesti. Biletul de trimitere e un CEC care deconteaza servicii. Cum scriam, e un document Si purtator de bani.

  21. Diana 13 aprilie, 2017 at 8:47 am - Reply

    Ma numesc Diana si am un bilet de trimitere pentru analize de la medicul meu din Iasi intrebarea mea este pot face analizele respective si intr-un alt oras cu acelas bilet de analize? Va multumesc.

    • Otilia Tiganas 14 aprilie, 2017 at 4:27 pm - Reply

      Analize da, nu si ridicare de medicamente compensate.

      • Vornicu Ciprian 30 mai, 2017 at 4:49 pm - Reply

        Din pacate raspunsul e nu, nu se pot face analize in alt oras decat e medicul care a scris biletul. Doar biletele de consultatie sunt valabile in alte judete.

  22. mia 13 aprilie, 2017 at 1:56 pm - Reply

    Buna ziua , vreau sa va intreb -medicul de familie poate da bilet de trimitere la centrul de medicina muncii?

  23. Elena 1 mai, 2017 at 10:49 am - Reply

    Buna ziua,am si eu o intrebare.De câte retete compensate putem beneficia intr.o lună?De exemplu băiețelul meu a fost foarte răcit,mi sa dat o rețetă,am urmat tratamentul dar nici un rezultat.
    Mi s.a dat alt tratament pe care o l.am cumparat din banii mei.întrebarea e,nu putem beneficia de doua rețete compensate daca este necesar?

    • Otilia Tiganas 1 mai, 2017 at 11:05 am - Reply

      Ba da, beneficiati. Dar nu toate medicamentele se compenseaza. Posibil ca tratamentul al doilea sa nu fi fost compensabil, de exemplu. Sau sa nu fi fost decis de MF (primul medic la care v-ati adresat) ci de farmacista, de dvs sau de alt medic.

      • Elena 4 mai, 2017 at 6:10 pm - Reply

        Mi a dat rețetă cu antibiotic si algin…pt tuse nu mi.a dat nimic.la câteva zile m.Am prezentat iar la ea si mi.a scris un sirop pt tuse seacă.l.Am cumparat eu.
        Dar putea sa.Mi dea rețetă si luam un sirop care putea fi compesat.Eu credeam k nu se poate da doua rețete.dar acum bine k stiu.Va multumesc mult.

  24. Cristina 2 mai, 2017 at 8:13 pm - Reply

    Bună seara,am obținut două bilete de trimitere de la MF pentru analize medicale; unul este pentru fiul meu și are cod diagnostic 657, chist sebaceu preauricular,(necesita intervenție chirurgicală), iar pentru mine, codul este 215, anemie in obs.Deoarece nu am reușit să prind programare la laboratorul de analize medicale pentru luna mai decontate, îmi puteți spune câtă valabilitate au cele două bilete?! Ne încadrăm la 60 zile, sau va trebui să obțin altele?! Mulțumesc.

  25. Rus Didina 15 mai, 2017 at 11:07 am - Reply

    Buna ziua !
    Medicul de familie are dreptul sa elibereze un bilet de trimitere pentru internare?
    Deci,la punctul 6 de pe acea trimitere,in loc de mentiunea,,rog examen de specialitate”,sa fie mentionat rog internare!
    VA MULTUMESC !

    • Otilia Tiganas 17 mai, 2017 at 1:26 pm - Reply

      Normal ca poate. Dar nu de putut e vorba, ci daca el considera ca internarea e necesara. Plus de asta ca nu se scrie acolo „rog” nimic, ci se pune o bifa, la internare pe formularul standard, tip.

  26. Anca 20 mai, 2017 at 3:38 pm - Reply

    Buna ziua.E adevarat ca s a dat o noua lege precum ca ,copii sub 3 ani nu mai beneficiaza de trimitere de la mf,ci au gratuitate pt analize si control in spitale fara bilet?la sf lunii am programare la un control la psihiatrie cu copilul meu in varsta de 1,8 ani si specialistul nu accepta fara trimiterea mf,iar mf refuza sa emita biletul,cu scuza noii legi pe 2017,de care niciun dr nu a auzit..am cautat si eu informatii pe Google..nimic!help!multumesc.

    • Otilia Tiganas 21 mai, 2017 at 7:45 am - Reply

      Nu-i lege noua, e veche, una care permite anumitor boli, de pe anexa nu stiu care, prezentarea la specialist direct, fara BT. Lista apare in textul meu. De altceva, eu nu stiu. Dar chiar acuma imi intreb colegii pe grupul nostru profesional! Daca exista ceva aflu, si spun aici.

  27. silvia 25 mai, 2017 at 9:15 pm - Reply

    „Nu se fac trimiteri concomitente la doi specialişti din aceeaşi specialitate, în numele dreptului la a doua opinie. Nu, fiindcă asigurarea acoperă doar o opinie, dar şi asta numai la specialiştii care au contract CAS. Iar eventuala trimitere la al doilea specialist, se va face doar dacă primul „a clacat” cu tratamentul sau diagnosticul. Nu doi deodată, ca să-i poţi compara.”

    Nu am gasit aceste informatii in contractul cadru 2017. Exista in alte documente oficiale limitarile de mai sus?

    • Otilia Tiganas 25 mai, 2017 at 11:07 pm - Reply

      Sunați la CAS județeană și întrebați dacă decontează a doua opinie la aceeași specialitate/cod de boală, concomitent. Și-i mai sigur așa.

      • Silvia 3 iunie, 2017 at 12:14 am - Reply

        Din păcate nu e sigur, deoarece angajații știu mai puține detalii din contract și norme decât știu eu.. Și nu mi se pare normal acest lucru!

        Am sunat la 3 angajați diferiți pentru aceeași întrebare mai demult, și am primit 3 răspunsuri diferite, iar angajații nu păreau siguri de răspunsul oferit de ei..

  28. Giliana 29 mai, 2017 at 4:33 pm - Reply

    Buna ziua,sotul meu are ciroza decompensata,encefalopatie hepatica,diabet tip 2 cu insulina din cauza cirozei.A fost internat in spital,la externare i s-a eliberat o scrisoare medicala dupa care spitalul ne-a eliberat reteta compensata 90 la suta.Cea de-a doua reteta ne-a dat-o medicul de familie cu compensare 50 la suta.Este corect?

    • Otilia Tiganas 30 mai, 2017 at 7:38 am - Reply

      Compensarile nu le decid medicii, ci calculatorul bazat pe liste, pe lege. MF nu poate compensa altfel decat e lista. Nici sa vrea, NU POATE. Deci sigur problema ta are alte date decat cele expuse.

  29. Titi doctor in fundul lumii 1 august, 2017 at 8:01 pm - Reply

    Explicatia este simpla si pe intelesul tolomacilor care NU ISI CUNOSC DREPTURILE SI OBLIGATIILE! Pai bai frate, cand iti ia cineva bani cu japca, nu te intereseaza deloc DE CE?
    Si nu prea inteleg cum la specialist taci malc si mananci de-ala maro de pute, si la medicul de familie te duci cu falca-n cer? Explicatia e simpla: daca-ti umbla gura specialistul te pune-n drum si iti lipeste un slap in dos. MF-ul iti vine acasa, iti explica, iti scrie, te vede, iti mai explica odata, te lasa sa intri cu toata satra in cabinet, etc. Un fel de pres nu?

  30. FELICIA S 18 august, 2017 at 8:33 pm - Reply

    Buna seara
    Va rog sa-mi spuneti daca am primit concediu medical de la ortopedie de la o clinica din Tg Mures unde am lasat biletul de trimitere Pot sa primesc prelungirea concediului medical de la o alta policlinica din judet pe baza scrisorii medicale deoarece medicul pleaca in concediu si eu nu mai am bilet de trimitere .

    • Otilia Tiganas 19 august, 2017 at 11:09 am - Reply

      Greu de zis. Depinde de cum interpreteaza legea medicul al doilea. Nu-i cu da sau nu, este tipic romanesc!

  31. Bold nadia 30 august, 2017 at 9:24 pm - Reply

    Buna seara am si eu o trimitere de la specialis pt un rmn pt cronic cat are valabilitate trimiterea mi se spune ca 60 de zile

  32. Lavinia 10 septembrie, 2017 at 11:05 pm - Reply

    Buna seara.
    Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Pentru un copil cu intarziere neuromotorie de dezvoltare, care are nevoie repetitiv de internari pentru tratament pe sectiile de specialitate, cate bilete poate sa primeasca de la MF? Medicul specialist doreste lunar sa ne interneze cate 3 saptamani, dar medicul de familie nu doreste sa imi dea bilet (doar 4 pe an). In scrisoarea medicala medicul scrie ‘revine la tratament conform programarii la data X cu bilet de la MF). Care este articolul din lege pe care sa il arat medicului de familie?

    • Otilia Tiganas 14 septembrie, 2017 at 9:41 pm - Reply

      Ce specialitate are medicul care cere trimitere lunara?

  33. Bejinaru Elena 21 septembrie, 2017 at 12:57 am - Reply

    Termen de valabilitate pentru trimiterile emise de medicul diabetolog

  34. Iulia 26 septembrie, 2017 at 2:01 pm - Reply

    Buna ziua. Poate ma puteti ajuta cu o informatie, va rog. Vreau sa ajung la un consult nefrologic la Spitalul de nefrologie Bucuresti si nu stiu daca am nevoie de trimitere de la medicul de familie. Consultul se face in ambulatoriu, nu? Imi cer scuze daca sunt stupide intrebarile mele, dar nu am fost niciodata la un spital de stat pana acum, beneficiind de abonamentul de la munca la o clinica privata. Din pacate, problema pe care o am se lungeste de mai bine de un an din medic in medic, investigatie in investigatie si nu am reusit sa gasesc un raspuns si un diagnostic clar, asa ca as vrea parerea unui medic specialist dintr-un spital de stat care sa imi poate face consultul si analizele necesare.

    • Otilia Tiganas 26 septembrie, 2017 at 9:40 pm - Reply

      La un consult de specialitate, (oricare ar fi el)de stat, aică în contract CAS, e nevoie de trimitere de la MF. Dar trimiterea de la MF și garanția contractului CAS nu asigură valoarea și calitatea diagnosticului.

      • Iulia 5 octombrie, 2017 at 11:40 am - Reply

        Multumesc frumos pentru raspuns.

  35. Daniela V. 27 septembrie, 2017 at 10:40 pm - Reply

    Buna seara.Am fost internata anul acesta in luna iunie la sectia de recuperari.Biletul de trimitere l-am primit de la MF in data de 8 iunie 2017,eu trebuie sa fac recuperari o data la 6 luni,deci urmeaza sa ma internez din nou in luna decembrie.Am intrebat MF daca pot sa merg sa-mi dea biletul de trimitere la incepultul luni decembrie sau macar din data de 4 decembrie cand am sa ma internez.Va rog frumos sa-mi spuneti si mie chiar conteaza data de 8 decembrie cand se implinesc exact 6 luni?Sau poate sa-mi acorde biletul de trimitere la inceputul luni decembrie sau macar pe data de 4 decembrie.Sper ca m-am facut inteleasasi astept raspuns,multumind anticipat.

  36. Necula Marinela 28 septembrie, 2017 at 12:28 pm - Reply

    Buna ziua! Am primit un bilet de trimitere catre oftalmologie de la medicul de familie din Iasi. Intrebarea mea este daca pot folosi acest bilet sa merg la consulta la un cabinet in Bucuresti. Multumesc

  37. Felicia 28 septembrie, 2017 at 11:58 pm - Reply

    Întrebare:Medicul de familie poate sa scrie 2 sau 3 bilete de trimitere în aceeași zi dar la specialiști diferiți???

    • Otilia Tiganas 8 octombrie, 2017 at 5:11 pm - Reply

      Da. Totu-i să vrea. Să considere acele trimiteri necesare. Să fie justificate, să aibă logică, să aibă coerență.

  38. Stefanescu Dana 11 octombrie, 2017 at 11:28 am - Reply

    Am fost intrenata in spitalul Cantacuzino- reumatologie in scrisoarea madicala + biletul de iesire sunt precizate clarniste recomandari,in cazul meu sa port o orteza/gheata ortopedica 6 saptamani.Doua saptamani de concediu medical (14) zile am primit de la spital,restul de 4 saptamani scrie clar in scrisoarea medicala se va elibera prin meficul de fam.De aici incepe calvaru MF.refuza sa imi dea in continuare concediu.Ce fac unde ma duc nu m- i se ofera nici o solutie.

  39. Maria 11 octombrie, 2017 at 10:05 pm - Reply

    Buna seara. Am un bilet de trimitere de la mf care are contract cu casmb dar eu as vrea sa fac programare in jud ilfov pt ca aici locuiesc. Se poate sa fac aceasta programare in ilfov? Biletul de trimitere este ot dermatologie. Multumesc

  40. Camelia 18 octombrie, 2017 at 11:01 am - Reply

    Buna ziua
    in urma cu 4 saptamani am fost la Facultatea de Stomatologie la urgente cu mama in varsta de 67 ani cu un abces la masea – mentionez ca in partea de sus are placa iar in partea de jos doar 3 masele pe dreapta si 2 dinti (cioturi) este cardiaca si pe tratament cu anticoagulant – in urma consultatiei medicul de garda a refuzat extractia, a curata-o, i-a prescris antibiotic si i-a dat o lista cu analize de efectuat, recomandare de la cardiolog, bilet trimitere de la medic de familie si cand toate aceatea sunt complete sa revina pentru internare.
    mentionez ca astazi la o luna dupa ce am terminat cu vizite la cardiolog, recomandari, analize etc., ne mai lipseste biletul de trimitere de la medicul de familie catre „Spitalul Universitar de Stomatologie Dan Theodorescu” – Oro maxilo facial pe care medicul de familie refuza sa il dea pe motiv ca el nu a studiat stomatologia si ca nu ii poate pune codul de extractie dentara, sa se duca la un medic stomatolog sa-i dea trimiterea la spital – mentionez ca dr. stomatolog ne-a dat un bilet de trimitere catre medicul de familie cu specificatii in care mentioneza la ultimul punct bilet de trimitere de la medicul de familie -la spitalul mai sus mentionat – nu zice nimic de extractie
    nu inteleg, chiar nu poate elibera medicul de familie un astfel de bilet de trimitere?mentionez ca acest medic de familie refuza sa dea bilete de trimitere chiar daca este o problema intre viata si moarte (gen operatii urgente la recomandarea specialistului sau ca urmare a schimbarii imediate de tratament dupa ce ai fost externat din spital dus cu ambulanta si medicul a constatat ca actualul tratament iti face rau si trebuie schimbat) pe motiv ca ai fost deja luna asta la programare si trebuie sa astepti urmatorea programare.
    se poate asa ceva?
    multumesc .

  41. Iulia R 19 octombrie, 2017 at 1:54 pm - Reply

    Bună ziua! Vă rog să mă ajutați cu o informație dacă se poate. Cazul meu, însărcinată în 9 săptămâni am primit în dată de 10 două bilete de trimitere de MF unul pentru analiza Torch si celalalt pentru restul analizelor care se fac in primul trimestru de sarcină! Pentru analiza Torch am făcut analizele în dată de 17 cu internare de zi la unul din spitalele care fac aceste analize, pentru celălalt bilet am optat pentru un laborator privat care lucrează cu casa de asigurări. La prezentarea biletului în dată de 19 mi s-a spus că nu pot fi înregistrată deoarece am fost deja internată după data eliberării biletului si casa de asigurări nu-mi mai decontează analizele. Este o lege care spune acest lucru? Mulțumesc!

  42. Oana Stancu 31 octombrie, 2017 at 9:46 pm - Reply

    Buna seara!

    1. Pot merge la Cardiolog cu bilet trimitere de la Medic internist, sau trebuie numai de la MF?
    2. Spuneati ca nu e voie pentru „o a doua opinie”. Vreau sa merg la control la Cardiologie la un alt medic (la cel vechi am fost acum cateva luni si mmi se pare superficial, vreau sa merg la un Cardiolog renumit). De ce ar fi o problema?

    • Otilia Tiganas 1 noiembrie, 2017 at 4:43 pm - Reply

      1. Și de la internist.
      2. A merge după 2 luni nu-i a doua opinie, ci o schimbare a cardiologului. A doua opinie ar fi: consult cardio azi, mâine alt cardiolog ca să vezi dacă diagnosticele lor bat.
      3. Starea de a fi renumit nu-i sinonimă întotdeauna cu valoarea reală. Nici la medici, nici la învățătoare, nici la actori… etc

  43. Simina Porosnicu 13 noiembrie, 2017 at 11:28 am - Reply

    Buna ziua, multumim pentru articol! Foarte fain! O mentiune dupa o experienta personala: biletele de trimitere pentru profilul TORCH la gravide e valabil 2 luni. Nu stiu daca mai sunt si altele asemanatoare, dar poate ar fi fain de adaugat in articol. Eu asa am ajuns sa gasesc acest articol: cautand cat e valabil biletul meu de trimitere. Dupa ce am citit articolul dvs. m-am dus cu inima stransa la Spitalul de Boli Infectioase, pentru ca trecusera deja peste 30 de zile. Dar a fost in regula. Pentru ca nu sunt fonduri suficiente, programarile se fac in termen de 1 luna jumate, chiar 2 de cand ai trimitere. Si doamna de acolo mi-a spus ca e valabil 2 luni. Ganduri bune :)

  44. Liliana 21 noiembrie, 2017 at 10:35 pm - Reply

    Buna seara! Am nevoie de ajutor! Ma operez la nas de deviatie de sept la o clinica privata, medicul nu are contract cu casa, cum pot beneficia de concediu medical? MF nu vrea sa-mi dea concediu medical.

  45. Daniela Ghisovan 25 noiembrie, 2017 at 12:04 pm - Reply

    Bună ziua am și eu o nelămurire daca am bilet de trimitere ptr jud ct e valabil și ptr jud Călărași?

  46. Popescu Florentina 17 decembrie, 2017 at 6:23 pm - Reply

    Buna seara!
    Va rog sa ma lamuriti cu un aspect : de cate ori te poate vedea medicul specialist in cazul acesta medicul ginecolog pe un bilet de trimitere eliberat de medicul de familie?
    -am beneficiat de primul consult in octombrie 2017( biletul fiind eliberat in aceeasi luna)
    – in luna decembrie mi-a transmis ca acest bilet nu mai este valabil si trebuie sa platesc consultul,pana sa beneficiez de acest control mi-am luat informatia necesara de la medicul de familie, acesta spunandu-mi ca pot fii vazut de acelasi medic de trei ori pe acest bilet;
    – am refuzat consultul pentru a intreba din nou medicul de familie, si acesta mi-a confirmat cele spuse anterior.
    Va rog frumos sa-mi acordati informati in acest sens, ce medic are dreptate.

  47. Anamaria 11 ianuarie, 2018 at 11:21 am - Reply

    Daca pe biletul de trimitere medicul de familie a scris ecografie pelvis in loc de monitorizare sarcina mai poate modifica sau mai poate sa mi elibereze un alt bilet de trimitere in aceasi luna?

  48. Mihaela 15 martie, 2018 at 4:41 pm - Reply

    Buna

    Imi trebuie un bilet de trimitere, insa am ramas fara loc de munca de ceva timp si nu sunt nici in somaj, deci nu cred ca mai sunt asigurata si nici daca MF mi-l poate da in aceasta situatie. Imi e si rusine sa-l sun sa intreb, asa ca sper sa ma ajuati dvs cu un raspuns.
    Merci

  49. marian 17 aprilie, 2018 at 9:13 pm - Reply

    … emise de specialişti în sistem privat, fără contract CAS, nu sunt valabile!” Daca nu pot fi valabile la Stat, desi o asigurare prevede un risc, ce odata aparut, trebuie rezolvat, iar tu Stat dai gres, ele, scrisorile medicale pot fi folosite in instanta atat impotriva medicului care a pus un diagnostic eronat, cat si pentru tine CNSAS (ca garant), fiindca, dupa ce ca nu accepti o a doua opinie, mai si dai gres in alegerea medicului pe care mi-l pui la dispozitie prin semnarea contractelor.

  50. Vasile 9 mai, 2018 at 12:23 pm - Reply

    Buna ziua. Mama mea a fost diagnosticata cu cancer mamar. Pentru a putea face CT si analiza imunohistochimica am avut nevoie de trimitere de la medicul oncolog de teritoriu. La acest medic am ajuns in urma unei trimiteri către oncologie de la medicul de familie (trimitere care a rămas la acel oncolog).
    Problema noastra este ca Acum, în urma rezultatelor de la investigatii trebuie sa mergem la oncologie la spital iar acolo avem nevoie de trimitere către oncologie. Poate medicul de familie sa ne mai dea o trimitere? Sau cum putem proceda in acest caz deoarece este urgent si nu putem astepta începerea tratamentului.
    Multumesc frumos

  51. ROXANA VASILE 6 iunie, 2018 at 10:53 am - Reply

    BUNA ZIUA,
    DACA MEDICUL DE FAMILIE IMI DA TRIMITERE LA O CLINICA SI NU AU PLAFON ,MA POT DUCE LA O ALTA UNDE AU ,PRECIZEZ CA PE BILETUL DE TRIMITERE SCRIE NUMELE CLINICI

  52. Florentina Mirea 13 iunie, 2018 at 8:10 pm - Reply

    Am o nelămurire. De ce nu se pot emite in aceeași zi un bilet de trimitere si o rețeta compensata?

  53. monica 23 iulie, 2018 at 10:29 pm - Reply

    bună seara, aș vrea să vă întreb dacă un medic neurolog poate să emită un bilet de trimitere pentru un RMN sau doar un medic neurochirurg ?.La care din ei ar trbui sa merg pentru o astfel de trimitere. Am fost la MF și m-a trimis să fac o radiografie la coloană, dar medicul de acolo mi-a spus ca trebuie sa merg la un neurochirurg pentru un consult pentru că la radiologie nu se vede.Am o durere care coboară pe picior, ca o amorțeală și mă doare foarte tare atunci când stau in șezut sau întinsă. mulțumesc.

    • Otilia Tiganas 26 iulie, 2018 at 8:42 am - Reply

      Poate face trimitere spre RMN orice alt specialist in afara de MF. Incepeti cu neurologul, zic…

  54. Ramona 11 august, 2018 at 12:01 am - Reply

    Buna,am primit de la medicul de familie bilet de trimitere la endocrinologie pentru gusa multinodulara iar la alte diagnostice cunoscute a trecut astm bronsic de care sufar si in prezent,dar a trecut si tbc care a fost tratat in urma cu 10 ani.E normal?Multumesc.

    • Otilia Tiganas 14 august, 2018 at 6:22 pm - Reply

      S-a referit la antecedente. Ii spui endocrionologului ca e de 10 ani vechime, daca intreaba.

  55. Elena 28 noiembrie, 2018 at 8:40 pm - Reply

    Buna,

    Imi spuneti va rog cat e valabila o trimitere catre consult la Psihoatrie, tip diagnostic Cronic.

    Va multumesc

  56. Negoiță Razvan 9 decembrie, 2018 at 2:46 pm - Reply

    Bună ziua. Am avut niște dureri de cap am fost la un consult O. R. L. rezultatul consultului operație(asta sa întâmplat pe 5 decembrie 2018). M-a trimis la medicul de familie pt bilet de internare. Am ajuns acolo și aflu ca nu mai am medic de familie, persoana care era acolo mi-a dat fisa să-mi caut alt medic.. Ideea este ca pe 8 ianuarie2019 șanț programat la operație.. Cum procedez sa întru în posesia acestui bilet de internare?
    Va multumesc

    • Otilia Tiganas 11 decembrie, 2018 at 1:43 pm - Reply

      Intrebati la Casa de Asigurari care va este situatia si cum de ati ajuns pe lista altui medic fara sa fii intrebat. Nu-i legal.

  57. Silvia 23 mai, 2019 at 12:12 pm - Reply

    Buna ziua. Medicul meu de familie are contract cu Cas Ilfov, domiciliul meu fiind tot in Ilfov. Astazi am fost la un medic specialist endocrinolog care are contract cu Cas Bucuresti. Acesta din urma mi-a dat bilet de trimitere catre o alta specializare. Intrebarea mea este, pot folosi aceasta trimitere la policlinici care au contract cu Cas Bucuresti sau e obligatoriu sa aiba cu Cas Ilfov la care sunt eu asigurata?
    Multumesc

    • Otilia Tiganas 24 mai, 2019 at 9:35 am - Reply

      Consulturile de specialitate, internarile, se pot face in orice judet. Nu si analizele, nu si retele compensate

  58. Geanina Stoian 22 iulie, 2019 at 1:13 pm - Reply

    Bună ziua! Dacă am scos un bilet de trimitere în luna mai de la MF, dar nu am fost la consult, deoarece programarea este în iulie la specialist, pot folosi acest bilet, pentru ca MF, a zis ca eliberează trimiteri doar una la trei luni!

    • Otilia Tiganas 25 iulie, 2019 at 11:28 pm - Reply

      Nu, doar din iulie incepand valabilitatea lor e de trei luni! Inainte era de doua luni, deci mai a iesit.

  59. dobritan maria 5 noiembrie, 2019 at 7:07 pm - Reply

    de la un cabinet medical individual medicina de familie va rog sa imi spuneti daca putem elibera bilet de trimitere la medicina muncii

  60. Marosi Rozalia 19 noiembrie, 2019 at 6:42 pm - Reply

    Bună seara!Vă rog frumos să mă lămuriți şi pe mine:Am astm bronsic şi sunt în evidența medicilor de mulți ani.Anul trecut în noi am fost la un control la medicul de specialitate.Acum după un an m-am programat la un control şi am solicitat medicului de familie un bilet de trimitere.Nu mi s-a dat spunând că conform anexei 13 nu mai trebuie bilet de trimitere.Ajungând la medicul de specialitate,ea mi-a cerut acel bilet,spunând că ne este nevoie de el în cazurile de urgență dar dacă te duci după 6 luni ,respectiv un an cum era cazul meu trebuie să prezint bilet de trimitere.Care medic are dreptate şi de ce trebuie să sufere întotdeauna pacientul?De ce nu este interpretat acea anexa 13 la fel de fiecare medic şi suntem purtați pe drumuri.De ce trebuie să suportăm noi pacienți pentru că peste tot am primit şi ascultat teoria medicilor.Trebuie să îmi duc şi copilul de 13 ani la control tot cu acelaşi diagnostic şi nici pentru el nu vrea medicul de fam să-mi dea bilet de trimitere.Nu vreau să mă duc degeaba la 70 km pentru că nu se interpretează la fel anexa 13.Vă rog o lămurire.

  61. Carmen 19 noiembrie, 2019 at 7:52 pm - Reply

    Buna ziua! Am văzut un răspuns al dvs in comentarii in care spuneți unui domn că MF nu are restricție la 3 luni să elibereze trimiteri la același specialist și am rugămintea să-mi indicați baza legală. Tocmai mi-a spus asistenta MF că nu-mi poate elibera altă trimitere la același specialist mai devreme de 3 luni de la data precedentei. Vă multumesc anticipat.

  62. Gheorghe 20 noiembrie, 2019 at 4:05 pm - Reply

    Buna ziua.
    Am hemofilie tip A dar problema acuta e alta si anume strictura uretrala cu retentie de urina. Pe data de 31 octombrie am ajuns la urgente cu salvarea, m-au rezolvat pe moment si mi-au recomandat examen de specialitate. In data de 4 noiembrie 2019 am luat bilet de trimitere de la MF pentru urologie unde scria examen de specialitate si internare. Pe data de 5 noiembrie m-am prezentat la medicul de specialitate care m-a consultat la cabinet si a zis ca e nevoie de operatie, operatie care nu se poate face in Brasov unde am fost ci doar in Bucuresti. Nu m-a internat. Biletul de trimitere a ramas acolo dar nu mi-a dat nicio hartie la plecare unde sa scrie ca m-a consultat si ca recomanda operatie. Am vorbit la Bucuresti, IC Fundeni si mi-au zis ca pe data de 25 noiembrie sa ma prezint la consult si eventuala internare. Azi, in data de 20 noiembrie MF mi-a dat cu greu o trimitere tot la urologie si doar cu o declaratie pe propria raspundere zicand ca nu poate elibera 2 bilete de trimitere pe luna la aceeasi specialitate. Deci am luat un bilet de trimitere pe 4 si unul pe 20 aceeasi luna. Vreau sa stiu daca e valabil al doilea bilet, adica sa fie decontata consultatia si eventuala internare de Casa de Asigurari. Nu vreau sa ma trezesc la urma ca mi se cere sa platesc personal toate acestea. Va multumesc anticipat.

  63. Cioflan Gheorghe 20 iunie, 2020 at 6:56 am - Reply

    Aș dori să știu dacă pe biletul de trimitere pentru radioterapie nu trebuiască scris la motive acest lucru și pe iel scrie doar diagnosticul acasă bilet de trimitere fără specificația radioterapie este valabil la medicul specialist să înceapă ședințele de radioterapie

  64. Mihaela 17 martie, 2021 at 12:04 am - Reply

    Bună seara! Dacă am nevoie de bilet de trimitere către cardiologie de exemplu, nu mai pot lua pt dermatolog decât peste 3 luni? Mtumesc!

  65. Bota Ioan 10 mai, 2021 at 12:18 pm - Reply

    Bună ziua. Am ieșit din spital cu simptomatologie covid iar pe fisa de externare și fisa de tratament este trecuta data la care sunt programat la consult cu bilet de trimitere de la medicul de familie la diabetologie și neurologie. Am fost la medicul de familie sa-mi faca bilet de trimitere dar acest refuza sa îmi facă doua bilete de trimitere și mi-a făcut doar un bilet la diabetologie, la neurologie a zis ca nu poate. Este legal din moment ce medici din spital m-au programat la ambele în aceeași zi pe fisa de tratament și externare? Multumesc

    • Otilia Tiganas 12 mai, 2021 at 6:13 pm - Reply

      E lung de răspuns. E legal, desigur, fiindcă orice medic, pe parafa lui, decide singur. În mod normal, specialistul care a considerat că vă trebuie un neurolog&un diabetolog, trebuia să facă trimitere către ei. Greșelile sunt ale celor de la externare. Revenirea la control, după o externare, cu programare, se face fără trimitere, bazat pe biletul de ieșire. De altfel e și logic ca niciun medic să nu lucreze pe parafa altuia, ci pe a lui. Medicii specialiști vă pot trimite între ei, dacă consideră necesar, în niciun caz n-ar trebui să vă paseze la medicul de familie care să întocmească trimiteri în contul lor.

  66. Gabriela 16 iunie, 2021 at 6:47 pm - Reply

    Buna ziua. Mama mea a primit o lista de 17 analize de facut de la cardiolog, iar medicul de familie i-a spus ca nu-i poate da trimitere pe toate, pentru ca nu incap toate intr-un formular…este corect? exista vreo restrictie asupra numarului de analize pe care le poti face intr-o luna? Multumesc

    • Otilia Tiganas 22 iunie, 2021 at 11:27 am - Reply

      Da, există restricții la 14/trimitere. Iar analizele cerute de un medic specialist ar trebui, conform legii scrise/, dar și a legilor nescrise, să să le scrie pe o trimitere, exact el. Nimeni altul. Legea numește asta încheierea actului medical propriu. Obiceiul de a transforma medicul de familie într-o secretară gratuită a specialistului este păgubos, incorect, aducător de drumuri fără rost și, iată, dezavantajos și pentru dumneavoastră. Medicul cardiolog, dacă e în contract cu Casa de Asigurări, adică dacă lucrează cu trimiteri/card, ar fi trebuit să vă facă dânsul și rețeta și toate trimiterile care îi sunt necesare în diagnostic. Repet. A trimite pacientul la madiul de familie, ca acesta să redacteze o trimitere după dictare la laborator, în loc să apeleze la propria-i secertară, e nasol. E rău. Nu e bine deloc. Nici pentru dvs.

      • Alina 13 august, 2021 at 1:44 pm - Reply

        Va rog sa imi permiteti sa NU fiu de acord cu dvs!!! De fapt, va contraziceti spunand aceste lucruri pt ca de fapt medicii da familie chiar asta sunt, niste secretare care scriu retete si trimiteri, dar doar atunci cand au ei chef!!
        De 2 ori am fost la medicul de familie acuzand balonare si constipatie, dureri si intepaturi in zona ombilicala si in partea dreapta. In baza opiniei medicului de familie si dupa consultatia efectuata de acesta, mi-a dat trimitere pentru ecografie. Ecograful a depistat doar gaze, un uter retroversat si ceva calculi renali minusculi care nu aveau nicio legatura cu afectiunea de care sufeream. Tot medicul de familie mi-a prescris Bilichol, spunand ca am bila lenesa. Si ce sa vedeti: acum 2 ani am fost nevoita sa ma operez de peritonita (NU apendicita ci o afectiune mult mai grava pentru care chirurgul a fost nevoit sa ma spintece de la buric in jos), cu multe complicatii ulterior.
        Intre timp au aparut niste dureri coccigiene si pentru ca din fericire institutia unde lucrez colaboreaza cu o clinica privata foarte buna, am hotarat sa merg acolo pentru consultatie. Medicul specialist mi-a recomandat radiografie dar…. surpriza!!! cand am fost la medicul de familie sa imi dea trimitere pentru radiografii mi-a spus ca el nu poate da astfel de trimiteri si ca trebuia sa imi dea medicul specialist (care poate nici nu are contract cu CASMB ca sa elibereze trimiteri). Ce vrea sa insemne asta??? Nu solicit trimiteri luna de luna, nu am nevoie de analize in fiecare an, ii calc pragul doar de nevoie si doar in situatii grave…. dar nici atunci nu pot beneficia de drepturile mele??? Cum sa fie asta corect fata de pacienti, fata de acei oameni, salariati, care prin faptul ca muncesc, contribuie sa sistemul de asigurari de sanatate??? LUNAR aproape 1000 de lei din salariul meu mi se scad ca si contributii pentru sistemul de sanatate dar cand am nevoie de o analiza medicul meu de familie refuza sa imi dea trimitere pentru ca nu este specialist??? Cat de ipocrita sa fie oare legea si cei care au facut-o??? Ce conteaza cine da trimiterea daca eu in scrisoarea aceea medicala am ca recomandare efectuarea unei radiografii??? Cum poate sa imi dea medicul de familie trimitere pt ecografie dar nu poate sa imi dea pentru radiografie???
        NU ESTE CORECT!!!

  67. Roman Marcela Silvia 10 august, 2021 at 6:55 pm - Reply

    Buna ziua. Pot face fizioterapie in Lugoj,cu trimitere de la mf Galati?
    Multumesc.

  68. george 18 septembrie, 2021 at 1:37 pm - Reply

    Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii :
    – criza ( !!!! ) de coxatroza poate fi asimilata unei urgente medicale ?
    – daca pe baza unui bilet de trimitere la ortopedie de la medicul de familie am facut doua infiltratii in sold , la spital , DAR MAI AM NEVOIE DE REPETAREA PROCEDURII , trebuie sa astept pana luna viitoare ?
    – medicul de familie poate elibera un nou/alt bilet de trimitere la ortopedie , pentru aceeasi procedura in decursul aceleiasi luni calendaristice ( respectiv , a intervalului de 30 de zile , care curge de la eliberarea biletului precedent ) , care sa se deconteze de catre Casa de Sanatate ?
    Multumesc !
    George

    • Otilia Tiganas 18 septembrie, 2021 at 5:17 pm - Reply

      1. Greu de numit chiar urgență, urgența e ceva ce-ți pune (temporar) viața în pericol. Coxartroza-puseu acut, e o boală acută.
      2. Asta vă va spune ortopedul, că el are listele lui, regulile lui.
      3. Nici vorbă să poată.

  69. george 19 septembrie, 2021 at 7:30 pm - Reply

    Incep cu MULTUMESC !!!
    Dar nu sunt lamurit , din cauza mea , pentru ca nu am pus corect intrebarea ….
    Infiltratiile au fost efectuate in.03 si 17. sept , pe baza unui bilet de trimitere eliberat in 01 sept
    Dr.Ortoped poate si vrea sa -mi faca inca o infiltratie , pana la sfarsitul acestei luni – pentru ca realmente este nevoie de suplimentare – , dar are nevoie de un ALT bilet de trimitere de la medicul de familie !
    In aceste imprejurari , POATE dl.dr. medic de familie sa-mi dea un nou bilet de trimitere catre dr,ortoped , in aceasta luna ( SEPTEMBRIE ) , pentru ACEEASI procedura ? Adica REPETARE !!!!???
    Nu vreau sa astept pana in octombrie …
    Multumesc !

  70. george 22 septembrie, 2021 at 12:49 pm - Reply

    cu scuze !!!!!
    dar , cu respect (!) v-am intrebat altceva …..
    v-am intrebat despre despre medicul de familie !
    MEDICUL DE FAMILIE POATE , DIN PUNCT DE VEDERE STRICT LEGAL , SA-MI ELIBEREZE INCA UN BILET DE TRIMITERE , CATRE ORTOPEDIE , PENTRU ACCEASI AFECTIUNE , DAR PENTRU RELUAREA /CONTINUAREA PROCEDURII , IN ACCEASI LUNA ???
    poate = DA / nu poate = NU
    ( ca ortopedul are / n-are dreptate , nu ma intereseaza catusi de putin …. )
    va rog dati-mi un raspuns !
    eu o sa ma opresc aici …. nu inainte de a va multumi inca odata !!!!
    cu multa stima !
    George

  71. Serban Olimpia 10 octombrie, 2021 at 3:42 am - Reply

    Buna seara! Va rog sa imi spuneti ce pot face cand medicul meu de Familie, refuza sa imi elibereze un bilet de trimitere Fara Motiv. Tin sa precizez ca asigurarea este platita. Va multumesc!

    • Otilia Tiganas 13 octombrie, 2021 at 9:11 am - Reply

      Probabil el are un motiv care dumneavoastră nu vi se pare valid. Trimiterea nu-i ca un bilet CFR, ci rezultatul gândirii medicului de familie care este depășit și cere ajutorul unui coleg de altă specialitate. Din proprie experiență vă spun că peste 1/2 din trimiterile dorite/cerute de bolnavii mei nu sunt necesare. ce puteți afce. Fie mergeți pe cont propriu în sistem privat, fie schimbați medicul de familie, există și medici de familie care nu-și bat capul cu bolnavii și abia apucă să scape ed ei și să-i trimită. Scrieți-mi unde ați dorit să mergeți cu acea trimitere și de ce…

      • Thea 21 octombrie, 2021 at 9:52 am - Reply

        Trimiterea. ……La medicul ginecolog,caci am multiple chiste ovariene bilaterale,de la cea mai mica dimensiune pana la 4,5cm… ca atare a fost musai sa am Bilete de trimitere,care m-au dus la ginecolog,…. la RMN, si acum daca Dumnezeu o vrea,la un tratament,cel mai tare,sa scap cu viață..caci nu e asa de simplu la 67 de ani… nu mai sunt acele chiste functionale din tinerete…

        Ar fi oarecari tratamente naturiste?
        Daca sunteti tentati să ma ajutati, as trimite chiar si fișa de la RMN..
        M-am gandit ca trebuie incercat orice inainte de intervenția chirurgicala
        In eventualitatea oricarei intentii bune, va doresc numai bine.

        • Otilia Tiganas 21 octombrie, 2021 at 12:45 pm - Reply

          Aș avea un medic ginecolog la Arad, a doua opinie, care să testeze întâi tratamente naturale… scrieți-mi privat, mail la otiganas@yahoo.com

  72. Thea 21 octombrie, 2021 at 9:56 am - Reply

    Scuze,cred ca am postat greșit problema mea. Marturisesc ca sm intrat pentru prima data aici..mânata de nevoie…

  73. Hellen 1 noiembrie, 2021 at 1:48 pm - Reply

    Bună ziua
    Dacă am bilet de trimitere de la m.f. către specialist (ORL) și ajung la clinică privată, plătesc eu consultația de 200 lei? (asta în situația în care dr. mi-a cerut cardul de sănătate și înregistrează în sistemul informatic).????
    Menționez că a fost și o săptămână când am mers zilnic.
    EU sunt din alt județ iar clinica este în București.
    Mulțumesc anticipat.

  74. Filip Elena 29 martie, 2023 at 2:21 pm - Reply

    Buna ziua,

    Imi spuneti va rog, daca am primit un bilet de trimitere la ortoped pe 25 Martie, pot primi inca un bilet de trimitere pe 02 Aprilie, tot la ortopedie?
    Mentionez ca primul ortoped a gresit diagnosticul.
    Multumesc mult de ajutor si sanatate!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.