Șablon pentru hipertensivi. Scurt, eficient.

Vă fac azi o  mică mică schemă cu medicamentele „pentru tensiune”.

Efecte adverse ordonate după sufix

(E invenţia mea!! schematizarea după sufix, nu o găsești în altă parte. Vezi că există o continuare/completare, link în josul paginii, despre „sartani, diuretice și combinații!”)

Cu ceva ani în urmă am primit la cabinet, vara, nişte studenţi la medicină – americani get beget, care au lucrat cu mine o vreme. Și am schimbat păreri.

În primul rând, au rămas uluiţi că medicul român ştie engleză, credeau că nici măcar limba lui nu şi-o vorbeşte fluent, că se exprimă prin dansul tobelor. Semigoi. Colţi de tigru la gât, pe post de stetoscop. haha. Ni le-am povestit pe astea după primele zile, când am râs mult împreună, pe-nserat, la „grătarele de barbechiu”. (Bine… nimic de mirat, fiindcă asta crede şi Monica Tatoiu despre medicii de familie români. Măcar americanii s-au prins rapid că greşesc.)

Apoi, americanii au venit blindaţi cu ţigări, crezând că ajung într-o junglă unde nici tutun pe holde n-o să fie! Necum buticuri cu ţigări. Or aici au găsit ţigări şi cu timbru şi fără timbru… deci ofertă largă! Başca o palincă de prună, cum neam de neamul lor n-a colonizat vreodată de la Columb încoace! „Că Columb” îi una, Decebal alta.

Bun.

Le-am dictat şi lor o grămdă din schemele mele şi au zis că le duc acasă, că n-or primit nici la facultate reguli atât de simple. Copiii erau în an terminal, extrem de bine pregătiţi, aveam cu cine vorbi, însă simplificarea la maximum le fusese pe plac.

Iată una dintre scheme.

DUPĂ ce medicul vostru vă prescrie tratamentul medicamentos cardiovascular, copiaţi-vă undeva pe o foaie, de la fiecare cutie, substanţa activă. Ex la Nebilet=nebivolol, Zomen- zofenopril etc.

Apoi, urmăriţi regulile:

  • clasa de medicamente care se termină cu pril” ca sufix: captopril, enalapril, zofenopril, perindopril etc, poate să dea, după o vreme,TUSE.
  • clasa care se termină cu „olol”, betablocantele: metoprolol, nebivolol, atenolol, carvedilol, (o grămadă sunt şi astea!), poate da scăderea ritmului cardiac. BRADICARDIE. Să bată inima prea rar. Deci mai măsuraţi-vă pulsul, adică numărul bătăilor inimii pe minut. Normal e 60-80, dar la unii cardiaci scăderea uşoară sub 60, devine chiar benefică.
  • clasa care se termină cu “dipină”= nifedipină, amlodipină, felodipină poate da EDEME ale picioarelor. Umflături. Veţi găsi fie „dipină”, fie „dipin”, e tot aia.
  • clasa care se termină cu „statină”= simvastatină, rosuvastatină, atorvastatină poate declanşa DURERI în muşchi. „Statină„ cu „statin” e tot aia.

NORMAL!! Că-i mai complex totul, mai fin, mai mult de atâta. Că fiecare-n parte are mai multe posibile reacţii negative. Dar vă-ncurc în ştiinţă.

Pentru neavizaţi, a-şi urmări eventualele efecte adverse previzibile, bazat pe clasa de substanţă care se deduce uşor din sufix, nu-i treabă grea. Nu-i teză de doctorat neplagiat!

Iar… să urmăreşti tot ce zice-n prospect… sau te lasă nervii, sau te apuci de yoga şi nu mai bagi tabletă-n gură. (Tabletă în sensul de pilulă, nu calculator mic!) Că acolo-n prospect înşiruie TOT ce poate fi rău în corpul uman vreodată, ca să nu-i dai apoi în judcată. Acesta-i motivul pentru care niciun prospect de medicamente nu înlocuieşte medicul!

Prospectul e BIZNIS, medicul e… ceea ce e.

V-aţi gândit vreodată că prospectul de fapt nu-i pentru voi, ci pentru producător? Un fel de:

– “Să nu zici că nu ţ-am zis, ş-apoi să-mi vii cu pretenţii!”.

Dacă nu, gândiţi-vă acuma.

Am formulat această micuţă listă, fiindcă ajută să vă urmăriţi ţintit.

Mie mi-ar plăcea tare să am aşa ceva la tratamente naturale. Ceva redactat de oameni cu mare experinţă-n domeniu. O listă SCURTĂ, doar o pagină, cu cele mai folosite plante medicinale, iar în dreptul fiecăreia efectul POZITIV principal pe care îl are. Unul care să facă diferenţa. Fiindcă eu, fără experienţă în medicina naturală, dacă încep să citesc coacăzele, apoi teiul, apoi păpădia, atâtea roluri pozitive găsesc acolo, (cam tot ce-i bun pe lume), încât nu mai văd deosebirea dintre coacăze şi varză, soc şi propolis, nămol şi urzică. Toate fac tot ce-i bun. Tăt tăt. Pe toate oganele. Și mi-aş dori un specialist din acesta, să-mi transmită din ştiinţa şi convingerile lui – un şablon, o cheie. Iar eu să ştiu precis că nu vrea să-mi vândă nimic.  Că, de vine să promoveze capsulele cu usturoi, informaţiile sunt deja alterate de marketing.

Deci.

Căutaţi sufixul substanţei active- (literele din final) şi reţineţi din şablonul meu ce e de urmărit.

Substanţa activă o găsiţi pe cutie, dedesubtul denumirii comerciale.

Sus scrie mare PRESTARIUM jos, dedesubt, Perindopril. Deci??

Alt sfat!

Controlaţi singuri să nu aveţi în schemă două medicamente din aceeaşi clasă. Două „priluri”, „oloale”, „dipine”etc.

Există cazuri când medicul vostru a introdus intenţionat două din aceeaşi clasă, dar sunt extrem de rare. Deci asiguraţi-vă că nu-i o greşeală!

Greşeala poate proveni din:

  • suprapunera tratamentului pe două luni, cand vechile medicamente nu-s gata, şi noile deja au sosit. Iar farmacia vă dă două produse diferite, altul în fiecare dintre luni, (dar cu aceeaşi substanţă activă). Și voi le amestecaţi.
  • plimbarea (aşa cum v-am rugat să nu faceţi!) din medic în medic, nesistematizat, neintegrat. Și fiecare dintre ei v-a dat ce a ştiut el mai bine. Iar voi le luaţi pe toate. Băgaţi o „Coprenesă” cu un „Enap” şi un „Zomen” şi bun îi Dumnezeu!

Succes!

Întreaga serie a scrierilor pe această temă o găseşti aici:

145 Comments

  1. […] Pentru neavizați, a-și urmări eventualele efecte adverse previzibile, bazat pe clasa de substanță care se deduce ușor din sufix, nu-i treabă grea. Nu-i teză de doctorat neplagiat!. Urămăriţi continuarea pe http://www.otiliatiganas.ro. […]

  2. Narcisa - Maria 6 iunie, 2016 at 8:54 am - Reply

    Fain si bun sfat ai dat.

  3. […] Șablon pentru hipertensivi. Scurt, eficient. […]

  4. Liana Tauberg 6 iunie, 2016 at 9:57 am - Reply

    Va citesc cu mare placere posturile. Aveti in acest articol o provocare. Pentru adepții medicinii naturiste. Sunt medic – practic deopotrivă medicină „conventionala” dar si fitoterapie. Desigur un specialist va poate oferi informații mai sintetice, asa cum va doriti, despre „principala” proprietate a unei plante. Dincolo de multele beneficii aruncate „cu toptanul” in monografii. Dar o planta medicinala nu e nici pe departe atât de simpla ca un medicament de sinteza. Compozitia ei e mult mai complexa – contine sute sau mii de componente. Interacționează complex cu organismul. Nu poate fi caracterizata atât de simplist ca un medicament de sinteza cu 1 – 2 substanțe active. Si, la fel ca la prospectele de medicamente… Monografiile sunt… ceea ce sunt. Iar specialistii domeniului, oamenii cu experienta… de aia sunt necesari.

    • Otilia Tiganas 6 iunie, 2016 at 11:06 am - Reply

      N-am pus la indoiala necesitatea monografiilor. A specialistilor medicinei alternative, nici atata. Nici formula mea mnemotehnica la medicamente nu inlocuieste medicul si nu indeamna la nedocumentare. Groapa, hiatusul pe care-l sesizez privitor la plante, este abecedarul adresat novicelui. DUPA abecedar, da, putem trece la monografii.

    • Lupul-sur 22 aprilie, 2017 at 7:43 pm - Reply

      Atentie mare la interactiunea dintre plante si corp, medicamente si corp si suprapunerea efectelor. Nu sunt medic, doar bolnav. Insa cand iei medicamente de scadere a tensiunii si mai bei si ceai de paducel o cam ….. undeva pe la 7 cu 5 :)

  5. Bela Mateiu 7 iunie, 2016 at 9:32 am - Reply

    Este un articol/sfat foarte bun si folositor pentru pacienti. Multumim.
    Pentru plantele medicinale puteti consulta cartea (de exceptie dupa parerea mea)Enciclopedia Plantelor in 4 volume de eminentul botanist Constantin Parvu. Carte tiparita la Editura Tehnica.

    • Otilia Tiganas 8 iunie, 2016 at 6:01 am - Reply

      Simplul fapt că-i în 4 volume face să iasă din ce ce doresc eu. Adică o lista pe o coală A4. Și despre medicația hipotensoare găsești scris în opt volume, haha. Capisci?

  6. […] Șablon pentru hipertensivi. Scurt, eficient. […]

  7. Iulia 13 iunie, 2016 at 3:18 pm - Reply

    Dar pentru Tenaxum – rilmenidina si Tertensif – indapamida?

    • Otilia Tiganas 13 iunie, 2016 at 10:44 pm - Reply

      Asa-i despre rilmenidin n-am vorbit, clasa aceasta nu se regaseste in cele cu sufix citate de mine, fiindca nu am nimic specific.
      indapamid= diueretic= boaba de apa… am sa scriu separat.

      • rami 21 iunie, 2016 at 10:37 am - Reply

        va rog sa scrieti si despre indapamida. am citit ca scade potasiul din organism si am observant caderea parului. este adevarat?multumesc

  8. […] Șablon pentru hipertensivi. Scurt, eficient. […]

  9. Gloria Duarte 18 iulie, 2016 at 9:42 pm - Reply

    Eu iau Tandesar si indapamida

  10. Diaconu Rodica 19 iulie, 2016 at 2:17 pm - Reply

    Betalok?

  11. Alina 21 iulie, 2016 at 12:36 am - Reply

    Asa era sa treaca in lumea dreptilor barbatu-meu, prin asocierea a doua medicamente, Twinsta si Diurex, prescrise de d-na dr. Dumitrasciuc (Timisoara). La urgente, n-au reusit sa stabileasca valoarea potasiului, abia dupa determinari repetate, a rezultat 8,7, stiut fiind ca la 7,4 inceteaza functia inimii.

  12. Laurence A 17 august, 2016 at 6:36 pm - Reply

    Great! Umorul din articolul dvs mi-a scazut tensiunea! mi s-au umfat vasele de singe de atita ris :-)
    Iau Amlopidine 5 mg si Losartan 100 mg
    Unde in schema dvs este Losartan (Cozar) si ce efect secundar important are?

    • Otilia Tiganas 19 august, 2016 at 4:37 pm - Reply

      clasa sartanilor nu apare-n sablon, fiindca nu are efecte secundare SPECIFICE.
      amlodipina stim deja unde o bagam!

  13. Cătălina Margareta Micloș 18 august, 2016 at 6:43 am - Reply

    Mulțumiri ! (Mii !) Referitor la Aprovel 150, ce spuneți ?

  14. […] Șablon pentru hipertensivi. Scurt, eficient. […]

  15. […] Șablon pentru hipertensivi. Scurt, eficient. […]

  16. Monica Pester 12 septembrie, 2016 at 8:06 am - Reply

    Draga Otilia, esti fix pe genul meu de gandire si expunere !
    De aceea ,iata , ma bate o pala de idee sa incerc sa fac o schema , atentie , doar schema ! , intru expunerea celor mai uzitate plante si suplimente cu calitatile si defectele lor .
    Evident ca exista tomuri intregi ca si in alopatie dar cateva idei „substrase” n-ar strica nimanui …
    D
    aca depasesc faza de idee , mai vorbim .. hahahaha …

  17. […] Șablon pentru hipertensivi. Scurt, eficient. […]

  18. […] Șablon pentru hipertensivi. Scurt, eficient. […]

  19. […] Șablon pentru hipertensivi. Scurt, eficient. […]

  20. Georgiana 21 decembrie, 2016 at 4:53 pm - Reply

    Buna ziua,d.na Doctor Otilia,mama mea a fost depistata de o luna de zile cu hipertensiune, la un control la medicul de familie cu tensiunea 19( asa s.a exprimat dansa)i.a prescris tratament cu tertensif, nebilet, si prestarium. Dupa vreo saptamana s.a confruntat cu o tuse seaca si o iritare in gat pe partea stanga. Intrebarea mea este, sa fie vreo reactie adversa la unul din medicamentele de mai sus? Multumesc frumos! Sunteti o draguta!

    • Otilia Tiganas 22 decembrie, 2016 at 9:44 am - Reply

      prestarium= perindopril- PRIL, deci posibibl sa dea tuse (cum am spus in articol). Prestarium o dă insa foarte rar, de aceea doar medicul va decide daca-i legat de medicament sau o cauză pulmonară. Sau altă cauză (cardiacă). Oricum, „iritatia” in gat SIGUR nu-i de la Prestarium, cel mai probabil e virala.

  21. Adriana Mălăieș 31 ianuarie, 2017 at 10:55 am - Reply

    Bună ziua,am 38 de ani,de un an iau Nebilet 5mg-1 pastila dimineata si Zomen7,5mg-1 pastilă seara,aș vrea să stiu daca eu pot lua magnerot în combinație cu aceste medicamente.Vă mulțumesc si succes în continuare,sunteți de mare ajutor pentru mulți dintre noi.Să fiti sănàtoasă si iubită !!!

  22. Veronica Damian 31 ianuarie, 2017 at 11:29 am - Reply

    Tratamentul meu este:Losartankalium-100 mg si Amlodipin-5mg.De doi ani urmez tratamentul asta si…tusesc,cum n-am tusit nici cand fumam,iar de edeme,ce sa zic,nu mi se umflau picioarele si mainile,asa,nici cand am fost gravida!Nu stiu ce sa mai fac!Cand tusesc trebuie sa ma asez pe scaun,altfel ma scap pe mine!Urmez si un tratament pentru tiroida,Sindromul lui Graves.Iau,zilnic,2,5 mg Trycapzol.Partea proasta este ca am ameteli,mai tot timpul,ma dor muschii,tot timpul,incheieturile ma supara si ele.Ce pot face?

    • Otilia Tiganas 31 ianuarie, 2017 at 1:11 pm - Reply

      Aici, Veronica, răspunsul e complex și lung, iar datele insuficiente. Doar un medic care te examinează atent și interează corect informațiile, poate spune ce-i de făcut.

  23. maria 31 ianuarie, 2017 at 3:56 pm - Reply

    Ce bine de mine.Nu beau,nu fumez,pastile nici atât.Dureri,ciocuri pe coloană cât încape,încheieturi,vai de mama lor.Dacă iau medicamente alopate,ce sunt eu cât o gălețică(un butoi de 10-150 de litri) mă fac cât un butoi mare,așa că: ceaiuri,frecții,unguente naturale și când o suna scâdura,vre-o 6 lătunoaie și 5 cuie și la Mitiloiu taică fiindcă nu prinde pe nimeni veșnicia.Vă doresc sănătate,mai puțină văicăreală,mult umor și Doamne-ajută.Vă îmbrățișează Măria.

  24. Lupsa Georgeta 31 ianuarie, 2017 at 4:45 pm - Reply

    Felicitari!este prima data cind va citesc,nu stapinesc f.bine calculatorul dar am ramas foate surprinsa sa inteleg de ce de 1 an si ceva am edeme la picioare de cind mia introdus in tratament Norvasc.Imi merge bine nu mai am cresteri semnificative de tensiune dar uite ca tot sunt ceva reactii nedorite .nimeni nu vorbeste despre asa ceva de parca medicii la care mergem ne cred prosti .am 58 ani sunt hipertensiva de la 35 ani si iau tratament consecvent de cel putin 17 ani si nimeni nu mia spus. As putea sa fac ceva ?

  25. Dobre Constanta 31 ianuarie, 2017 at 6:33 pm - Reply

    Sunt o persoana cu afectiuni cardiace (purtatoare de stimulator cardiac) am in tratament : noliterax,metoprolol , crestor , leri … (Inca un medicament ptr. Tensiune . Am de ceva timp o tuse seaca, mai ales noaptea si o uscaciune in gat . Sa fie oare de la vreunul din medicamente ? Multumesc anticipat.

    • Otilia Tiganas 1 februarie, 2017 at 1:50 pm - Reply

      Da, poate fi, vezi sufixul PRIL din Noliterax. Combinațiile se defalcă în produși.
      Dar tusea poate fi și cardică, și alergică, în general tusea ca simptom e tare delicat de diagnosticat! Încarcă un pneumolog, după ce te sfătuiești intai cu MF ptr inlocuirea Noliteraxului!

  26. Lia Cahane 31 ianuarie, 2017 at 7:07 pm - Reply

    Buna – seara Otilia , vreau sa ma ajuti si pe mine – eu iau dimineata norvasc de 5 mg.

    Olicard retard de 40 mg .

    Mai iau seara atacand de 8 mg.

    Am niste probleme , fac edeme la picioare, in ultimul an am mai mereu carcei cu dureri musculare. M- am lasat de fumat, in ultimul an m- am ingrasat groaznic ! Mai iau panangin si mai nou anti- carcel ! Multumesc pt.sfat

    • Otilia Tiganas 1 februarie, 2017 at 1:47 pm - Reply

      Norvascul (sufix…DIPIN) poate da edeme, de ex, dar nu-i singura lor cauză posibilă.
      Cârceii deseori sunt cauzați de minerale gen Magneziu, Potasiu, Calciu etc…
      Musai discută cu medicul de familie!

  27. BORTES SIMONA 1 februarie, 2017 at 12:12 am - Reply

    De cativa ani am pulsul peste 100 si tensiunea normala. Foarte rar simt ca am palpitatii. Nu am Iuat pana acum nici un tratament – am 48 ani. Credeti ca ar fii cazul? Multumesc!

    • Otilia Tiganas 1 februarie, 2017 at 1:43 pm - Reply

      Ar fi SIGUR cazul, în general beta bloncant, dar NUMAI prin medicul de familie/sau cardiolog și numai după ce caută întâi cele câteva cauzele posibile, una frecventă fiind tiroida defectă, alta carențe de anumite minerale.

  28. banescu neculai 2 februarie, 2017 at 8:57 am - Reply

    buna ziua stimata doamna eu iau sevicar 40/10 este corect?

  29. Barbu 2 februarie, 2017 at 11:14 am - Reply

    Bună ziua.Eu am tensiune pe fond emotiv,cand merg să-mi iau tensiunea la un cabinet o am 19 sau 20 cu tot cu tratament,de doua ori am avut holterul pus,doar la doctor e mare,dupa jumatate de ora incepe ss scada.Prima data a crescut cand am nascut la 20 ani.Acum iau o pastila de Noliprel 2,5si ma simt bine.Unii doctori au spus sa nu iau pastile,altii sa iau,nu stiu ce sa mai fac.Pulsul e in jur de 60 si seara mai mic.Am 52 ani.D-voastra ce spuneti,vă multumesc.

  30. Barbu Dorina 2 februarie, 2017 at 11:19 am - Reply

    Bună ziua.Eu am tensiune pe fond emotiv,cand merg să-mi iau tensiunea la un cabinet o am 19 sau 20 cu tot cu tratament,de doua ori am avut holterul pus,doar la doctor e mare,dupa jumatate de ora incepe ss scada.Prima data a crescut cand am nascut la 20 ani.Acum iau o pastila de Noliprel 2,5si ma simt bine.Unii doctori au spus sa nu iau pastile,altii sa iau,nu stiu ce sa mai fac.Pulsul e in jur de 60 si seara mai mic.Am 52 ani.D-voastra ce spuneti,vă multumesc.

    • Otilia Tiganas 2 februarie, 2017 at 2:47 pm - Reply

      Spun sa luați, fiindcă Noliprelul e un bun protector, nu stricați nimic luându-l. Iar 2,5 e doză mică tare. ok.

  31. Popa Vanesa 22 februarie, 2017 at 7:54 pm - Reply

    Buna seara D-na doctor. Am si eu o mare rugaminte daca ma-ti putea lamuri in legatura cu tratamentul de hipertensiune . Am 43 de ani si la spital in urma unui accident de auto am fost diagnosticata cu hipertensiune 18. Doctorul in spital si pe biletul de iesire mi-a prescris Noliterax de 10mg/2,5mg. dupa ce mi-am revenit din accident nu am mai luat noliterax de anul trecut din august, dar intr-o noapte fiind singura am avut ca un junghi la inima si am intrat in panica am luat si noliterax si extraveral..pt ca am simtit ca mi-a crescut si tensiunea mare. A doua zi am cumparat un tensometru si era buna tensiunea 12 cu 8 la care vine sora mea si eu ii povestesc ce am patit speriata si ia a zis ca e cardiopatie .. Can mi-am controlat tensiunea era 17 si pana a venit salvarea a cresut la 20 .In urma ecg in casa unul facut de baietii de pe salvare si la urgente alt ecg doctorul a zis ca am nevralgie intercostala si mi-a scris tratament. si ca am inima sanatoasa si ca eu nu fac tensiune. Dar acasa ma sperii dca sunt singura si de frica in urma socului i-mi creste tensiunea aproape de 18 cateodata..nu mai beau cafea am facut analiza de colesterol si a iesit 181 anemie mai am ..Neclaritatea mea este ,si care ma macina De ce -mi creste hipertensiunea si daca sa continui cu tratamentul dat de la spital cu Noliterax. N-ui prea puternic si prea devreme pt mine? Eu am si glanda teroida extirpata total fiind tumoroasa de la 22 de ani si i-au zilnic l-thiroxin de 150. Am luat si calmogen si mi-a mai trecut frica si starea de plans. Doamna Doctor eu va multumesc foarte mult pentru explicatiile atat de clare pe care le-at dat. I-mi place ca impartasiti din cunoasterea dumnevoastra.multumesc!

    • Otilia Tiganas 23 februarie, 2017 at 8:57 am - Reply

      Incepe prin a masura tensiuen zilnic, s azicem, la aceasi ora, calm, corect si noteaza pe o hartie. abia dupa asta discuta cu medicul tau. El va face diferenta dintre o hipertesniune necontrolata medicametos si cresteri epiosodice cauzate de stres. Oricum, Noliterax-ul e ok, nici tare nici slab, ci chiar ok! Dar, daca nu-i destul, i se mai poate adauga un medicament, sau i se ceste Noliteraxului doza. Nu uita sa slabesti (daca-i cazul) si sa mananci mai nesarat. Tiroxina poate modifica tensiunea. Anemiei i se cauta cauza prin analize suplimentare. te imbratisez

  32. Liliana 24 martie, 2017 at 9:07 am - Reply

    Draga doamna doctor Tiganas,
    Am un defibrilator Implantat din 2003. De atunci iau 5 mg Concor si Xarelto pana aici totul ok. Dar cu timpul am avut ceva probleme si am laut Sedacoron dupa care mi am nenorocit tiroida.Acum valorile tiroidei sunt ok dar tot organismul am reusit sa l dau peste cap. Am pulsul 110( rh negativ) si tensiunea 138/90. Merg la un cardiolog care mi a prescris Concor 20mg,Valsartan 120mg,Furospirobene,Furon 40mg,Xarelto. Mi se pare ca sunt cam multe medicamente dar efectul intarzie sa apara adica fac 10 pasi si ma simt epuizata,fara aer nu mai stiu ce sa fac. Poate aveti vreo propunere benefica.M am ingrasat din cauza lipsei de miscare,pe care nu pot sa o fac din cauza lipsei de aer.Am 57 ani si traiesc in Viena….. Multumesc!

  33. Nedelcu Ancuta 23 aprilie, 2017 at 10:28 am - Reply

    Buna ziua, in cazul in care recunoastem efectele prezentate ce trebuie sa facem? Trebuie schimbat tratamentul?
    Multumesc!

    • Otilia Tiganas 24 aprilie, 2017 at 10:50 am - Reply

      Sa va adresati medicului curant (intai MF) si sa-i semnalizati eractiile. Va decide el ce face, dar va fi semnificativ ajutat de faptul ca stiti, sunteti informata si il anuntati de schimbari.

  34. Marela 23 aprilie, 2017 at 6:39 pm - Reply

    Foarte interesante si utile articolele dvs. Imi spuneti va rog frumos si mie, daca eu iau triplixam 5mg/1,25 mg/10mg, mai este necesar sa iau si nebiletul (5 mg) impreuna cu triplixamul? Dupa un tratament mai indelungat cu nebilet, acesta nemaiavand efect, de o luna m-i s-a intodus si triplixam, pot sa renunt la nebilet ?. La triplixam care ar fi principala reactie adversa, tinand cont ca contine 3 substante active: perindopril, indapamida si amlodipina ? Va multumesc anticipat.

    • Otilia Tiganas 24 aprilie, 2017 at 10:44 am - Reply

      La Triplixam reactiile adverse pot fi cele date de fiecare produs (clasa) separat. Dar, in combinatii, ele apar mai rar fiindca in combinatii dozele sunt mai mici. Nebiletul=nebivolol =betablocant=”olol”. Medicul dvs. va decide schema dar, in principiu, se poate si renunta sau, dimpotriva, daca trebuie, se poate lua si Tripixam + Nebilet.

  35. Pop Ioana 24 aprilie, 2017 at 6:32 pm - Reply

    Buna ziua d-na doctor. Mama mea are 59 ani, ia tratament pt HTA, cardiopatie ischemica de la 35 ani.In schema de tratament are: nebilet, prestarium, olicard,betaloc,tertensif.Acum 6 luni s-a operat la genunchi (artroza), din pacate problema de la genunchi nu s-a ameliorat, are dureri in continuare, iar luna trecuta cand a fost la control la ortopedie i s-a recomandat tratament cu arcoxia timp de 1 luna. Dupa 2 sapt de arcoxia a inceput sa sangereze pe nas de 2 ori pe zi. A mai luat cateva zile arcoxia apoi a intrerupt. Dupa ce a intrerupt tratam cu arcoxia la 2, 3 zile i s-a invinetit sub unghia de la degetul mare de la picior fara sa se loveasca. Se manifesta in continuare RA in urma trat. cu arcoxia sau e alta problema? Va multumesc!

  36. Pop Ioana 24 aprilie, 2017 at 6:58 pm - Reply

    Nnn

  37. Florin 24 aprilie, 2017 at 7:45 pm - Reply

    Buna ziua d-na doctor.Daca nu va supărați am o întrebare, dacă i-au plavis și aspenter pot să iau omega 3 din peste de somon? Deasemenea mai iau și sortis de 20.

  38. Luminita 26 aprilie, 2017 at 10:28 pm - Reply

    Buna seara ,
    Sunt in tratament de noliprel 2,5 pt tensiune si coaxil si medazepam pt atacuri de panica,dar obosesc tare la cel mai mic efort si respir greu cateodata si in repaus.
    Medici spun pe fond nervos.
    Multumesc

    • Otilia Tiganas 27 aprilie, 2017 at 7:50 am - Reply

      O ecografie cardiaca va poat lamuri daca-i de la inima. Fractia de ejectie vazuta la eco, raspunde dubiilor. Alte cauze mai frecvente ale oboselii (in afara celei psihilice) pot fi: plamanul – se fac probe ventialtorii cautand o forma atipica de astm, plus investigarea tioriodei.

  39. Jarfas Emma 27 mai, 2017 at 12:46 pm - Reply

    Bun naturist este Sorin Nicula si Dr. Doru Laza. Ardeleni si ei.

  40. mihai 9 iulie, 2017 at 2:42 pm - Reply

    Iau Prestarium 5mg *2/zi. Cu o cutie tens e 12-14, cu alta cutie e 14-16. E posibil ca sa fie calitati dif in loturi dif? sunt atent la ce beau mananc ca sa nu bag efecte de aici. multumesc!

  41. mihai viorel 12 iulie, 2017 at 11:55 am - Reply

    Buna ziua,..de 2 luni,iau pentru hipertensiune,un tratament prescris de un medic cardiolog,TRIPLIXAM doza maxima si SORTIS de 10 mg,..mentionez ca valoarea tensiunii arteriale masurase,inainte de tratament,20-nu mai retin cealalta cifra,..o parere,daca puteti da,..va multumesc !

    • Otilia Tiganas 12 iulie, 2017 at 12:01 pm - Reply

      Triplixam e tripla combinatie- 1 PRIL+1 DIPIN+Indapamid, iar sortis= atorvastatina= protectia vaselor impotriva colesterolului. e perfect asa. Daca valorile tensionala scad corect, e perfect. Daca nu, se poate creste si doza, in sensul de 2/zi.

  42. Andrei Otilia 20 iulie, 2017 at 11:57 am - Reply

    Buna ziua, doamna doctor. Sotul meu lua tratament cu Prestarium 10mg seara si bisoprolol 5mg dimineata. In ultimul timp a inceput sa aiba valori mari ale tensiunii dimineata(17-18) puls 65-75, iar cardiologul i-a prescris triplixam 10-2,5-10 in locul prestarium. Valorile tensiunii au scazut foarte bine(12-13), in schimb se trezeste dimineata cu valori foarte mari ale pulsului(95-100) care scad dupa administrarea de bisoprolol. Poate sa fie o reactie la unul din componentele triplixam ului? Multumesc

  43. Grigorou Elena 29 august, 2017 at 1:05 pm - Reply

    F inteesant! Rarissim! Sarm,umor,f placuta…ochilor,dar transanta in…indicatii! Un profesionist rarissim! Multi ani sanatosi si luminosi! PS:Nu deschideti un cabinet macar sezonier si-n Bucuresti? Deocamdata nu am intrebari, dar va citesc cu interes si incantare „eseurile”.

    • Otilia Tiganas 29 august, 2017 at 1:56 pm - Reply

      Multumesc de aprecieri, Elena! (PS. Fac consultatii la Arad!)

  44. Silvia 16 noiembrie, 2017 at 6:12 pm - Reply

    Buna seara d-na doctor,

    Tratamentul meu este:Leridip 10 mg dimineata , Zomen 30mg tot dimineata. Iar seara Leridip de 10 mg si Zomen 30mg iar de 2 saptamani tusesc (o tuse seaca) . Nu sunt racita. Sa fie din cauza Zomenului? Va multumesc anticipat. Va doresc o seara buna!

  45. Dr.Cristina Bura 9 decembrie, 2017 at 6:22 pm - Reply

    Stimata doamna si colega…va urmaresc postarile cu mare placere si imi pare rau ca nu am bucuria de a va avea mai aproape (ma refer la Km!) si ca si colaboratoare directa,in ideea in care mi-ar placea sa stam la cel putin o cafea:-)) (mai multe nu am voie,ca sunt si eu hipertensiva,na!)….aveti talent in tastatura,degajati buna dispozitie si captati de la prima faza……succes in tot ce faceti,ca faceti tare bine!

    • Otilia Tiganas 9 decembrie, 2017 at 6:29 pm - Reply

      Ohh îmbrățișări cu drag! Dar nici Alaska nu-i atât de departe încât să nu putem bea împreună un… whisky mic!

  46. lenuta 17 decembrie, 2017 at 6:52 pm - Reply

    va rog si eu, dupa o perioada lunga de tratament cu nebilet si sevikar 40/5 cate 1 / zi ,a inceput sa am un usor lesin in timpul zilei , la ore diferite 10 , in alta zi la 17 , 12 …si seara la culcare cand ma asez pe orizontala , am un fel de vibratie la inima cateva minute , apoi se linisteste , am o durere in umarul stang pana la cot numai pe exteriorul mainii si merge cu o amorteala pana la degete , durerea trece dar amorteala ramane mai mult timp chiar si in timpul noptii
    va rog ce sfat i-mi dati

    • Otilia Tiganas 17 decembrie, 2017 at 8:08 pm - Reply

      Amorteala SIGUR nu-i de la inima, durerea in brat/antebrat, exteriorul mainii, poate fi. Insa durerea de inima, angorul, nu prea apare noaptea in somn, ci ziua la efort. Raspunsul corect l-ar da o proba de efort prin cardiolog.

  47. Dina 7 ianuarie, 2018 at 2:09 pm - Reply

    Buna ziua d-na Dr.

    Mama, in varsta de 79 de ani a fst internat acum 2 sapt la cardilgie ptr. un puls scazut 36 bpm, pana la internare schema de tratament cuprindea si Concr de 10 mg. La iesirea din spital i s-a instituit schema de tratament astfel:Triplixam 10/2,5/10 mg(1-0-0), Olicard 40 mg(1-0-0), Cncor 2,5 mg(1-0-0), Sortis 20 mg(0-0-1, xarelto 15 mg/zi(0-0-1). Tesiunea a scazut, 110-60 dar a scazut si pulsul la 40 bpm. Diagnsticul cu care a iesit din spital a fost: boala bindala, boala de nod sinusal, fibrilatie atriala paroxistica si bradicardie sinusala si ritm jonctional, BRD major dependent de frecventa. I s-a recmandat mntarea unui stimulatr cardiac. Medicul e disponibil doar din 15 ian. Ce facem pana atunci ramanem pe tratamentul de mai sus. Mentionez ca mama e si diabetica!
    Cu stima,

    • Otilia Tiganas 11 ianuarie, 2018 at 8:11 am - Reply

      Ramaneti normal pe tratam de mai sus si din 15 incolo va ocupati de stimulator!

  48. Moldovam Claudia 17 ianuarie, 2018 at 2:47 pm - Reply

    Buna ziua!Am 45 de ani si de 2ani sunt cu tratament Metroprorol de 25 2*1/
    Zi si Propafenona 2*1/zi. Pentru estrasistole De 1an HTA am avut tratam cu Sevicar dupa care mi a scazut la 9/6 iar medicul mi a prescris Atacand de 16 1 tb dim dar mai fac uneori pusee de tensiune iar atunci mi a spus sa i au Captopril de 25.am usoare edeme la picioare
    Credeti ca ar putea gi fin cauza tratamentului?daca am trat ptr HTa e normal sa mai urce l 180/100 uneori?

    • Otilia Tiganas 17 ianuarie, 2018 at 5:09 pm - Reply

      Nu pot raspunde de la distanta unei situatii asa complexe!

  49. Dan Eugen 24 ianuarie, 2018 at 8:47 am - Reply

    Buna ziua doamna Doctor!

    Am tensiune oscilanta, uneori peste 14 -15. Am fost la medic, diagnosticat cu HTA 1, mi-a fost prescris Nebilet,o pastila/zi. Urmeaza sa incep tratamentul. Am citit ca odata inceput tratamentul cu beta-blocante este f riscant sa-l intrerupi sau sa renunti la el ulterior. Asadar odata inceput, trebuie sa urmez acest tratament toata viata? Mai poate fi intrerupt daca tensiune devine normala? Mi-ar fi de mare ajutor un raspuns din partea dvs. Va multumesc din suflet!

    • Otilia Tiganas 25 ianuarie, 2018 at 10:28 am - Reply

      „Am citit ca odata inceput tratamentul cu beta-blocante este f riscant sa-l intrerupi sau sa renunti la el ulterior” aceasta afimatie nu-i adevarata! deci toata constructia care-i urmeaza, e falsa.

  50. Dan Eugen 25 ianuarie, 2018 at 10:03 am - Reply

    Bună ziua doamnă Doctor!
    Am tensiune oscilanta, uneori peste 14-15. Am fost la medic, diagnosticat cu HTA 1, mi-a fost prescris Nebilet, o pastila pe zi. Urmează sa încep tratamentul. Am citi ca odată început tratamentul cu beta-blocante este f riscant sa-l întreruperi sau sa renunți la el ulterior. Așadar, odată început, trebuie sa urmez acest tratament toată viața? Mai poate fi întrerupt dacă tensiunea devine normală ? Mi-ar fi de mare ajutor un răspuns din partea dvs. Vă mulțumesc din suflet!

  51. Dan Eugen 26 ianuarie, 2018 at 8:15 am - Reply

    Sper ca s-a inteles mesajul meu, desi scriind de pe telefon,am omis niste virgule, care pot schimba sensul postarii mele. Va multumesc pentru raspunsul dvs!

  52. Tanya 31 ianuarie, 2018 at 2:09 pm - Reply

    . Pe scurt> Tratament cu Tritace si Cordarone de cativa ani buni. Cordarone a dat efecte averse la tiroida. Se recomanda inlocuirea cu Flecainide de la export ca la noi nu este. CE parere aveti?

  53. Neagu 9 februarie, 2018 at 10:40 pm - Reply

    Buna seara! Acum un an de zile sotul meu a inceput un tratament cu 1 cps nebilet , 1 cps aspenter luate dimineata si 1 cps tertensif la pranz. la tertensif am renuntat deoarece nu se simtea bine.De ceva timp a inceput sa aiba iar valori mari , peste 14. Este bine sa ia nebiletul dimineata? dar tertensiful la ce ore este recomandat . Mentionez ca s-a lasat de fumat si s-a ingrasat un pic. Multumesc anticipat.

    • Otilia Tiganas 10 februarie, 2018 at 6:39 am - Reply

      ar fi excelent sa scada in greutate, ca prim gest
      Nu conteaza atat de mult momentul zilei cand ia medicatia, cat dozele (pe care le decide medicul si sunt mobile, in funcite de rezultat)si deprinderea sa respecti cam aceeasi ora, odata decisa schema.!

  54. adriana 26 februarie, 2018 at 9:20 pm - Reply

    Cu tensiune am fost tratata un an si la sfatul cuiva m-am lasat treptat de medicamente si le iau la nevoie 2-3 zile, ma simt mult mai bine asa !!

    • Otilia Tiganas 26 februarie, 2018 at 9:34 pm - Reply

      Înțeleg. Eu scriu „alb”, adică „nu lua la nevoie”, tu scri negru, adică „mă simt bine așa”. Eu scriu că tratamentul hipertensiunii nu-i ca să „te simți mai bine” ci ca să prevină drame, și-mi argumentez zisele, tu zici că știi mai bine. Ok. Ce aș putea eu răspunde?

  55. Pop Vasile 27 februarie, 2018 at 4:25 pm - Reply

    Buna ziua,

    Am fost diagnosticat de curand cu hipertensiune arteriala ( in urma unui puseu de 240/160 ). De la urgenta mi-au prescris Ramipril, dar am fost la un medic cardiolog, iar in urma controlului mi-a schimbat tratamentul la Noliterax. Isi face treaba, tensiunea e acum relativ ok 130-150/85-100 ), dar au incepit sa apara efecte adverse : dureri constante de cap si probleme de erectie….ar fi bine sa schimb tratamentul?
    Multumesc.

  56. Laura 4 aprilie, 2018 at 3:49 pm - Reply

    Buna ziua.Atoris se poate lua de catre o persoana care are urmatoarele afectiuni: tiroida autoimuna cu hipotiroidie,pentru care ia euthyrox,poliartrita reumatoida,tratament cu metotrexat,HTA tratament cu noliprel si concor.Va multumesc.

  57. Florin 6 aprilie, 2018 at 7:23 pm - Reply

    Sărut mâna doamna doctor. Ce ne puteți spune despre cauzele hipertensiunii arteriale? Dacă în urma ecografiei,ecg,test de stres,dopler la rinichi,toate sunt ok, tiroida în regulă, atunci de ce creste tensiunea?Se recomanda tratament pentru efect dar nu știe nimeni cauzele.Ma gândesc și eu ca neștiutorul,chiar nu este medicina destul de avansată încât să fie în stare să descopere cauza bolii sau pur și simplu e mai bine pentru industria farmaceutică sa-si vândă pastilele la nesfârșit? Ca sa nu mai amintesc de efectele secundare!!!

  58. Terezia 10 mai, 2018 at 10:56 am - Reply

    buna ziua ,d.na doctor eu iau pentru tensiune ridicata enalapril 40mg la zi si indapamid ,intrebarea mea este care ar fi combinatia perfecta pentru a scade tensinea ???

    • Otilia Tiganas 15 mai, 2018 at 8:37 pm - Reply

      Nu exista o combinatie perfecta, ci fiecarui om i se face combinatia potrivita. Iar combinatia e mobila, se mai schimba in functie de rezultate, se testeaza, se urmareste…

  59. Stan Lidia Naomi 25 mai, 2018 at 5:20 pm - Reply

    Bună ziua D-na doctor. De o lună și jumătate mi s-a prescris de către medicul de familie tratament pentru hipertensiune arteriala și anume ramipril de 5 mg. Problema este ca am început sa iau în greutate. Am citit informații Cum ca unele medicamente pentru tensiune arteriala deregla funcția tiroida. Menționez ca tratamentul mi-a fost prescris fără sa mi se facă nici un fel de analize. ..Va rog mult dacă e posibil sa mă sfătuiți ce sa fac…. Va mulțumesc din suflet

  60. mihai 7 iunie, 2018 at 8:56 am - Reply

    buna ziua,.iau eutyrox 0,25 dimineata,are ceva daca in acelasi timp iau si prestarium 2,5.multumesc

  61. mihai mihai 7 iunie, 2018 at 9:02 am - Reply

    buna ziua,.iau eutyrox 0,25 dimineata,are ceva daca in acelasi timp iau si prestarium 2,5.multumesc

  62. Mary 10 iunie, 2018 at 2:07 pm - Reply

    Buna ziua. Sunt hipertensiva din 2003 si pana acum doi ani luam un Betaloc 50 si un Plendil 2,5 avand constant tensiunea 10,11.Mi s au umflat picioarele si cardilogul mi a scos plendilul inlocuindu l cu Atacant de 8 mg. Mergand sa fac o ecografie si consult la alt medic mi a scos atacantul la asa valoare mica a tensiunii. A fost totul f bine un an si jumatate. Din luna martie nu mai ma inteleg cu tensiunea ( valorile au crescut la 14,16,18 si au ajuns la 20/10).Am fost racita, cu imunitate scazuta, mi am verificat rinichii, dopller artere renale, dopler cervicale – totul bine- acum voi merge la enocrinolog si in final la psihiatru pt ca de atata timp ( tensiunea mea urca de la 10 la 18 ) fac atac de panica am o frica de tensiune cumplita.. Cardilogul mi a schimbat schema : iau dim o pastila betalok 50 si tertensif si seara o pastila betaloc si atacant de 8 mg. S a stabilizat tensiunea (asica a revenit la 10) dar sunt zile cand creste iar..Tertensiful imi da reactii groaznice ( dureri de cap,stari de voma, ) pot inlocui cu ceva acest tertensiv ( care dupa paterea mea imi tine bine tensiunea)? Multumesc foarte mult!

  63. Monica C. 30 august, 2018 at 3:36 am - Reply

    Buna dimineata,d-na Otilia,imi cer scuze ca va rapesc din timpul pretios,insa daca n-ar fi ceva important nici n-as indrazni.Mama mea (57ani) este pe tratament de 5 ani -Nebilet si Zomen.Am incercat sa-i explic sa mearga la un dr.homeopat pt ca dansa a avut hepatita B in urma cu 20 de ani,a avut un preinfarct,are Spasmofilie cu atacuri de panica de 18 ani(urmeaza tratament in paralel cu cele 2 medicamente mentionate mai dus).Eu ii tot spun ca trebuie sa existe un inlocuitor natural pentru aceste 2 medicamente.Va rog mult daca imi puteti spune ce-ar trebui sa faca?Va multumesc,toate cele bune!

    • Otilia Tiganas 30 august, 2018 at 8:58 am - Reply

      Depinde de dg mamei pe aparat cardiovascular. Rar schema de tratament medicamentos al tensiunii poate fi inlocuita homepopat, personal eu nu recomand despartirea de tratam medicamentos in acest caz. Pentru partea psihica, insa, e alta treaba, acolo da, puteti cauta solutii alternative/complementare, inclusiv sedinte la psiholog.

  64. ana 19 septembrie, 2018 at 2:27 pm - Reply

    Buna ziua! Mama mea este hipertensiva de multi ani. Anul trecut i-a fost schimbat tratamentul, fiindu-i introdus in schema Triplixam. Nu are insuficienta cardiaca, dar are chisturi pe rinichi. Ideea este ca de când ia triplixam i se umfla picioarele. dimineata picioarele se dezumfla complet, iar dupa trei, patru ore i se umfla iar. medicul cardiolod i-a micsorat doza, dar deocamdata nici o ameliorare. Se poate sa fie de la triplixam? Va multumesc anticipat

  65. Cristiana A. 6 octombrie, 2018 at 9:23 am - Reply

    Buna dimineata, dna dr., va rog sa-mi spuneţi, până ce pot lua legatura cu med.fam., am înţeles corect că pot lua Noliterax 10/2,5 (la o pastilă dimineaţa TA nu scade sub 170/10 de 4-5 zile – ajunge din nou la 19 pe seară) împreună cu vechiul tratament Enalapril 20? Vă mulţumesc şi pentru tot ceea ce faceţi pentru noi! Toate cele bune!

    • Otilia Tiganas 6 octombrie, 2018 at 7:07 pm - Reply

      Consultați totuși un medic și nu, în principiu nu combini două -PRIL, adică perindoPRIL-ul din Noliterax cu EnalaPRIL. Medicul va introduce cred încă o clasă, probabil -DIPIN.

  66. george 8 octombrie, 2018 at 10:46 pm - Reply

    Buna seara,as vrea sa-mi spuneti parerea dumneavoastra despre Sevikar ,este prea tare ,are mult mai multe efecte adverse ptr organism decat altele,tensiunea mea inainte de tratament era 14/9-15/10 cu tratament 12/ 8,iau Sevikar 20/5 ,va intreb ptr ca un amic si-a intrerupt Sevikar-ul ptr ca un medic ia spus ca este prea tare ptr organim…va multumesc anticipat.

    • Otilia Tiganas 9 octombrie, 2018 at 8:32 am - Reply

      Nu există tare și slab, ci doar – potrivit bolii tale/sau nu, și dozat corect/sau nu. sevikar=-sartan+dipin, deci nici măcar tare nu poți zice că ar fi, pentru că sartanul (citește șablonul meu!) este prevenție, e ptr colesterol nu ptr tensiune.

      • george 11 octombrie, 2018 at 9:08 pm - Reply

        Multumesc …si inca o intrebare,trebuie sa renuntam la tratament la oricare dintre efectele adverse,de exemplu eu simt de la Sevikar o tinere in piept,sau doar la cele mai grave/…multumesc mult.

        • Otilia Tiganas 17 octombrie, 2018 at 8:53 am - Reply

          N-am mentionat „tinerea-n piept” ca efect advers previzibil la niciuna dintre clase. Vorbeam strict de tuse/edeme/bradicardie.

  67. Razvan 22 octombrie, 2018 at 1:46 pm - Reply

    Daca tot suntem la ora de Sevikar ,am si eu o intrebare referitor tot la efectele secundare ,iau Sevikar 20/5 de o luna de zile si mi-a aparut o mancarime a pielii pe piept,sus,am citit in prospect si nu prea am inteles ce am de facut daca imi apar aceste mancarimi ale pielii,iritatie pe piele nu este foarte vizibila,mici roseli ale pielii,mancarimea este mai mare ,sunt putin debusolat ptr ca in prospesc spune ca daca suntem alergici sa renuntam la tratament,si la cat timp apar in general efectele adverse?.Apelez la dumneavoastra ptr ca numai am asigurari de sanatate ,deci, nici medic de familie care sa ma indrume,tratamentul mi-a fost prescris de un medic cardiolog nu l-am luat de capul meu.Oricum ,va multumesc ptr tot ce faceti.

    • Otilia Tiganas 22 octombrie, 2018 at 7:13 pm - Reply

      Daca mancarimile sunt de la medicament, el trebuie schimbat.

  68. Razvan 22 octombrie, 2018 at 8:52 pm - Reply

    Si cum aflu daca este de la Sevikar ? Multumesc .

    • Otilia Tiganas 23 octombrie, 2018 at 5:47 am - Reply

      E complex și delicat, nu merge pe FB, trebuie un medic!

  69. Oanna65 8 noiembrie, 2018 at 2:41 pm - Reply

    Buna seara !…Am 65ani , de 2 luni am fost diagnosticata cu HTA gr2.
    Ekg e totd bun ,inima e f bine si la ascultare cardiolog..nu am alte afectiuni cu tiroida ,rinichi ..sau factori favorizanti …
    Doar ca snc-ul meu …sunt mai senzitiva si am avut nelinisti si temeri reale in familie ..in ultimii ani
    A inceput cu un puseu de tensiune care a fost intretinut de episoade tensionate de emotii ,stres ,nesomn si am facut o tulburare vasculare …am contactat greu un cardiolog sunt numai 4 in jud … stau la tara in celalalt capat al tarii…
    Fac puseuri sub tratament de hta doze minimale si antidepresiv,anxiolitic moderat incercand
    (-noliprel + xanax … nu a mers ….
    -prenessa 4mg …1/2….0……1/2. +Concor 2,5 …1/2 dim … Asociat cu antidep /anxiolitice….tensiunea oscileaza 10…14 cu 6…..9
    Dar apar pusee la cateva zile in majoritate au motivatie de stres psihic,emotii, somn precar ,aliment banuit de sarat, am observat …..(si chiar la citirea unui medicament – r adverse sa creasca 2…4 unit
    Pt ca sunt excluse cauze organice …..
    Da dr ,acum va intreb ..din experienta dvs …HTA… de cauza psihoemotionala .
    ..se poate trata numai cu medicatie anxiolitica antidepresiva la decizia unui dr psihiatru …ati cunoscut cazuri ?!…
    Si un regim alimentar , si o viata fara excese …potrivit rigorilor medicale …bineinteles.
    (.sunt medici psihiatri care dau astfel de solutii…)…
    Sau poate imi trebuie parerea unui internist …?!..
    Mii de multumiri pentru art scrise …sunteti minunata …Dzeu sa va rasplateasca !

    Dar am s

    (

    Da dr multumim ,duceti o munca de apostolat Domnul sa va rasplateasca …

    • Otilia Tiganas 8 noiembrie, 2018 at 8:32 pm - Reply

      Aveti incredere in psihiatru, eventual rugati-l sa va recomande si un psiholog!

  70. Oanna65 10 noiembrie, 2018 at 8:10 am - Reply

    Da dr. Multumesc de raspuns …(…mai mentionez ca dr cardiolog apreciaza ca eu aveam o tensiune oscilanta
    dinainte cu pusee trecatoare fara urme. si ca trebuie sa fac tratament asociat …)
    Da dr .va mai intreb ….in principiu…daca tratamentul pt axietate va da rezultate …urmez de 3sapt e posibil sa se poata renunta la medicatia hta( prenessa ,concor ,norvasc 5 doze minimale de varstnici ) in timp… partial,total sau inlocui…ca sunt controverse privind intreruperea ..(mii de scuze pt ca nu am vizualizat textul la prima postare …)

  71. Gabi capraru 16 februarie, 2019 at 4:07 pm - Reply

    Buna ziuna dna dr ,tertensiv cu olssa medicatia prescrisa sotului meu ptr o tensiune 16 , e ok indapamina cu amlodipina ? Si inca o intrebare ptr mine care am un astm usor pot lua nebilet ,ptr astm iau simbicort,,am o tensiune de 13,8 si fac si atacuri de panica .Va multumesc frumos !

    • Otilia Tiganas 2 martie, 2019 at 9:44 am - Reply

      Nu pot da sfaturi de la distanță fără să vă examinez!

  72. Alexandru Stefan 14 aprilie, 2019 at 4:51 am - Reply

    buna dimineata dna.dr o am si eu pe mama care este hipertensiva, are de dimineata nebiliet + aspacardin si are tensiunea relativ buna 12/8 68 dar seara de la 5 incepe sa urce de ce ? astazi de exemplu a urcat pana la 18/12 68 si ne am speriat foarte tare ,,, nu are tratament seara , a luat un tertensif dar are si atacand sa ii dau seara atacand 16 mg ? mentionez ca are si hipotensiune cateodata si se trezeste cu pulsul slabit

    • Otilia Tiganas 21 aprilie, 2019 at 8:39 am - Reply

      Vorbiti cu medicul curant, spuneti-i asta. N-am destule date sa va raspund.

  73. arădeanul 7 iunie, 2019 at 5:45 pm - Reply

    Bună seara! Cu ce ar putea fi înlocuit un betablocant (Bisoprolol) la un pacient de 56 de ani, HTA gr.3, DZ tip II, fibrilație atrială, care are în schema de tratament și Triplixam (Perindopril+ Indapamid+ Amlodipină) 10/2.5/5? Valorile tensionale sunt normale cu acest tratament, ba chiar optime aș putea zice (115/65), dar urmărim îndepărtarea efectelor adverse ale betablocantelor (afectarea potenței). Sau nu ar trebui să eliminăm betablocantul pentru că are și efect anti-aritmic? Mulțumesc.

    • Otilia Tiganas 7 iunie, 2019 at 7:25 pm - Reply

      Betablocantul are multe efecte, nu doar hipotensor/bradicardizant. De discutat cu medicul curant, cel care a decis schema și dozajul, pentru a pune în balanță avantejele și dezavantajele scoaterii lui din schemă. Acuma…. mai este un aspect, nu avem nicio garanție că disfuncția erectilă e determinată de Bisoprolol.

  74. arădeanul 7 iunie, 2019 at 8:16 pm - Reply

    Sigur, aveți dreptate, doar că această manifestare a apărut fix după ce cunoștința mea a început să ia Concor. Poate fi o coincidență, dar totuși…

    • Otilia Tiganas 7 iunie, 2019 at 8:40 pm - Reply

      Dacă legătura (raportul de cauzalitate) e atât de evidentă, atunci da, discutați MUSAI cu medicul curant scoaterea betablocantului. Sau reducerea dozei, sau schimbarea cu alt produs, sau oprirea provizorie, controlata, până la confirmarea/infirmarea de efect secundar indezirabil etc.

  75. Staicu elena 15 august, 2019 at 5:21 pm - Reply

    Buna ziua. Mulțumesc pentru amabilitatea cu care răspundeți. Am si eu citeva probleme. Am puls mare, tensiune mare dimineata cind ma scol si picioarele foarte umflate. Nu am probleme cu rinichii. Ptr. PICIOARE MI SA PRESCRIS DETRALEX AM O INSUFICIENTA CRONICA VENOASA, DAR NUMI SAU DESUMFLAT SI NICI NIMIC NU AM SIMTIT DE LA EL. MI SA RECOMANDA NDAT SI FUROSEMID 1/2TB.PE ZI. PENTRU PALPITATII IAU CONCOR 5MG DIM +2,5MG SEARA. PENTRU TENSIUNE IAU TERTENSIV 1DIMINEATA SI PRESTARIUM 5MG 1Seara.Cu acest tratament luat dimineata am pulsul 95,100si tensiunea 16/10″,17 ma simt foarte rau. Imi vijie capul si nu ma pot ridica din pat. Intrebarea mea ar fi:Ce as putea sa iau pentru aceste picioare umflate? Pentru acest puls mare si pentru tensiune? Va multumesc anticipat.

    • Otilia Tiganas 15 august, 2019 at 7:42 pm - Reply

      Răspunsul meu ar presupune o consultație completă, lungă, atentă. Nu-i doar cu da/sau nu.

  76. Mihaela 21 august, 2019 at 8:30 am - Reply

    Buna dimineata. As dori sa stiu parerea dvs dspre schimbarea unui tratament cobstand in pentoxiretard, betaloc, sortis si pradaxa, in ritmonorm, tertensif si ascord, pentru tatal meu care are probleme de circulatie si fibrilatii ale ritmului cardiac si ni s-a spus un foarte vechi infarct. Multumesc. O zi buna.

  77. Adas 16 decembrie, 2020 at 8:01 am - Reply

    Sarut mana!I au Texanum de aprox 3 sapt si nu scade tensiunea.Imi puteti spune de ce sau un sfat?Va multumesc anticipat!

    • Otilia Tiganas 16 decembrie, 2020 at 8:04 am - Reply

      E treaba medicului de familie, a cardiologului, sau internistului care a inițiat Tenaxum, sa regleze schema, dozele. Nu se poate face on line.

  78. Adas 16 decembrie, 2020 at 8:03 am - Reply

    Sarut mana!I au Texanum de 3 sapt si tensiunea nu scade.Imi puteti spune?

  79. Mona 17 ianuarie, 2021 at 8:53 pm - Reply

    buna!
    imi spuneti, va rog frumos, daca medicamentele luate de mine, prestarium 5mg/zi si tertensif 1.5mg/zi se pot lua impreuna deodata dimineata sau sa le iau separat? Cum este mai bine? multumesc frumos!

  80. mircea orz 15 martie, 2021 at 1:06 pm - Reply

    Buna ziua.
    Mama mea ia pt tensiune dimineata triplixam=1.la amiaza nebilet=1 si seara tenaxum=1,si mai lua ceva de colesterol iar de ceva vreme mama a observat ca tuseste si constatam ca e de la triplixam si cred ca si de la ceva pt colesterol.Ce ar trebuis sa fac,sa inlocuiesc triplixam cu altceva.Multumesc

  81. Ela .D 20 mai, 2021 at 6:41 pm - Reply

    Buna ziua , doctora de familie i a schimbat tratamentul mamei ,nu mai ia norvasc ,posibil picioare umflate de la el ,in schimb ia dat tenaxum , acesta ii provoaca somnolenta ,iar pulsul este 51 ,tensiunea 13 cu 7.7 .Tenaxum ia doar de 3 zile.. Ce avem de facut? Va multumesc din suflet.

    • Otilia Tiganas 20 mai, 2021 at 6:45 pm - Reply

      Tensiunea-i excelentă, somnolența va trece, plus că Tenaxumul îl ia seara, deci numa bine. Iar pulsul să-l mai măsurați vă rog cu mâna…

  82. octav stanescu 8 iunie, 2021 at 12:19 pm - Reply

    buna ziua doamna doctor!
    am primit o schema de tratament de la medicul cardiolog pt HTA astfel:
    D: atacand + tertensif
    S: atacand+tromboass+lypantil

    Medicul de familie mi-a dat reteta compensata, mentionand denumirea internationala a medicamentelor si astfel ca la farmacie, m-a imbrobodit sa iau inlocuitori de atacand, in speta tandesar si de tertensif, mentionandu-mi ca numai substanta activa conteaza.[pe motiv de preturi/compensare]
    as dori sa va intreb daca am procedat corect acceptand sfatul farmacistului.
    va multumesc !

    • Otilia Tiganas 8 iunie, 2021 at 5:36 pm - Reply

      Medicul de familie face rețetele compensate doar pe denumire comercială, nici nu pote altfel. Așa eliberăm compensatele. Iar faptul că farmacistul v-a propus cea mai ieftină variantă a acelor denumiri comerciale, iară-i bine.

  83. Ella 4 iulie, 2021 at 4:40 pm - Reply

    Buna ziua, doamna doctor! Am si eu o intrebare, va rog. Poate Concor sa dea prurit generalizat? Il iau de cateva saptamani. Inainte luam Nebilet. Pot sa trec din nou pe Nebilet, un timp sa verific daca pruritul vine de la Concor?

    • Otilia Tiganas 5 iulie, 2021 at 8:42 am - Reply

      Practic, imposibil de răspuns. Pruritul, cauza lui, trebuie atent căutate de medicul de familie, sau un medic dermatolog. Poate fi absolut orice, până la urmă, și nu doar de la medicamente. Se ia prin excludere. Concorul și Nebiletul sunt denumiri comerciale pentru două molecule diferite, apartinând clasei de betablocanți. Pur și simplu nu le poți compara.

  84. Marian Valeanu 15 octombrie, 2021 at 9:33 pm - Reply

    Bună ziua
    Vreau sa știu dacă tenaxum și leridip se pot lua împreună pentru hta.va mulțumesc.

  85. BOTICA MARIA 5 martie, 2022 at 11:21 am - Reply

    BUNA ZIUA VA ROR SA MA AJUTATI SI PE MINE CU UN RASPUNS MAMA A LUAT PRESTARIUM SI NITROMIT DAR ACUM IA SCHIMBAT SI IA AMLODIPINA SI TENAXUM DAR DE TENAXUM NU SE SIMTE BINE ASI PUTEA SAI DAU UNUL DIN CELE DOUA CARE LEA AVUT INAINTE NITROMIT SAU PRESTARIUM CA SPUNE CA ARE CA UN LESIN LA INIMIA SA CADA JOS DIN PICIOARE

    • Otilia Tiganas 8 martie, 2022 at 1:28 pm - Reply

      Răspunsul meu e un consult în toată regula, nu-i ca și cum m-ați întreba cât e ceasul…

  86. Cristina Obancea 14 august, 2023 at 5:45 pm - Reply

    Buna ziua, foarte util ce spuneti. I.au co-prenessa de 6 luni si de vreo luna tusesc , mai ales noaptea. Înțepături in gat si da.i tuse frate. Nu ma pot odihni.
    Acum ce fac, alea cu „pril” dau tuse, celelalte edeme…ce e bun de luat?

    • Otilia Tiganas 16 august, 2023 at 10:19 pm - Reply

      De discutat cu medicul. Tusea prezentă mai ales noaptea, cu înțepături în gât, probabil e de altă cauză. De la refluxul gastroesofagian, până la tuse alergică.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.